Moldova.org
Codul muncii a fost modificat. Care sunt principalele noutăţi Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificări la Codul muncii. Astfel, angajatorii vor fi obligați să ofere salariaților în anul de muncă cel puțin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă urmând a-i fi acordată până la sfârșitul anului următor. În asemenea cazuri, dacă acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, o parte din concediu, cu consimţământul scris al salariatului, poate fi amânată pe anul de muncă următor. De asemenea, completările prevăd garanții în caz de reorganizare a unității, schimbare a tipului de proprietate sau a proprietarului acesteia, precum și prevederi care nu admit un tratament mai puțin favorabil al salariaților cu timp de muncă parțial faţă de salariații cu normă întreagă. Alte completări se referă la lucrările la care este interzisă utilizarea muncii unor categorii de femei. Astfel, este interzisă utilizarea muncii femeilor gravide, a femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează la lucrări subterane în mine, precum şi în orice alte activități care  prezintă riscuri pentru securitatea sau sănătatea lor, ori pot avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării. În cazul apariției anumitor riscuri angajatorul va lua măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă, să excludă influența factorilor de risc asupra acestora. La fel, a fost micșorată durata șomajului tehnic de la 6 luni la 4 luni în decursul unui an calendaristic. Totodată, în perioada şomajului tehnic, salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul lor de bază, față de 75% cât este în prezent. Alte completări prevăd că suspendarea contractului individual de muncă și reluarea activității de muncă se face prin ordinul angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariatului, contra semnătură, cel târziu la data suspendării contractului individual de muncă sau a reluării activității de muncă. Totodată, salariaţii care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţământ superior sau mediu de specialitate, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se vor acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă. The post Codul muncii a fost modificat. Care sunt principalele noutăţi appeared first on Moldova.org.
51 min
Moldova.org / Publicat acum 51 min
Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificări la Codul muncii. Astfel, angajatorii vor fi obligați să ofere salariaților în anul de muncă cel puțin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă urmând a-i fi acordată până la sfârșitul anului următor. În asemenea cazuri, dacă acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, o parte din concediu, cu consimţământul scris al salariatului, poate fi amânată pe anul de muncă următor. De asemenea, completările prevăd garanții în caz de reorganizare a unității, schimbare a tipului de proprietate sau a proprietarului acesteia, precum și prevederi care nu admit un tratament mai puțin favorabil al salariaților cu timp de muncă parțial faţă de salariații cu normă întreagă. Alte completări se referă la lucrările la care este interzisă utilizarea muncii unor categorii de femei. Astfel, este interzisă utilizarea muncii femeilor gravide, a femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează la lucrări subterane în mine, precum şi în orice alte activități care  prezintă riscuri pentru securitatea sau sănătatea lor, ori pot avea repercusiuni asupra sarcinii sau alăptării. În cazul apariției anumitor riscuri angajatorul va lua măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă, să excludă influența factorilor de risc asupra acestora. La fel, a fost micșorată durata șomajului tehnic de la 6 luni la 4 luni în decursul unui an calendaristic. Totodată, în perioada şomajului tehnic, salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul lor de bază, față de 75% cât este în prezent. Alte completări prevăd că suspendarea contractului individual de muncă și reluarea activității de muncă se face prin ordinul angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariatului, contra semnătură, cel târziu la data suspendării contractului individual de muncă sau a reluării activității de muncă. Totodată, salariaţii care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţământ superior sau mediu de specialitate, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se vor acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă. The post Codul muncii a fost modificat. Care sunt principalele noutăţi appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Ofiţer moldovean decorat cu medalie a Armatei Italiene Comandantul Batalionului 22 de menţinere a păcii, maiorul Ianăc Deli, a fost decorat de Ministerul Apărării al Italiei cu Crucea Comemorativă „Per la Pace” (Pentru Pace). Distincţia a fost oferită pentru prestaţia excelentă a ofiţerului în calitate de comandant al celui de-al treilea contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR, în perioada iunie — decembrie 2015. Mandatul celor 41 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni, dislocaţi în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo, a cuprins misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare, de patrulare şi deminare. Maiorul Deli este primul militar din Armata Naţională decorat cu o distincţie a Armatei Italiene. The post Ofiţer moldovean decorat cu medalie a Armatei Italiene appeared first on Moldova.org.
3 ore
Moldova.org / Publicat acum 3 ore
Comandantul Batalionului 22 de menţinere a păcii, maiorul Ianăc Deli, a fost decorat de Ministerul Apărării al Italiei cu Crucea Comemorativă „Per la Pace” (Pentru Pace). Distincţia a fost oferită pentru prestaţia excelentă a ofiţerului în calitate de comandant al celui de-al treilea contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR, în perioada iunie — decembrie 2015. Mandatul celor 41 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni, dislocaţi în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, din localitatea Pech, Kosovo, a cuprins misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare, de patrulare şi deminare. Maiorul Deli este primul militar din Armata Naţională decorat cu o distincţie a Armatei Italiene. The post Ofiţer moldovean decorat cu medalie a Armatei Italiene appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
PPE cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-RM Partidul Popular European (PPE) a denunțat joi schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, cerând Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova. “Este cu adevărat regretabil că 74 de membri ai parlamentului au optat să consolideze dictatura Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul lor Plahotniuc în loc să apere interesele propriului popor”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul. Oficialului european a precizat că Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară de a nu se introduce un nou sistem electoral. “Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari îngrijorări referitoare la noua lege electorală din (Republica) Moldova nu au fost tratate și riscurile pe care ea le implică nu au fost depășite”, se arată în declarația liderului PPE. Partidul Popular European este cel mai mare partid politic paneuropean, incluzând 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Votarea a avut loc pe fondul unei acţiuni de protest a opoziţiei extraparlamentare, desfăşurate în faţa Legislativului. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale The post PPE cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-RM appeared first on Moldova.org.
3 ore
Moldova.org / Publicat acum 3 ore
Partidul Popular European (PPE) a denunțat joi schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, cerând Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova. “Este cu adevărat regretabil că 74 de membri ai parlamentului au optat să consolideze dictatura Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul lor Plahotniuc în loc să apere interesele propriului popor”, a declarat președintele PPE, Joseph Daul. Oficialului european a precizat că Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară de a nu se introduce un nou sistem electoral. “Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari îngrijorări referitoare la noua lege electorală din (Republica) Moldova nu au fost tratate și riscurile pe care ea le implică nu au fost depășite”, se arată în declarația liderului PPE. Partidul Popular European este cel mai mare partid politic paneuropean, incluzând 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Votarea a avut loc pe fondul unei acţiuni de protest a opoziţiei extraparlamentare, desfăşurate în faţa Legislativului. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale The post PPE cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-RM appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Premierul României Mihai Tudose întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova Prim-ministrul României, Mihai Tudose, va efectua, mâine, 21 iulie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova. Premierul Pavel Filip şi premierul Mihai Tudose vor avea o întrevedere bilaterală, după care discuţiile vor continua în cadrul delegaţiilor oficiale din cele două ţări. După întrevedere, prim-miniștrii Pavel Filip şi Mihai Tudose vor susţine o conferinţă de presă comună şi vor participa la ceremonia de transmitere a microbuzelor, donate de Guvernului României. Totodată, Mihai Tudose va avea o întrevedere și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. The post Premierul României Mihai Tudose întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova appeared first on Moldova.org.
3 ore
Moldova.org / Publicat acum 3 ore
Prim-ministrul României, Mihai Tudose, va efectua, mâine, 21 iulie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova. Premierul Pavel Filip şi premierul Mihai Tudose vor avea o întrevedere bilaterală, după care discuţiile vor continua în cadrul delegaţiilor oficiale din cele două ţări. După întrevedere, prim-miniștrii Pavel Filip şi Mihai Tudose vor susţine o conferinţă de presă comună şi vor participa la ceremonia de transmitere a microbuzelor, donate de Guvernului României. Totodată, Mihai Tudose va avea o întrevedere și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. The post Premierul României Mihai Tudose întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Trei escroci imobiliari care au însușit peste 14 milioane lei, trimişi în judecată Trei persoane, administratori și fondatori ai SRL „Galsam Service”, vor fi trimise în judecată. Aceasta după ce în perioada anilor 2009 – 2015 au însușit de la 21 de investitori bani în sumă de peste 14 milioane lei, sub pretextul construcției de locuințe în complexul „Palmieri și Stele” din str. Ginta Latină, 8, mun. Chișinău. Toti trei inculpați se află în arest preventiv. Urmărirea penală a fost efectuată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Direcția generală urmărire penală a Ministerului Afacerilor Interne, cu concursul ofițerilor de investigații ai Inspectoratului Național de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne. În prezent, sunt în derulare investigațiile cu privire la faptele de delapidare de fonduri, escrocherie și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, săvârșite de către persoanele responsabile ale societății comerciale menționate. În cazul constatării vinovăţiei, persoanele culpabile riscă o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 8 la 15 ani. The post Trei escroci imobiliari care au însușit peste 14 milioane lei, trimişi în judecată appeared first on Moldova.org.
