Moldova.org
Cinci saci, plini cu milioane de cartele telefonice, găsiţi pe o stradă din Bucureşti Un bărbat a făcut o descoperire şocantă pe o stradă din Bucureşti. Bărbatul a găsit cinci saci plini cu câteva milioane de cartele telefonice, scrie Jurnal.ro. Totul s-a întâmplat duminică, în zona Mihail Kogălniceanu, acolo unde Florin Ionescu a observat mai mulţi tineri care păzeau sacii. Bărbatul a povestit că i-a întrebat dacă sacii sunt plini cu bani, moment în care tinerii au luat-o la fugă. Aşa a descoperit bucureşteanul că în saci se aflau câteva milioane de cartele telefonice active, de la toate companiile telefonice care activează în România. După acest incident, Florin Ionescu s-a dus direct la… DNA pentru a anunţa descoperirea, însă procurorii l-au îndrumat către Poliţie. “Sunt plini cu cartele telefonice, milioane, nu una, nu trei… milioane. Eu am estimat 5 – 7 milioane cartele telefonice. Dacă le găseau la mine spuneau că le-am folosit”, a povestit Florin Ionescu. Poliţiştii de la Secţia 3 au deschis o anchetă şi urmează să stabilească de unde provin vin sacii plini cu milioane de cartele SIM şi să îi găsească pe cei doi indivizi. The post Cinci saci, plini cu milioane de cartele telefonice, găsiţi pe o stradă din Bucureşti appeared first on Moldova.org.
2 ore
Moldova.org / Publicat acum 2 ore
Un bărbat a făcut o descoperire şocantă pe o stradă din Bucureşti. Bărbatul a găsit cinci saci plini cu câteva milioane de cartele telefonice, scrie Jurnal.ro. Totul s-a întâmplat duminică, în zona Mihail Kogălniceanu, acolo unde Florin Ionescu a observat mai mulţi tineri care păzeau sacii. Bărbatul a povestit că i-a întrebat dacă sacii sunt plini cu bani, moment în care tinerii au luat-o la fugă. Aşa a descoperit bucureşteanul că în saci se aflau câteva milioane de cartele telefonice active, de la toate companiile telefonice care activează în România. După acest incident, Florin Ionescu s-a dus direct la… DNA pentru a anunţa descoperirea, însă procurorii l-au îndrumat către Poliţie. “Sunt plini cu cartele telefonice, milioane, nu una, nu trei… milioane. Eu am estimat 5 – 7 milioane cartele telefonice. Dacă le găseau la mine spuneau că le-am folosit”, a povestit Florin Ionescu. Poliţiştii de la Secţia 3 au deschis o anchetă şi urmează să stabilească de unde provin vin sacii plini cu milioane de cartele SIM şi să îi găsească pe cei doi indivizi. The post Cinci saci, plini cu milioane de cartele telefonice, găsiţi pe o stradă din Bucureşti appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Ramzan Kadîrov propune repatrierea rămășițelor lui Stalin Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, propune transmiterea rămășițelor fostului dictator sovietic Iosif Stalin în Georgia, patria sa, potrivit unui interviu acordat de liderul cecenilor agenției Interfax citat de Paginaderusia.ro. „În ceea ce privește rămășițele lui Stalin, trebuie să arătăm bunăvoință și să le transmitem Georgiei, astfel încât el să fie îngropat în patria sa. Georgia făcea parte din Uniunea Sovietică, condusă de Iosif Stalin. Prin urmare, ar fi logic și corect dacă Georgia îl va înhuma, pentru ca milioane de oameni din Rusia să respire uşuraţi, știind că spiritul lui Stalin a părăsit Rusia“,  a spus Kadîrov. În același timp, liderul Ceceniei cere onorarea memoriei unui alt lider sovietic – Nikita Hrușciov, care, în opinia sa, „a contribuit enorm ca justiţia să triumfe în ceea ce priveşte cecenii și ingușii“.Hrusciov a anulat ordinul de deportare semnat in 1944 de Stalin. „Personal, sunt convins că Rusia trebuie să-și amintească numele lui Hrușciov, trebuie într-o formă ca la nivel federal sa fie luata o decizie cu privire la înfiinţarea unui monument sau acordarea numelui sau unui proiect de importanță națională“, a spus Kadîrov. The post Ramzan Kadîrov propune repatrierea rămășițelor lui Stalin appeared first on Moldova.org.
2 ore
Moldova.org / Publicat acum 2 ore
Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, propune transmiterea rămășițelor fostului dictator sovietic Iosif Stalin în Georgia, patria sa, potrivit unui interviu acordat de liderul cecenilor agenției Interfax citat de Paginaderusia.ro. „În ceea ce privește rămășițele lui Stalin, trebuie să arătăm bunăvoință și să le transmitem Georgiei, astfel încât el să fie îngropat în patria sa. Georgia făcea parte din Uniunea Sovietică, condusă de Iosif Stalin. Prin urmare, ar fi logic și corect dacă Georgia îl va înhuma, pentru ca milioane de oameni din Rusia să respire uşuraţi, știind că spiritul lui Stalin a părăsit Rusia“,  a spus Kadîrov. În același timp, liderul Ceceniei cere onorarea memoriei unui alt lider sovietic – Nikita Hrușciov, care, în opinia sa, „a contribuit enorm ca justiţia să triumfe în ceea ce priveşte cecenii și ingușii“.Hrusciov a anulat ordinul de deportare semnat in 1944 de Stalin. „Personal, sunt convins că Rusia trebuie să-și amintească numele lui Hrușciov, trebuie într-o formă ca la nivel federal sa fie luata o decizie cu privire la înfiinţarea unui monument sau acordarea numelui sau unui proiect de importanță națională“, a spus Kadîrov. The post Ramzan Kadîrov propune repatrierea rămășițelor lui Stalin appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Secția de Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul României Cei 700 de copii bolnavi de diabat zaharat, care se tratează anual în cadrul Secției Endocrinologie pediatrică de la Institutul Mamei și Copilului, vor beneficia de servicii de tratament moderne datorită lucrărilor de renovare realizate cu suportul Guvernului României. Pentru renovarea Secției de Endocrinologie a spitalului, statul român a alocat 2.625.000 lei. Secția Endocrinologie pediatrică a fost reparată în întregime și dotată cu mobilier. În cadrul evenimentului de inaugurare, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat că Secția Endocrinologie pediatrică este unica structură de profil din țara noastră, care timp de 30 de ani de activitate a salvat mii de copii cu patologie endocrină, iar renovarea acestei secții va contribui semnificativ la prestarea unor servicii medicale de cea mai înaltă calitate. La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat importanța cooperării eficiente între Guvernul României și Republica Moldova, iar rezultatele acestei cooperări sunt vizibile prin rezultatele proiectului privind renovarea și utilarea Institutului Mamei și Copilului”. Activitatea secției se bazează pe acordarea asistenței medicale specializate în condiții de staționar copiilor cu patologie endocrină, la fel, pacienții beneficiază de suport și instruire în cadrul „Școlii diabetului”. Totodată, în cadrul secției sunt investigate și tratate cele mai complicate forme de obezitate, maladiile glandei tiroide, problemele de creștere și tulburările de dezvoltare în perioada de pubertate. Conform datelor Centrului Național de Management în Sănătate, la sfârșitul anului 2016, în țară erau înregistrați 10626 de copii cu patologie endocrină. The post Secția de Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul României appeared first on Moldova.org.
3 ore
Moldova.org / Publicat acum 3 ore
Cei 700 de copii bolnavi de diabat zaharat, care se tratează anual în cadrul Secției Endocrinologie pediatrică de la Institutul Mamei și Copilului, vor beneficia de servicii de tratament moderne datorită lucrărilor de renovare realizate cu suportul Guvernului României. Pentru renovarea Secției de Endocrinologie a spitalului, statul român a alocat 2.625.000 lei. Secția Endocrinologie pediatrică a fost reparată în întregime și dotată cu mobilier. În cadrul evenimentului de inaugurare, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat că Secția Endocrinologie pediatrică este unica structură de profil din țara noastră, care timp de 30 de ani de activitate a salvat mii de copii cu patologie endocrină, iar renovarea acestei secții va contribui semnificativ la prestarea unor servicii medicale de cea mai înaltă calitate. La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat importanța cooperării eficiente între Guvernul României și Republica Moldova, iar rezultatele acestei cooperări sunt vizibile prin rezultatele proiectului privind renovarea și utilarea Institutului Mamei și Copilului”. Activitatea secției se bazează pe acordarea asistenței medicale specializate în condiții de staționar copiilor cu patologie endocrină, la fel, pacienții beneficiază de suport și instruire în cadrul „Școlii diabetului”. Totodată, în cadrul secției sunt investigate și tratate cele mai complicate forme de obezitate, maladiile glandei tiroide, problemele de creștere și tulburările de dezvoltare în perioada de pubertate. Conform datelor Centrului Național de Management în Sănătate, la sfârșitul anului 2016, în țară erau înregistrați 10626 de copii cu patologie endocrină. The post Secția de Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu suportul României appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Familiile celor trei victime ale accidentului din mina Pașcani vor primi câte 50 mii de lei Guvernul a aprobat, astăzi, alocarea, din Fondul de rezervă al Guvernului, a câte 50 de mii de lei familiilor celor trei persoane decedate în urma accidentul produs, în seara zilei de ieri, la mina din Pașcani, Criuleni. Șeful Executivului a transmis condoleanțe apropiaților victimelor, menționând că elucidarea cauzelor acestui incident reprezintă obiectivul prioritar al autorităților, iar la moment sunt deja reținute persoanele care posibil se fac vinovate de producerea accidentului. Totodată, premierul a menționat că în vederea prevenirii unor asemenea cazuri pe viitor, de urgență au fost pornite controale la toate minele din țară. „Vreau să avem rezultatul acestei anchete, să ducem până la capăt verificările, cum se respectă regulile de securitate și la alte întreprinderi de acest fel. Siguranța oamenilor este cea mai importantă”, a spus premierul. Reamintim că un accident grav s-a produs ieri în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Trei persoane au decedat, după ce un mal de la cariera de piatră s-a prăbuşit peste ei Potrivit Poliției, soțiile a trei muncitori ai carierei au alertat ieri autoritățile, după ce au văzut că bărbații nu se întorc acasă de la muncă. Imediat, în teren a intervenit prima echipă de salvatori, care a descoperit sub ruine corpurile neînsuflețite a doi bărbați, iar al treilea a murit în drum spre spital.   The post Familiile celor trei victime ale accidentului din mina Pașcani vor primi câte 50 mii de lei appeared first on Moldova.org.
5 ore
Moldova.org / Publicat acum 5 ore
Guvernul a aprobat, astăzi, alocarea, din Fondul de rezervă al Guvernului, a câte 50 de mii de lei familiilor celor trei persoane decedate în urma accidentul produs, în seara zilei de ieri, la mina din Pașcani, Criuleni. Șeful Executivului a transmis condoleanțe apropiaților victimelor, menționând că elucidarea cauzelor acestui incident reprezintă obiectivul prioritar al autorităților, iar la moment sunt deja reținute persoanele care posibil se fac vinovate de producerea accidentului. Totodată, premierul a menționat că în vederea prevenirii unor asemenea cazuri pe viitor, de urgență au fost pornite controale la toate minele din țară. „Vreau să avem rezultatul acestei anchete, să ducem până la capăt verificările, cum se respectă regulile de securitate și la alte întreprinderi de acest fel. Siguranța oamenilor este cea mai importantă”, a spus premierul. Reamintim că un accident grav s-a produs ieri în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Trei persoane au decedat, după ce un mal de la cariera de piatră s-a prăbuşit peste ei Potrivit Poliției, soțiile a trei muncitori ai carierei au alertat ieri autoritățile, după ce au văzut că bărbații nu se întorc acasă de la muncă. Imediat, în teren a intervenit prima echipă de salvatori, care a descoperit sub ruine corpurile neînsuflețite a doi bărbați, iar al treilea a murit în drum spre spital.   The post Familiile celor trei victime ale accidentului din mina Pașcani vor primi câte 50 mii de lei appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 Executivul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile de politici publice ale Guvernului și ținând cont de prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%. „Avem o atitudine prudențială și cred că potențialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Realitatea a fost mult mai pozitivă și optimistă decât previziunile noastre”, a spus Premierul Pavel Filip. Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei anul viitor, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent. Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se vor mări pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei. Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier (1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale), Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (900 milioane de lei), Fondul național de dezvoltare regională (200 milioane de lei), Fondul de eficiență energetică (50 milioane de lei). Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale. Astfel, anul viitor vor derula circa 54 de proiecte finanțate din surse externe, pentru implementarea lor fiind alocate 4,3 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în anul curent. Cele mai importante dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor, a agriculturii competitive, asigurarea cu ambulanțe. Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public și din vânzarea activelor băncilor aflate în proces de lichidare). Totodată, astăzi a fost aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2018. Proiectele urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului. The post Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 appeared first on Moldova.org.
5 ore
Moldova.org / Publicat acum 5 ore
Executivul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile de politici publice ale Guvernului și ținând cont de prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare. Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%. „Avem o atitudine prudențială și cred că potențialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Realitatea a fost mult mai pozitivă și optimistă decât previziunile noastre”, a spus Premierul Pavel Filip. Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei anul viitor, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent. Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se vor mări pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei. Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier (1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale), Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (900 milioane de lei), Fondul național de dezvoltare regională (200 milioane de lei), Fondul de eficiență energetică (50 milioane de lei). Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale. Astfel, anul viitor vor derula circa 54 de proiecte finanțate din surse externe, pentru implementarea lor fiind alocate 4,3 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în anul curent. Cele mai importante dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor, a agriculturii competitive, asigurarea cu ambulanțe. Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public și din vânzarea activelor băncilor aflate în proces de lichidare). Totodată, astăzi a fost aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2018. Proiectele urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului. The post Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic Serviciul Vamal va beneficia de suportul experților europeni în procesul de implementare a Ghișeului Unic și a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), condiționalități prevăzute în capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere. Asistența este acordată în cadrul proiectului TWINNING ”Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere”, lansat astăzi. Noul Sistem Computerizat de Tranzit este un sistem european de management și control, bazat pe depunerea declarației de tranzit în format electronic și pe schimburi electronice de date între birourile vamale implicate într-o operațiune de tranzit: biroul de plecare, biroul de tranzit și cel de destinație. Printre avantajele NCTS se numără: îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, confirmarea informatică a operațiunii de tranzit, reducerea costurilor şi întârzierilor determinate de declararea bunurilor pe hârtie, precum și diminuarea incidenței riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea on-line a operațiunilor de tranzit etc. Ghișeul unic reprezintă o facilitate care permite părţilor implicate în activitatea de comerţ internațional și transport să depună informaţii standardizate la un singur punct de intrare pentru a îndeplini toate cerinţele de reglementare ce țin de import, export și tranzit. Astfel, agenții economici, brokerii vamali sau transportatorii sunt exonerați de obligativitatea depunerii spre examinare a documentelor permisibile în adresa mai multor agenții de control. Aplicarea principiului Ghișeului Unic va permite eficientizarea activităților de monitorizare și control a operațiunilor desfășurate, precum și va asigura o mai mare transparență și previzibilitate a acestora. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menţionat la lansarea proiectului necesitatea accelerării procesului de actualizare a Sistemului Informațional Integrat Vamal în baza celei mai recente versiuni a softului Asycuda World, fapt ce va permite integrarea modulelor NCTS și Ghișeul Unic, precum și dezvoltarea substanțială a celor existente. ”Automatizarea activității prin simplificarea și digitalizarea procedurilor de vămuire reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de dezvoltare instituțională ale Serviciului Vamal. Suntem angajați plenar în implementarea tuturor condiționalităților Acordului de Asociere, inclusiv a celor prevăzute la capitolul DCFTA, astfel încât Serviciul Vamal să devină o instituție raliată la normele comunitare în domeniul asigurării securității economice și facilitării comerțului international.”, a menționat șeful Vămii. Prezent la ceremonia de lansare, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat: ”În calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova, considerăm că implementarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea cu succes a mediului de afaceri și va aduce beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova prin implementarea Ghișeului Unic și Noului Sistem Computerizat de Tranzit.” La rândul său, Veronica Vragaleva, secretar de Stat al Ministerului Finanțelor a subliniat că prin acest proiect vor fi țintite niște subiecte foarte importante, în primul rând monitorizarea traficului internațional. Faptul că practica va fi automatizată, va asigura non-implicarea factorului uman. ”Combinația dintre voința politică, angajamentul comun, parteneriat și echipa implicată, formată din experți lituanieni și italieni, și omologii acestora din partea RM, sunt ingredientele vitale pentru implementarea cu succes a proiectului. Schimbările durabile depind de contribuția activă și suportul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Reunindu-ne, am dat startul. Rămânând împreună vom face progrese. Cooperând vom obține succesul.”, a menționat în adresarea sa directorul General al Departamentului Vamal al Lituaniei, Arunas Adomenas. Proiectul “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” este finanțat de către Uniunea Europeană. Costul proiectului constituie un milion de euro, iar implementarea acestuia este preconizată pentru o perioadă de doi ani de zile. Partenerii de implementare a proiectului sunt Departamentul Vamal al Republicii Lituania de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene. The post Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic appeared first on Moldova.org.
6 ore
Moldova.org / Publicat acum 6 ore
Serviciul Vamal va beneficia de suportul experților europeni în procesul de implementare a Ghișeului Unic și a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), condiționalități prevăzute în capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a Acordului de Asociere. Asistența este acordată în cadrul proiectului TWINNING ”Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere”, lansat astăzi. Noul Sistem Computerizat de Tranzit este un sistem european de management și control, bazat pe depunerea declarației de tranzit în format electronic și pe schimburi electronice de date între birourile vamale implicate într-o operațiune de tranzit: biroul de plecare, biroul de tranzit și cel de destinație. Printre avantajele NCTS se numără: îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, confirmarea informatică a operațiunii de tranzit, reducerea costurilor şi întârzierilor determinate de declararea bunurilor pe hârtie, precum și diminuarea incidenței riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea on-line a operațiunilor de tranzit etc. Ghișeul unic reprezintă o facilitate care permite părţilor implicate în activitatea de comerţ internațional și transport să depună informaţii standardizate la un singur punct de intrare pentru a îndeplini toate cerinţele de reglementare ce țin de import, export și tranzit. Astfel, agenții economici, brokerii vamali sau transportatorii sunt exonerați de obligativitatea depunerii spre examinare a documentelor permisibile în adresa mai multor agenții de control. Aplicarea principiului Ghișeului Unic va permite eficientizarea activităților de monitorizare și control a operațiunilor desfășurate, precum și va asigura o mai mare transparență și previzibilitate a acestora. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menţionat la lansarea proiectului necesitatea accelerării procesului de actualizare a Sistemului Informațional Integrat Vamal în baza celei mai recente versiuni a softului Asycuda World, fapt ce va permite integrarea modulelor NCTS și Ghișeul Unic, precum și dezvoltarea substanțială a celor existente. ”Automatizarea activității prin simplificarea și digitalizarea procedurilor de vămuire reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de dezvoltare instituțională ale Serviciului Vamal. Suntem angajați plenar în implementarea tuturor condiționalităților Acordului de Asociere, inclusiv a celor prevăzute la capitolul DCFTA, astfel încât Serviciul Vamal să devină o instituție raliată la normele comunitare în domeniul asigurării securității economice și facilitării comerțului international.”, a menționat șeful Vămii. Prezent la ceremonia de lansare, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat: ”În calitate de cel mai important partener comercial, economic și politic al Republicii Moldova, considerăm că implementarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea cu succes a mediului de afaceri și va aduce beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova prin implementarea Ghișeului Unic și Noului Sistem Computerizat de Tranzit.” La rândul său, Veronica Vragaleva, secretar de Stat al Ministerului Finanțelor a subliniat că prin acest proiect vor fi țintite niște subiecte foarte importante, în primul rând monitorizarea traficului internațional. Faptul că practica va fi automatizată, va asigura non-implicarea factorului uman. ”Combinația dintre voința politică, angajamentul comun, parteneriat și echipa implicată, formată din experți lituanieni și italieni, și omologii acestora din partea RM, sunt ingredientele vitale pentru implementarea cu succes a proiectului. Schimbările durabile depind de contribuția activă și suportul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Reunindu-ne, am dat startul. Rămânând împreună vom face progrese. Cooperând vom obține succesul.”, a menționat în adresarea sa directorul General al Departamentului Vamal al Lituaniei, Arunas Adomenas. Proiectul “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” este finanțat de către Uniunea Europeană. Costul proiectului constituie un milion de euro, iar implementarea acestuia este preconizată pentru o perioadă de doi ani de zile. Partenerii de implementare a proiectului sunt Departamentul Vamal al Republicii Lituania de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene. The post Serviciul Vamal demarează, cu suportul UE, pregătirile pentru implementarea NCTS și a Ghișeului Unic appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Schimbarea sistemului electoral poate genera probleme în finanțarea partidelor Introducerea sistemului electoral mixt poate conduce la creșterea costurilor campaniei electorale parlamentare prin dublarea cheltuielilor pe cap de alegător din cauza creării circumscripțiilor uninominale, contribuind astfel la distorsionarea procesului electoral prin avantajarea concurenților electorali cu acces la resurse financiare. O opinie în acest sens a fost exprimată de către expertul în finanțarea partidelor de la IDIS Viitorul, Sergiu Lipcean, autor al studiului „Probleme și provocări în finanțarea scrutinului parlamentar în contextul schimbării sistemului electoral, realizat de către IDIS „Viitorul” în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). „Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale din Republica Moldova se bucură de mult interes din partea cetățenilor și a actorilor activi ai societății, dar nu și-a găsit o rezolvare satisfăcătoare de a influența calitatea deciziilor în procesul democratic, care pun în dificultate actorii onești și creează obstacole în reprezentarea politică a societății. Aceste lucruri scot în evidență carențele democrației din Republica Moldova”, a opinat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu. Ana Mihailov, coordonatoarea programului FES în Republica Moldova , a subliniat că partidele politice sunt un element esențial al democrațiilor pluraliste, însă situații din Republica Moldova  când unele partide politice își pierd independența, iar în cazul altora deciziile se iau de un grup restrâns de persoane, trezește îngrijorări serioase. Finanțarea partidelor politice rămâne a fi o provocare pentru RM, iar scandalurile din ultimii ani legate de aceasta, precum și eroziunea legitimității unor actori politici, vorbesc despre faptul că problema finanțării politice trebuie abordată de urgență așa încât cetățenii să nu-și piardă interesul față de viața politică și încrederea în sistemul politic, Multiplicarea numărului de candidați în rezultatul aplicării sistemului electoral mixt va avea un efect negativ asupra transparenței finanțării, generând și mai multe probleme privind verificarea originii resurselor financiare, precum și monitorizarea cheltuielilor electorale. „Controlul finanțării alegerilor reprezintă un punct vulnerabil în virtutea dependenței CEC de expertiza altor instituții de stat care nu sunt independente politic, crescând probabilitatea utilizării acestora la nivelul circumscripțiilor uninominale în scopul influențării competiției electorale”, este de părere Sergiu Lipcean. Studiul arată că în funcție de gradul de permisivitate, plafoanele la cheltuielile electorale pot distorsiona în diverse moduri competiția electorală. În Republica Moldova se constatată o evoluție de la plafoanele restrictive către o altă extremă, adică către plafoane foarte permisive. Dacă în primul caz, concurenții electorali cu acces la resurse erau constrânși, cel puțin legal, să nu fructifice din plin acest avantaj, în cel de-al doilea caz, asistăm la o situație contrară în care abundența resurselor financiare și utilizarea lor în campanie poate afecta decisiv rezultatul electoral. Astfel, în contextul tranziției la sistemul mixt, există riscul creșterii cheltuielilor electorale, prin instituirea unor plafoane în listele naționale, precum și a candidaților majoritari. În concluzie, analiza scoate în evidență desfășurarea ultimelor scrutine parlamentare, care a demonstrat că transparența mijloacelor financiare rămâne un aspect deficitar. În pofida amendării legislației electorale, prevederile cheie referitoare la publicarea unor date privind identitatea donatorilor rămân aplicate doar parțial. Studiul a fost realizat de către IDIS „Viitorul” în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). The post Schimbarea sistemului electoral poate genera probleme în finanțarea partidelor appeared first on Moldova.org.