3 ore
Moldova.org / Publicat acum 3 ore
Trei persoane, administratori și fondatori ai SRL „Galsam Service”, vor fi trimise în judecată. Aceasta după ce în perioada anilor 2009 – 2015 au însușit de la 21 de investitori bani în sumă de peste 14 milioane lei, sub pretextul construcției de locuințe în complexul „Palmieri și Stele” din str. Ginta Latină, 8, mun. Chișinău. Toti trei inculpați se află în arest preventiv. Urmărirea penală a fost efectuată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Direcția generală urmărire penală a Ministerului Afacerilor Interne, cu concursul ofițerilor de investigații ai Inspectoratului Național de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne. În prezent, sunt în derulare investigațiile cu privire la faptele de delapidare de fonduri, escrocherie și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, săvârșite de către persoanele responsabile ale societății comerciale menționate. În cazul constatării vinovăţiei, persoanele culpabile riscă o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 8 la 15 ani. The post Trei escroci imobiliari care au însușit peste 14 milioane lei, trimişi în judecată appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt! Preşedintele Igor Dodon a anunat că a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. “Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor!”, a scris pe pagina sa de Facebook Igor Dodon. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale The post Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt! appeared first on Moldova.org.
5 ore
Moldova.org / Publicat acum 5 ore
Preşedintele Igor Dodon a anunat că a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. “Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor!”, a scris pe pagina sa de Facebook Igor Dodon. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale The post Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt! appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Tichetele de masă, votate de Parlament Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, 20 iulie, în lectura finală, proiectul de lege privind tichetele de masă. Documentul a fost votat de 54 de deputaţi. Noua lege va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul prevede instituirea unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă, în valoare de 45 de lei. Suma va fi un supliment la salariul de bază, iar valoarea nominală urmează a fi indexată anual, în funcție de inflație. Totodată, tichetele de masă sunt destinate doar pentru a fi folosite în cantine, cafenele, restaurante sau pentru procurarea produselor alimentare în unitățile de comerț. Este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului. Angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, reieşind din numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Inițiativa legislativă a aparținut președintelui Parlamentului Andrian Candu, care a declarat că documentul are drept scop motivarea salariaţilor, creşterea veniturilor acestora, precum și adoptarea unor deprinderi alimentare mai sănătoase.   The post Tichetele de masă, votate de Parlament appeared first on Moldova.org.
5 ore
Moldova.org / Publicat acum 5 ore
Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, 20 iulie, în lectura finală, proiectul de lege privind tichetele de masă. Documentul a fost votat de 54 de deputaţi. Noua lege va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul prevede instituirea unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă, în valoare de 45 de lei. Suma va fi un supliment la salariul de bază, iar valoarea nominală urmează a fi indexată anual, în funcție de inflație. Totodată, tichetele de masă sunt destinate doar pentru a fi folosite în cantine, cafenele, restaurante sau pentru procurarea produselor alimentare în unitățile de comerț. Este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului. Angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, reieşind din numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Inițiativa legislativă a aparținut președintelui Parlamentului Andrian Candu, care a declarat că documentul are drept scop motivarea salariaţilor, creşterea veniturilor acestora, precum și adoptarea unor deprinderi alimentare mai sănătoase.   The post Tichetele de masă, votate de Parlament appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Un nou capăt de acuzare pentru Chiril Lucinschi – fals în declarații Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a prelungit astăzi mandatul de arest la domiciliu a fostului deputat Chiril Lucinschi cu încă 30 de zile.Totodată, procurorul de caz a anunţat că învinuirea din 26 mai a ex-deputatului a fost completată cu un nou capăt de acuzare – fals în declarații. Decizia instanţei a fost luată în lipsa lui Chiril Lucinschi, care potrivit avocatei acestuia, se află în concendiu medical. Totodată, procurorul de caz a declarat presei că dosarul în care este învinuit Chiril Lucinschi a fost completat un nou capăt de acuzare – fals în declarații „manifestat prin neincluderea în declarațiile sale cu privire la avere și interese personale a calității de beneficiar final și a veniturilor primite de la două companii, care figurează în schema de spălarea a banilor”. Aceasta a precizat că este vorba despre două episoade: 5 milioane de lei și 440 de mii dolari SUA. Reamintim că fostul deputat a fost reţinut, la 25 mai, în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare. CNA a precizat că, potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani. Chiril Lucinschi a declarat anterior presei că se consideră nevinovat. “Nu am nicio treabă cu BEM-ul, n-am avut niciun cont, niciun credit”, a spus Lucinschi. The post Un nou capăt de acuzare pentru Chiril Lucinschi – fals în declarații appeared first on Moldova.org.
6 ore
Moldova.org / Publicat acum 6 ore
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a prelungit astăzi mandatul de arest la domiciliu a fostului deputat Chiril Lucinschi cu încă 30 de zile.Totodată, procurorul de caz a anunţat că învinuirea din 26 mai a ex-deputatului a fost completată cu un nou capăt de acuzare – fals în declarații. Decizia instanţei a fost luată în lipsa lui Chiril Lucinschi, care potrivit avocatei acestuia, se află în concendiu medical. Totodată, procurorul de caz a declarat presei că dosarul în care este învinuit Chiril Lucinschi a fost completat un nou capăt de acuzare – fals în declarații „manifestat prin neincluderea în declarațiile sale cu privire la avere și interese personale a calității de beneficiar final și a veniturilor primite de la două companii, care figurează în schema de spălarea a banilor”. Aceasta a precizat că este vorba despre două episoade: 5 milioane de lei și 440 de mii dolari SUA. Reamintim că fostul deputat a fost reţinut, la 25 mai, în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare. CNA a precizat că, potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani. Chiril Lucinschi a declarat anterior presei că se consideră nevinovat. “Nu am nicio treabă cu BEM-ul, n-am avut niciun cont, niciun credit”, a spus Lucinschi. The post Un nou capăt de acuzare pentru Chiril Lucinschi – fals în declarații appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
TIFF Chișinău 2017 începe astăzi! Află ce actori vor fi prezenți la proiecții Astăzi, 20 iulie, începe cea de-a doua ediție TIFF la Chișinău. În perioada 20-23 iulie, Cinema Odeon, scuarul Liceului „Gh. Asachi” și Cinema Buiucani vor fi gazda unui eveniment cinematografic de amploare. Pe lângă proiecțiile de filme, în cadrul festivalului vor avea loc lecții de cinema cu actorii Dorian Boguță și Andi Vasluianu. Mai mult, producătoarea și directorul executiv TIFF, precum și actori din filmele „Breaking News”, „Vara s-a sfârșit” și „Povestea iubirii” vor discuta cu publicul. Enlarge Oana Giurgiu, director executiv TIFF De la ora 21.30, astăzi, la cinematograful Buiucani, la proiecția cu intrare gratuită „America, venim!”, producătoarea filmului, Oana Giurgiu, se va întâlni cu oaspeții festivalului. O comedie în regia lui Răzvan Săvescu, pelicula ilustrează cu mult umor povestea unei trupe de teatru de provincie care zboară pentru prima oară în America. Vineri, 21 iulie, iubitorii de film se vor putea întâlni cu Dorian Boguță, actor, regizor, trainer de actorie de film și unul dintre fondatorii școlii Actoriedefilm.ro. Lecția de cinema va avea loc la Baker Street Pub, ora 12.00, cu intrare liberă. În aceeași zi, ora 18.00, Cinema Odeon va găzdui proiecția filmului românesc „Vara s-a sfârșit”. Regizorul acestuia, Radu Potcoavă, va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri despre cel de-al treilea lungmetraj al său. Filmul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Montréal, anul trecut. Enlarge Actorul Dorian Boguță Sâmbătă, la Cinema Odeon, de la ora 17.30, publicul va avea ocazia să discute cu trei actori din distribuția filmului „Breaking News”: protagoniștii Andi Vasluianu și Voica Oltean – adolescenta premiată recent cu Mențiunea Specială a Juriului la Karlovy Vary -,  alături de Dorian Boguță. Iulia Rugină, regizoarea filmului, a debutat cu un film independent cu succes la public, „Love Building” (2013), urmat de „Alt Love Building” (2015). Începând cu anul 2003, în filmografia regizoarei se regăsesc peste zece scurtmetraje. Enlarge Actorul Andi Vasluianu în Breaking News Tot sâmbătă, oaspeții festivalului vor avea ocazia să-l cunoască și pe Claudiu Maier, un tânăr actor care joacă în filmul „Povestea iubirii”, proiectat în aer liber, în scuarului Liceului „Gh. Asachi”, la ora 21.30, cu intrare gratuită. Primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, renumitul cineast român stabilit în Franța, este o adaptare a bestseller-ului omonim semnat de Nicole Krauss – o mare poveste de dragoste care traversează spaţiul şi timpul, din Polonia anilor ’40 până în New York-ul zilelor noastre. În ultima zi de TIFF Chișinău 2017, duminică, pe 23 iulie, cinefilii sunt așteptați la o altă lecție de cinema cu unul dintre cei mai apreciați tineri actori români. Andi Vasluianu are un portofoliu impresionant, cu peste o sută de roluri