7 ore
Moldova.org / Publicat acum 7 ore
Introducerea sistemului electoral mixt poate conduce la creșterea costurilor campaniei electorale parlamentare prin dublarea cheltuielilor pe cap de alegător din cauza creării circumscripțiilor uninominale, contribuind astfel la distorsionarea procesului electoral prin avantajarea concurenților electorali cu acces la resurse financiare. O opinie în acest sens a fost exprimată de către expertul în finanțarea partidelor de la IDIS Viitorul, Sergiu Lipcean, autor al studiului „Probleme și provocări în finanțarea scrutinului parlamentar în contextul schimbării sistemului electoral, realizat de către IDIS „Viitorul” în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). „Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale din Republica Moldova se bucură de mult interes din partea cetățenilor și a actorilor activi ai societății, dar nu și-a găsit o rezolvare satisfăcătoare de a influența calitatea deciziilor în procesul democratic, care pun în dificultate actorii onești și creează obstacole în reprezentarea politică a societății. Aceste lucruri scot în evidență carențele democrației din Republica Moldova”, a opinat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu. Ana Mihailov, coordonatoarea programului FES în Republica Moldova , a subliniat că partidele politice sunt un element esențial al democrațiilor pluraliste, însă situații din Republica Moldova  când unele partide politice își pierd independența, iar în cazul altora deciziile se iau de un grup restrâns de persoane, trezește îngrijorări serioase. Finanțarea partidelor politice rămâne a fi o provocare pentru RM, iar scandalurile din ultimii ani legate de aceasta, precum și eroziunea legitimității unor actori politici, vorbesc despre faptul că problema finanțării politice trebuie abordată de urgență așa încât cetățenii să nu-și piardă interesul față de viața politică și încrederea în sistemul politic, Multiplicarea numărului de candidați în rezultatul aplicării sistemului electoral mixt va avea un efect negativ asupra transparenței finanțării, generând și mai multe probleme privind verificarea originii resurselor financiare, precum și monitorizarea cheltuielilor electorale. „Controlul finanțării alegerilor reprezintă un punct vulnerabil în virtutea dependenței CEC de expertiza altor instituții de stat care nu sunt independente politic, crescând probabilitatea utilizării acestora la nivelul circumscripțiilor uninominale în scopul influențării competiției electorale”, este de părere Sergiu Lipcean. Studiul arată că în funcție de gradul de permisivitate, plafoanele la cheltuielile electorale pot distorsiona în diverse moduri competiția electorală. În Republica Moldova se constatată o evoluție de la plafoanele restrictive către o altă extremă, adică către plafoane foarte permisive. Dacă în primul caz, concurenții electorali cu acces la resurse erau constrânși, cel puțin legal, să nu fructifice din plin acest avantaj, în cel de-al doilea caz, asistăm la o situație contrară în care abundența resurselor financiare și utilizarea lor în campanie poate afecta decisiv rezultatul electoral. Astfel, în contextul tranziției la sistemul mixt, există riscul creșterii cheltuielilor electorale, prin instituirea unor plafoane în listele naționale, precum și a candidaților majoritari. În concluzie, analiza scoate în evidență desfășurarea ultimelor scrutine parlamentare, care a demonstrat că transparența mijloacelor financiare rămâne un aspect deficitar. În pofida amendării legislației electorale, prevederile cheie referitoare la publicarea unor date privind identitatea donatorilor rămân aplicate doar parțial. Studiul a fost realizat de către IDIS „Viitorul” în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). The post Schimbarea sistemului electoral poate genera probleme în finanțarea partidelor appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un șofer de cursă neregulată Chișinău-Germania, “curier” de documente falsificate Angajații Poliției de Frontieră au depistat două cărți de identitate românești falsificate, pe care un cetățean din Republica Moldova urma să le transmită unor conaționali în Germania. Cazul a fost înregistrat la sfârșitul săptamânii trecute în punctul de trecere Sculeni. În urma verificărilor amănunțite, pe direcția ieșire din țară, polițiștii de frontieră au depistat două cărți de identitate eliberate de autoritățile române cu semne vizibile de falsificare. Documentele au fost găsite în buzunarul inferior al hainei unui șofer de cursă ocazională Chișinău-Germania. Cetățeanul R. Moldova, în vârstă de 26 ani, susține că nu știa despre falsul în actele depistate, deoarece avea rolul de curier, fiind rugat de un conațional să le transmită în Germania. Cărțile de identitate au fost ridicate și transmise spre expertiză, iar polițiștii de frontieră continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și identificării persoanelor implicate în infracțiune. The post Un șofer de cursă neregulată Chișinău-Germania, “curier” de documente falsificate appeared first on Moldova.org.
8 ore
Moldova.org / Publicat acum 8 ore
Angajații Poliției de Frontieră au depistat două cărți de identitate românești falsificate, pe care un cetățean din Republica Moldova urma să le transmită unor conaționali în Germania. Cazul a fost înregistrat la sfârșitul săptamânii trecute în punctul de trecere Sculeni. În urma verificărilor amănunțite, pe direcția ieșire din țară, polițiștii de frontieră au depistat două cărți de identitate eliberate de autoritățile române cu semne vizibile de falsificare. Documentele au fost găsite în buzunarul inferior al hainei unui șofer de cursă ocazională Chișinău-Germania. Cetățeanul R. Moldova, în vârstă de 26 ani, susține că nu știa despre falsul în actele depistate, deoarece avea rolul de curier, fiind rugat de un conațional să le transmită în Germania. Cărțile de identitate au fost ridicate și transmise spre expertiză, iar polițiștii de frontieră continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și identificării persoanelor implicate în infracțiune. The post Un șofer de cursă neregulată Chișinău-Germania, “curier” de documente falsificate appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
MAEIE confirmă menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat astăzi menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul său. Anunţul a fost făcut după ce în unele mass-media a apărut o informaţie precum că Republica Moldova şi-ar fi retras solicitarea. Ministerul a ţinut să reitereze faptul că autorităţile moldoveneşti au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova aşa după cum aceasta este stipulat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 şi în documentele relevante ale OSCE, în special în Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999. Or, potrivit demersului Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, la care se fac referinţe în publicaţiile respective, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia. L a finele lunii august, Republica Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale, care urma să aibă loc pe 12 septembrie. Ulterior, la 22 septembrie, prim-ministrul Pavel Filip a susținut un discurs în numele Republicii Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Atunci premierul a făcut un apel către comunitatea internațională să susțină includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunării Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Pavel Filip a specificat că, în pofida principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a prevederilor Constituției Republicii Moldova, dar și a angajamentelor internaționale asumate de către Federația Rusă, trupele militare ale acesteia nici în prezent nu au fost retrase de pe teritoriul țării noastre. În context, premierul a accentuat că contingentul de pacificatori ruși au un statut legal aparte față de trupele militare ale Rusiei. The post MAEIE confirmă menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine appeared first on Moldova.org.
8 ore
Moldova.org / Publicat acum 8 ore
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat astăzi menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul său. Anunţul a fost făcut după ce în unele mass-media a apărut o informaţie precum că Republica Moldova şi-ar fi retras solicitarea. Ministerul a ţinut să reitereze faptul că autorităţile moldoveneşti au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova aşa după cum aceasta este stipulat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 şi în documentele relevante ale OSCE, în special în Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999. Or, potrivit demersului Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă Naţiunile Unite din 20 octombrie 2017, la care se fac referinţe în publicaţiile respective, a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia. L a finele lunii august, Republica Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale, care urma să aibă loc pe 12 septembrie. Ulterior, la 22 septembrie, prim-ministrul Pavel Filip a susținut un discurs în numele Republicii Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Atunci premierul a făcut un apel către comunitatea internațională să susțină includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunării Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Pavel Filip a specificat că, în pofida principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a prevederilor Constituției Republicii Moldova, dar și a angajamentelor internaționale asumate de către Federația Rusă, trupele militare ale acesteia nici în prezent nu au fost retrase de pe teritoriul țării noastre. În context, premierul a accentuat că contingentul de pacificatori ruși au un statut legal aparte față de trupele militare ale Rusiei. The post MAEIE confirmă menţinerea iniţiativei R.Moldova privind includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor străine appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Dosarul Șor nu a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. De patru luni, cauza este blocată în instanța de fond La peste patru luni de la pronunțarea hotărârii motivate a Judecătoriei Chișinău de condamnare a controversatului om de afaceri Ilan Șor, dosarul acestuia încă nu a fost transferat la Curtea de Apel Chișinău, chiar dacă atât procurorii, cât și avocații condamnatului au anunțat că vor ataca sentința cu recurs, scrie Anticoruptie.md. Ocreabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că  dosarul nu a fost încă transmis instanței de Judecătoria Chișinău. „De regulă, dosarele ajung în termen mai mic la noi de la instanțele de fond. Nu cunoaștem detalii despre întârzierea din acest caz”, ne-a declarat Popa. Responsabilii de la Cancelaria Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au comunicat că dosarul se află încă la judecătorul Andrei Niculcea, cel care a examinat cauza. „Da, dosarul este la mine. Nu l-am transmis încă la Curtea de Apel pentru că a durat traducerea hotărârii. Inculpatul nu cunoaște limba de stat și este o încălcare a drepturilor lui. Nu știu când va fi gata traducerea pentru că nu mă ocup eu de ea. Când o vom avea, vom transmite dosarul mai departe”, a declarat magistratul. Niculea a argumentat că această cauză a fost examinată în ședință închisă, iar hotărârea motivată va putea fi făcută publică abia după ce se va pronunța și Curtea de Apel. Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. The post Dosarul Șor nu a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. De patru luni, cauza este blocată în instanța de fond appeared first on Moldova.org.
8 ore
Moldova.org / Publicat acum 8 ore
La peste patru luni de la pronunțarea hotărârii motivate a Judecătoriei Chișinău de condamnare a controversatului om de afaceri Ilan Șor, dosarul acestuia încă nu a fost transferat la Curtea de Apel Chișinău, chiar dacă atât procurorii, cât și avocații condamnatului au anunțat că vor ataca sentința cu recurs, scrie Anticoruptie.md. Ocreabrina Popa, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că  dosarul nu a fost încă transmis instanței de Judecătoria Chișinău. „De regulă, dosarele ajung în termen mai mic la noi de la instanțele de fond. Nu cunoaștem detalii despre întârzierea din acest caz”, ne-a declarat Popa. Responsabilii de la Cancelaria Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au comunicat că dosarul se află încă la judecătorul Andrei Niculcea, cel care a examinat cauza. „Da, dosarul este la mine. Nu l-am transmis încă la Curtea de Apel pentru că a durat traducerea hotărârii. Inculpatul nu cunoaște limba de stat și este o încălcare a drepturilor lui. Nu știu când va fi gata traducerea pentru că nu mă ocup eu de ea. Când o vom avea, vom transmite dosarul mai departe”, a declarat magistratul. Niculea a argumentat că această cauză a fost examinată în ședință închisă, iar hotărârea motivată va putea fi făcută publică abia după ce se va pronunța și Curtea de Apel. Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. The post Dosarul Șor nu a ajuns la Curtea de Apel Chișinău. De patru luni, cauza este blocată în instanța de fond appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Băsescu: Pentru ieșirea R.Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România Menținerea Republicii Moldova într-o zonă gri nu este o soluție, a declarat marți fostul președinte Traian Băsescu, lider al PMP. În opinia sa, o soluție ar fi varianta reîntregirii țării, reunificării cu România, scrie Agerpres. “Pentru ieșirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie acțiune politică. Trebuie luată în considerație varianta reîntregirii țării, reunificării cu România, strict pe linia Actului final de la Helsinki din 1975. În art. 1 se precizează foarte clar cum se pot și cum nu se pot modifica frontierele în Europa”, a declarat Traian Băsescu, într-o reuniune care a avut loc la Palatul Parlamentului de la Bucureşti. Fostul preşedinte a spus că nu crede că zona gri, zona de insecuritate este o soluție, chiar dacă ea este stimulată de prevederi constituționale, prevederi din Constituția Republicii Moldova — cea cu neutralitatea. “Cât de respectat este acest articol din Constituție se vede în Transnistria”, a afirmat Traian Băsescu. Potrivit acestuia, este necesară o perspectivă de integrare pentru Republica Moldova. “O problemă este că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere și, în momentul de față, intră într-o coliziune brutală cu economia Uniunii Europene. După semnarea Acordului de asociere acest lucru l-am văzut cu ochii noștri în România — în 1996 s-a semnat acordul — s-a deschis piața românească și am avut industrii întregi care au fost pulverizate din competiții”, a afirmat fostul șef al statului. Fostul președinte a vorbit în cadrul reuniunii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova și Parlamentului României, ce a avut loc timp de două zile la București. The post Băsescu: Pentru ieșirea R.Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România appeared first on Moldova.org.
9 ore
Moldova.org / Publicat acum 9 ore
Menținerea Republicii Moldova într-o zonă gri nu este o soluție, a declarat marți fostul președinte Traian Băsescu, lider al PMP. În opinia sa, o soluție ar fi varianta reîntregirii țării, reunificării cu România, scrie Agerpres. “Pentru ieșirea din zona gri a Republicii Moldova trebuie acțiune politică. Trebuie luată în considerație varianta reîntregirii țării, reunificării cu România, strict pe linia Actului final de la Helsinki din 1975. În art. 1 se precizează foarte clar cum se pot și cum nu se pot modifica frontierele în Europa”, a declarat Traian Băsescu, într-o reuniune care a avut loc la Palatul Parlamentului de la Bucureşti. Fostul preşedinte a spus că nu crede că zona gri, zona de insecuritate este o soluție, chiar dacă ea este stimulată de prevederi constituționale, prevederi din Constituția Republicii Moldova — cea cu neutralitatea. “Cât de respectat este acest articol din Constituție se vede în Transnistria”, a afirmat Traian Băsescu. Potrivit acestuia, este necesară o perspectivă de integrare pentru Republica Moldova. “O problemă este că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere și, în momentul de față, intră într-o coliziune brutală cu economia Uniunii Europene. După semnarea Acordului de asociere acest lucru l-am văzut cu ochii noștri în România — în 1996 s-a semnat acordul — s-a deschis piața românească și am avut industrii întregi care au fost pulverizate din competiții”, a afirmat fostul șef al statului. Fostul președinte a vorbit în cadrul reuniunii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova și Parlamentului României, ce a avut loc timp de două zile la București. The post Băsescu: Pentru ieșirea R.Moldova din zona gri trebuie luată în considerare varianta reunificării cu România appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Moldova înregistrează restanţe la capitolul protecției copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual Autoritățile statului eșuează în reabilitarea copiilor care au suferit de exploatare și abuz sexual, măsurile de intervenție pentru agresorii sexuali lipsesc cu desăvârșire, prevenirea este fragmentară, iar protecţia copiilor faţă de riscurile abuzului si exploatării sexuale online este încă o mare provocare. Aceste, dar și alte constatări, inclusiv recomandările de rigoare, se regăsesc într-un raport tematic, realizat de experții  Centrului Internațional ”La Strada”, făcut public astăzi, 21 noiembrie. În contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale, Centrul Internațional ,,La Strada”  lansează un studiu care cercetează în ce măsură, la cinci ani de la ratificare, Republica Moldova a implementat măsurile stabilite de Convenția de la Lanzarote, conform angajamentelor asumate. ”Analiza pe care am realizat-o scoate în evidență un șir de neajunsuri și lipsuri de ordin strategic, care denotă că autoritățile nu au demonstrat voința necesară pentru a stop violenţa sexuala faţă de copii, constatând lipsa unei platforme unice care ar stabili responsabilitățile și obligațiile exacte ale fiecărei instituții, ar permite o organizare a transpunerii în practică a angajamentelor asumate, monitorizarea și evaluarea impactului măsurilor întreprinse. La fel cum am constatat lipsa unor date unificate, calitative privind incidentele de abuz sexual şi exploatare sexuală, astfel deducem că autoritățile nu și-au propus până la acest moment să identifice la modul serios factorii de risc sau noile tendințe ale fenomenului”, a menționat Ana Revenco, președinta ”La Strada”. În particular, Convenția Lanzarote obligă Guvernul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a asigura educația copiilor despre riscurile exploatării sexuale și abuzului sexual. Pentru aceasta, copiii trebuie să beneficieze întâi de toate de o educație sexuală corespunzătoare vârstei. ”La capitolul prevenire, odată cu semnarea Convenției, Executivul de la Chișinău și-a asumat că va iniția reforme inclusiv în învățământ. Asta înseamnă că fiecare copil, încă din băncile școlii ar trebui să beneficieze de educație sexuală și educație privind utilizarea în siguranță a Internetului astfel ca aceștia să își cultive o reziliență la exploatare și abuz. Acest lucru întârzie să se întâmple, iar programele de instruire a specialiștilor din sectorul învățământ, sănătate, protecție socială, poliție, justiție, sport, cultură și divertisment nu reflectă subiectul exploatării sexuale și abuzului sexual față de copii, fapt care duce la imposibilitatea semnalării timpurii a cazurilor de exploatare și abuz. Or atât copii, cât și adulții ar trebui să cunoască care sunt semnalmentele acestui tip de infracțiune și modalitățile de prevenire ale acestuia”, susține Elena Botezatu, una dintre autoarele raportului. Restanţe serioase se înregistrează şi la capitolul protecţia victimelor. Astfel, programe de reabilitare şi reintegrare complexe şi de lungă durată a copiilor victime car au suferit de exploatare şi abuz sexual, cum ar fi trafic de copii în scop sexual, implicare în prostituţie şi pornografie sau producerea materialelor cu abuz sexual nu există în ţară. „Servicii de intervenție în situații de criză, pe timp de noapte, în week-end, dar și servicii mobile şi multidisciplinare lipsesc, nefiind posibilă intervenția eficientă pentru ca drepturile copilului să fie protejate”, mai susţine Elena Botezatu. Cercetarea  constată unele deficiențe ale cadrului legal privind abuzurile sexuale online. ”La fel de grave sunt lacunele legislative care permit abuzatorilor să evite răspunderea penală în cazuri de abuz al copiilor. Pentru că este vorba inclusiv despre infracțiuni grave, insistăm ca autoritățile să revizuiască acest aspect”, a menționat Natalia Bayram, avocată în cadrul organizației. Potrivit acesteia, violența sexuală față de copii este una din cele mai grave forme de violență față de copii, iar aceasta necesită elaborarea unei legi speciale și complexe, care să stabilească clar instituțiile competente și obligațiile acestora în domeniile de prevenire, investigare și protecție a copiilor față de abuzul și exploatarea sexuală. La capitolul măsuri pentru abuzatori sexuali, s-a constatat că statul nu a elaborat programe de asistență şi intervenție pe durata ispășirii pedepsei, dar și programe de resocializare și monitorizare a celor care și-au ispășit pedeapsa, astfel fiind condiționată recidiva. Urmare a constatărilor, experții ”La Strada” au venit și cu o serie de recomandări pentru instituțiile statului. Astfel, autorii publicației recomandă dezvoltarea serviciilor de consiliere atât pentru copiii-victime, cât și pentru persoanele care se simt atrase de copii și adolescenți și au temerea că ar putea săvârși un abuz asupra acestora. La fel, ar urma să fie dezvoltate servicii la nivel local, care să acorde asistență calificată copiilor victime ale infracțiunilor sexuale, inclusiv servicii complexe pentru o perioadă lungă de timp în scopul reabilitării și reintegrării lor sociale. În școală, dar și prin intermediul campaniilor de informare, mai spun experții, trebuie să fie asigurată o minimă educație sexuală a copiilor și adolescenților, astfel ca aceștia să își cultive o reziliență la exploatare și abuz. Utilizarea în siguranţă a tehnologiilor informaţionale trebuie să se regăsească expres în programul şcolar. Mai mult, așa cum prevede și Convenția Lanzarote, copiii trebuie consultați la eliberarea politicilor publice ce îi vizează. The post Moldova înregistrează restanţe la capitolul protecției copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual appeared first on Moldova.org.
10 ore
Moldova.org / Publicat acum 10 ore
Autoritățile statului eșuează în reabilitarea copiilor care au suferit de exploatare și abuz sexual, măsurile de intervenție pentru agresorii sexuali lipsesc cu desăvârșire, prevenirea este fragmentară, iar protecţia copiilor faţă de riscurile abuzului si exploatării sexuale online este încă o mare provocare. Aceste, dar și alte constatări, inclusiv recomandările de rigoare, se regăsesc într-un raport tematic, realizat de experții  Centrului Internațional ”La Strada”, făcut public astăzi, 21 noiembrie. În contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale, Centrul Internațional ,,La Strada”  lansează un studiu care cercetează în ce măsură, la cinci ani de la ratificare, Republica Moldova a implementat măsurile stabilite de Convenția de la Lanzarote, conform angajamentelor asumate. ”Analiza pe care am realizat-o scoate în evidență un șir de neajunsuri și lipsuri de ordin strategic, care denotă că autoritățile nu au demonstrat voința necesară pentru a stop violenţa sexuala faţă de copii, constatând lipsa unei platforme unice care ar stabili responsabilitățile și obligațiile exacte ale fiecărei instituții, ar permite o organizare a transpunerii în practică a angajamentelor asumate, monitorizarea și evaluarea impactului măsurilor întreprinse. La fel cum am constatat lipsa unor date unificate, calitative privind incidentele de abuz sexual şi exploatare sexuală, astfel deducem că autoritățile nu și-au propus până la acest moment să identifice la modul serios factorii de risc sau noile tendințe ale fenomenului”, a menționat Ana Revenco, președinta ”La Strada”. În particular, Convenția Lanzarote obligă Guvernul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a asigura educația copiilor despre riscurile exploatării sexuale și abuzului sexual. Pentru aceasta, copiii trebuie să beneficieze întâi de toate de o educație sexuală corespunzătoare vârstei. ”La capitolul prevenire, odată cu semnarea Convenției, Executivul de la Chișinău și-a asumat că va iniția reforme inclusiv în învățământ. Asta înseamnă că fiecare copil, încă din băncile școlii ar trebui să beneficieze de educație sexuală și educație privind utilizarea în siguranță a Internetului astfel ca aceștia să își cultive o reziliență la exploatare și abuz. Acest lucru întârzie să se întâmple, iar programele de instruire a specialiștilor din sectorul învățământ, sănătate, protecție socială, poliție, justiție, sport, cultură și divertisment nu reflectă subiectul exploatării sexuale și abuzului sexual față de copii, fapt care duce la imposibilitatea semnalării timpurii a cazurilor de exploatare și abuz. Or atât copii, cât și adulții ar trebui să cunoască care sunt semnalmentele acestui tip de infracțiune și modalitățile de prevenire ale acestuia”, susține Elena Botezatu, una dintre autoarele raportului. Restanţe serioase se înregistrează şi la capitolul protecţia victimelor. Astfel, programe de reabilitare şi reintegrare complexe şi de lungă durată a copiilor victime car au suferit de exploatare şi abuz sexual, cum ar fi trafic de copii în scop sexual, implicare în prostituţie şi pornografie sau producerea materialelor cu abuz sexual nu există în ţară. „Servicii de intervenție în situații de criză, pe timp de noapte, în week-end, dar și servicii mobile şi multidisciplinare lipsesc, nefiind posibilă intervenția eficientă pentru ca drepturile copilului să fie protejate”, mai susţine Elena Botezatu. Cercetarea  constată unele deficiențe ale cadrului legal privind abuzurile sexuale online. ”La fel de grave sunt lacunele legislative care permit abuzatorilor să evite răspunderea penală în cazuri de abuz al copiilor. Pentru că este vorba inclusiv despre infracțiuni grave, insistăm ca autoritățile să revizuiască acest aspect”, a menționat Natalia Bayram, avocată în cadrul organizației. Potrivit acesteia, violența sexuală față de copii este una din cele mai grave forme de violență față de copii, iar aceasta necesită elaborarea unei legi speciale și complexe, care să stabilească clar instituțiile competente și obligațiile acestora în domeniile de prevenire, investigare și protecție a copiilor față de abuzul și exploatarea sexuală. La capitolul măsuri pentru abuzatori sexuali, s-a constatat că statul nu a elaborat programe de asistență şi intervenție pe durata ispășirii pedepsei, dar și programe de resocializare și monitorizare a celor care și-au ispășit pedeapsa, astfel fiind condiționată recidiva. Urmare a constatărilor, experții ”La Strada” au venit și cu o serie de recomandări pentru instituțiile statului. Astfel, autorii publicației recomandă dezvoltarea serviciilor de consiliere atât pentru copiii-victime, cât și pentru persoanele care se simt atrase de copii și adolescenți și au temerea că ar putea săvârși un abuz asupra acestora. La fel, ar urma să fie dezvoltate servicii la nivel local, care să acorde asistență calificată copiilor victime ale infracțiunilor sexuale, inclusiv servicii complexe pentru o perioadă lungă de timp în scopul reabilitării și reintegrării lor sociale. În școală, dar și prin intermediul campaniilor de informare, mai spun experții, trebuie să fie asigurată o minimă educație sexuală a copiilor și adolescenților, astfel ca aceștia să își cultive o reziliență la exploatare și abuz. Utilizarea în siguranţă a tehnologiilor informaţionale trebuie să se regăsească expres în programul şcolar. Mai mult, așa cum prevede și Convenția Lanzarote, copiii trebuie consultați la eliberarea politicilor publice ce îi vizează. The post Moldova înregistrează restanţe la capitolul protecției copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
În RM ar putea apărea noi produse cu indicație geografică: Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din Lalova sau brânza de capră de la Nord Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din satul Lalova sau brânza de capră de la Nord sunt doar câteva din produsele care ar putea fi înregistrate în calitate de Indicații Geografice (IG), Denumiri de Origine (DO) sau Specialităţi Tradiţionale Garantate (STG) în Republica Moldova. Acestea au fost identificate în cadrul unui Studiu național realizat în cadrul proiectului finanțat de UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”. Concluziile studiului au fost prezentate de expertul Anatolie Fală la Conferința Inovațională Internațională „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”. Astfel, cele mai mici sarmale din țară le întâlnim în raionul Rezina și anume în satul Lalova. Pregătite în frunze de varză acră sau în cele mai mici frunze de vie, sarmalele au umplutură din orez şi crupe de grâu făcute la râşniţă, după cum e tradiţia locală. „Ceapa mărunţită şi morcovul dat pe răzătoare se călesc puţin în ulei, împreună cu pastă de gogoşari. Dacă varza murată e prea acră, o ţinem un timp în apă rece. Frunzele de vie le alegem cele mai fragede, mărunte, le spălăm, le uscăm bine pe pânză, le aşezăm strat în borcane de sticlă uscate, ca să le păstrăm ca proaspete. Facem sarmalele şi cu carne, cel mai des de porc”, povestește Emilia Hanganu pentru ziarul regional „Cuvântul”. Iar brânza de capră de la nordul Moldovei, numită și „Brânză de Măgura” este un produs natural obținut din lapte de capră la ferma din satul Slobozia Măgura (raionul Sângerei), situat lângă movila Măgura, de unde și provine denumirea produsului. Brânza este obținută dintr-o rețetă tradițională de sute de ani. Sarmalele pitice și brânza de Măgura sunt doar câteva din cele 61 de produse şi obiecte de meșteșugărit cu potențial de înregistrat sub IG, DO și STG identificate în cadrul studiului. Printre acestea putem menționa: Plăcinta rece de Șerpeni, Plăcinta miresei din satul Crocmaz (raionul Ștefan Vodă), Salamul de Domulgeni, Castraveții murați de Colibași, Măceșul de Țaul, Căpșunele de la Sadova, Covorul găgăuz din satul Gaidar, Ceramică de Iurceni și lista poate continua. „Patrimoniul agroalimentar al Moldovei nu este din păcate utilizat și valorificat pe deplin. Însă, produsele locale care ar putea fi promovate sub IGP, DOP sau recunoscute în calitate de STG ar permite ca prin unicitatea și savoarea lor să creeze o valoare adăugată înaltă în sectorul agroalimentar național și ar spori de asemenea, capacitățile de producere, dar și de export pe piețele externe”, consideră Anatolie Fală. Pentru a fi înregistrat sub simbolul IGP, produsul trebuie să respecte următoarele reguli prevăzute de legislație: să fie originar dintr-o regiune sau localitate; să posede o calitate specifică, reputație și alte caracteristici ce pot fi atribuite unei origini geografice și, producția să se desfășoare în aria geografică delimitată. Potrivit lui Anatolie Fală, un produs promovat sub simbolurile IGP, DOP sau STG garantează că denumirea înregistrată este protejată împotriva utilizării neautorizate pe teritoriul UE și sporește veniturile producătorilor. Iar pentru consumatori, aceste titluri oferă garanții despre originea, unicitatea, calitatea şi tradiţia de producere. În Moldova sunt înregistrate următoarele Indicații Geografice Protejate și Denumiri de Origine Protejate: IGP Divin; IGP Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Codru pentru vinuri; IGP Zăbriceni pentru plantele și fructele uscate și amestecurile din ele; IGP Dulceață din petale de trandafiri Călărași; IGP Rachiu de caise de Nimoreni; DOP Ciumai pentru vin de desert dulce roșu și natural sec roșu; DOP Românești pentru vin roșu și DOP Brânză de Popeasca. ………….. The post În RM ar putea apărea noi produse cu indicație geografică: Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din Lalova sau brânza de capră de la Nord appeared first on Moldova.org.
10 ore
Moldova.org / Publicat acum 10 ore
Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din satul Lalova sau brânza de capră de la Nord sunt doar câteva din produsele care ar putea fi înregistrate în calitate de Indicații Geografice (IG), Denumiri de Origine (DO) sau Specialităţi Tradiţionale Garantate (STG) în Republica Moldova. Acestea au fost identificate în cadrul unui Studiu național realizat în cadrul proiectului finanțat de UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”. Concluziile studiului au fost prezentate de expertul Anatolie Fală la Conferința Inovațională Internațională „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”. Astfel, cele mai mici sarmale din țară le întâlnim în raionul Rezina și anume în satul Lalova. Pregătite în frunze de varză acră sau în cele mai mici frunze de vie, sarmalele au umplutură din orez şi crupe de grâu făcute la râşniţă, după cum e tradiţia locală. „Ceapa mărunţită şi morcovul dat pe răzătoare se călesc puţin în ulei, împreună cu pastă de gogoşari. Dacă varza murată e prea acră, o ţinem un timp în apă rece. Frunzele de vie le alegem cele mai fragede, mărunte, le spălăm, le uscăm bine pe pânză, le aşezăm strat în borcane de sticlă uscate, ca să le păstrăm ca proaspete. Facem sarmalele şi cu carne, cel mai des de porc”, povestește Emilia Hanganu pentru ziarul regional „Cuvântul”. Iar brânza de capră de la nordul Moldovei, numită și „Brânză de Măgura” este un produs natural obținut din lapte de capră la ferma din satul Slobozia Măgura (raionul Sângerei), situat lângă movila Măgura, de unde și provine denumirea produsului. Brânza este obținută dintr-o rețetă tradițională de sute de ani. Sarmalele pitice și brânza de Măgura sunt doar câteva din cele 61 de produse şi obiecte de meșteșugărit cu potențial de înregistrat sub IG, DO și STG identificate în cadrul studiului. Printre acestea putem menționa: Plăcinta rece de Șerpeni, Plăcinta miresei din satul Crocmaz (raionul Ștefan Vodă), Salamul de Domulgeni, Castraveții murați de Colibași, Măceșul de Țaul, Căpșunele de la Sadova, Covorul găgăuz din satul Gaidar, Ceramică de Iurceni și lista poate continua. „Patrimoniul agroalimentar al Moldovei nu este din păcate utilizat și valorificat pe deplin. Însă, produsele locale care ar putea fi promovate sub IGP, DOP sau recunoscute în calitate de STG ar permite ca prin unicitatea și savoarea lor să creeze o valoare adăugată înaltă în sectorul agroalimentar național și ar spori de asemenea, capacitățile de producere, dar și de export pe piețele externe”, consideră Anatolie Fală. Pentru a fi înregistrat sub simbolul IGP, produsul trebuie să respecte următoarele reguli prevăzute de legislație: să fie originar dintr-o regiune sau localitate; să posede o calitate specifică, reputație și alte caracteristici ce pot fi atribuite unei origini geografice și, producția să se desfășoare în aria geografică delimitată. Potrivit lui Anatolie Fală, un produs promovat sub simbolurile IGP, DOP sau STG garantează că denumirea înregistrată este protejată împotriva utilizării neautorizate pe teritoriul UE și sporește veniturile producătorilor. Iar pentru consumatori, aceste titluri oferă garanții despre originea, unicitatea, calitatea şi tradiţia de producere. În Moldova sunt înregistrate următoarele Indicații Geografice Protejate și Denumiri de Origine Protejate: IGP Divin; IGP Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Codru pentru vinuri; IGP Zăbriceni pentru plantele și fructele uscate și amestecurile din ele; IGP Dulceață din petale de trandafiri Călărași; IGP Rachiu de caise de Nimoreni; DOP Ciumai pentru vin de desert dulce roșu și natural sec roșu; DOP Românești pentru vin roșu și DOP Brânză de Popeasca. ………….. The post În RM ar putea apărea noi produse cu indicație geografică: Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din Lalova sau brânza de capră de la Nord appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un procuror din Glodeni a fost rănit, după ce a reţinut un învinuit care tocmai evadase din escortă Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii raionului Glodeni a fost rănit, după ce a reţinut un învinuit care tocmai evadase din escortă. Incidentul s-a produs în această dimineaţă, în preajma Penitenciarului nr.11 din Bălţi, cînd un învinuit, care tocmai fusese escortat la porţile izolatorului, a profitat de neatenţia poliţiştilor care îl etapau şi a încercat să evadeze. Procurorul care se deplasa prin acea regiune a observat tentativa de evadare şi imediat a intervenit, imobilizând individul. Acesta s-a dovedit a fi un infractor deosebit de periculos, care fusese etapat la penitenciar după ce primise 30 de zile de arest preventiv pentru violul, atacul tîlhăresc şi omorul intenţionat, săvârşit cu o deosebită cruzime, asupra unei minore din Ungheni. De notat că, procurorul care a reţinut individul este adjunct al procurorului-şef al Procuraturii raionului Glodeni, şi în momentul respectiv se afla în concediu anual de odihnă. În timpul reţinerii învinuitului, procurorului i-a fost fracturat un deget, acum fiind operat la Spitalul din Bălţi. Pe acest caz a fost iniţiată o anchetă sub aspectul tentativei de evadare a învinuitului, concomitent, urmînd a fi dată o apreciere şi acţiunilor poliţiştilor care-l escortau The post Un procuror din Glodeni a fost rănit, după ce a reţinut un învinuit care tocmai evadase din escortă appeared first on Moldova.org.
10 ore
Moldova.org / Publicat acum 10 ore
Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii raionului Glodeni a fost rănit, după ce a reţinut un învinuit care tocmai evadase din escortă. Incidentul s-a produs în această dimineaţă, în preajma Penitenciarului nr.11 din Bălţi, cînd un învinuit, care tocmai fusese escortat la porţile izolatorului, a profitat de neatenţia poliţiştilor care îl etapau şi a încercat să evadeze. Procurorul care se deplasa prin acea regiune a observat tentativa de evadare şi imediat a intervenit, imobilizând individul. Acesta s-a dovedit a fi un infractor deosebit de periculos, care fusese etapat la penitenciar după ce primise 30 de zile de arest preventiv pentru violul, atacul tîlhăresc şi omorul intenţionat, săvârşit cu o deosebită cruzime, asupra unei minore din Ungheni. De notat că, procurorul care a reţinut individul este adjunct al procurorului-şef al Procuraturii raionului Glodeni, şi în momentul respectiv se afla în concediu anual de odihnă. În timpul reţinerii învinuitului, procurorului i-a fost fracturat un deget, acum fiind operat la Spitalul din Bălţi. Pe acest caz a fost iniţiată o anchetă sub aspectul tentativei de evadare a învinuitului, concomitent, urmînd a fi dată o apreciere şi acţiunilor poliţiştilor care-l escortau The post Un procuror din Glodeni a fost rănit, după ce a reţinut un învinuit care tocmai evadase din escortă appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Prioritățile bugetului pe 2018: Securitatea energetică, domeniul social și infrastructura rutieră Dezvoltarea infrastructurii rutiere, securitatea energetică și domeniul social – acestea sunt cele trei dintre prioritățile bugetului pentru anul 2018. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari, după ședința săptămânală a formațiunii politice. Potrivit lui, la ședință a fost prezentat proiectul bugetului pe anul 2018, convenit anterior cu reprezentanții Fondului Monetar International. ”Una dintre prioritățile bugetului pentru 2018 este reparația drumurilor. De asemenea, un alt domeniu important este cel social. S-a pus accent în elaborarea bugetului și pe asigurarea eficienței energetice”, a declarat Gămurari. Proiectul bugetului urmează să fie discutat astăzi și cu partenerii sociali ai Guvernului, după care va fi aprobat de Executiv și trimis spre votare finală în Parlament. The post Prioritățile bugetului pe 2018: Securitatea energetică, domeniul social și infrastructura rutieră appeared first on Moldova.org.
12 ore
Moldova.org / Publicat acum 12 ore
Dezvoltarea infrastructurii rutiere, securitatea energetică și domeniul social – acestea sunt cele trei dintre prioritățile bugetului pentru anul 2018. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gămurari, după ședința săptămânală a formațiunii politice. Potrivit lui, la ședință a fost prezentat proiectul bugetului pe anul 2018, convenit anterior cu reprezentanții Fondului Monetar International. ”Una dintre prioritățile bugetului pentru 2018 este reparația drumurilor. De asemenea, un alt domeniu important este cel social. S-a pus accent în elaborarea bugetului și pe asigurarea eficienței energetice”, a declarat Gămurari. Proiectul bugetului urmează să fie discutat astăzi și cu partenerii sociali ai Guvernului, după care va fi aprobat de Executiv și trimis spre votare finală în Parlament. The post Prioritățile bugetului pe 2018: Securitatea energetică, domeniul social și infrastructura rutieră appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Două dosare penale în cazul minei de la Pașcani. O persoană, reținută Procuratura Generală a anunțat astăzi că a inițiat două cauze penale în cazul accidentului produs aseară la mina din satul Pașcani. O persoană a fost reținută, au anunţat reprezentanții Procuraturii în cadrul unei conferințe de presă. Cauzele penale au fost pornite pe faptele încălcării regulilor de protecție a muncii și încălcarea regulilor de exploatare a minei. Igor Popa, adjunctul procurorului general, a declarat că în mină activează în jur de 45 – 48 de persoane, iar acum sunt verificate contractele de angajare a celorlalți peste 40 de angajați ai minei. „Persoana reținută este unul din agnajații responsabili de efectuarea lucrărilor de exploatare minieră. Noi acum stabilim tot cercul de persoane implicate. Sunt aspecte tehnice în care vom avea nevoie de implicarea specialiștilor”, a declarat Popa. În acelaşi timp, Vitalie Grabovschi, șeful direcției situați excepționale a municipiului Chișinău, a declarat presei că după primirea apelului de urgență în acțiunile de salvare au fost implicați 23 de pompieri. Potrivit lui, trupurile neînsufleţite ale celor doi angajaţi au fost depistate la o distanţă de patru kilometri de la intrarea în mină, cel de-al trei lucrător a murit în drum spre spital. “Au fost create mai multe echipe de salvatori iar unii dintre aceștia au mers în mină să vadă dacă nu sunt victime. La distanța de circa patru kilometri de la intrarea în mină au fost găsite cadavrele a doi angajați care lucrau la această mină. O altă persoană a fost găsită în viață însă a decedat în drum spre spital. Ulterior s-au creat condiții pentru procuratură și poliție ca să poată face ancheta de urmărire penală”, a declarat Vitalie Garbuțchi. Reamintim că, potrivit Poliției, soțiile a trei muncitori ai carierei au alertat ieri autoritățile, după ce au văzut că bărbații nu se întorc acasă de la muncă. Imediat, în teren a intervenit prima echipă de salvatori, care a descoperit sub ruine corpurile neînsuflețite a doi bărbați, iar al treilea a fost transportat la spital. The post Două dosare penale în cazul minei de la Pașcani. O persoană, reținută appeared first on Moldova.org.