în teatru şi film. A colaborat cu regizori precum Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Szabolcs Hajdu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu. Lecția va avea loc la Baker Street Pub, ora 12.00, cu intrare liberă. Biletele pot fi cumpărate deja pe www.iticket.md sau, începând de astăzi, 20 iulie, de la cinematograful Odeon. Prețul biletelor este de 30 de lei pentru o proiecție sau 250 de lei pentru un abonament general. *** PROGRAMUL TIFF Chișinău 2017: Cinema Odeon: Joi, 20 iulie 18:00 – „Planeta Petrila”, r. Andrei Dăscălescu (1h20) – Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2017 19:45 – „Piatră pe inimă” / „Heartstone”, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson (2h09) – Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF 2017 Vineri, 21 iulie 18:00 – „Vara s-a sfârșit”, r. Radu Potcoavă (1h45) 20:00 – „Gloria”/ „Glory”, r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov (1h41) – Mențiunea specială a juriului la TIFF 2017 Sâmbătă, 22 iulie 14:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF – calup 1 (1h51) 16:15 – „Varză, cartofi și alți demoni”, r. Șerban Georgescu (1h04) 17:30 – „Fixeur”, r. Adrian Sitaru (1h38) 20:00 – „Nebune de fericire”/ „La pazza gioia”, r. Paolo Virzì (1h56) Duminică, 23 iulie 14:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF – calup 2 (1h52) 16:15 – „Ultimul căldărar” (1h00), r. Cosmin Bumbuț, Elena Stancu – Premiul pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017 17:30 – „Breaking News”, r. Iulia Rugină (1h21) 19:30 – „(M)ucenicul”, r. Kirill Serebrennikov (1h58)   Proiecții gratuite în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, ora 21:30: 20 iulie – „La drum cu tata”, r. Anca Miruna Lăzărescu (1h51) 21 iulie – „Dumnezeu să ne ierte”/ „Que Dios nos perdone”, r. Rodrigo Sorogoyen (2h04) 22 iulie – „Povestea iubirii”/ „The History of Love”, r. Radu Mihăileanu (2h14) 23 iulie – „Complet străini”/ „Perfetti sconosciuti”, r. Paolo Genovese (1h37)   Proiecții gratuite la Cinema Buiucani, ora 21:30: 20 iulie – „America, venim!”, r. Răzvan Săvescu (1h30) 21 iulie – „Profesorul de vioară”/ „The Violin Teacher”, r. Sérgio Machado (1h42) 22 iulie – „Ursul”, r. Dan Chișu (1h23) 23 iulie – „Câinele japonez”, r. Tudor Cristian Jurgiu (1h30)   *** TIFF Chișinău (20-23 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania. Cu sprijnul: Centrul Național al Cinematografiei din România, Ministerul pentru Români de Pretutindeni, Ministerul Culturii al Republicii Moldova Co-organizator: ALTFilm Parteneri: Liceul „Gheorghe Asachi”, POT MUSIC, Berea Timișoreana, Hotel Dacia, Baker Street, Cinematograful Buiucani, Cinema Odeon Parteneri media: RealitateaTV, TV8, KissFM, Ziarul Timpul, Ziarul de Gardă, Diez.md, Locals.md, Moldova.org, Zugo.md, Agora.md, Realitatealive.md, Ea.md, CineHub.md, Briciul www.tiff.ro | facebook: TIFF Chișinău| twitter: #TIFF2017 |  Instagram | Youtube.com | Blog TIFF The post TIFF Chișinău 2017 începe astăzi! Află ce actori vor fi prezenți la proiecții appeared first on Moldova.org.
7 ore
Moldova.org / Publicat acum 7 ore
Astăzi, 20 iulie, începe cea de-a doua ediție TIFF la Chișinău. În perioada 20-23 iulie, Cinema Odeon, scuarul Liceului „Gh. Asachi” și Cinema Buiucani vor fi gazda unui eveniment cinematografic de amploare. Pe lângă proiecțiile de filme, în cadrul festivalului vor avea loc lecții de cinema cu actorii Dorian Boguță și Andi Vasluianu. Mai mult, producătoarea și directorul executiv TIFF, precum și actori din filmele „Breaking News”, „Vara s-a sfârșit” și „Povestea iubirii” vor discuta cu publicul. Enlarge Oana Giurgiu, director executiv TIFF De la ora 21.30, astăzi, la cinematograful Buiucani, la proiecția cu intrare gratuită „America, venim!”, producătoarea filmului, Oana Giurgiu, se va întâlni cu oaspeții festivalului. O comedie în regia lui Răzvan Săvescu, pelicula ilustrează cu mult umor povestea unei trupe de teatru de provincie care zboară pentru prima oară în America. Vineri, 21 iulie, iubitorii de film se vor putea întâlni cu Dorian Boguță, actor, regizor, trainer de actorie de film și unul dintre fondatorii școlii Actoriedefilm.ro. Lecția de cinema va avea loc la Baker Street Pub, ora 12.00, cu intrare liberă. În aceeași zi, ora 18.00, Cinema Odeon va găzdui proiecția filmului românesc „Vara s-a sfârșit”. Regizorul acestuia, Radu Potcoavă, va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri despre cel de-al treilea lungmetraj al său. Filmul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Montréal, anul trecut. Enlarge Actorul Dorian Boguță Sâmbătă, la Cinema Odeon, de la ora 17.30, publicul va avea ocazia să discute cu trei actori din distribuția filmului „Breaking News”: protagoniștii Andi Vasluianu și Voica Oltean – adolescenta premiată recent cu Mențiunea Specială a Juriului la Karlovy Vary -,  alături de Dorian Boguță. Iulia Rugină, regizoarea filmului, a debutat cu un film independent cu succes la public, „Love Building” (2013), urmat de „Alt Love Building” (2015). Începând cu anul 2003, în filmografia regizoarei se regăsesc peste zece scurtmetraje. Enlarge Actorul Andi Vasluianu în Breaking News Tot sâmbătă, oaspeții festivalului vor avea ocazia să-l cunoască și pe Claudiu Maier, un tânăr actor care joacă în filmul „Povestea iubirii”, proiectat în aer liber, în scuarului Liceului „Gh. Asachi”, la ora 21.30, cu intrare gratuită. Primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, renumitul cineast român stabilit în Franța, este o adaptare a bestseller-ului omonim semnat de Nicole Krauss – o mare poveste de dragoste care traversează spaţiul şi timpul, din Polonia anilor ’40 până în New York-ul zilelor noastre. În ultima zi de TIFF Chișinău 2017, duminică, pe 23 iulie, cinefilii sunt așteptați la o altă lecție de cinema cu unul dintre cei mai apreciați tineri actori români. Andi Vasluianu are un portofoliu impresionant, cu peste o sută de roluri în teatru şi film. A colaborat cu regizori precum Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Szabolcs Hajdu, Cristian Nemescu, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu. Lecția va avea loc la Baker Street Pub, ora 12.00, cu intrare liberă. Biletele pot fi cumpărate deja pe www.iticket.md sau, începând de astăzi, 20 iulie, de la cinematograful Odeon. Prețul biletelor este de 30 de lei pentru o proiecție sau 250 de lei pentru un abonament general. *** PROGRAMUL TIFF Chișinău 2017: Cinema Odeon: Joi, 20 iulie 18:00 – „Planeta Petrila”, r. Andrei Dăscălescu (1h20) – Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2017 19:45 – „Piatră pe inimă” / „Heartstone”, r. Gudmundur Arnar Gudmundsson (2h09) – Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF 2017 Vineri, 21 iulie 18:00 – „Vara s-a sfârșit”, r. Radu Potcoavă (1h45) 20:00 – „Gloria”/ „Glory”, r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov (1h41) – Mențiunea specială a juriului la TIFF 2017 Sâmbătă, 22 iulie 14:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF – calup 1 (1h51) 16:15 – „Varză, cartofi și alți demoni”, r. Șerban Georgescu (1h04) 17:30 – „Fixeur”, r. Adrian Sitaru (1h38) 20:00 – „Nebune de fericire”/ „La pazza gioia”, r. Paolo Virzì (1h56) Duminică, 23 iulie 14:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF – calup 2 (1h52) 16:15 – „Ultimul căldărar” (1h00), r. Cosmin Bumbuț, Elena Stancu – Premiul pentru debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017 17:30 – „Breaking News”, r. Iulia Rugină (1h21) 19:30 – „(M)ucenicul”, r. Kirill Serebrennikov (1h58)   Proiecții gratuite în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”, ora 21:30: 20 iulie – „La drum cu tata”, r. Anca Miruna Lăzărescu (1h51) 21 iulie – „Dumnezeu să ne ierte”/ „Que Dios nos perdone”, r. Rodrigo Sorogoyen (2h04) 22 iulie – „Povestea iubirii”/ „The History of Love”, r. Radu Mihăileanu (2h14) 23 iulie – „Complet străini”/ „Perfetti sconosciuti”, r. Paolo Genovese (1h37)   Proiecții gratuite la Cinema Buiucani, ora 21:30: 20 iulie – „America, venim!”, r. Răzvan Săvescu (1h30) 21 iulie – „Profesorul de vioară”/ „The Violin Teacher”, r. Sérgio Machado (1h42) 22 iulie – „Ursul”, r. Dan Chișu (1h23) 23 iulie – „Câinele japonez”, r. Tudor Cristian Jurgiu (1h30)   *** TIFF Chișinău (20-23 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania. Cu sprijnul: Centrul Național al Cinematografiei din România, Ministerul pentru Români de Pretutindeni, Ministerul Culturii al Republicii Moldova Co-organizator: ALTFilm Parteneri: Liceul „Gheorghe Asachi”, POT MUSIC, Berea Timișoreana, Hotel Dacia, Baker Street, Cinematograful Buiucani, Cinema Odeon Parteneri media: RealitateaTV, TV8, KissFM, Ziarul Timpul, Ziarul de Gardă, Diez.md, Locals.md, Moldova.org, Zugo.md, Agora.md, Realitatealive.md, Ea.md, CineHub.md, Briciul www.tiff.ro | facebook: TIFF Chișinău| twitter: #TIFF2017 |  Instagram | Youtube.com | Blog TIFF The post TIFF Chișinău 2017 începe astăzi! Află ce actori vor fi prezenți la proiecții appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Protestatarii se îndreaptă spre clădirea Preşedinţiei scandând “La tomberon”// VIDEO Manifestanţii împotriva modificării sistemului electoral se îndreaptă către clădirea Președinției, pentru a-i transmite un mesaj de dezaprobare. Aceştia scandează “Nu sustemul mixt” şi “Dodon-trădător”, “La tomberon”. Accesul spre clădirea Preşediniţiei a fost blocat de forţele de ordine. Conform datelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne, în urma acțiunilor de protest au fost înregistrate altercații între protestatari. MAI precizează că organele de drept vor întreprinde măsurile necesare pentru stabilirea circumstanțelor și identificarea persoanelor implicat Precizăm că președintele Republicii Moldova Igor Dodon a salutat votul deputaților din această dimineață prin care a fost adoptat sistemul electoral mixt. “Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine“, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea “unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”. The post Protestatarii se îndreaptă spre clădirea Preşedinţiei scandând “La tomberon”// VIDEO appeared first on Moldova.org.