13 ore
Moldova.org / Publicat acum 13 ore
Procuratura Generală a anunțat astăzi că a inițiat două cauze penale în cazul accidentului produs aseară la mina din satul Pașcani. O persoană a fost reținută, au anunţat reprezentanții Procuraturii în cadrul unei conferințe de presă. Cauzele penale au fost pornite pe faptele încălcării regulilor de protecție a muncii și încălcarea regulilor de exploatare a minei. Igor Popa, adjunctul procurorului general, a declarat că în mină activează în jur de 45 – 48 de persoane, iar acum sunt verificate contractele de angajare a celorlalți peste 40 de angajați ai minei. „Persoana reținută este unul din agnajații responsabili de efectuarea lucrărilor de exploatare minieră. Noi acum stabilim tot cercul de persoane implicate. Sunt aspecte tehnice în care vom avea nevoie de implicarea specialiștilor”, a declarat Popa. În acelaşi timp, Vitalie Grabovschi, șeful direcției situați excepționale a municipiului Chișinău, a declarat presei că după primirea apelului de urgență în acțiunile de salvare au fost implicați 23 de pompieri. Potrivit lui, trupurile neînsufleţite ale celor doi angajaţi au fost depistate la o distanţă de patru kilometri de la intrarea în mină, cel de-al trei lucrător a murit în drum spre spital. “Au fost create mai multe echipe de salvatori iar unii dintre aceștia au mers în mină să vadă dacă nu sunt victime. La distanța de circa patru kilometri de la intrarea în mină au fost găsite cadavrele a doi angajați care lucrau la această mină. O altă persoană a fost găsită în viață însă a decedat în drum spre spital. Ulterior s-au creat condiții pentru procuratură și poliție ca să poată face ancheta de urmărire penală”, a declarat Vitalie Garbuțchi. Reamintim că, potrivit Poliției, soțiile a trei muncitori ai carierei au alertat ieri autoritățile, după ce au văzut că bărbații nu se întorc acasă de la muncă. Imediat, în teren a intervenit prima echipă de salvatori, care a descoperit sub ruine corpurile neînsuflețite a doi bărbați, iar al treilea a fost transportat la spital. The post Două dosare penale în cazul minei de la Pașcani. O persoană, reținută appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Inspectorii au oprit o maşină, pentru că circula cu luminile stinse. Ce au observat când şoferul le-a prezentat permisul Angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare au stopat luni, 20 noiembrie, pe șoseaua Hâncești din capitală un automobil de model „Mercedes” pentru a preveni şoferul că circulă cu luminile stinse. În timpul verificării actelor, însă, inspectorul de patrulare a observat că permisul de conducere, perfectat în România, are semne vizibile că ar fi fals. Pentru a verifica autenticitatea actului, inspectorul de patrulare a contactat Centrul Comun de Contact Galați care a comunicat că pe numele cetățeanului menționat nu este eliberat niciun permis de conducere. Mai mult decât atât, în urma verificării CNP șoferului, s-a dovedit că pe teritoriul României nu a fost perfectat vreo dată permis de conducere pe numele acestuia. Șoferul, s-a dovedit a fi un bărbat de 37 de ani, a fost condus la Inspectoratul de poliție pentru documentarea cazului conform legislației. The post Inspectorii au oprit o maşină, pentru că circula cu luminile stinse. Ce au observat când şoferul le-a prezentat permisul appeared first on Moldova.org.
13 ore
Moldova.org / Publicat acum 13 ore
Angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare au stopat luni, 20 noiembrie, pe șoseaua Hâncești din capitală un automobil de model „Mercedes” pentru a preveni şoferul că circulă cu luminile stinse. În timpul verificării actelor, însă, inspectorul de patrulare a observat că permisul de conducere, perfectat în România, are semne vizibile că ar fi fals. Pentru a verifica autenticitatea actului, inspectorul de patrulare a contactat Centrul Comun de Contact Galați care a comunicat că pe numele cetățeanului menționat nu este eliberat niciun permis de conducere. Mai mult decât atât, în urma verificării CNP șoferului, s-a dovedit că pe teritoriul României nu a fost perfectat vreo dată permis de conducere pe numele acestuia. Șoferul, s-a dovedit a fi un bărbat de 37 de ani, a fost condus la Inspectoratul de poliție pentru documentarea cazului conform legislației. The post Inspectorii au oprit o maşină, pentru că circula cu luminile stinse. Ce au observat când şoferul le-a prezentat permisul appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Rusia recunoaşte că a fost detectată poluare radioactivă cu ruteniu-106 pe teritoriul său. Nu dezvăluie însă sursa Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni că o concentraţie ‘extrem de ridicată’ de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, relatează France Presse, citată de Agerpres. Se confirmă, astfel, rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny’ între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat. Nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată ‘o concentraţie extrem de ridicată’ de ruteniu-106, ‘depăşind de 986 de ori’ concentraţiile înregistrate în lunile precedente. Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare. Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie. Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit. Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, ‘în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei’. La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă. The post Rusia recunoaşte că a fost detectată poluare radioactivă cu ruteniu-106 pe teritoriul său. Nu dezvăluie însă sursa appeared first on Moldova.org.
15 ore
Moldova.org / Publicat acum 15 ore
Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni că o concentraţie ‘extrem de ridicată’ de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, relatează France Presse, citată de Agerpres. Se confirmă, astfel, rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny’ între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat. Nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată ‘o concentraţie extrem de ridicată’ de ruteniu-106, ‘depăşind de 986 de ori’ concentraţiile înregistrate în lunile precedente. Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare. Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie. Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit. Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, ‘în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei’. La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă. The post Rusia recunoaşte că a fost detectată poluare radioactivă cu ruteniu-106 pe teritoriul său. Nu dezvăluie însă sursa appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
O tânără a cerut ajutorul Poliţiei: A fost ţinută cu forţa două zile într-un apartament din Chişinău O locuitoare a capitalei de 31 ani s-a adresat după ajutorul poliţiştilor sectorului Botanica, comunicând că ar fi fost privată de libertate şi supusă unor acţiuni forţate cu caracter sexual de către un individ în vârstă de 44 ani. Potrivit ei, bărbatul ar fi ţinut-o cu forţa două zile într-un apartament din Chişinău. Poliţiştii au localizat şi încătuşat preusupusul făptaş, acesta fiind escortat la Inspectorat pentru audieri şi reţinut ulterior pe un termen de 72 de ore. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, forţele de ordine au elucidat circumstanţele în care ar fi fost sechestrată victima. Aceasta s-ar fi cunoscut cu bănuitul acum un an şi jumătate. Pe 14 noiembrie, ea s-a aflat în vizită la domiciliul lui. Potrivit ei, individul nu i-ar fi permis ieşirea din locuinţă timp de două zile, perioadă în care ar fi fost agresată fizic şi supusă unor acţiuni violente cu caracter sexual. În acest context poliţiştii au solicitat efectuarea expertizelor medico-legale, pentru a stabili cu certitudine circumstanţele cazului şi cercetarea lui penală în funcţie de rezultate. Actualmente bănuitul este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii privaţiune de libertate şi riscă o pedeapsă cu cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 7 ani. Conform primelor informaţii, individul ar fi fost judecat anterior pentru diverse infracţiuni. The post O tânără a cerut ajutorul Poliţiei: A fost ţinută cu forţa două zile într-un apartament din Chişinău appeared first on Moldova.org.
17 ore
Moldova.org / Publicat acum 17 ore
O locuitoare a capitalei de 31 ani s-a adresat după ajutorul poliţiştilor sectorului Botanica, comunicând că ar fi fost privată de libertate şi supusă unor acţiuni forţate cu caracter sexual de către un individ în vârstă de 44 ani. Potrivit ei, bărbatul ar fi ţinut-o cu forţa două zile într-un apartament din Chişinău. Poliţiştii au localizat şi încătuşat preusupusul făptaş, acesta fiind escortat la Inspectorat pentru audieri şi reţinut ulterior pe un termen de 72 de ore. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, forţele de ordine au elucidat circumstanţele în care ar fi fost sechestrată victima. Aceasta s-ar fi cunoscut cu bănuitul acum un an şi jumătate. Pe 14 noiembrie, ea s-a aflat în vizită la domiciliul lui. Potrivit ei, individul nu i-ar fi permis ieşirea din locuinţă timp de două zile, perioadă în care ar fi fost agresată fizic şi supusă unor acţiuni violente cu caracter sexual. În acest context poliţiştii au solicitat efectuarea expertizelor medico-legale, pentru a stabili cu certitudine circumstanţele cazului şi cercetarea lui penală în funcţie de rezultate. Actualmente bănuitul este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii privaţiune de libertate şi riscă o pedeapsă cu cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 7 ani. Conform primelor informaţii, individul ar fi fost judecat anterior pentru diverse infracţiuni. The post O tânără a cerut ajutorul Poliţiei: A fost ţinută cu forţa două zile într-un apartament din Chişinău appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Cum a reușit un oligarh rus să obțină o sumă record pentru un tablou “Salvator Mundi”, ultimul tablou al maestrului renascentist Leonardo da Vinci, a fost vândut cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitație organizată miercuri de casa Christie’s, la New York. Deși este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare că „Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vânzărilor de artă, inclusiv în cadrul tranzacțiilor private. Pictura s-a aflat, până miercuri, în proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este președintele clubului de fotbal AS Monaco, notează Agerpres. Operele de artă create înainte de secolul al XIX-lea sunt rareori scoase la licitație, întrucât cele mai multe dintre ele se află deja în muzee, fapt care a lăsat să planeze o anumită incertitudine asupra prețului la care s-ar fi vândut tabloul maestrului renascentist. Magnatul rus a cumpărat tabloul cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de artă elvețian, Yves Bouvier, care îl achiziționase cu puțin timp înainte cu suma de 80 de milioane de dolari. După terminarea costisitorului său divorț, miliardarul rus a decis să scoată la vânzare această capodoperă pentru a-și reface finanțele care au avut mult de suferit. În mai 2014, un tribunal din Geneva l-a condamnat pe Rybolovlev să-i plătească 3,2 miliarde de euro fostei sale soții. După mai multe recursuri, miliardarul rus a reușit să reducă din suma astronomică care echivala cu jumătate din averea sa. Ocupând locul 190 pe lista Forbes a celor mai bogați oameni ai lumii, Rybolovlev a reușit să stabilească suma la „doar” 564 milioane de dolari. The post Cum a reușit un oligarh rus să obțină o sumă record pentru un tablou appeared first on Moldova.org.
20 ore
Moldova.org / Publicat acum 20 ore
“Salvator Mundi”, ultimul tablou al maestrului renascentist Leonardo da Vinci, a fost vândut cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitație organizată miercuri de casa Christie’s, la New York. Deși este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare că „Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vânzărilor de artă, inclusiv în cadrul tranzacțiilor private. Pictura s-a aflat, până miercuri, în proprietatea miliardarului rus Dmitri Rybolovlev, un oligarh exilat care este președintele clubului de fotbal AS Monaco, notează Agerpres. Operele de artă create înainte de secolul al XIX-lea sunt rareori scoase la licitație, întrucât cele mai multe dintre ele se află deja în muzee, fapt care a lăsat să planeze o anumită incertitudine asupra prețului la care s-ar fi vândut tabloul maestrului renascentist. Magnatul rus a cumpărat tabloul cu 127,5 milioane de dolari de la un comerciant de artă elvețian, Yves Bouvier, care îl achiziționase cu puțin timp înainte cu suma de 80 de milioane de dolari. După terminarea costisitorului său divorț, miliardarul rus a decis să scoată la vânzare această capodoperă pentru a-și reface finanțele care au avut mult de suferit. În mai 2014, un tribunal din Geneva l-a condamnat pe Rybolovlev să-i plătească 3,2 miliarde de euro fostei sale soții. După mai multe recursuri, miliardarul rus a reușit să reducă din suma astronomică care echivala cu jumătate din averea sa. Ocupând locul 190 pe lista Forbes a celor mai bogați oameni ai lumii, Rybolovlev a reușit să stabilească suma la „doar” 564 milioane de dolari. The post Cum a reușit un oligarh rus să obțină o sumă record pentru un tablou appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un moldovean a încercat să intre în România cu ţigări ascunse într-un camion încărcat cu soia Un moldovean a încercat să introducă ilegal în România ţigări de contrabandă, pe care le-a ascuns în bena unui autovehicul încărcat cu soia. În total, poliţiştii de frontieră şi vameşii români de la Sculeni au descoperit 24.600 de țigări de proveniență R.Moldova. Cazul a avut loc pe 20 noiembrie. în jurul orei 11.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni — I.T.P.F. Iași, când s-a prezentat pentru a intra în România cetățeanul moldovean Arcadie S., în vârstă de 43 de ani, conducând un autocamion marca Volvo, înmatriculat în R. Moldova, încărcat cu soia. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. În timpul acestuia au fost descoperite ascunse în soia 24.600 de țigarete, marca ‘Plugarul’, cu timbru de acciză Republica Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reținerii țigărilor, în valoare totală de 11.179 lei româneşti și sancționarea contravențională a bărbatului, cu amendă în valoare totală de 10.000 lei. The post Un moldovean a încercat să intre în România cu ţigări ascunse într-un camion încărcat cu soia appeared first on Moldova.org.
20 ore
Moldova.org / Publicat acum 20 ore
Un moldovean a încercat să introducă ilegal în România ţigări de contrabandă, pe care le-a ascuns în bena unui autovehicul încărcat cu soia. În total, poliţiştii de frontieră şi vameşii români de la Sculeni au descoperit 24.600 de țigări de proveniență R.Moldova. Cazul a avut loc pe 20 noiembrie. în jurul orei 11.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni — I.T.P.F. Iași, când s-a prezentat pentru a intra în România cetățeanul moldovean Arcadie S., în vârstă de 43 de ani, conducând un autocamion marca Volvo, înmatriculat în R. Moldova, încărcat cu soia. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. În timpul acestuia au fost descoperite ascunse în soia 24.600 de țigarete, marca ‘Plugarul’, cu timbru de acciză Republica Moldova. Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reținerii țigărilor, în valoare totală de 11.179 lei româneşti și sancționarea contravențională a bărbatului, cu amendă în valoare totală de 10.000 lei. The post Un moldovean a încercat să intre în România cu ţigări ascunse într-un camion încărcat cu soia appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Ședință de urgență la Guvern în legătură cu accidentul de la mina din satul Pașcani Potrivit primelor informații, trei persoane au intrat în schimb astăzi în mina care aparține unui agent economic. Toate trei persoane au decedat în urma prăbușirii tavanului minei, dintre care una a decedat în drum spre spital, iar alte două au decedat în interiorul minei. Incidentul a fost anunţat către autorități la ora 19.43, printr-un apel la numărul de urgenţă, iar în scurt timp celula de criza era deja activată la faţa locului și a acționat după ce au fost mai întâi asigurate măsurile de siguranță pentru intervenție. În componenţa celulei de criză au intrat echipele de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General de Poliţie și ai altor instituții competente să intervină. Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor. Totodată, prim-ministrul a dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din ţară, să fie verificate condițiile de siguranță în care activează și în cazul în sunt depistate nereguli, activitatea lor să fie sistată imediat. The post Ședință de urgență la Guvern în legătură cu accidentul de la mina din satul Pașcani appeared first on Moldova.org.