7 ore
Moldova.org / Publicat acum 7 ore
Manifestanţii împotriva modificării sistemului electoral se îndreaptă către clădirea Președinției, pentru a-i transmite un mesaj de dezaprobare. Aceştia scandează “Nu sustemul mixt” şi “Dodon-trădător”, “La tomberon”. Accesul spre clădirea Preşediniţiei a fost blocat de forţele de ordine. Conform datelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne, în urma acțiunilor de protest au fost înregistrate altercații între protestatari. MAI precizează că organele de drept vor întreprinde măsurile necesare pentru stabilirea circumstanțelor și identificarea persoanelor implicat Precizăm că președintele Republicii Moldova Igor Dodon a salutat votul deputaților din această dimineață prin care a fost adoptat sistemul electoral mixt. “Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine“, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea “unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”. The post Protestatarii se îndreaptă spre clădirea Preşedinţiei scandând “La tomberon”// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Declarațiile lui Candu după aprobarea Votului Mixt Alegerile din 2018, când 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale reprezintă un nou început pentru Moldova și pentru clasa politică a țării. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după aprobarea cu 74 de voturi din 101 a legii privind trecerea la sistemul electoral mixt. ”Îndeplinim, astfel, promisiunea dată cetățenilor. Mulți politicieni au promis în campanii electorale să le ofere oamenilor dreptul de a alege direct deputații. Unele partide au fost create și au fost votate promovând sistemul mixt. Intrăm într-o nouă etapă, printr-o nouă clasă politică, transformată și integră”, a spus Andrian Candu. Președintele Parlamentului a mulțumit societății civile care s-a implicat activ în discuții pe marginea documentului. În același timp, el și-a exprimat regretul că unele partide au refuzat invitația la dialog. ”Regret că și astăzi unii dintre ei incită spiritele, provoacă la proteste agresive, intră in confruntare cu alții, care susțin votul mixt și chiar au intrat în contradicție cu forțele de ordine. Domnul Năstase a tras o femeie de pe scenă, se transformă în act agresiv. Toți au dreptul să protesteze, dar protestul trebuie desfășurat în cadrul legal și limita legii”, a accentuat Andrian Candu. The post Declarațiile lui Candu după aprobarea Votului Mixt appeared first on Moldova.org.
7 ore
Moldova.org / Publicat acum 7 ore
Alegerile din 2018, când 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale reprezintă un nou început pentru Moldova și pentru clasa politică a țării. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după aprobarea cu 74 de voturi din 101 a legii privind trecerea la sistemul electoral mixt. ”Îndeplinim, astfel, promisiunea dată cetățenilor. Mulți politicieni au promis în campanii electorale să le ofere oamenilor dreptul de a alege direct deputații. Unele partide au fost create și au fost votate promovând sistemul mixt. Intrăm într-o nouă etapă, printr-o nouă clasă politică, transformată și integră”, a spus Andrian Candu. Președintele Parlamentului a mulțumit societății civile care s-a implicat activ în discuții pe marginea documentului. În același timp, el și-a exprimat regretul că unele partide au refuzat invitația la dialog. ”Regret că și astăzi unii dintre ei incită spiritele, provoacă la proteste agresive, intră in confruntare cu alții, care susțin votul mixt și chiar au intrat în contradicție cu forțele de ordine. Domnul Năstase a tras o femeie de pe scenă, se transformă în act agresiv. Toți au dreptul să protesteze, dar protestul trebuie desfășurat în cadrul legal și limita legii”, a accentuat Andrian Candu. The post Declarațiile lui Candu după aprobarea Votului Mixt appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Igor Dodon despre schimbarea sistemului electoral: Salut acest vot! Președintele Republicii Moldova Igor Dodon salută votul deputaților din această dimineață prin care a fost adoptat sistemul electoral mixt. “Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine“, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea “unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”. “Felicit fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. Menționez că în anul 2011 inițiativă respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat pînă la investirea în funcția de Președinte al țării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă al programului electoral al PSRM“, a adăugat Igor Dodon. Precizăm că astăzi Parlamentul a adoptat proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt  cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale. Şedinţa Parlamentului s-a desfăşurat pe fondul unui protest amplu al opoziţiei extraparlamentare, care a declarat că acest sistem va conduce la menţinerea PDM la putere şi la coruperea deputaţilor. The post Igor Dodon despre schimbarea sistemului electoral: Salut acest vot! appeared first on Moldova.org.
8 ore
Moldova.org / Publicat acum 8 ore
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon salută votul deputaților din această dimineață prin care a fost adoptat sistemul electoral mixt. “Salut acest vot. Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine“, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea “unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”. “Felicit fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. Menționez că în anul 2011 inițiativă respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat pînă la investirea în funcția de Președinte al țării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă al programului electoral al PSRM“, a adăugat Igor Dodon. Precizăm că astăzi Parlamentul a adoptat proiectul de Lege privind sistemul electoral mixt  cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale. Şedinţa Parlamentului s-a desfăşurat pe fondul unui protest amplu al opoziţiei extraparlamentare, care a declarat că acest sistem va conduce la menţinerea PDM la putere şi la coruperea deputaţilor. The post Igor Dodon despre schimbarea sistemului electoral: Salut acest vot! appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Rogozin, supărat pe Plahotniuc, după ce i s-a interzis să aterizeze cu un avion militar la Chișinău  Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru regiunea transnistreană, îl atacă pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, după ce Ministerul de Externe a refuzat aterizarea unui avion militar la Chișinău. Rogozin a scris pe o rețea de socializare că planul comun al manifestațiilor pentru a sărbători aniversarea a 25-a de la instituirea operațiunii de menținere a păcii la Nistru este mai picant acum, în special după discursul antirusesc al lui Plahotniuc. Demnitarul de la Moscova mai scrie că refuză să participe la manifestațiile comune cu președintele PDM. Ministerul de Externe de la Chișinău a sugerat delegației ruse, conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin, să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii lae Nistru. Potrivit Deschide.md, Chișinăului refuză să accepte survolarea spațiului aerian al țării noastre pentru avioanele militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol. The post Rogozin, supărat pe Plahotniuc, după ce i s-a interzis să aterizeze cu un avion militar la Chișinău  appeared first on Moldova.org.
8 ore
Moldova.org / Publicat acum 8 ore
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru regiunea transnistreană, îl atacă pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, după ce Ministerul de Externe a refuzat aterizarea unui avion militar la Chișinău. Rogozin a scris pe o rețea de socializare că planul comun al manifestațiilor pentru a sărbători aniversarea a 25-a de la instituirea operațiunii de menținere a păcii la Nistru este mai picant acum, în special după discursul antirusesc al lui Plahotniuc. Demnitarul de la Moscova mai scrie că refuză să participe la manifestațiile comune cu președintele PDM. Ministerul de Externe de la Chișinău a sugerat delegației ruse, conduse de vicepremierul Dmitri Rogozin, să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii lae Nistru. Potrivit Deschide.md, Chișinăului refuză să accepte survolarea spațiului aerian al țării noastre pentru avioanele militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol. The post Rogozin, supărat pe Plahotniuc, după ce i s-a interzis să aterizeze cu un avion militar la Chișinău  appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea PDM Deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea PDM. Anunțul a fost făcut astăzi în ședința Legislativului de democratul Sergiu Sârbu. Astfel, fracțiunea democrată din Parlament va avea 41 de deputați. Cei doi au părăsit anterior fracțiunea Partidului Liberal-Democrat, după care au activat ca deputaţi neafiliaţi. The post Deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea PDM appeared first on Moldova.org.
8 ore
Moldova.org / Publicat acum 8 ore
Deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea PDM. Anunțul a fost făcut astăzi în ședința Legislativului de democratul Sergiu Sârbu. Astfel, fracțiunea democrată din Parlament va avea 41 de deputați. Cei doi au părăsit anterior fracțiunea Partidului Liberal-Democrat, după care au activat ca deputaţi neafiliaţi. The post Deputații Iurie Chiorescu și Angel Agache au aderat la fracțiunea PDM appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Sistemul electoral mixt a fost votat cu 74 de voturi! Proiectul de Lege privindsistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale Documentul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Documentul prevede certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Totodată, va fi micșorat plafonul de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. Pânăîn prezent, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. The post Sistemul electoral mixt a fost votat cu 74 de voturi! appeared first on Moldova.org.
9 ore
Moldova.org / Publicat acum 9 ore
Proiectul de Lege privindsistemul electoral mixt a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu votul a 74 de deputați. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Astfel, alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale Documentul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Documentul prevede certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Totodată, va fi micșorat plafonul de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. Pânăîn prezent, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. The post Sistemul electoral mixt a fost votat cu 74 de voturi! appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Premierul a transmis Parlamentului noua structură a Guvernului Prim-ministrul Pavel Filip a transmis astăzi un demers în adresa Parlamentului în care solicită să fie examinată în mod prioritar noua structură a Guvernului, în contextul “necesității realizării reformei administrației publice centrale”. Noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele Ministere: Ministerul Economiei și Infrastructurii Ministerul Finanțelor Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Apărării Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Lista ministerelor indicate rezultă din schimbarea denumirii și preluarea unor domenii de activitate după cum urmează: Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. După aprobarea de către Parlament a Listei ministerelor, Guvernul urmează în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezente Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public şi să asigure ajustarea cadrului său normativ. The post Premierul a transmis Parlamentului noua structură a Guvernului appeared first on Moldova.org.
10 ore
Moldova.org / Publicat acum 10 ore
Prim-ministrul Pavel Filip a transmis astăzi un demers în adresa Parlamentului în care solicită să fie examinată în mod prioritar noua structură a Guvernului, în contextul “necesității realizării reformei administrației publice centrale”. Noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele Ministere: Ministerul Economiei și Infrastructurii Ministerul Finanțelor Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Apărării Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Lista ministerelor indicate rezultă din schimbarea denumirii și preluarea unor domenii de activitate după cum urmează: Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii. Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. După aprobarea de către Parlament a Listei ministerelor, Guvernul urmează în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezente Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public şi să asigure ajustarea cadrului său normativ. The post Premierul a transmis Parlamentului noua structură a Guvernului appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
În faţa Parlamentului se scandează „Noi suntem poporul”, „Trădătorii”, “Nu-votului mixt” // VIDEO Opoziția extraparlamentară protesteze în fața clădirii Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral. Protestatarii scandează „Noi suntem poporul”, „Trădătorii”, “Nu- votului mixt” “Vrem ca guvernarea să se ocupe de probleme adevărate aleţării, nu să inveteze metode de menţinere la putere”, a spus lidera PAS Maia Sandu. La eveniment şi-au anunţat participarea simpatizanții PAS, PPDA și cei ai Partidului Nostru. The post În faţa Parlamentului se scandează „Noi suntem poporul”, „Trădătorii”, “Nu-votului mixt” // VIDEO appeared first on Moldova.org.
10 ore
Moldova.org / Publicat acum 10 ore
Opoziția extraparlamentară protesteze în fața clădirii Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral. Protestatarii scandează „Noi suntem poporul”, „Trădătorii”, “Nu- votului mixt” “Vrem ca guvernarea să se ocupe de probleme adevărate aleţării, nu să inveteze metode de menţinere la putere”, a spus lidera PAS Maia Sandu. La eveniment şi-au anunţat participarea simpatizanții PAS, PPDA și cei ai Partidului Nostru. The post În faţa Parlamentului se scandează „Noi suntem poporul”, „Trădătorii”, “Nu-votului mixt” // VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Opoziţia extraparlamentară cheamă la protest în faţa Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral Președinta PAS, Maia Sandu, liderul PPDA, Andrei Năstase și conducerea Partidului Nostru au anunțat pentru astăzi o acțiune de protest față de votarea proiectului de lege privind modificarea sistemului de vot în a doua lectură. Lidera PAS Maia Sandu a îndemnat într-o postare pe pagina sa de Facebook toți oamenii de bună credință să fie gata ca începând cu ziua de joi, 20 iulie, “să iasă și să protesteze împotriva sistemului de vot care are ca scop distrugerea democrației în Republica Moldova”. “Probabil, la ședința Parlamentului de joi, PD și PSRM vor încerca să adopte sistemul mixt în ultima lectură. Asta chiar dacă versiunea finală a proiectului de lege nici nu a fost făcută publică” a menţionat Maia Sandu. Şi liderul Platformei DA Andrei Năstase a anunţat că va ieşi la protest, chemând la acţiunea întreaga opoziție și societate. “Pentru ora 9, la Parlament, cu autobuse comandate din timp vor fi aduși bugetari, la fel cum au fost duși la concerte și mitinguri de sustinere a corupţiei, sărăciei și batjocurii oligarhice. Să vină. Să vină alături de noi de data aceasta. Să apărăm împreună democrația, țara și viitorul copiilor noștri acasă”, a spus Andrei Năstase. Şi formațiunea condusă de Renato Usatîi a anunțat că va organiza astăzi o acțiune de protest în fața Parlamentului împotriva votării votului mixt.  Aceasta după ce ieri seara în faţa Parlamentului a avut loc altercaţii şi îmbrânceli între susținătorii din partea Partidului Nostru şi forţele de ordine. Precizăm că săptămâna aceasta vor fi organizate ultimele ședințe în plen ale legislativului din sesiunea curentă. Pe agenda anunţată figurează proiectul privind modificarea sistemului electoral. The post Opoziţia extraparlamentară cheamă la protest în faţa Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral appeared first on Moldova.org.
11 ore
Moldova.org / Publicat acum 11 ore
Președinta PAS, Maia Sandu, liderul PPDA, Andrei Năstase și conducerea Partidului Nostru au anunțat pentru astăzi o acțiune de protest față de votarea proiectului de lege privind modificarea sistemului de vot în a doua lectură. Lidera PAS Maia Sandu a îndemnat într-o postare pe pagina sa de Facebook toți oamenii de bună credință să fie gata ca începând cu ziua de joi, 20 iulie, “să iasă și să protesteze împotriva sistemului de vot care are ca scop distrugerea democrației în Republica Moldova”. “Probabil, la ședința Parlamentului de joi, PD și PSRM vor încerca să adopte sistemul mixt în ultima lectură. Asta chiar dacă versiunea finală a proiectului de lege nici nu a fost făcută publică” a menţionat Maia Sandu. Şi liderul Platformei DA Andrei Năstase a anunţat că va ieşi la protest, chemând la acţiunea întreaga opoziție și societate. “Pentru ora 9, la Parlament, cu autobuse comandate din timp vor fi aduși bugetari, la fel cum au fost duși la concerte și mitinguri de sustinere a corupţiei, sărăciei și batjocurii oligarhice. Să vină. Să vină alături de noi de data aceasta. Să apărăm împreună democrația, țara și viitorul copiilor noștri acasă”, a spus Andrei Năstase. Şi formațiunea condusă de Renato Usatîi a anunțat că va organiza astăzi o acțiune de protest în fața Parlamentului împotriva votării votului mixt.  Aceasta după ce ieri seara în faţa Parlamentului a avut loc altercaţii şi îmbrânceli între susținătorii din partea Partidului Nostru şi forţele de ordine. Precizăm că săptămâna aceasta vor fi organizate ultimele ședințe în plen ale legislativului din sesiunea curentă. Pe agenda anunţată figurează proiectul privind modificarea sistemului electoral. The post Opoziţia extraparlamentară cheamă la protest în faţa Parlamentului împotriva schimbării sistemului electoral appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Miting de susținere a votului mixt// VIDEO Susţinătorii modificării sistemului de vot s-au adunat în scuarul Parlamentului pentru a încuraja deputaţii, care urmează să adopte proiectul privind modificarea sistemului elecoral. Acţiunea are loc concomitent cu protestul opoziţiei extraparlamentare, care a criticat reforma. “Vrem să schimbăm schimbarea în bine a Republicii Moldova”, au declarat organizatorii mitingului, care au precizat că sunt aşteptaţi oameni din diferite raioane ale ţării.. The post Miting de susținere a votului mixt// VIDEO appeared first on Moldova.org.