24 ore
Moldova.org / Publicat acum 24 ore
Potrivit primelor informații, trei persoane au intrat în schimb astăzi în mina care aparține unui agent economic. Toate trei persoane au decedat în urma prăbușirii tavanului minei, dintre care una a decedat în drum spre spital, iar alte două au decedat în interiorul minei. Incidentul a fost anunţat către autorități la ora 19.43, printr-un apel la numărul de urgenţă, iar în scurt timp celula de criza era deja activată la faţa locului și a acționat după ce au fost mai întâi asigurate măsurile de siguranță pentru intervenție. În componenţa celulei de criză au intrat echipele de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General de Poliţie și ai altor instituții competente să intervină. Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor. Totodată, prim-ministrul a dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din ţară, să fie verificate condițiile de siguranță în care activează și în cazul în sunt depistate nereguli, activitatea lor să fie sistată imediat. The post Ședință de urgență la Guvern în legătură cu accidentul de la mina din satul Pașcani appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Accidentul de la Pașcani: Peste cei trei muncitori s-a prăbuşit un mal de piatră din carieră În această seară, în jurul orei 20:00, salvatorii au fost alertați și informați de către Poliție, referitor la o situație ce s-a întâmplat în această după-amiază în apropiere de satul Pașcani, raionul Criuleni, într-o carieră de piatră. Potrivit Poliției, soțiile a trei muncitori ai carierei au alertat autoritățile, după ce au văzut că bărbații nu se întorc acasă de la muncă. Imediat, în teren a intervenit prima echipă de salvatori, care a descoperit sub ruine corpurile neînsuflețite a doi bărbați, iar al treilea a fost transportat la spital. După ceva timp, și acesta a decedat, în instituția medicală. Potrivit informațiilor operative, peste cei trei muncitori s-a prăbuşit un mal de piatră din acea carieră. Trei echipe de intervenție, cu un număr de aproape 20 salvatori și pompieri au lucrat în teren pentru cercetarea locului accidentului, asigurându-se că nu mai există persoane în plus, care au avut de suferit, dar și pentru a face posibil accesul organelor de drept, întru cercetarea circumstanțelor, care au dus la producerea acestui incident. Alte circumstanțe urmează să fie stabilite. The post Accidentul de la Pașcani: Peste cei trei muncitori s-a prăbuşit un mal de piatră din carieră appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
În această seară, în jurul orei 20:00, salvatorii au fost alertați și informați de către Poliție, referitor la o situație ce s-a întâmplat în această după-amiază în apropiere de satul Pașcani, raionul Criuleni, într-o carieră de piatră. Potrivit Poliției, soțiile a trei muncitori ai carierei au alertat autoritățile, după ce au văzut că bărbații nu se întorc acasă de la muncă. Imediat, în teren a intervenit prima echipă de salvatori, care a descoperit sub ruine corpurile neînsuflețite a doi bărbați, iar al treilea a fost transportat la spital. După ceva timp, și acesta a decedat, în instituția medicală. Potrivit informațiilor operative, peste cei trei muncitori s-a prăbuşit un mal de piatră din acea carieră. Trei echipe de intervenție, cu un număr de aproape 20 salvatori și pompieri au lucrat în teren pentru cercetarea locului accidentului, asigurându-se că nu mai există persoane în plus, care au avut de suferit, dar și pentru a face posibil accesul organelor de drept, întru cercetarea circumstanțelor, care au dus la producerea acestui incident. Alte circumstanțe urmează să fie stabilite. The post Accidentul de la Pașcani: Peste cei trei muncitori s-a prăbuşit un mal de piatră din carieră appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Accident grav în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Două persoane, decedate Accident grav în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Două persoane au decedat, după ce potrivit informaţiilor preliminare un mal de la cariera de piatră s-ar fi prăbuşit peste ei, anunţă Publika TV. Sursa citată menţionează, cu referire la Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă, că sub dărâmături s-ar putea afla mai multe persoane, despre care încă nu se cunoaşte nimic. Salvatorii au intrat deja în carieră. Specialiştii urmează să stabilească toate circumstanţele producerii incidentului. În acelaşi timp, serviciul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Pavel Filip a dispus activarea celulei de criză în urma incidentului care a avut loc la o mina de extragere a calcarului din satul Pașcani, raionul Criuleni. La fata locului se află mai multe echipaje de salvatori din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, dar și reprezentanți ai altor instituții. Premierul a convocat, de asemenea, o ședință de urgenta în acestea seara la Guvern. Foto: Poză simbol The post Accident grav în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Două persoane, decedate appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Accident grav în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Două persoane au decedat, după ce potrivit informaţiilor preliminare un mal de la cariera de piatră s-ar fi prăbuşit peste ei, anunţă Publika TV. Sursa citată menţionează, cu referire la Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă, că sub dărâmături s-ar putea afla mai multe persoane, despre care încă nu se cunoaşte nimic. Salvatorii au intrat deja în carieră. Specialiştii urmează să stabilească toate circumstanţele producerii incidentului. În acelaşi timp, serviciul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Pavel Filip a dispus activarea celulei de criză în urma incidentului care a avut loc la o mina de extragere a calcarului din satul Pașcani, raionul Criuleni. La fata locului se află mai multe echipaje de salvatori din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, dar și reprezentanți ai altor instituții. Premierul a convocat, de asemenea, o ședință de urgenta în acestea seara la Guvern. Foto: Poză simbol The post Accident grav în satul Pașcani, Criuleni: O carieră de piatră s-a prăbușit. Două persoane, decedate appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Biroul Relații cu Diaspora va încheia memorandum de înțelegere cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Echipa Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat s-a întâlnit astăzi, 20 noiembrie, cu reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România pentru a discuta despre Memorandumul de Înțelegere care urmează a fi încheiat între cele două instituții. Totodată, pe durata întrevederii s-a discutat despre activitățile întreprinse în anul curent de către ambele instituții, dar și acțiunile planificate pentru anul viitor. În acest context, șefa Biroului relații cu diaspora, Olga Coptu a propus organizarea în comun, în diasporă a evenimentelor cu ocazia „Paștelui” și „Mărțișorului”. De asemenea, șefa BRD a ținut să vorbească despre evenimentele planificate de către BRD pentru finele anului curent: „Crăciun cu dor de casă” și „Bienala diasporei”, dedicate în exclusivitate diasporei. În contextul schimbului de experiență și a interesului de a prelua din experiența României privind Startup-urile inițiate de către diasporă, Olga Coptu a reiterat Hotărârea Guvernului nr. 725 din 08.09.2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD). La rândul său, Veaceslav Șaramet, secretar de Stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România și-a arătat deschiderea pentru colaborarea bilaterală a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România cu Biroul relații cu diaspora. De asemenea, oficialul din România a solicitat implicarea BRD în promovarea Proiectului pilot „Descoperă și cunoaște România”, care urmează să se desfășoare în perioada 8-10 decembrie, la București   The post Biroul Relații cu Diaspora va încheia memorandum de înțelegere cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Echipa Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat s-a întâlnit astăzi, 20 noiembrie, cu reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România pentru a discuta despre Memorandumul de Înțelegere care urmează a fi încheiat între cele două instituții. Totodată, pe durata întrevederii s-a discutat despre activitățile întreprinse în anul curent de către ambele instituții, dar și acțiunile planificate pentru anul viitor. În acest context, șefa Biroului relații cu diaspora, Olga Coptu a propus organizarea în comun, în diasporă a evenimentelor cu ocazia „Paștelui” și „Mărțișorului”. De asemenea, șefa BRD a ținut să vorbească despre evenimentele planificate de către BRD pentru finele anului curent: „Crăciun cu dor de casă” și „Bienala diasporei”, dedicate în exclusivitate diasporei. În contextul schimbului de experiență și a interesului de a prelua din experiența României privind Startup-urile inițiate de către diasporă, Olga Coptu a reiterat Hotărârea Guvernului nr. 725 din 08.09.2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD). La rândul său, Veaceslav Șaramet, secretar de Stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România și-a arătat deschiderea pentru colaborarea bilaterală a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România cu Biroul relații cu diaspora. De asemenea, oficialul din România a solicitat implicarea BRD în promovarea Proiectului pilot „Descoperă și cunoaște România”, care urmează să se desfășoare în perioada 8-10 decembrie, la București   The post Biroul Relații cu Diaspora va încheia memorandum de înțelegere cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Cazul copilului găsit în fântână: Adolescentul l-ar fi dus pe băieţel, în braţe, la fântâna ca să-l spele, dar l-ar fi scăpat Detalii noi în cazul băiețelului împușcat la Verejeni, raionul Telenești, găsit într-o fântână. Principalul suspect, un adolescent de 14 ani, audiat de oamenii legii, a povestit cum s-a întâmplat totul, scrie PRO TV. Potrivit Poliţiei, în timpul audierilor, adolescentul le-a povestit că, sâmbătă la amiază, el împreună cu băieţelul de 6 ani se jucau în casă. La un moment dat, victima ar fi dat de un seif şi ar fi scos de acolo o armă. Adolescentul spune că în momentul în care a văzut că acesta se juca cu arma, ar fi încercat să i-o ia din mâini, iar aceasta s-ar fi descărcat şi l-ar fi rănit pe băiat la umăr. Imediat după cele întâmplate, adolescentul susţine că l-a luat în braţe pe băieţel şi l-a dus la fântâna din faţa casei pentru a-l spăla pe faţă. Ajunşi acolo, în timp ce cu o mână îl ţinea pe copil, iar cu a doua încerca să scoată apa din fântână, l-ar fi scăpat în gol. Rezultatele necropsiei arată că micutul s-a stins în urma unei hemoragii puternice provocată de împuşcătură. Adolescentul de 14 ani şi tatăl acestuia au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Adolescentul urmează să fie cercetat pentru omor din imprudenţî, iar tatăl acestuia este învinuit pentru păstrarea neglijentă a armei de foc şi a muniţiilor. Reamintim că corpul neînsufleţit al minorului a fost depistat pe 19 noiembrie după acțiunile de pompare a apei din trei fântâni din localitatea Verejeni. The post Cazul copilului găsit în fântână: Adolescentul l-ar fi dus pe băieţel, în braţe, la fântâna ca să-l spele, dar l-ar fi scăpat appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Detalii noi în cazul băiețelului împușcat la Verejeni, raionul Telenești, găsit într-o fântână. Principalul suspect, un adolescent de 14 ani, audiat de oamenii legii, a povestit cum s-a întâmplat totul, scrie PRO TV. Potrivit Poliţiei, în timpul audierilor, adolescentul le-a povestit că, sâmbătă la amiază, el împreună cu băieţelul de 6 ani se jucau în casă. La un moment dat, victima ar fi dat de un seif şi ar fi scos de acolo o armă. Adolescentul spune că în momentul în care a văzut că acesta se juca cu arma, ar fi încercat să i-o ia din mâini, iar aceasta s-ar fi descărcat şi l-ar fi rănit pe băiat la umăr. Imediat după cele întâmplate, adolescentul susţine că l-a luat în braţe pe băieţel şi l-a dus la fântâna din faţa casei pentru a-l spăla pe faţă. Ajunşi acolo, în timp ce cu o mână îl ţinea pe copil, iar cu a doua încerca să scoată apa din fântână, l-ar fi scăpat în gol. Rezultatele necropsiei arată că micutul s-a stins în urma unei hemoragii puternice provocată de împuşcătură. Adolescentul de 14 ani şi tatăl acestuia au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Adolescentul urmează să fie cercetat pentru omor din imprudenţî, iar tatăl acestuia este învinuit pentru păstrarea neglijentă a armei de foc şi a muniţiilor. Reamintim că corpul neînsufleţit al minorului a fost depistat pe 19 noiembrie după acțiunile de pompare a apei din trei fântâni din localitatea Verejeni. The post Cazul copilului găsit în fântână: Adolescentul l-ar fi dus pe băieţel, în braţe, la fântâna ca să-l spele, dar l-ar fi scăpat appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Licitaţii trucate de milioane din Fondul ecologic pentru lucrări inexistente. Nouă persoane, reţinute de CNA şi PA Nouă persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici, au fost reţinute astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie, în urma unor percheziţii. Cei reţinuţi sunt suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Astfel, procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar. Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracţională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului asupra aprobării finanţării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior,  membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic  indicat, descalificând alţi aplicanţi. În continuarea intenţiilor sale infracţionale, după semnarea contractelor, acelaşi beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obţine plăţile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el  în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei. CNA şi procurorii au descins astăzi la peste 20 de primării din ţară de unde au ridicat documente cu privire la achiziţiile publice organizate de autorităţile locale pentru efectuarea diferitor lucrări de canalizare şi apeduct – proiecte finanţate de Fondul Ecologic de stat. Procurorii urmează să analizeze toate licitaţiile, faţă de care sunt anumite suspiciuni.   The post Licitaţii trucate de milioane din Fondul ecologic pentru lucrări inexistente. Nouă persoane, reţinute de CNA şi PA appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Nouă persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici, au fost reţinute astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie, în urma unor percheziţii. Cei reţinuţi sunt suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale. Astfel, procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar. Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracţională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului asupra aprobării finanţării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior,  membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic  indicat, descalificând alţi aplicanţi. În continuarea intenţiilor sale infracţionale, după semnarea contractelor, acelaşi beneficiar prezenta Fondului Ecologic documente contabile false cu privire la executarea lucrărilor prevăzute în contracte pentru a obţine plăţile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el  în baza unor acte fictive, fapt ce a dus la delapidarea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei. CNA şi procurorii au descins astăzi la peste 20 de primării din ţară de unde au ridicat documente cu privire la achiziţiile publice organizate de autorităţile locale pentru efectuarea diferitor lucrări de canalizare şi apeduct – proiecte finanţate de Fondul Ecologic de stat. Procurorii urmează să analizeze toate licitaţiile, faţă de care sunt anumite suspiciuni.   The post Licitaţii trucate de milioane din Fondul ecologic pentru lucrări inexistente. Nouă persoane, reţinute de CNA şi PA appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Datorită investițiilor europene, locuitorii satului Copceac vor avea un sistem modern de epurare a apelor uzate Locuitorii satului Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, au acces începând de astăzi la o staţie modernă de epurare a apelor uzate și la un nou sistem de canalizare datorită efortului comun al câtorva parteneri de dezvoltare. Astfel. cu asistența financiară oferită de Republica Federală Germania și Cluburile Rotary din Germania și Belgia, în sat a fost construită o rețea nouă de canalizare cu o lungime de 3.400 metri, iar un segment vechi de rețea, cu o lungime de 2.000 metri, a fost reconstruit. De asemenea, a fost construită o staţie bio de epurare a apelor uzate, cu o capacitate de 98m³/zi, precum și o staţie de pompare a apelor uzate, la care au fost conectate peste 12 instituţii sociale din sat. Costul total al proiectului este de aproximativ 500.000 de euro, dintre care Cluburile Rotary din Germania și Belgia și Fundaţia Rotary au oferit 111.584 de euro, Republica Federală Germania – 334.752 de euro, Clubul Rotary „Düsseldorf-Pempelfort” – 20.000 de euro, iar administraţia regională a contribuit cu 36.000 de lei. Potrivit primarului Oleg Garizan, vechiul sistem de canalizare din satul Copceac ieșise demult din funcțiune, iar oamenii aruncau apele uzate în haznaua din curte sau în drum. În ultimele două decenii, gestionarea incorectă a deșeurilor menajere și a apelor uzate a afectat 70% din teritoriul satului Copceac și a cauzat probleme grave de sănătate pentru locuitori. „Datorită efortului comun al mai multor parteneri de dezvoltare, am reuşit să prevenim o catastrofă ecologică și să îmbunătăţim condiţiile de trai ale locuitorilor din Copceac. Nu am fi avut această reţea de canalizare, atât de necesară pentru săteni, doar cu banii comunităţii”, a declarat astăzi primarul satului Copceac, la evenimentul organizat cu ocazia lansării noului sistem de canalizare. În anul 2016, datorită asistenței financiare oferite de programul SlovakAID (10.000 de euro) și a contribuţiei autorităților publice locale (2.000 de euro), mai multe instituţii sociale au fost conectate la sistemul de canalizare, iar la primăria din sat a fost construit un bloc sanitar. Peste 320 de gospodării din satul Copceac au obținut acces la rețeaua centralizată de canalizare datorită asistenței financiare a Uniunii Europene și contribuției oferite de autoritățile publice regionale, în cadrul programului „Susţinerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat la eveniment: “Crearea condițiilor de viață favorabile și atractive pentru viitoarea generație este responsabilitatea noastră principală. De aceea UE sprijină inițiativele locale, precum este și acest proiect, pentru a face schimbări reale la nivel local, cu impact direct asupra condițiilor de viață și oportunităților economice ale cetățenilor Republicii Moldova”.  Astfel, cu asistența financiară oferită de Uniunea Europeană și contribuţia autorităţilor regionale, a fost construită o reţea modernă de canalizare, cu o lungime totală de 3.000 metri, iar peste 320 de gospodării din sat au fost conectate la rețeaua centralizată de canalizare. Lucrările de construcție au fost efectuate în perioada septembrie – noiembrie 2017. Costul total al acestor lucrări este de 108.000 euro, dintre care 70.000 de euro reprezintă asistența oferită de Uniunea Europeană, iar 38.000 euro – contribuția autorităților publice regionale. Datorită intervenţiei Uniunii Europene prin intermediul programului SARD, capacitatea staţiei de epurare a apelor uzate a crescut de la 10% la 25%. „Până acum, o dată pe lună, iar uneori și mai des, trebuia să evacuez apa din hazna cu o autospecială, ceea ce mă costa aproximativ 500 de lei. Acum am calculat că pentru a evacua același volum de apă reziduală prin sistemul centralizat de canalizare, costul va fi de vreo 10 ori mai mic. Ne bucurăm că vom trăim civilizat – vom avea servicii moderne la prețuri accesibile. În sfârșit putem să ne construim și un bloc sanitar în casă”, a spus Vasilii Delipeev, un sătean. Reprezentanţii partenerilor de dezvoltare prezenţi la eveniment au menţionat că toate aceste investiţii vor asigura durabilitatea infrastructurii satului Copceac și vor servi drept exemplu pentru alte localităţi rurale. The post Datorită investițiilor europene, locuitorii satului Copceac vor avea un sistem modern de epurare a apelor uzate appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Locuitorii satului Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, au acces începând de astăzi la o staţie modernă de epurare a apelor uzate și la un nou sistem de canalizare datorită efortului comun al câtorva parteneri de dezvoltare. Astfel. cu asistența financiară oferită de Republica Federală Germania și Cluburile Rotary din Germania și Belgia, în sat a fost construită o rețea nouă de canalizare cu o lungime de 3.400 metri, iar un segment vechi de rețea, cu o lungime de 2.000 metri, a fost reconstruit. De asemenea, a fost construită o staţie bio de epurare a apelor uzate, cu o capacitate de 98m³/zi, precum și o staţie de pompare a apelor uzate, la care au fost conectate peste 12 instituţii sociale din sat. Costul total al proiectului este de aproximativ 500.000 de euro, dintre care Cluburile Rotary din Germania și Belgia și Fundaţia Rotary au oferit 111.584 de euro, Republica Federală Germania – 334.752 de euro, Clubul Rotary „Düsseldorf-Pempelfort” – 20.000 de euro, iar administraţia regională a contribuit cu 36.000 de lei. Potrivit primarului Oleg Garizan, vechiul sistem de canalizare din satul Copceac ieșise demult din funcțiune, iar oamenii aruncau apele uzate în haznaua din curte sau în drum. În ultimele două decenii, gestionarea incorectă a deșeurilor menajere și a apelor uzate a afectat 70% din teritoriul satului Copceac și a cauzat probleme grave de sănătate pentru locuitori. „Datorită efortului comun al mai multor parteneri de dezvoltare, am reuşit să prevenim o catastrofă ecologică și să îmbunătăţim condiţiile de trai ale locuitorilor din Copceac. Nu am fi avut această reţea de canalizare, atât de necesară pentru săteni, doar cu banii comunităţii”, a declarat astăzi primarul satului Copceac, la evenimentul organizat cu ocazia lansării noului sistem de canalizare. În anul 2016, datorită asistenței financiare oferite de programul SlovakAID (10.000 de euro) și a contribuţiei autorităților publice locale (2.000 de euro), mai multe instituţii sociale au fost conectate la sistemul de canalizare, iar la primăria din sat a fost construit un bloc sanitar. Peste 320 de gospodării din satul Copceac au obținut acces la rețeaua centralizată de canalizare datorită asistenței financiare a Uniunii Europene și contribuției oferite de autoritățile publice regionale, în cadrul programului „Susţinerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat la eveniment: “Crearea condițiilor de viață favorabile și atractive pentru viitoarea generație este responsabilitatea noastră principală. De aceea UE sprijină inițiativele locale, precum este și acest proiect, pentru a face schimbări reale la nivel local, cu impact direct asupra condițiilor de viață și oportunităților economice ale cetățenilor Republicii Moldova”.  Astfel, cu asistența financiară oferită de Uniunea Europeană și contribuţia autorităţilor regionale, a fost construită o reţea modernă de canalizare, cu o lungime totală de 3.000 metri, iar peste 320 de gospodării din sat au fost conectate la rețeaua centralizată de canalizare. Lucrările de construcție au fost efectuate în perioada septembrie – noiembrie 2017. Costul total al acestor lucrări este de 108.000 euro, dintre care 70.000 de euro reprezintă asistența oferită de Uniunea Europeană, iar 38.000 euro – contribuția autorităților publice regionale. Datorită intervenţiei Uniunii Europene prin intermediul programului SARD, capacitatea staţiei de epurare a apelor uzate a crescut de la 10% la 25%. „Până acum, o dată pe lună, iar uneori și mai des, trebuia să evacuez apa din hazna cu o autospecială, ceea ce mă costa aproximativ 500 de lei. Acum am calculat că pentru a evacua același volum de apă reziduală prin sistemul centralizat de canalizare, costul va fi de vreo 10 ori mai mic. Ne bucurăm că vom trăim civilizat – vom avea servicii moderne la prețuri accesibile. În sfârșit putem să ne construim și un bloc sanitar în casă”, a spus Vasilii Delipeev, un sătean. Reprezentanţii partenerilor de dezvoltare prezenţi la eveniment au menţionat că toate aceste investiţii vor asigura durabilitatea infrastructurii satului Copceac și vor servi drept exemplu pentru alte localităţi rurale. The post Datorită investițiilor europene, locuitorii satului Copceac vor avea un sistem modern de epurare a apelor uzate appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Sprijin european în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles La București se reunește Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Timp de două zile, parlamentarii de la Chișinău și București discută despre proiectele aflate în derulare, precum și noile inițiative ce urmează a fi lansate. În deschiderea reuniunii, găzduită de Parlamentul României, copereședintele Comisiei din partea Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu, a precizat că, în ultimii șapte ani, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt marcate de cea mai intensă și productivă perioadă de colaborare: ”Traversăm perioada cea mai activă din ultimii 75 de ani, indiferent de culoarea politică a guvernelor de la Chișinău și București care s-au succedat. Discuțiile din cadrul reuniunii ne vor ajuta să înaintăm propuneri concrete guvernelor din Republica Moldova și România și să oferim proiecte importante și relevante, în beneficiul cetățenilor”, a declarat George Mocanu. La rândul său, copreședintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu și-a exprimat încrederea că discuțiile vor contribui la maximizarea eforturilor parlamentarilor de la Chișinău și București în apropierea de UE și consolidarea relațiilor moldo-române. ”Vom solicita proiecte care să răspundă nevoilor cetățenilor ambelor țări, inclusiv prin accesarea fondurilor europene”, a menționat Bogdan-Ionel Rodeanu. Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Ion Balan și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan au mulțumit României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, precizând că sunt multe subiecte comune pe care trebuie avansate discuțiile, România fiind un avocat dezinteresat și un partener economic strategic al Republicii Moldova. Deputata Alina Zotea a declarat, în cadrul discuțiilor, că este nevoie de identificat o soluție pentru ca studenții moldoveni aflați la studii în România să fie motivați să revină în Republica Moldova, specificând că, în prezent, această rată este de 10%. Deputatul Marcel Răducan a propus ca membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României să efectueze periodic vizite în teritoriu pentru a evalua gradul de implementare a proiectelor comune și a celor transfrontaliere în raioanele Republicii Moldova și județele României. Potrivit deputatei Mihaela Spătaru, Republica Moldova nu are prieteni mai buni decât România. În context, parlamentara a propus elaborarea unui plan de comunicare strategică între cele două țări, precum și instituirea unui secretariat permanent al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. În după amiaza-zilei, se desfășoară 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României. Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României are loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017. Reuniunea are loc în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019. Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea. The post Sprijin european în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