11 ore
Moldova.org / Publicat acum 11 ore
Susţinătorii modificării sistemului de vot s-au adunat în scuarul Parlamentului pentru a încuraja deputaţii, care urmează să adopte proiectul privind modificarea sistemului elecoral. Acţiunea are loc concomitent cu protestul opoziţiei extraparlamentare, care a criticat reforma. “Vrem să schimbăm schimbarea în bine a Republicii Moldova”, au declarat organizatorii mitingului, care au precizat că sunt aşteptaţi oameni din diferite raioane ale ţării.. The post Miting de susținere a votului mixt// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Membrii unei grupări care se ocupa cu contrabanda de mercur, reţinuţi. Printre reţinuţi, doi fost angajaţi MAI // VIDEO Procurori ai oficiului Nord a PCCOCS în comun cu angajaţii SIS au reţinut în flagrant delict membrii unei grupări criminale care se ocupau cu contrabanda de mercur. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul ,,Nord” a început urmărirea penală a acestora. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că din gruparea criminală fac parte doi foşti angajaţi ai MAI, un agent al unei companii de asigurări, o persoană neangajată în câmpul muncii, precum şi alte persoane la moment neidentificate de organul de urmărire penală. Pe 10 iulie, grupul de procurori ai oficiului Nord a PCCOCS, de comun cu angajaţii SIS au reţinut în flagrant delict membrii grupului criminal,  imediat după trecerea frontierei vamale a Republicii Moldova cu Ucraina pe la punctul local de trecere a frontierei de stat „Clocuşna – Sokireanî”, situat în s. Clocuşna r-l Ocniţa. Aceștia aveau ascunsă în secţiunea roţii de rezervă a portbagajului automobilului de model Opel Astra, o cantitate de aproximativ 1 kg de substanţă  otrăvitaoare de Mercur, care valorează pe piaţa neagră aproximativ 12 000 dolari SUA. Concomitent, grupul de urmărire penală a descins la mai multe adrese din r-l Ocniţa, efectuînd percheziţii în domiciliile şi automobilele membrilor grupului criminal, în cadrul cărora au fost depistate şi ridicate urme ale infracţiunii, arme păstrate ilegal, precum şi mijloace băneşti presupuse a fi obţinute din activitatea criminală. În rezultatul acţiunilor întreprinse, pînă la moment au fost reţinuţi 4 membri ai grupului criminal organizat, cărora le-a fost înaintată învinuirea și aplicată măsura preventivă – arestul preventiv pe un termen de 30 zile. În cazul constatării vinovăţiei, persoanele culpabile riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 10 ani. The post Membrii unei grupări care se ocupa cu contrabanda de mercur, reţinuţi. Printre reţinuţi, doi fost angajaţi MAI // VIDEO appeared first on Moldova.org.
11 ore
Moldova.org / Publicat acum 11 ore
Procurori ai oficiului Nord a PCCOCS în comun cu angajaţii SIS au reţinut în flagrant delict membrii unei grupări criminale care se ocupau cu contrabanda de mercur. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, oficiul ,,Nord” a început urmărirea penală a acestora. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că din gruparea criminală fac parte doi foşti angajaţi ai MAI, un agent al unei companii de asigurări, o persoană neangajată în câmpul muncii, precum şi alte persoane la moment neidentificate de organul de urmărire penală. Pe 10 iulie, grupul de procurori ai oficiului Nord a PCCOCS, de comun cu angajaţii SIS au reţinut în flagrant delict membrii grupului criminal,  imediat după trecerea frontierei vamale a Republicii Moldova cu Ucraina pe la punctul local de trecere a frontierei de stat „Clocuşna – Sokireanî”, situat în s. Clocuşna r-l Ocniţa. Aceștia aveau ascunsă în secţiunea roţii de rezervă a portbagajului automobilului de model Opel Astra, o cantitate de aproximativ 1 kg de substanţă  otrăvitaoare de Mercur, care valorează pe piaţa neagră aproximativ 12 000 dolari SUA. Concomitent, grupul de urmărire penală a descins la mai multe adrese din r-l Ocniţa, efectuînd percheziţii în domiciliile şi automobilele membrilor grupului criminal, în cadrul cărora au fost depistate şi ridicate urme ale infracţiunii, arme păstrate ilegal, precum şi mijloace băneşti presupuse a fi obţinute din activitatea criminală. În rezultatul acţiunilor întreprinse, pînă la moment au fost reţinuţi 4 membri ai grupului criminal organizat, cărora le-a fost înaintată învinuirea și aplicată măsura preventivă – arestul preventiv pe un termen de 30 zile. În cazul constatării vinovăţiei, persoanele culpabile riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 10 ani. The post Membrii unei grupări care se ocupa cu contrabanda de mercur, reţinuţi. Printre reţinuţi, doi fost angajaţi MAI // VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Deschide.md: Ministerul de Externe îi sugerează Rusiei să anuleze vizita lui Rogozin în stânga Nistrului Ministerul de Externe îi sugerează delegației ruse în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, anunță deschide.md. Sursele Deschide.MD spun că ministrul de Externe, Andrei Galbur, i-a înmânat astăzi ambasadorului Rusiei la Chișinău o scrisoare prin care se anunță refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol. „Autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori. Partea moldovenească amintește despre lipsa mecanismului de asigurare a controlului din partea autorităților competente moldovenești asupra activității de zbor care implică folosirea aeroportului din orașul Tiraspol. În acest context, exprimând regretul în legătura cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, autoritățile moldovenești consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”, se menționează în document. “Ținem să precizăm că în scrisoare nu este pomenit numele lui Dmitri Rogozin, dar deducem cu ușurință că mesajul îi este inclusiv adresat. Or tot azi, președintele Igor Dodon s-a văzut cu Ambasadorul rus, întâlnire la care a fost anunțat despre intenția lui Rogozin de a veni în Republica Moldova pentru a participa la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru. De asemenea, vom preciza că mesajul din scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a fost ulterior „ambalat diplomatic” într-un comunicat de presă al instituției, în care scrie că Andrei Galbur l-a primit astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin”, notează sursa. The post Deschide.md: Ministerul de Externe îi sugerează Rusiei să anuleze vizita lui Rogozin în stânga Nistrului appeared first on Moldova.org.
11 ore
Moldova.org / Publicat acum 11 ore
Ministerul de Externe îi sugerează delegației ruse în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, anunță deschide.md. Sursele Deschide.MD spun că ministrul de Externe, Andrei Galbur, i-a înmânat astăzi ambasadorului Rusiei la Chișinău o scrisoare prin care se anunță refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol. „Autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori. Partea moldovenească amintește despre lipsa mecanismului de asigurare a controlului din partea autorităților competente moldovenești asupra activității de zbor care implică folosirea aeroportului din orașul Tiraspol. În acest context, exprimând regretul în legătura cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, autoritățile moldovenești consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”, se menționează în document. “Ținem să precizăm că în scrisoare nu este pomenit numele lui Dmitri Rogozin, dar deducem cu ușurință că mesajul îi este inclusiv adresat. Or tot azi, președintele Igor Dodon s-a văzut cu Ambasadorul rus, întâlnire la care a fost anunțat despre intenția lui Rogozin de a veni în Republica Moldova pentru a participa la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru. De asemenea, vom preciza că mesajul din scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a fost ulterior „ambalat diplomatic” într-un comunicat de presă al instituției, în care scrie că Andrei Galbur l-a primit astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin”, notează sursa. The post Deschide.md: Ministerul de Externe îi sugerează Rusiei să anuleze vizita lui Rogozin în stânga Nistrului appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Placă comemorativă pictorului Mihai Grecu Guvernul a decis, la ședința de miercuri, instalarea unei plăci comemorative în scopul eternizării memoriei pictorului Mihai Grecu, precum și cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea acestuia. Aceasta va fi instalată pe faţada imobilului în care a locuit pictorul, din strada Matei Basarab, nr. 5/1, sectorul Râşcani, mun. Chişinău. Cheltuielile pentru executarea şi instalarea plăcii comemorative vor fi acoperite din contul şi în limitele mijloacelor financiare ale Primăriei municipiului Chişinău şi ale Ministerului Culturii. Mihai Grecu a fondat modernismul plastic basarabean şi a contribuit la formarea Şcolii Naţionale de Pictură, alături de Mihai Petric şi Valentina Rusu-Ciobanu. Format în spațiul culturii românești, Mihai Grecu a fost considerat un inovator și o personalitate complexă și extrem de dotată, care a revoluționat artele plastice din Moldova, rămânând în același timp pe terenul fertil al tradiției românești. Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice (colajul, coloranți fluorescenți, efecte “metalice”). Tablourile sale Ospitalitate, Recruții, Zi de toamnă, Cina în câmp, Moara veche și Fetele din Ceadâr-Lunga au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești. The post Placă comemorativă pictorului Mihai Grecu appeared first on Moldova.org.
12 ore
Moldova.org / Publicat acum 12 ore
Guvernul a decis, la ședința de miercuri, instalarea unei plăci comemorative în scopul eternizării memoriei pictorului Mihai Grecu, precum și cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea acestuia. Aceasta va fi instalată pe faţada imobilului în care a locuit pictorul, din strada Matei Basarab, nr. 5/1, sectorul Râşcani, mun. Chişinău. Cheltuielile pentru executarea şi instalarea plăcii comemorative vor fi acoperite din contul şi în limitele mijloacelor financiare ale Primăriei municipiului Chişinău şi ale Ministerului Culturii. Mihai Grecu a fondat modernismul plastic basarabean şi a contribuit la formarea Şcolii Naţionale de Pictură, alături de Mihai Petric şi Valentina Rusu-Ciobanu. Format în spațiul culturii românești, Mihai Grecu a fost considerat un inovator și o personalitate complexă și extrem de dotată, care a revoluționat artele plastice din Moldova, rămânând în același timp pe terenul fertil al tradiției românești. Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice (colajul, coloranți fluorescenți, efecte “metalice”). Tablourile sale Ospitalitate, Recruții, Zi de toamnă, Cina în câmp, Moara veche și Fetele din Ceadâr-Lunga au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești. The post Placă comemorativă pictorului Mihai Grecu appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Directorul şi managerul regional al unor staţii PECO au fost trimişi pe banca acuzaţilor Directorul şi managerul regional al unor staţii PECO au fost trimişi pe banca acuzaţilor pentru corupere activă în proporţii deosebit de mari. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a celor doi în judecată. Potrivit rechizitoriului, în luna ianuarie 2017, inculpaţii, care acţionau în complicitate, i-au oferit unui inspector superior al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) taxe de protecţie pentru a ignorara plîngerile consumatorilor, precum şi pentru „controale superficiale” la cele 22 de staţii PECO pe care aceştia le reprezentau. În total, pentru aceste servicii, inculpaţii i-au oferit angajatului APC 220 000 lei pentru o perioadă de un an, stabilind achitarea sumei în rate, a câte 55 000 de lei trimestrial. Aceştia au fost reţinuţi acum două luni, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă de la 6 pînă la 12 ani închisoare cu amendă de pînă la 8000 unităţi convenţionale. Urmărirea penală în privinţa inspectorului APC şi unui alt petrolist, care intermediase tranzacţia ilegală şi care la fel au fost reţinuţi în acest caz, urmează în scurt timp să fie finalizată şi transmisă spre examinare instanţei de judecată. În cadrul cauzelor penale nominalizate procurorii anticorupţie au documentat atît acţiunile persoanelor care desfăşoară activitatea de antreprenoriat, care au corupt persoanele publice, a persoanelor intermediare, care au asigurat legătura şi transmiterea banilor între persoana care oferă banii şi persoana publică, cît şi acţiunile funcţionarului care a primit recompensă ilegală pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu. The post Directorul şi managerul regional al unor staţii PECO au fost trimişi pe banca acuzaţilor appeared first on Moldova.org.
12 ore
Moldova.org / Publicat acum 12 ore
Directorul şi managerul regional al unor staţii PECO au fost trimişi pe banca acuzaţilor pentru corupere activă în proporţii deosebit de mari. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a celor doi în judecată. Potrivit rechizitoriului, în luna ianuarie 2017, inculpaţii, care acţionau în complicitate, i-au oferit unui inspector superior al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) taxe de protecţie pentru a ignorara plîngerile consumatorilor, precum şi pentru „controale superficiale” la cele 22 de staţii PECO pe care aceştia le reprezentau. În total, pentru aceste servicii, inculpaţii i-au oferit angajatului APC 220 000 lei pentru o perioadă de un an, stabilind achitarea sumei în rate, a câte 55 000 de lei trimestrial. Aceştia au fost reţinuţi acum două luni, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă de la 6 pînă la 12 ani închisoare cu amendă de pînă la 8000 unităţi convenţionale. Urmărirea penală în privinţa inspectorului APC şi unui alt petrolist, care intermediase tranzacţia ilegală şi care la fel au fost reţinuţi în acest caz, urmează în scurt timp să fie finalizată şi transmisă spre examinare instanţei de judecată. În cadrul cauzelor penale nominalizate procurorii anticorupţie au documentat atît acţiunile persoanelor care desfăşoară activitatea de antreprenoriat, care au corupt persoanele publice, a persoanelor intermediare, care au asigurat legătura şi transmiterea banilor între persoana care oferă banii şi persoana publică, cît şi acţiunile funcţionarului care a primit recompensă ilegală pentru neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu. The post Directorul şi managerul regional al unor staţii PECO au fost trimişi pe banca acuzaţilor appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Altercații miercuri seara în fața Parlamentului de la Chișinău. Două persoane, reţinute// VIDEO Miercuri seara în faţa Parlamentului a avut loc altercaţii şi îmbrânceli între susținătorii din partea Partidului Nostru şi forţele de ordine. Membrii şi simpatizanţii formaţiunii s-au adunat în faţa Legislativului ca să protesteze împotriva legii privind schimbarea sistemului electoral. Aceasta pentru că, potrivit reprezentanţilor formaţiunii, joi dimineaţa ei nu vor fi lăsaţi să protesteze în zona în care este amplasat Parlamentul, întrucât locul ar fi fost rezervat unei altei manifestaţii, la care vor fi aduşi simpatizanţii PDM şi ai schimbării sistemului electoral. Dumitru Ciubaşenco a declarat presei că manifestația a început ca un flashmob, în cadrul căruia trebuiau să fie instalate corturi, dar a continuat cu altercații. Poliția a ridicat corturile. Doi activiști  au fost reținuți – Sergiu Tomșa și Stanislav Vlasov. Potrivit lui, joi dimineață manifestanţii se vor aduna din nou în faţa Parlamentului , deja la un protest amplu. Totodată, într-o transmisiune live, una din activistele Partidului Nostru a menţionat că în timpul altercaţiilor cu poliţiştii a avut de suferit vicepreşedinta partidului Elena Panuş care a fost doborâtă la pământ. Pe toată durata acţiunii, Parlamentul a fost păzit de cordoane de polițiști. Între timp, MAI a precizat că polițiștii au intervenit la curmarea acțiunilor ilegale a unor participanți la protest, care intenționau să instaleze ilegal corturi pe trotuar.  „Forțele de ordine au atenționat persoanele care manifestau un comportament neadecvat, iar aceștia categoric nu sau conformat cerințelor legale ale angajaților de Poliție aflați în exercițiul funcției, ultragiindu-i cu opunerea de rezistență fizică. După mai multe atenționări, oamenii legii au intervenit pentru a stopa acțiunile ilegale”,se arată în comunicatul Poliţiei. Potrivit acesteia, cei doi activişti originari din Chișinău și Leova au dat dovadă de comportament violent şi au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentarea și stabilirea tuturor circumstanțelor. Foto: tv8.md The post Altercații miercuri seara în fața Parlamentului de la Chișinău. Două persoane, reţinute// VIDEO appeared first on Moldova.org.
12 ore
Moldova.org / Publicat acum 12 ore
Miercuri seara în faţa Parlamentului a avut loc altercaţii şi îmbrânceli între susținătorii din partea Partidului Nostru şi forţele de ordine. Membrii şi simpatizanţii formaţiunii s-au adunat în faţa Legislativului ca să protesteze împotriva legii privind schimbarea sistemului electoral. Aceasta pentru că, potrivit reprezentanţilor formaţiunii, joi dimineaţa ei nu vor fi lăsaţi să protesteze în zona în care este amplasat Parlamentul, întrucât locul ar fi fost rezervat unei altei manifestaţii, la care vor fi aduşi simpatizanţii PDM şi ai schimbării sistemului electoral. Dumitru Ciubaşenco a declarat presei că manifestația a început ca un flashmob, în cadrul căruia trebuiau să fie instalate corturi, dar a continuat cu altercații. Poliția a ridicat corturile. Doi activiști  au fost reținuți – Sergiu Tomșa și Stanislav Vlasov. Potrivit lui, joi dimineață manifestanţii se vor aduna din nou în faţa Parlamentului , deja la un protest amplu. Totodată, într-o transmisiune live, una din activistele Partidului Nostru a menţionat că în timpul altercaţiilor cu poliţiştii a avut de suferit vicepreşedinta partidului Elena Panuş care a fost doborâtă la pământ. Pe toată durata acţiunii, Parlamentul a fost păzit de cordoane de polițiști. Între timp, MAI a precizat că polițiștii au intervenit la curmarea acțiunilor ilegale a unor participanți la protest, care intenționau să instaleze ilegal corturi pe trotuar.  „Forțele de ordine au atenționat persoanele care manifestau un comportament neadecvat, iar aceștia categoric nu sau conformat cerințelor legale ale angajaților de Poliție aflați în exercițiul funcției, ultragiindu-i cu opunerea de rezistență fizică. După mai multe atenționări, oamenii legii au intervenit pentru a stopa acțiunile ilegale”,se arată în comunicatul Poliţiei. Potrivit acesteia, cei doi activişti originari din Chișinău și Leova au dat dovadă de comportament violent şi au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentarea și stabilirea tuturor circumstanțelor. Foto: tv8.md The post Altercații miercuri seara în fața Parlamentului de la Chișinău. Două persoane, reţinute// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Spitalul Clinic Republican va fi redenumit în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” Executivul a decis redenumirea Spitalului Clinic Republican în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. Timofei Moșneaga a contribuit la modernizarea Spitalului Clinic Republican, activând timp de 43 de ani în funcţia de medic–şef al instituției și ministru al Sănătății între anii 1994-1997. În această perioadă, Timofei Moşneaga a reuşit să organizeze centre înalt specializate necesare pentru diagnosticul maladiilor în medicina internă şi în chirurgie. Totodată, pe parcursul activității sale, pentru prima dată în țară au fost deschise secţiile de chirurgie cardiacă, chirurgie toracică, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie. Spitalul Clinic Republican a început să funcţioneze la sfârşitul anului 1817, având iniţial statut de spital municipal. Tot astăzi, Cabinetul de miniştri a decis alocarea a 15 milioane de lei pentru consolidarea bazei tehnico–materiale