La București se reunește Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Timp de două zile, parlamentarii de la Chișinău și București discută despre proiectele aflate în derulare, precum și noile inițiative ce urmează a fi lansate. În deschiderea reuniunii, găzduită de Parlamentul României, copereședintele Comisiei din partea Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu, a precizat că, în ultimii șapte ani, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt marcate de cea mai intensă și productivă perioadă de colaborare: ”Traversăm perioada cea mai activă din ultimii 75 de ani, indiferent de culoarea politică a guvernelor de la Chișinău și București care s-au succedat. Discuțiile din cadrul reuniunii ne vor ajuta să înaintăm propuneri concrete guvernelor din Republica Moldova și România și să oferim proiecte importante și relevante, în beneficiul cetățenilor”, a declarat George Mocanu. La rândul său, copreședintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu și-a exprimat încrederea că discuțiile vor contribui la maximizarea eforturilor parlamentarilor de la Chișinău și București în apropierea de UE și consolidarea relațiilor moldo-române. ”Vom solicita proiecte care să răspundă nevoilor cetățenilor ambelor țări, inclusiv prin accesarea fondurilor europene”, a menționat Bogdan-Ionel Rodeanu. Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Ion Balan și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan au mulțumit României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, precizând că sunt multe subiecte comune pe care trebuie avansate discuțiile, România fiind un avocat dezinteresat și un partener economic strategic al Republicii Moldova. Deputata Alina Zotea a declarat, în cadrul discuțiilor, că este nevoie de identificat o soluție pentru ca studenții moldoveni aflați la studii în România să fie motivați să revină în Republica Moldova, specificând că, în prezent, această rată este de 10%. Deputatul Marcel Răducan a propus ca membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României să efectueze periodic vizite în teritoriu pentru a evalua gradul de implementare a proiectelor comune și a celor transfrontaliere în raioanele Republicii Moldova și județele României. Potrivit deputatei Mihaela Spătaru, Republica Moldova nu are prieteni mai buni decât România. În context, parlamentara a propus elaborarea unui plan de comunicare strategică între cele două țări, precum și instituirea unui secretariat permanent al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. În după amiaza-zilei, se desfășoară 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României. Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României are loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017. Reuniunea are loc în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019. Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea. The post Sprijin european în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
La Chișinău a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană Astăzi, 20 noiembrie, a avut loc întâlnirea de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev. Scopul întrevederii a constat în continuarea consultărilor părţilor pe marginea celor mai actuale subiecte de pe agenda dosarului transnsnistrean în contextul noii runde de negocieri în formatul ”5+2” ce va avea loc la Viena în perioada 27-28 noiembrie curent. De asemenea, a fost făcută trecerea în revistă a progreselor înregistrate în activitatea grupurilor de lucru sectoriale, efectuarea unui schimb de opinii vizavi de posibilităţile de avansare a dialogului şi de identificare a unor soluţii durabile şi viabile la problemele de interes major pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. La finele întrevederii, reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au accentuat necesitatea continuării dialogului dintre cele 2 părți pentru a îmbunătăți cadrul actual existent în procesul de negocieri. The post La Chișinău a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Astăzi, 20 noiembrie, a avut loc întâlnirea de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev. Scopul întrevederii a constat în continuarea consultărilor părţilor pe marginea celor mai actuale subiecte de pe agenda dosarului transnsnistrean în contextul noii runde de negocieri în formatul ”5+2” ce va avea loc la Viena în perioada 27-28 noiembrie curent. De asemenea, a fost făcută trecerea în revistă a progreselor înregistrate în activitatea grupurilor de lucru sectoriale, efectuarea unui schimb de opinii vizavi de posibilităţile de avansare a dialogului şi de identificare a unor soluţii durabile şi viabile la problemele de interes major pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. La finele întrevederii, reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au accentuat necesitatea continuării dialogului dintre cele 2 părți pentru a îmbunătăți cadrul actual existent în procesul de negocieri. The post La Chișinău a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un ucrainean, amețit de băutură, a încurcat drumurile și a ajuns ilegal pe teritoriul R.Moldova Un cetățean ucrainean, amețit de băutură, a încurcat drumurile și din neatenție a ajuns ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră l-au prins în momentul când acesta încerca să treacă ilegal frontiera pentru a reveni în țara de baștină. Cazul a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Săiți, când poliţiştii de frontieră au observat o persoană care, grăbit, înainta spre ieșirea din R. Moldova. Operativ, inspectorii de frontieră au intervenit, reținând la doar 50 metri de linia frontierei de stat, un bărbat, legitimat ca cetățean al Ucrainei de 49 de ani. În cadrul audierii persoanei s-a aflat că puțin timp în urmă fusese într-un local din satul de baștină, unde consumase alcool. Fiind în stare de ebrietate, acesta încurcase drumurile și s-a deplasat într-o direcție greșită. Deoarece împrejurimile nu-i erau cunoscute, a oprit în trafic niște călători, care l-au și informat despre faptul că se află pe teritoriul R. Moldova. La tentativa de a reveni clandestin în țară a fost depistat de angajații Poliției de Frontieră. Pe faptul dat, polițiștii de frontieră au întocmit proces verbal de audiere și constatare a infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, iar conform procedurilor, persoana a fost transmisă autorităților ucrainene pentru luarea măsurilor legale ce se impun. The post Un ucrainean, amețit de băutură, a încurcat drumurile și a ajuns ilegal pe teritoriul R.Moldova appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Un cetățean ucrainean, amețit de băutură, a încurcat drumurile și din neatenție a ajuns ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră l-au prins în momentul când acesta încerca să treacă ilegal frontiera pentru a reveni în țara de baștină. Cazul a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Săiți, când poliţiştii de frontieră au observat o persoană care, grăbit, înainta spre ieșirea din R. Moldova. Operativ, inspectorii de frontieră au intervenit, reținând la doar 50 metri de linia frontierei de stat, un bărbat, legitimat ca cetățean al Ucrainei de 49 de ani. În cadrul audierii persoanei s-a aflat că puțin timp în urmă fusese într-un local din satul de baștină, unde consumase alcool. Fiind în stare de ebrietate, acesta încurcase drumurile și s-a deplasat într-o direcție greșită. Deoarece împrejurimile nu-i erau cunoscute, a oprit în trafic niște călători, care l-au și informat despre faptul că se află pe teritoriul R. Moldova. La tentativa de a reveni clandestin în țară a fost depistat de angajații Poliției de Frontieră. Pe faptul dat, polițiștii de frontieră au întocmit proces verbal de audiere și constatare a infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, iar conform procedurilor, persoana a fost transmisă autorităților ucrainene pentru luarea măsurilor legale ce se impun. The post Un ucrainean, amețit de băutură, a încurcat drumurile și a ajuns ilegal pe teritoriul R.Moldova appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Igor Dodon l-a invitat pe Patriarhul Kiril într-o vizită pastorală la Chişinău Preşedintele Igor Dodon l-a felicitat pe Patriarhul Kiril luni, 20 noiembrie, cu prilejul zilei de naştere a acestuia, dând asigurări că poporul moldovenesc va păstra mereu credința “faţă de Biserica-mamă, aşa cum au făcut-o părinții, buneii şi străbunii noștri”. Totodată, şeful statului l-a invitat pe Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii într-o vizită pastorală la Chişinău, pentru a participa la Congresul Mondial al Familiilor, ce va avea loc în 2018. „Cu prilejul zilei de naştere, în numele întregului popor al Republicii Moldova şi al meu personal, Vă adresez cele mai sincere felicitări. Pe bună dreptate, sunteţi unul dintre cei mai influenţi lideri spirituali din întreaga lume. În fiecare predică, ne amintiţi despre valorile eterne, ne îndemnaţi spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradiţiilor”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Preşedintele Dodon a menţionat că Patriarhul Kiril este  unul dintre cei mai influenți lideri spirituali din întreaga lume. “În fiecare predică, ne amintiți despre valorile eterne, ne îndemnați spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradițiilor. Cuvintele pe care le rostiți sunt ascultate nu doar de către creștinii ortodocși, ci și de reprezentanții altor confesii”, a mai spus Igor Dodon. The post Igor Dodon l-a invitat pe Patriarhul Kiril într-o vizită pastorală la Chişinău appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Preşedintele Igor Dodon l-a felicitat pe Patriarhul Kiril luni, 20 noiembrie, cu prilejul zilei de naştere a acestuia, dând asigurări că poporul moldovenesc va păstra mereu credința “faţă de Biserica-mamă, aşa cum au făcut-o părinții, buneii şi străbunii noștri”. Totodată, şeful statului l-a invitat pe Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii într-o vizită pastorală la Chişinău, pentru a participa la Congresul Mondial al Familiilor, ce va avea loc în 2018. „Cu prilejul zilei de naştere, în numele întregului popor al Republicii Moldova şi al meu personal, Vă adresez cele mai sincere felicitări. Pe bună dreptate, sunteţi unul dintre cei mai influenţi lideri spirituali din întreaga lume. În fiecare predică, ne amintiţi despre valorile eterne, ne îndemnaţi spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradiţiilor”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Preşedintele Dodon a menţionat că Patriarhul Kiril este  unul dintre cei mai influenți lideri spirituali din întreaga lume. “În fiecare predică, ne amintiți despre valorile eterne, ne îndemnați spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradițiilor. Cuvintele pe care le rostiți sunt ascultate nu doar de către creștinii ortodocși, ci și de reprezentanții altor confesii”, a mai spus Igor Dodon. The post Igor Dodon l-a invitat pe Patriarhul Kiril într-o vizită pastorală la Chişinău appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitație cu 625.000 de euro Interesul arătat de colecționari față de obiectele care i-au aparținut împăratului Napoleon I nu se dezminte: o frunză de aur din coroana lui Napoleon I a fost adjudecată duminică pentru peste 600.000 de euro, relatează AFP preluată de Agerpres. Această frunză fragilă de laur din aur, care cântărește numai zece grame și are dimensiuni de 9,2 pe 2,5 centimetri, a fost realizată pentru coroana purtată de Napoleon Bonaparte cu prilejul încoronării sale, în 1804. Obiectul a fost adjudecat pentru 625.000 de euro, de peste patru ori estimarea maximă (opera era evaluată la un preț între 100.000 și 150.000 de euro), cu prilejul unei vânzări de obiecte napoleoniene organizate la Fontainebleau de casa de licitații Osenat. Frunza, o realizare remarcabilă din care nu lipsesc nervurile, a fost “păstrată” în familia artizanului până în “zilele noastre”, potrivit Osenat. Destinul frunzei de aur este cu totul special. Coroana de aur din care provine, cea care stă pe fruntea împăratului în “Încoronarea lui Napoleon”, celebrul tablou al lui David, a fost considerată prea grea de monarh cu prilejul unei încercări. Artizanul, Martin Guillaume Biennais, a îndepărtat atunci șase frunze mari, dând câte una fiecărei fiice. La licitația de la Fontainebleau a fost vândută la licitație una dintre aceste frunze. Cel care a făcut achiziția este un colecționar străin, a precizat Osenat pentru AFP, fără a-i dezvălui nici identitatea, nici naționalitatea. The post O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitație cu 625.000 de euro appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Interesul arătat de colecționari față de obiectele care i-au aparținut împăratului Napoleon I nu se dezminte: o frunză de aur din coroana lui Napoleon I a fost adjudecată duminică pentru peste 600.000 de euro, relatează AFP preluată de Agerpres. Această frunză fragilă de laur din aur, care cântărește numai zece grame și are dimensiuni de 9,2 pe 2,5 centimetri, a fost realizată pentru coroana purtată de Napoleon Bonaparte cu prilejul încoronării sale, în 1804. Obiectul a fost adjudecat pentru 625.000 de euro, de peste patru ori estimarea maximă (opera era evaluată la un preț între 100.000 și 150.000 de euro), cu prilejul unei vânzări de obiecte napoleoniene organizate la Fontainebleau de casa de licitații Osenat. Frunza, o realizare remarcabilă din care nu lipsesc nervurile, a fost “păstrată” în familia artizanului până în “zilele noastre”, potrivit Osenat. Destinul frunzei de aur este cu totul special. Coroana de aur din care provine, cea care stă pe fruntea împăratului în “Încoronarea lui Napoleon”, celebrul tablou al lui David, a fost considerată prea grea de monarh cu prilejul unei încercări. Artizanul, Martin Guillaume Biennais, a îndepărtat atunci șase frunze mari, dând câte una fiecărei fiice. La licitația de la Fontainebleau a fost vândută la licitație una dintre aceste frunze. Cel care a făcut achiziția este un colecționar străin, a precizat Osenat pentru AFP, fără a-i dezvălui nici identitatea, nici naționalitatea. The post O frunză de aur din coroana lui Napoleon, vândută la licitație cu 625.000 de euro appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Falşi brokeri au prejudiciat cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari Trei cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, după ce au prejudiciat mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari. Membrii grupării, sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi oficiali ai unor companii străine care administrează platforme de ivestiţii online, au implementat tehnici şi metode infracţionale. Victimele au fost influenţate şi determinate să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital, în consecinţă, banii fiind transferaţi în zone off-shore. Clienţii au fost influenţaţi sub iluzia şi legenda falsă a unor câştiguri instantanee, banii nefiind investiţi real pe piaţa financiară, figurînd doar artifical pe platformele de tranzacţionare. Mai mult ca atât, consultanţa acordată clienţilor era în sensul îndemnării la tranzacţii care, de fapt, le cauzau pierderi clienţilor, pentru a putea fi justificată nerecuperarea investiţiilor. În cadrul operaţiunii de destructurare, realizată în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziţii în locaţiile de acţiune ale figuranţilor, fiind ridicate mijloacele tehnice utilizate şi reţinuţi 5 figuranţi, printre care trei sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova. Toţi cinci indivizi au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar la demersul procurorilor, aceştia au fost plasaţi în arest preventiv pentru o lună. Pentru această infracţiune, norma penală prevede de la 8 până la 15 ani închisoare. Procurorii şi ofiţerii SIS continuă acţiunile de urmărire penală în vederea stabilirii turoror circumstanţelor cauzei şi identificării tuturor persoanelor implicate în acestă schemă ilegală. The post Falşi brokeri au prejudiciat cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Trei cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, după ce au prejudiciat mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari. Membrii grupării, sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi oficiali ai unor companii străine care administrează platforme de ivestiţii online, au implementat tehnici şi metode infracţionale. Victimele au fost influenţate şi determinate să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital, în consecinţă, banii fiind transferaţi în zone off-shore. Clienţii au fost influenţaţi sub iluzia şi legenda falsă a unor câştiguri instantanee, banii nefiind investiţi real pe piaţa financiară, figurînd doar artifical pe platformele de tranzacţionare. Mai mult ca atât, consultanţa acordată clienţilor era în sensul îndemnării la tranzacţii care, de fapt, le cauzau pierderi clienţilor, pentru a putea fi justificată nerecuperarea investiţiilor. În cadrul operaţiunii de destructurare, realizată în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziţii în locaţiile de acţiune ale figuranţilor, fiind ridicate mijloacele tehnice utilizate şi reţinuţi 5 figuranţi, printre care trei sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova. Toţi cinci indivizi au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar la demersul procurorilor, aceştia au fost plasaţi în arest preventiv pentru o lună. Pentru această infracţiune, norma penală prevede de la 8 până la 15 ani închisoare. Procurorii şi ofiţerii SIS continuă acţiunile de urmărire penală în vederea stabilirii turoror circumstanţelor cauzei şi identificării tuturor persoanelor implicate în acestă schemă ilegală. The post Falşi brokeri au prejudiciat cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un bărbat de 36 ani din Lărguţa și-a pierdut viața într-un incendiu Un bărbat de 36 ani din Lărguţa, Cantemir, și-a pierdut viața într-un incendiu, intoxicându-se cu fum. Cazul a avut loc pe 19 noiembrie, când la ora 21:33, Centrul de dirijare și intervenție operativă „901-Sud” a fost informat de către poliție, că într-o gospodărie particulară din satul Lărguța, raionul Cantemir, a avut loc un incendiu. Focul a fost stins de populație, fără a fi alertate echipele de pompieri. S-a constatat, ulterior, că în urma arderii, a fost distrusă salteaua de pat dintr-o odaie. În aceeași cameră, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui bărbat de 36 de ani, proprietarul locuinței. Cel mai probabil, acesta s-a intoxicat cu fum, în urma procesului de ardere. Circumstanțele și cauza izbucnirii incendiului se constată, la fața locului intervenind angajați ai Secției situații excepționale și ai Inspectoratului teritorial de poliție din Cantemir. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de urgență, roagă cetățenii să respecte normele de securitate, iar cei care au în grijă copii, persoane în etate și persoane cu dificultăți de deplasare, să îi monitorizeze strict, pentru a evita situațiile excepționale cu pierderi de vieți. The post Un bărbat de 36 ani din Lărguţa și-a pierdut viața într-un incendiu appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Un bărbat de 36 ani din Lărguţa, Cantemir, și-a pierdut viața într-un incendiu, intoxicându-se cu fum. Cazul a avut loc pe 19 noiembrie, când la ora 21:33, Centrul de dirijare și intervenție operativă „901-Sud” a fost informat de către poliție, că într-o gospodărie particulară din satul Lărguța, raionul Cantemir, a avut loc un incendiu. Focul a fost stins de populație, fără a fi alertate echipele de pompieri. S-a constatat, ulterior, că în urma arderii, a fost distrusă salteaua de pat dintr-o odaie. În aceeași cameră, a fost depistat corpul neînsuflețit al unui bărbat de 36 de ani, proprietarul locuinței. Cel mai probabil, acesta s-a intoxicat cu fum, în urma procesului de ardere. Circumstanțele și cauza izbucnirii incendiului se constată, la fața locului intervenind angajați ai Secției situații excepționale și ai Inspectoratului teritorial de poliție din Cantemir. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de urgență, roagă cetățenii să respecte normele de securitate, iar cei care au în grijă copii, persoane în etate și persoane cu dificultăți de deplasare, să îi monitorizeze strict, pentru a evita situațiile excepționale cu pierderi de vieți. The post Un bărbat de 36 ani din Lărguţa și-a pierdut viața într-un incendiu appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
 Usatîi: Repetiția s-a încheiat, analogic, socialiștii vor „câștiga” și alegerile parlamentare în baza sistemului mixt Referendumul organizat de Partidul Socialiștilor nu a fost validat din cauza prezenței scăzute la vot din partea alegătorilor. Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a comentat situația creată pe pagina sa de Facebook. „Așa cum socialiștii și-au desfășurat referendumul anti-Chirtoacă, analogic vor „cîștiga” și alegerile parlamentare în baza sistemului mixt înaintat de ei cu PDM. Considerați că repetiția s-a încheiat”, a scris Renato Usatîi. Menționăm că 87,12% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil din cauza prezenţei joase la urne. The post  Usatîi: Repetiția s-a încheiat, analogic, socialiștii vor „câștiga” și alegerile parlamentare în baza sistemului mixt appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Referendumul organizat de Partidul Socialiștilor nu a fost validat din cauza prezenței scăzute la vot din partea alegătorilor. Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a comentat situația creată pe pagina sa de Facebook. „Așa cum socialiștii și-au desfășurat referendumul anti-Chirtoacă, analogic vor „cîștiga” și alegerile parlamentare în baza sistemului mixt înaintat de ei cu PDM. Considerați că repetiția s-a încheiat”, a scris Renato Usatîi. Menționăm că 87,12% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil din cauza prezenţei joase la urne. The post  Usatîi: Repetiția s-a încheiat, analogic, socialiștii vor „câștiga” și alegerile parlamentare în baza sistemului mixt appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Masele au dreptate / Opinie Un om înțelept mi-a zis cândva: „Vlada, masele au mereu dreptate. Chiar dacă votează pe cine nu îți place, asta e decizia corectă la acel moment.” Da, sigur, mă gândii eu, uitându-mă cu mândrie la diploma de masterat și cu tristețe la rezultatele alegerilor. James Surowiecki, jurnalist pe chestiuni de business și financiare la New Yorker, publică în 2004 o carte prin care arată că masele, de fapt, iau de cele mai multe ori decizii mult mai bune decât grupurile de experți. Pentru o populație, care, una-două, face referință la sindromul de turmă și așteaptă soluții magice de la un singur om, care să le cunoască pe toate, această carte are mici revelații. Autorul începe prin a ne arăta cruda realitate. În general, noi avem mai puțină informație decât am vrea, facem prognoze limitate despre viitor și majoritatea dintre noi nu au abilitatea sau dorința de a face calcule cost-beneficiu sofisticate. De cele mai multe ori, în loc să luăm cea mai bună decizie, acceptăm ceea ce pare a fi suficient de bun. Respectiv, grupurile de oameni pot veni soluții mai eficiente. Există trei tipuri de probleme pe care mulțimile ar putea să le rezolve: de cogniție (de exemplu, la întrebarea câte jeleuri sunt într-un borcan, răspunsul unei mulțimi va fi mai aproape de adevăr decât cel individual), de coordonare (de exemplu, cum ne deplasăm pe străzi fără a ne ciocni permanent unii de alții) și de cooperare (de exemplu, trebuie să avem încredere că, fiecare dintre noi caută să își maximizeze profitul și plăcerea. Cooperăm noi, atunci când plătim taxe).   Surowiecki împânzește cartea cu exemple și experimente care demonstrează cum masele iau, de regulă, decizii mai bune. La emisiunea „Cine vrea să fie milionar”, oamenii care nu au ce face cu timpul lor liber ghicesc 91% răspunsul corect. Un alt exemplu este submarinul Scorpion dispărut în mai 1968, despre care se cunoștea doar ultima locație. În condițiile unui cerc de căutare de 20 de mile, situația părea fără sorți de izbândă. Un plan a fost de a prezenta o serie de alternative unui grup de persoane format din matematicieni, specialiști în submarine și oameni simpli. În loc să îi lase să se consulte unii cu alții, i-a îndemnat să dea un răspuns individual. Apoi, s-a folosit o formulă de agregare a informației pentru a estima locația finală. În rezultat, niciun răspuns individual nu a arătat locul corect al submarinului, ci acel colectiv a indicat o locație cu o eroare de 200 de metri. Nu orice grup poate ajunge la o soluție bună. Este nevoie de patru condiții: diversitatea de opinie, independența opiniilor (adică participanții să nu se lase influențați unii de ceilalți), descentralizarea (oamenii pot să aibă specializări și să se bazeze pe cunoștințe locale) și agregarea opiniilor. Surowiecki continuă să ne convingă că, grupurile formate din oameni cu diferite niveluri de inteligență și cu experiențe diferite sunt de fapt mai eficiente decât cele cu minți de experți. A căuta oameni deștepți nu este mereu soluția, doar dacă îl găsim pe cel mai deștept. La fel nu trebuie să ne bazăm pe expertiza celor de la „centru”, ci oamenii cu cunoștințe locale sunt potriviți pentru a veni cu soluții mai bune. Aici ne amintim despre Republica Moldova, unde soluțiile vin centralizat sau chiar din afara țării, de la experții care știu mai bine. Desigur, cartea lui Suroviecki a fost criticată pentru superficialitate sau pentru extrapolarea unor experimente sau concluzii. La urma urmei, este o carte de pop-economie. În același timp, este una din puținele cărți care, într-un limbaj simplu, nu mai acuză masele de prostie și de starea proastă a tuturor lucrurilor – o atitudine atât de firească printre intelectuali și pseudo-intelectuali. Autorul fascinant prezintă exemple din știință, din economie și din politică, despre mulțimi de oameni, care au ajuns la decizii corecte, din care putem scoate mici soluții pentru existența noastră cotidiană. De exemplu, să ne bazăm pe înțelepciunea oamenilor simpli când e vorba despre politică, să avem un avocat al diavolului în echipă pentru a nu fi prea confortabili, să căutăm soluții la probleme complexe nu prin biblioteci sau pe la experți, ci vorbind cu cetățenii și, desigur, să colaborăm unii cu alții, pentru a avea mai multe perspective și experiențe. În același timp, trebuie să urmărim câteva condiții minime pentru a lăsa oamenii să își păstreze opiniile personale și să avem mecanisme bune de agregare a datelor. Așadar, data viitoare când vedeți un panel de experți care propune un plan magic pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, fără a lua în considerație opinia acestor cetățeni, puneți puternic la îndoială soluția prezentată. Pentru o imagine completă, vă îndemn să citiți cartea în întregime. Versiunea Kindle în engleză poate fi cumpărată cu 11 dolari. P.S. În 2011, a apărut traducerea în limba română. În librăriile online însă nu erau exemplare disponibile. Autoarea acestei recenzii este Vlada Ciobanu, care se află acum la Praga, unde lucrează la un studiu despre finanțarea şi responsabilitatea ONG-urilor moldoveneşti. The post Masele au dreptate / Opinie appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Un om înțelept mi-a zis cândva: „Vlada, masele au mereu dreptate. Chiar dacă votează pe cine nu îți place, asta e decizia corectă la acel moment.” Da, sigur, mă gândii eu, uitându-mă cu mândrie la diploma de masterat și cu tristețe la rezultatele alegerilor. James Surowiecki, jurnalist pe chestiuni de business și financiare la New Yorker, publică în 2004 o carte prin care arată că masele, de fapt, iau de cele mai multe ori decizii mult mai bune decât grupurile de experți. Pentru o populație, care, una-două, face referință la sindromul de turmă și așteaptă soluții magice de la un singur om, care să le cunoască pe toate, această carte are mici revelații. Autorul începe prin a ne arăta cruda realitate. În general, noi avem mai puțină informație decât am vrea, facem prognoze limitate despre viitor și majoritatea dintre noi nu au abilitatea sau dorința de a face calcule cost-beneficiu sofisticate. De cele mai multe ori, în loc să luăm cea mai bună decizie, acceptăm ceea ce pare a fi suficient de bun. Respectiv, grupurile de oameni pot veni soluții mai eficiente. Există trei tipuri de probleme pe care mulțimile ar putea să le rezolve: de cogniție (de exemplu, la întrebarea câte jeleuri sunt într-un borcan, răspunsul unei mulțimi va fi mai aproape de adevăr decât cel individual), de coordonare (de exemplu, cum ne deplasăm pe străzi fără a ne ciocni permanent unii de alții) și de cooperare (de exemplu, trebuie să avem încredere că, fiecare dintre noi caută să își maximizeze profitul și plăcerea. Cooperăm noi, atunci când plătim taxe).   Surowiecki împânzește cartea cu exemple și experimente care demonstrează cum masele iau, de regulă, decizii mai bune. La emisiunea „Cine vrea să fie milionar”, oamenii care nu au ce face cu timpul lor liber ghicesc 91% răspunsul corect. Un alt exemplu este submarinul Scorpion dispărut în mai 1968, despre care se cunoștea doar ultima locație. În condițiile unui cerc de căutare de 20 de mile, situația părea fără sorți de izbândă. Un plan a fost de a prezenta o serie de alternative unui grup de persoane format din matematicieni, specialiști în submarine și oameni simpli. În loc să îi lase să se consulte unii cu alții, i-a îndemnat să dea un răspuns individual. Apoi, s-a folosit o formulă de agregare a informației pentru a estima locația finală. În rezultat, niciun răspuns individual nu a arătat locul corect al submarinului, ci acel colectiv a indicat o locație cu o eroare de 200 de metri. Nu orice grup poate ajunge la o soluție bună. Este nevoie de patru condiții: diversitatea de opinie, independența opiniilor (adică participanții să nu se lase influențați unii de ceilalți), descentralizarea (oamenii pot să aibă specializări și să se bazeze pe cunoștințe locale) și agregarea opiniilor. Surowiecki continuă să ne convingă că, grupurile formate din oameni cu diferite niveluri de inteligență și cu experiențe diferite sunt de fapt mai eficiente decât cele cu minți de experți. A căuta oameni deștepți nu este mereu soluția, doar dacă îl găsim pe cel mai deștept. La fel nu trebuie să ne bazăm pe expertiza celor de la „centru”, ci oamenii cu cunoștințe locale sunt potriviți pentru a veni cu soluții mai bune. Aici ne amintim despre Republica Moldova, unde soluțiile vin centralizat sau chiar din afara țării, de la experții care știu mai bine. Desigur, cartea lui Suroviecki a fost criticată pentru superficialitate sau pentru extrapolarea unor experimente sau concluzii. La urma urmei, este o carte de pop-economie. În același timp, este una din puținele cărți care, într-un limbaj simplu, nu mai acuză masele de prostie și de starea proastă a tuturor lucrurilor – o atitudine atât de firească printre intelectuali și pseudo-intelectuali. Autorul fascinant prezintă exemple din știință, din economie și din politică, despre mulțimi de oameni, care au ajuns la decizii corecte, din care putem scoate mici soluții pentru existența noastră cotidiană. De exemplu, să ne bazăm pe înțelepciunea oamenilor simpli când e vorba despre politică, să avem un avocat al diavolului în echipă pentru a nu fi prea confortabili, să căutăm soluții la probleme complexe nu prin biblioteci sau pe la experți, ci vorbind cu cetățenii și, desigur, să colaborăm unii cu alții, pentru a avea mai multe perspective și experiențe. În același timp, trebuie să urmărim câteva condiții minime pentru a lăsa oamenii să își păstreze opiniile personale și să avem mecanisme bune de agregare a datelor. Așadar, data viitoare când vedeți un panel de experți care propune un plan magic pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, fără a lua în considerație opinia acestor cetățeni, puneți puternic la îndoială soluția prezentată. Pentru o imagine completă, vă îndemn să citiți cartea în întregime. Versiunea Kindle în engleză poate fi cumpărată cu 11 dolari. P.S. În 2011, a apărut traducerea în limba română. În librăriile online însă nu erau exemplare disponibile. Autoarea acestei recenzii este Vlada Ciobanu, care se află acum la Praga, unde lucrează la un studiu despre finanțarea şi responsabilitatea ONG-urilor moldoveneşti. The post Masele au dreptate / Opinie appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Plahotniuc: Referendumul indică o înfrângere a stângii politice, în frunte cu PSRM Rezultatul referendumului de ieri este apreciat de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, drept o înfrângere usturătoare a stângii, reprezentată în aceasta situație de PSRM, PCRM și PN, partidele care au îndemnat oamenii să voteze pentru revocarea primarului din Chișinău. Opinia a fost exprimată într-un interviu pentru Ziarul Național. ” Eu cred că cetățenii au dat ieri un răspuns foarte clar socialiștilor, iar boicotul anunțat de partidele de dreapta, inclusiv de PDM, a avut un impact decisiv asupra rezultatului final. Fără să fi planificat asta în mod special, dreapta a arătat că poate învinge stânga, dacă are un interes comun”, mai spune Vlad Plahotniuc. Liderul democraților afirmă că o parte din vină pentru cum arată Chișinăul astăzi o are chiar PSRM, care blochează de foarte mult timp activitatea Consiliului Municipal Chișinău (CMC). ”În ceea ce privește situația de mai departe, trebuie să înțelegem că, din păcate, controlul în CMC continuă să fie deținut de PL și PSRM, deci nu se pune problema ca PDM să poată controla activitatea Primăriei Chișinău”. Totodată, Vlad Plahotniuc a declarat că partidul pe care îl conduce va susține proiectele care vor ajuta la soluționarea problemelor cetățenilor din Capitală, indiferent cine va fi la conducerea orașului. ”Am spus că, indiferent cine e primar, dacă vine cu un plan concret de rezolvare a problemelor, vom ajuta. Și, evident, dacă va fi solicitat sprijinul Guvernului sau al PDM, fiindcă nu ne putem implica fără sa fim solicitați în acest sens, poate doar dacă apar situații de criza”, a explicat liderul democraților. The post Plahotniuc: Referendumul indică o înfrângere a stângii politice, în frunte cu PSRM appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Rezultatul referendumului de ieri este apreciat de liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, drept o înfrângere usturătoare a stângii, reprezentată în aceasta situație de PSRM, PCRM și PN, partidele care au îndemnat oamenii să voteze pentru revocarea primarului din Chișinău. Opinia a fost exprimată într-un interviu pentru Ziarul Național. ” Eu cred că cetățenii au dat ieri un răspuns foarte clar socialiștilor, iar boicotul anunțat de partidele de dreapta, inclusiv de PDM, a avut un impact decisiv asupra rezultatului final. Fără să fi planificat asta în mod special, dreapta a arătat că poate învinge stânga, dacă are un interes comun”, mai spune Vlad Plahotniuc. Liderul democraților afirmă că o parte din vină pentru cum arată Chișinăul astăzi o are chiar PSRM, care blochează de foarte mult timp activitatea Consiliului Municipal Chișinău (CMC). ”În ceea ce privește situația de mai departe, trebuie să înțelegem că, din păcate, controlul în CMC continuă să fie deținut de PL și PSRM, deci nu se pune problema ca PDM să poată controla activitatea Primăriei Chișinău”. Totodată, Vlad Plahotniuc a declarat că partidul pe care îl conduce va susține proiectele care vor ajuta la soluționarea problemelor cetățenilor din Capitală, indiferent cine va fi la conducerea orașului. ”Am spus că, indiferent cine e primar, dacă vine cu un plan concret de rezolvare a problemelor, vom ajuta. Și, evident, dacă va fi solicitat sprijinul Guvernului sau al PDM, fiindcă nu ne putem implica fără sa fim solicitați în acest sens, poate doar dacă apar situații de criza”, a explicat liderul democraților. The post Plahotniuc: Referendumul indică o înfrângere a stângii politice, în frunte cu PSRM appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Poliţiştii capitalei l-au încătuşat pe bărbatul, care în 2012 a ucis o femeie pe malul râului Nistru// VIDEO Poliţiştii capitalei l-au localizat şi l-au încătuşat pe bărbatul, care în 2012 a ucis o femeie pe malul râului Nistru. Bărbatul, în vârstă de 41 ani, fusese anterior condamnat de către instanţa de judecată pentru omorul femeii. Cazul a avut loc la începutul lunii iunie 2012, pe malul râului Nistru în apropierea orăşelului Vadul lui Vodă, unde aceştia au consumat împreună băuturi alcoolice. Ulterior, în urma unui conflict iscat, individul i-a aplicat câteva lovituri puternice cu pumnii în regiunea capului, după care a aruncat-o în râu. Prin urmare, bărbatul a fost condamnat de către instanţa de judecată la închisoare pe un termen de 13 ani. El a fost localizat şi încătuşat de către poliţişti, fiind predat instituţiilor penitenciare, pentru ispăşirea pedepsei. Anterior, el a fost judecat în Federeaţia Rusă pentru diverse infracţiuni, inclusiv de două ori pentru omor. The post Poliţiştii capitalei l-au încătuşat pe bărbatul, care în 2012 a ucis o femeie pe malul râului Nistru// VIDEO appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Poliţiştii capitalei l-au localizat şi l-au încătuşat pe bărbatul, care în 2012 a ucis o femeie pe malul râului Nistru. Bărbatul, în vârstă de 41 ani, fusese anterior condamnat de către instanţa de judecată pentru omorul femeii. Cazul a avut loc la începutul lunii iunie 2012, pe malul râului Nistru în apropierea orăşelului Vadul lui Vodă, unde aceştia au consumat împreună băuturi alcoolice. Ulterior, în urma unui conflict iscat, individul i-a aplicat câteva lovituri puternice cu pumnii în regiunea capului, după care a aruncat-o în râu. Prin urmare, bărbatul a fost condamnat de către instanţa de judecată la închisoare pe un termen de 13 ani. El a fost localizat şi încătuşat de către poliţişti, fiind predat instituţiilor penitenciare, pentru ispăşirea pedepsei. Anterior, el a fost judecat în Federeaţia Rusă pentru diverse infracţiuni, inclusiv de două ori pentru omor. The post Poliţiştii capitalei l-au încătuşat pe bărbatul, care în 2012 a ucis o femeie pe malul râului Nistru// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un polițist de sector din Chișinău, reținut în flagrant delict cu mită Un polițist de sector din Chișinău a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă. Potrivit materialelor anchetei, omul legii ar fi pretins și primit prin estorcare 4000 de lei de la un bărbat, pentru a nu documenta în conformitate cu legislația în vigoare pretinsele acțiuni ilegale ale ultimului. Bărbatul a denunțat cazul la CNA. La scurt timp, urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, polițistul a fost prins în flagrant delict și reținut pentru 72 de ore. În acest caz a fost inițiată o urmărire penală pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă de până la 400 000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 7 la 10 ani. Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. The post Un polițist de sector din Chișinău, reținut în flagrant delict cu mită appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Un polițist de sector din Chișinău a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă. Potrivit materialelor anchetei, omul legii ar fi pretins și primit prin estorcare 4000 de lei de la un bărbat, pentru a nu documenta în conformitate cu legislația în vigoare pretinsele acțiuni ilegale ale ultimului. Bărbatul a denunțat cazul la CNA. La scurt timp, urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, polițistul a fost prins în flagrant delict și reținut pentru 72 de ore. În acest caz a fost inițiată o urmărire penală pentru corupere pasivă. Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă de până la 400 000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 7 la 10 ani. Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. The post Un polițist de sector din Chișinău, reținut în flagrant delict cu mită appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Câţi moldoveni au o avere mai mare de 100.000 de dolari Studiul Global Wealth Report, realizat de banca elveţiană Credit Suisse, relevă că doar 0,1% din populaţia adultă a Republicii Moldova are o avere mai mare de 100.000 de dolari, în timp ce la 97,5% din populaţie averea este sub valoarea de 10.000 de dolari, iar la 2,5% – între 10.000 şi 100.000 de dolari, scrie Mold-Street. Se atestă o sărăcire a moldovenilor Astfel, în anul 2017, averea gospodăriilor din Moldova era de 10 miliarde de dolari, la o populaţie de 3,19 milioane de adulţi. Adică în medie de 3.093 dolari per adult, constată cei de la Credit Suisse. Din aceasta 1.276 dolari este avere financiară, cea non financiară de 2.036 de dolari, iar datoria de 325 de dolari. Studiul Global Wealth Report atestă chiar o sărăcire a populaţiei din Moldova. Or, dacă în anul 2013 circa 92% din populaţia adultă a Republicii Moldova avea o avere sub valoarea de 10.000 de dolari, apoi în 2017 deja 97,5%, în timp ce doar 0,1% din cetăţenii maturi au o avere de peste 100.000 de dolari. Deşi e de cinci ori mai mare faţă de anul 2000, bancherii de la Credit Suisse o consideră averea moldovenilor „foarte mică“. Dacă e să dăm crezare datelor studiului, circa 3.100 de moldoveni aveau la mijlocul anului 2017 o avere mai mare de 100.000 de dolari, adică de circa două milioane de lei. Studiul relevă că averea moldovenilor ar fi de aproape trei ori mai mare decât cea a ucrainenilor, dar de aproape cinci ori mai mică decât a ruşilor şi românilor, sau e nouă ori decât a slovacilor. Diferenţele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Averea gospodăriilor Cehiei a trecut de 440 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 milioane de locuitori, iar averea gospodăriilor germane de 13.714 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 67 de milioane. În consecinţă averea unei gospodării din Germania este de 65 ori mai mare decât a uneia din Moldova, în timp ce averea unei gospodării americane – de aproape 130 ori. Cine sunt cei mai bogaţi moldoveni Conform unui studiu realizat în anul 2010 de publiaţia Delo din Ucraina, cel mai bogat om din Republica Moldova este Anatol Stati, cu o avere de circa 500 milioane de dolari, urmat de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc şi fostul manager la grupul Lukoil, Nicolae Ciornâi. În top 10 mai intrau şi Oleg Voronin, feciorul liderului comunist Vladimir Voronin, dar şi premierul Vlad Filat. De atunci situaţia s-a schimbat radical, dar deocamdată nimeni nu s-a apucat să facă o estimare a averilor celor mai bogaţi moldoveni. The post Câţi moldoveni au o avere mai mare de 100.000 de dolari appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Studiul Global Wealth Report, realizat de banca elveţiană Credit Suisse, relevă că doar 0,1% din populaţia adultă a Republicii Moldova are o avere mai mare de 100.000 de dolari, în timp ce la 97,5% din populaţie averea este sub valoarea de 10.000 de dolari, iar la 2,5% – între 10.000 şi 100.000 de dolari, scrie Mold-Street. Se atestă o sărăcire a moldovenilor Astfel, în anul 2017, averea gospodăriilor din Moldova era de 10 miliarde de dolari, la o populaţie de 3,19 milioane de adulţi. Adică în medie de 3.093 dolari per adult, constată cei de la Credit Suisse. Din aceasta 1.276 dolari este avere financiară, cea non financiară de 2.036 de dolari, iar datoria de 325 de dolari. Studiul Global Wealth Report atestă chiar o sărăcire a populaţiei din Moldova. Or, dacă în anul 2013 circa 92% din populaţia adultă a Republicii Moldova avea o avere sub valoarea de 10.000 de dolari, apoi în 2017 deja 97,5%, în timp ce doar 0,1% din cetăţenii maturi au o avere de peste 100.000 de dolari. Deşi e de cinci ori mai mare faţă de anul 2000, bancherii de la Credit Suisse o consideră averea moldovenilor „foarte mică“. Dacă e să dăm crezare datelor studiului, circa 3.100 de moldoveni aveau la mijlocul anului 2017 o avere mai mare de 100.000 de dolari, adică de circa două milioane de lei. Studiul relevă că averea moldovenilor ar fi de aproape trei ori mai mare decât cea a ucrainenilor, dar de aproape cinci ori mai mică decât a ruşilor şi românilor, sau e nouă ori decât a slovacilor. Diferenţele se măresc pe măsură ce înaintăm spre vest. Averea gospodăriilor Cehiei a trecut de 440 miliarde de dolari, la o populaţie adultă de 8,4 milioane de locuitori, iar averea gospodăriilor germane de 13.714 miliarde de dolari la o populaţie adultă de 67 de milioane. În consecinţă averea unei gospodării din Germania este de 65 ori mai mare decât a uneia din Moldova, în timp ce averea unei gospodării americane – de aproape 130 ori. Cine sunt cei mai bogaţi moldoveni Conform unui studiu realizat în anul 2010 de publiaţia Delo din Ucraina, cel mai bogat om din Republica Moldova este Anatol Stati, cu o avere de circa 500 milioane de dolari, urmat de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahotniuc şi fostul manager la grupul Lukoil, Nicolae Ciornâi. În top 10 mai intrau şi Oleg Voronin, feciorul liderului comunist Vladimir Voronin, dar şi premierul Vlad Filat. De atunci situaţia s-a schimbat radical, dar deocamdată nimeni nu s-a apucat să facă o estimare a averilor celor mai bogaţi moldoveni. The post Câţi moldoveni au o avere mai mare de 100.000 de dolari appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Peste 87% dintre participanții la referendumul din Chișinău au votat pentru demiterea lui Chirtoacă 87,12% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil din cauza prezenţei joase la urne. Astfel, la urne s-au prezentat doar 17,5% în condițiile în care era necesară participarea a cel puțin 33,3% din alegătorii înscriși în listele de vot. Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, după numărarea voturilor, la scrutin s-au prezentat 107.577 alegători. Dintre aceștia, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului au votat 93.720 de persoane (87,12%), iar împotrivă au votat 13.857 de alegători (12,88%). Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul de alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. The post Peste 87% dintre participanții la referendumul din Chișinău au votat pentru demiterea lui Chirtoacă appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
87,12% dintre alegătorii prezenți la referendumul organizat duminică la Chișinău s-au pronunțat pentru revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă, în timp ce pentru rămânerea acestuia în funcție au pledat 12,88% dintre participanți. Cu toate acestea, referendumul va fi declarat nevalabil din cauza prezenţei joase la urne. Astfel, la urne s-au prezentat doar 17,5% în condițiile în care era necesară participarea a cel puțin 33,3% din alegătorii înscriși în listele de vot. Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, după numărarea voturilor, la scrutin s-au prezentat 107.577 alegători. Dintre aceștia, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului au votat 93.720 de persoane (87,12%), iar împotrivă au votat 13.857 de alegători (12,88%). Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul de alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. The post Peste 87% dintre participanții la referendumul din Chișinău au votat pentru demiterea lui Chirtoacă appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Iurie Leancă: Acest plebiscit nu a fost un vot pro-Chirtoacă, ci unul anti-PSRM Președintele Partidului Popular European din Moldova Iurie Leancă consideră că referendumul de duminică este prima înfrângere serioasă pentru Igor Dodon și “socialiștii lui”, simbolizând începutul declinului socialiştilor. Potrivit lui Leancă, acum „omul de stat” Dodon ar da dovadă de responsabilitate, întorcând bugetului banii cheltuiți pentru referendum -mai ales în condiţiile în care găsește cu ușurință surse extra-bugetare, când dânsul are nevoie. “Totodată să fie clar pentru cei care jubilează și se îmbată cu apă rece: acest plebiscit nu a fost un vot pro-Chirtoacă, ci unul anti-PSRM”, a declarat Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook. În concluzie, liderul PPEM a lansat un îndemn către toate formațiunile din CMC – să lase la o parte luptele politice si să-și coaguleze eforturile pentru îmbunătățirea calității vieții chișinăuienilor. Reamintim că referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost validat. Pe parcursul zilei de 19 noiembrie, la urnele de vot s-au prezentat doar 17,54% din alegătorii înscriși pe listele electorale, în timp ce pentru validarea plebiscituluiera necesară o prezență de minimum 33,3%. The post Iurie Leancă: Acest plebiscit nu a fost un vot pro-Chirtoacă, ci unul anti-PSRM appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Președintele Partidului Popular European din Moldova Iurie Leancă consideră că referendumul de duminică este prima înfrângere serioasă pentru Igor Dodon și “socialiștii lui”, simbolizând începutul declinului socialiştilor. Potrivit lui Leancă, acum „omul de stat” Dodon ar da dovadă de responsabilitate, întorcând bugetului banii cheltuiți pentru referendum -mai ales în condiţiile în care găsește cu ușurință surse extra-bugetare, când dânsul are nevoie. “Totodată să fie clar pentru cei care jubilează și se îmbată cu apă rece: acest plebiscit nu a fost un vot pro-Chirtoacă, ci unul anti-PSRM”, a declarat Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook. În concluzie, liderul PPEM a lansat un îndemn către toate formațiunile din CMC – să lase la o parte luptele politice si să-și coaguleze eforturile pentru îmbunătățirea calității vieții chișinăuienilor. Reamintim că referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost validat. Pe parcursul zilei de 19 noiembrie, la urnele de vot s-au prezentat doar 17,54% din alegătorii înscriși pe listele electorale, în timp ce pentru validarea plebiscituluiera necesară o prezență de minimum 33,3%. The post Iurie Leancă: Acest plebiscit nu a fost un vot pro-Chirtoacă, ci unul anti-PSRM appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Zboruri directe între Chișinău și Tel Aviv din 5 iunie 2018 Între  Republica Moldova şi Statul Israel vor fi operate zboruri directe. Acestea vor fi efectuate începând cu 5 iunie 2018, inițial o dată pe săptămână, în ziua de marți, iar din 6 iulie 2018, de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri. Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel. După promovarea acestei inițiative, al doilea ca mărime operator aerian din Israel, ARKIA Israeli Airlines, a aplicat pentru lansarea cursei Chișinău – Tel Aviv. Eliminarea restricţiilor de operare a zborurilor între Republica Moldova și Statul Israel corespunde obiectivului Guvernului de  liberalizare a pieței serviciilor de transport aerian. Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi cu transport aerian sigur şi la preț accesibil. The post Zboruri directe între Chișinău și Tel Aviv din 5 iunie 2018 appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Între  Republica Moldova şi Statul Israel vor fi operate zboruri directe. Acestea vor fi efectuate începând cu 5 iunie 2018, inițial o dată pe săptămână, în ziua de marți, iar din 6 iulie 2018, de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri. Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel. După promovarea acestei inițiative, al doilea ca mărime operator aerian din Israel, ARKIA Israeli Airlines, a aplicat pentru lansarea cursei Chișinău – Tel Aviv. Eliminarea restricţiilor de operare a zborurilor între Republica Moldova și Statul Israel corespunde obiectivului Guvernului de  liberalizare a pieței serviciilor de transport aerian. Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi cu transport aerian sigur şi la preț accesibil. The post Zboruri directe între Chișinău și Tel Aviv din 5 iunie 2018 appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Parlamentul României Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României va avea loc la București, în perioada 20-21 noiembrie. Cea de a VI-a Reuniune a Comisiei va fi găzduită de Parlamentul României. În deschiderea lucrărilor vor adresa mesaje de salut copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu, președinta Comisiei speciale pentru pregătirea României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, Ana Birchall, consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, deputați și senatori. În prima zi a Reuniunii vor avea loc 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României. Pe agenda discuțiilor din cadrul panelului economie figurează subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze naturale, energie electrică, transport rutier, feroviar și aerian dintre Republica Moldova și România, schimb de experiență în domeniul armonizării legislației naționale cu cea europeană, participarea Republicii Moldova, alături de România, la proiecte transfrontaliere și transnaționale. În cadrul panelului politică externă și securitate vor fi discutate aspecte ce vizează eforturile Republicii Moldova de armonizare cu acquis-ul comunitar, transfer de expertiză în domeniul securității cibernetice, combaterii criminalității organizate și a terorismului, schimb de experiență în aspecte ce vizează reforma justiției pentru un sistem judiciar independent, eficient și transparent, lupta împotriva corupției, cooperarea dintre consiliile judiciare ale Republicii Moldova și României, instruirea magistraților din țara noastră. Discuțiile din cadrul celui de-al treilea panel, educație, cultură și resurse umane, vor viza noile proiecte în domeniul educațional, inclusiv burse de studiu, burse de practică, stagii, vizite pentru schimb de experiență, transfer de bune practici în domenii precum protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități, combaterea discriminării etc.  ”Noi proiecte și inițiative urmează să fie lansate urmare a discuțiilor din cadrul Comisiei comune, care vor însemna sprijin mai puternic oferit de România Republicii Moldova în realizarea parcursului european. Ne-am dori ca eforturile comune să încurajeze lansarea unei noi etape în procesul de apropiere a țării noastre de UE”, a declarat copreședintele Comisiei din partea Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu. În a doua zi a reuniunii, după finalizarea dezbaterilor, va fi semnată Declarația celei de-a VI-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, care va puncta prioritățile în colaborarea ulterioară moldo-română. Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea. Reuniunea are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.   Ultima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc la Chișinău, în perioada 21-22 iunie 2016. The post Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Parlamentul României appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României va avea loc la București, în perioada 20-21 noiembrie. Cea de a VI-a Reuniune a Comisiei va fi găzduită de Parlamentul României. În deschiderea lucrărilor vor adresa mesaje de salut copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu, președinta Comisiei speciale pentru pregătirea României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, Ana Birchall, consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, deputați și senatori. În prima zi a Reuniunii vor avea loc 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României. Pe agenda discuțiilor din cadrul panelului economie figurează subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze naturale, energie electrică, transport rutier, feroviar și aerian dintre Republica Moldova și România, schimb de experiență în domeniul armonizării legislației naționale cu cea europeană, participarea Republicii Moldova, alături de România, la proiecte transfrontaliere și transnaționale. În cadrul panelului politică externă și securitate vor fi discutate aspecte ce vizează eforturile Republicii Moldova de armonizare cu acquis-ul comunitar, transfer de expertiză în domeniul securității cibernetice, combaterii criminalității organizate și a terorismului, schimb de experiență în aspecte ce vizează reforma justiției pentru un sistem judiciar independent, eficient și transparent, lupta împotriva corupției, cooperarea dintre consiliile judiciare ale Republicii Moldova și României, instruirea magistraților din țara noastră. Discuțiile din cadrul celui de-al treilea panel, educație, cultură și resurse umane, vor viza noile proiecte în domeniul educațional, inclusiv burse de studiu, burse de practică, stagii, vizite pentru schimb de experiență, transfer de bune practici în domenii precum protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități, combaterea discriminării etc.  ”Noi proiecte și inițiative urmează să fie lansate urmare a discuțiilor din cadrul Comisiei comune, care vor însemna sprijin mai puternic oferit de România Republicii Moldova în realizarea parcursului european. Ne-am dori ca eforturile comune să încurajeze lansarea unei noi etape în procesul de apropiere a țării noastre de UE”, a declarat copreședintele Comisiei din partea Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu. În a doua zi a reuniunii, după finalizarea dezbaterilor, va fi semnată Declarația celei de-a VI-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, care va puncta prioritățile în colaborarea ulterioară moldo-română. Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea. Reuniunea are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.   Ultima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc la Chișinău, în perioada 21-22 iunie 2016. The post Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Parlamentul României appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Dacă te sună un necunoscut și te întreabă „Mă auziți acum?”, închide imediat telefonul! O nouă fraudă prin telefon face mii de victime, în special în țările din Europa de Vest. Poliția britanică i-a avertizat pe toți posesorii de telefoane să nu răspundă la întrebarea „Mă auziți acum?” pe care o pun persoane necunoscute cu scopul de a le scurge banii din conturi, scrie Libertatea.ro. Un simplu „Da” pe care îl spun în răspunsul telefonic îi costă pe mii de britanici toți banii din conturi, scrie The Independent.com. Avertismentul a fost lansat de instituția Federal Communications Commission (FCC) care a explicat că scopul infractorilor este acela de a înregistra amprenta vocală a unor persoane pe care le au în vizor și ale căror date bancare deja le cunosc. Mai puțin folosită în România, amprenta vocală a unei persoane ține loc de semnătură fizică sau electronică în contactul cu băncile. Autoritățile din Marea Britanie au primit mii de sesizări și plângeri legate de golirea conturilor bancare. În R.Moldova: Apeluri nepreluate de la numere internaţionale În acelaşi timp, operatorul de telefonie mobilă din Republica Moldova Orange a atenţionat recent despre înteţirea tentativelor de fraudă, comise de escroci prin transmiterea de bip-uri către utilizatori de la numere internaţionale necunoscute. Reapelând aceste numere internaţionale, utilizatorii aud, de regulă, muzică sau linişte. Asemenea bip-uri sunt iniţiate de escroci, cu ajutorul unor sisteme automate, fiind adresate către sute şi mii de clienţi. Scopul escrocilor este de a-i determina pe utilizatori să sune la aceste numere, pentru a creşte artificial volumul de trafic către anumite destinaţii, din care escrocii au comision. Astfel, utilizatorii care sună la asemenea numere sunt taxaţi de operatorul lor pentru apeluri internaţionale, de regulă, la tarif standard, fie din minutele (creditul) din contul mobil, fie avansul bănesc, al utilizatorului. La rândul său, operatorul achită către operatorii străini tariful de interconectare pentru fiecare apel efectuat. Astfel, pentru a evita pierderea banilor sau a minutelor (creditului) din contul mobil, cei care recepționează asemenea bip-uri sau mesaje sunt îndemnați sa le ignore, iar in caz de dubii, sa apeleze serviciul clienți Orange la numărul 777. The post Dacă te sună un necunoscut și te întreabă „Mă auziți acum?”, închide imediat telefonul! appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
O nouă fraudă prin telefon face mii de victime, în special în țările din Europa de Vest. Poliția britanică i-a avertizat pe toți posesorii de telefoane să nu răspundă la întrebarea „Mă auziți acum?” pe care o pun persoane necunoscute cu scopul de a le scurge banii din conturi, scrie Libertatea.ro. Un simplu „Da” pe care îl spun în răspunsul telefonic îi costă pe mii de britanici toți banii din conturi, scrie The Independent.com. Avertismentul a fost lansat de instituția Federal Communications Commission (FCC) care a explicat că scopul infractorilor este acela de a înregistra amprenta vocală a unor persoane pe care le au în vizor și ale căror date bancare deja le cunosc. Mai puțin folosită în România, amprenta vocală a unei persoane ține loc de semnătură fizică sau electronică în contactul cu băncile. Autoritățile din Marea Britanie au primit mii de sesizări și plângeri legate de golirea conturilor bancare. În R.Moldova: Apeluri nepreluate de la numere internaţionale În acelaşi timp, operatorul de telefonie mobilă din Republica Moldova Orange a atenţionat recent despre înteţirea tentativelor de fraudă, comise de escroci prin transmiterea de bip-uri către utilizatori de la numere internaţionale necunoscute. Reapelând aceste numere internaţionale, utilizatorii aud, de regulă, muzică sau linişte. Asemenea bip-uri sunt iniţiate de escroci, cu ajutorul unor sisteme automate, fiind adresate către sute şi mii de clienţi. Scopul escrocilor este de a-i determina pe utilizatori să sune la aceste numere, pentru a creşte artificial volumul de trafic către anumite destinaţii, din care escrocii au comision. Astfel, utilizatorii care sună la asemenea numere sunt taxaţi de operatorul lor pentru apeluri internaţionale, de regulă, la tarif standard, fie din minutele (creditul) din contul mobil, fie avansul bănesc, al utilizatorului. La rândul său, operatorul achită către operatorii străini tariful de interconectare pentru fiecare apel efectuat. Astfel, pentru a evita pierderea banilor sau a minutelor (creditului) din contul mobil, cei care recepționează asemenea bip-uri sau mesaje sunt îndemnați sa le ignore, iar in caz de dubii, sa apeleze serviciul clienți Orange la numărul 777. The post Dacă te sună un necunoscut și te întreabă „Mă auziți acum?”, închide imediat telefonul! appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Traian Băsescu: Domnul Preşedinte Dodon a ratat lamentabil! Fostul preşedinte român Traian Băsescu consideră că preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon “a ratat lamentabil”, după invalidarea referendumului de revocare a primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. “Cum este cu referendumul de la Chişinău, domnule preşedinte Dodon? Vă imaginaţi cu câtă credibilitate aţi rămas în calitate de preşedinte în funcţie?”, a scris Traian Băsescu, duminică seară, pe pagina sa de Facebook. La referendumul de duminică pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, s-au prezentat 17,5 la sută din alegători, iar pentru a fi validat trebuia să se prezinte la vot minimum 33,3 la sută din persoanele cu drept de vot. De notat că primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, este un apropiat al familiei Băsescu, fiind naşul fiicei Elenei Băsescu. De notat că acum câteva zile Traian Băsescu a declarat că un președinte ca “Dodon care vrea să împingă o țară din UE și din Parteneriatul Estic nu poate fi un partener de dialog pentru România”. La rândul său, Igor Dodon a declarat că îl consideră pe fostul preşedinte al României ca fiind principalul exponent unionist din Republica Moldova. The post Traian Băsescu: Domnul Preşedinte Dodon a ratat lamentabil! appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Fostul preşedinte român Traian Băsescu consideră că preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon “a ratat lamentabil”, după invalidarea referendumului de revocare a primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. “Cum este cu referendumul de la Chişinău, domnule preşedinte Dodon? Vă imaginaţi cu câtă credibilitate aţi rămas în calitate de preşedinte în funcţie?”, a scris Traian Băsescu, duminică seară, pe pagina sa de Facebook. La referendumul de duminică pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, s-au prezentat 17,5 la sută din alegători, iar pentru a fi validat trebuia să se prezinte la vot minimum 33,3 la sută din persoanele cu drept de vot. De notat că primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, este un apropiat al familiei Băsescu, fiind naşul fiicei Elenei Băsescu. De notat că acum câteva zile Traian Băsescu a declarat că un președinte ca “Dodon care vrea să împingă o țară din UE și din Parteneriatul Estic nu poate fi un partener de dialog pentru România”. La rândul său, Igor Dodon a declarat că îl consideră pe fostul preşedinte al României ca fiind principalul exponent unionist din Republica Moldova. The post Traian Băsescu: Domnul Preşedinte Dodon a ratat lamentabil! appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Maia Sandu: Referendumul – un vot de blam dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a declarat că referendumul de duminică a fost un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Potrivit ei, după ce justiţia “subordonată PD-ului” a permis acest scrutin, PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu doreşte să conlucreze, în afara PD-ului, singurul lor partener de nădejde. “Eşecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri şi de jocuri murdare. Avem primul semnal că până și alegătorii acestor două partide încep să înţeleagă cât de nocivă este această clasă politică. Alegerile parlamentare ne dau şansa să ne debarasăm de ea”, a comentat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. Lidera PAS a declarat că Chișinăul are nevoie de un primar competent, pe care locuitorii capitalei îl merită și îl așteaptă de mult timp. “Odată cu schimbarea puterii, cu plecarea legiuitorilor corupți, vom face ordine în capitală, prin schimbarea deplină a CMC-ului și a primarului”, a adăugat ea. Referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost validat. Pe parcursul zilei de 19 noiembrie, la urnele de vot s-au prezentat doar 17,54% din alegătorii înscriși pe listele electorale, în timp ce pentru validarea plebiscituluiera necesară o prezență de minimum 33,3%. The post Maia Sandu: Referendumul – un vot de blam dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a declarat că referendumul de duminică a fost un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Potrivit ei, după ce justiţia “subordonată PD-ului” a permis acest scrutin, PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu doreşte să conlucreze, în afara PD-ului, singurul lor partener de nădejde. “Eşecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri şi de jocuri murdare. Avem primul semnal că până și alegătorii acestor două partide încep să înţeleagă cât de nocivă este această clasă politică. Alegerile parlamentare ne dau şansa să ne debarasăm de ea”, a comentat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. Lidera PAS a declarat că Chișinăul are nevoie de un primar competent, pe care locuitorii capitalei îl merită și îl așteaptă de mult timp. “Odată cu schimbarea puterii, cu plecarea legiuitorilor corupți, vom face ordine în capitală, prin schimbarea deplină a CMC-ului și a primarului”, a adăugat ea. Referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost validat. Pe parcursul zilei de 19 noiembrie, la urnele de vot s-au prezentat doar 17,54% din alegătorii înscriși pe listele electorale, în timp ce pentru validarea plebiscituluiera necesară o prezență de minimum 33,3%. The post Maia Sandu: Referendumul – un vot de blam dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general Dorin Chirtoacă nu a trecut Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general al Capitalei nu a trecut, din cauza prezenţei joase la urnele de vot. Astfel, la ora 21.00, atunci când s-au închis toate secțiile de votare, și-au exprimat votul 17,54% din cei 33,3% de votanți necesari pentru validarea referendumului. Pentru ca referendumul să fie declarat valabil era nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot. În total, au fost tipărite 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Comisia Electorală Centrală a stabilit deschiderea a 307 secții de votare, Astfel, din totalul de 628.683 de alegători înscriși, 209.561 trebuiau să participe la plebiscit pentru ca acesta să fie validat de către Comisia Electorală Centrală. The post Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general Dorin Chirtoacă nu a trecut appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general al Capitalei nu a trecut, din cauza prezenţei joase la urnele de vot. Astfel, la ora 21.00, atunci când s-au închis toate secțiile de votare, și-au exprimat votul 17,54% din cei 33,3% de votanți necesari pentru validarea referendumului. Pentru ca referendumul să fie declarat valabil era nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot. În total, au fost tipărite 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Comisia Electorală Centrală a stabilit deschiderea a 307 secții de votare, Astfel, din totalul de 628.683 de alegători înscriși, 209.561 trebuiau să participe la plebiscit pentru ca acesta să fie validat de către Comisia Electorală Centrală. The post Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general Dorin Chirtoacă nu a trecut appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
PDM: Rezultatele referendumului indică un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei Partidul Democrat din Moldova consideră că rezultatele referendumului pentru demiterea primarului general al Chișinăului nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o uriașă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a inițiat referendumul, un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei. “Chiar dacă cetățenii sunt nemulțumiți de situația din Chișinău, pe bună dreptate, ei au demonstrat astăzi că nu doresc să participe la jocul politic declanșat de socialiști și partenerii lor, PCRM și PN”, se arată într-o declaraţie a formaţiunii. PDM le-a mulțumit cetățenilor pentru că au dat dovadă de înțelepciune și nu s-au lăsat atrași în capcana PSRM și a celorlalte partide de stânga. “Felicităm partidele pro europene care au boicotat referendumul, pentru atitudinea politică matură, fermă și consecventă, manifestată împotriva unei inițiative care avea ca scop preluarea pe căi incorecte de către socialiști a Primăriei Chișinău”, se mai arată în declaraţia democraţilor. Totodată, PDM a precizat că, în calitate de principal partid de guvernare, este gata să se implice și să sprijine conducerea Primăriei Chișinău, indiferent dacă este una interimară sau va lua sfârșit acest interimat. În plus, formaţiunea a făcut un apel către Consiliul Municipal Chișinău să-și reia neîntârziat activitatea, să activeze în beneficiul oamenilor, să lase la o parte luptele politice și să elaboreze un plan rapid de scoatere a Primăriei Chișinău din criza în care se află de mai multe luni. Precizăm că referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al Capitalei Dorin Chirtoacă a eşuat, din cauza prezenței joase la urnele de vot. Astfel, la ora 21.00, doar 111.0000 de alegători și-au exprimat votul, ceea ce constituie mai puţin de 18% din cei 33,3% de alegători necesari pentru validarea referendumului. The post PDM: Rezultatele referendumului indică un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Partidul Democrat din Moldova consideră că rezultatele referendumului pentru demiterea primarului general al Chișinăului nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o uriașă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a inițiat referendumul, un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei. “Chiar dacă cetățenii sunt nemulțumiți de situația din Chișinău, pe bună dreptate, ei au demonstrat astăzi că nu doresc să participe la jocul politic declanșat de socialiști și partenerii lor, PCRM și PN”, se arată într-o declaraţie a formaţiunii. PDM le-a mulțumit cetățenilor pentru că au dat dovadă de înțelepciune și nu s-au lăsat atrași în capcana PSRM și a celorlalte partide de stânga. “Felicităm partidele pro europene care au boicotat referendumul, pentru atitudinea politică matură, fermă și consecventă, manifestată împotriva unei inițiative care avea ca scop preluarea pe căi incorecte de către socialiști a Primăriei Chișinău”, se mai arată în declaraţia democraţilor. Totodată, PDM a precizat că, în calitate de principal partid de guvernare, este gata să se implice și să sprijine conducerea Primăriei Chișinău, indiferent dacă este una interimară sau va lua sfârșit acest interimat. În plus, formaţiunea a făcut un apel către Consiliul Municipal Chișinău să-și reia neîntârziat activitatea, să activeze în beneficiul oamenilor, să lase la o parte luptele politice și să elaboreze un plan rapid de scoatere a Primăriei Chișinău din criza în care se află de mai multe luni. Precizăm că referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al Capitalei Dorin Chirtoacă a eşuat, din cauza prezenței joase la urnele de vot. Astfel, la ora 21.00, doar 111.0000 de alegători și-au exprimat votul, ceea ce constituie mai puţin de 18% din cei 33,3% de alegători necesari pentru validarea referendumului. The post PDM: Rezultatele referendumului indică un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei appeared first on Moldova.org.