a Spitalului Clinic Republican. Astfel, din fondul de rezervă al Guvernului urmează a fi repartizate mijloacele financiare necesare pentru îmbunătățirea stării tehnice a blocului principal al spitalului și sporirea calității serviciilor medicale prestate cetățenilor. The post Spitalul Clinic Republican va fi redenumit în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Executivul a decis redenumirea Spitalului Clinic Republican în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. Timofei Moșneaga a contribuit la modernizarea Spitalului Clinic Republican, activând timp de 43 de ani în funcţia de medic–şef al instituției și ministru al Sănătății între anii 1994-1997. În această perioadă, Timofei Moşneaga a reuşit să organizeze centre înalt specializate necesare pentru diagnosticul maladiilor în medicina internă şi în chirurgie. Totodată, pe parcursul activității sale, pentru prima dată în țară au fost deschise secţiile de chirurgie cardiacă, chirurgie toracică, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie. Spitalul Clinic Republican a început să funcţioneze la sfârşitul anului 1817, având iniţial statut de spital municipal. Tot astăzi, Cabinetul de miniştri a decis alocarea a 15 milioane de lei pentru consolidarea bazei tehnico–materiale a Spitalului Clinic Republican. Astfel, din fondul de rezervă al Guvernului urmează a fi repartizate mijloacele financiare necesare pentru îmbunătățirea stării tehnice a blocului principal al spitalului și sporirea calității serviciilor medicale prestate cetățenilor. The post Spitalul Clinic Republican va fi redenumit în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Pavel Filip: „Nimeni nu are de gând să închidă niciun spital acum. Fac un apel către toţi să stea liniştiţi” Prim-ministrul Pavel Filip a început ședința de astăzi a Guvenului cu precizări privind reforma spitalelor, care a trezit discuții controversate în societate. „Nimeni nu are de gând să închidă niciun spital acum. Fac un apel către toţi să stea liniştiţi”, a spus Pavel Filip. Oficialul a solicitat Ministerului Sănătăţii să comunice mai eficient despre această reformă, pentru a spulbera toate speculațiile privind închiderea spitalelor. În același timp, șeful Executivului a reiterat importanţa realizării celor trei reforme în domeniul sănătăţii publice, medicinei primare şi a sistemul spitalicesc, care să asigure îmbunătățirea serviciilor medicale. „Fiecare reformă este orientată să ofere servicii de calitate. Avem foarte mulţi „prieteni” care încearcă să interpreteze activitatea Guvernului. Reformele nu sunt pe placul şefilor care conduc unele unităţi şi au de pierdut fotolii, dar în acelaşi timp, aceste reforme vor fi pe placul cetăţenilor”, a conchis  Pavel Filip. Reamintim că pe 27 iunie Ministerul Sănătății a anunţat că a definitivat proiectul reformei spitalicești. Potrivit acesteia, 19 spitale noi vor fi instituite în următorii şapte ani. Vorbim despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății. The post Pavel Filip: „Nimeni nu are de gând să închidă niciun spital acum. Fac un apel către toţi să stea liniştiţi” appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Prim-ministrul Pavel Filip a început ședința de astăzi a Guvenului cu precizări privind reforma spitalelor, care a trezit discuții controversate în societate. „Nimeni nu are de gând să închidă niciun spital acum. Fac un apel către toţi să stea liniştiţi”, a spus Pavel Filip. Oficialul a solicitat Ministerului Sănătăţii să comunice mai eficient despre această reformă, pentru a spulbera toate speculațiile privind închiderea spitalelor. În același timp, șeful Executivului a reiterat importanţa realizării celor trei reforme în domeniul sănătăţii publice, medicinei primare şi a sistemul spitalicesc, care să asigure îmbunătățirea serviciilor medicale. „Fiecare reformă este orientată să ofere servicii de calitate. Avem foarte mulţi „prieteni” care încearcă să interpreteze activitatea Guvernului. Reformele nu sunt pe placul şefilor care conduc unele unităţi şi au de pierdut fotolii, dar în acelaşi timp, aceste reforme vor fi pe placul cetăţenilor”, a conchis  Pavel Filip. Reamintim că pe 27 iunie Ministerul Sănătății a anunţat că a definitivat proiectul reformei spitalicești. Potrivit acesteia, 19 spitale noi vor fi instituite în următorii şapte ani. Vorbim despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății. The post Pavel Filip: „Nimeni nu are de gând să închidă niciun spital acum. Fac un apel către toţi să stea liniştiţi” appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Cuantumul salariului mediu pe economie pentru anul 2017 a fost majorat Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă mărime a salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2017. Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului 2016. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată în luna februarie curent. Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie va fi aplicat la determinarea bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale și la reexaminarea anuală a salariilor lunare ale cadrelor didactice. The post Cuantumul salariului mediu pe economie pentru anul 2017 a fost majorat appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o nouă mărime a salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2017. Cuantumul a fost stabilit de 5600 de lei, în creștere cu 300 de lei față de cel aprobat la finele anului 2016. Modificările au fost făcute în conformitate cu prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată în luna februarie curent. Cuantumul prognozat al salariului mediu pe economie va fi aplicat la determinarea bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale și la reexaminarea anuală a salariilor lunare ale cadrelor didactice. The post Cuantumul salariului mediu pe economie pentru anul 2017 a fost majorat appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
BAC 2017: A fost creată o comisie, care va investiga situația defectuoasă de la examenul de fizică Premierul Pavel Filip a dispus înființarea unei comisii speciale care să investigheze situația defectuoasă creată la examenul de Bacalaureat la fizică. Pavel Filip a menționat că una dintre problemele incluse în testul de fizică se prezumă a fi formulată greșit, fiind nerezolvabilă, ceea ce a generat scăderi de note, inclusiv în cazul elevilor olimpici la disciplina dată. Totodată, răspunsurile obținute de unii elevi au coincis cu răspunsurile din baremul de notare al autorilor, fapt ce denotă posibile fraude. „Urmează să  vedem cum au fost pregătite aceste teste de către persoanele responsabile, după care cei vinovați trebuie să răspundă penal, pentru că problema este una foarte gravă. Este inadmisibil ca unii funcționari să creeze probleme care le strică viața unor copii care au învățat și trebuie să susțină examenele de Bacalaureat”, a spus premierul. În context, Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației crearea unei comisii speciale pentru examinarea situației respective și în funcție de rezultatele investigației, sesizarea organelor competente pentru anchetarea unor posibile fapte ilegale. Reamintim că Parlamentul Republicii Moldova a decis organizarea de audieri parlamentare a conducerii Ministerului Educației privind desfăşurarea examenelor de bacalaureat. Aceasta după ce între altele s-a constatat că în testul de fizică la profil real din acest an a existat un punct care nu a avut fundamentare științifică. The post BAC 2017: A fost creată o comisie, care va investiga situația defectuoasă de la examenul de fizică appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Premierul Pavel Filip a dispus înființarea unei comisii speciale care să investigheze situația defectuoasă creată la examenul de Bacalaureat la fizică. Pavel Filip a menționat că una dintre problemele incluse în testul de fizică se prezumă a fi formulată greșit, fiind nerezolvabilă, ceea ce a generat scăderi de note, inclusiv în cazul elevilor olimpici la disciplina dată. Totodată, răspunsurile obținute de unii elevi au coincis cu răspunsurile din baremul de notare al autorilor, fapt ce denotă posibile fraude. „Urmează să  vedem cum au fost pregătite aceste teste de către persoanele responsabile, după care cei vinovați trebuie să răspundă penal, pentru că problema este una foarte gravă. Este inadmisibil ca unii funcționari să creeze probleme care le strică viața unor copii care au învățat și trebuie să susțină examenele de Bacalaureat”, a spus premierul. În context, Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației crearea unei comisii speciale pentru examinarea situației respective și în funcție de rezultatele investigației, sesizarea organelor competente pentru anchetarea unor posibile fapte ilegale. Reamintim că Parlamentul Republicii Moldova a decis organizarea de audieri parlamentare a conducerii Ministerului Educației privind desfăşurarea examenelor de bacalaureat. Aceasta după ce între altele s-a constatat că în testul de fizică la profil real din acest an a existat un punct care nu a avut fundamentare științifică. The post BAC 2017: A fost creată o comisie, care va investiga situația defectuoasă de la examenul de fizică appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Agenția Medicamentului: Prețul medicamentelor au scăzut cu 20% față de anul trecut Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a înregistrat, în iunie 2017, prețurile de producător pentru 380 de medicamente, cu 20 de produse mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În monedă națională prețurile au scăzut în medie cu 10,25%. Potrivit unui comunicat de presă, medicamentele, înregistrate cu prețuri de producător au proprietăţi imunostimulatoare, antibacteriene, antiulceroase, mucolitice, antidepresive, imunosupresoare, antiinflamatoare şi antireumatice, analgezice etc.. În perioada vizată, 116 de produse au trecut procedura de autorizare sau reautorizare pe teritoriul Republicii Moldova, fiind avizate pozitiv de către Comisia Medicamentului din cadrul AMDM.  Dintre acestea, autorizării primare au fost supuse 31 de produse, iar 85 medicamente au fost reautorizate. Aproape 69% din preparate sunt produse în ţările Uniunii Europene. Totodată, AMDM a eliberat autorizațiile de import pentru 340 de medicamente. The post Agenția Medicamentului: Prețul medicamentelor au scăzut cu 20% față de anul trecut appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a înregistrat, în iunie 2017, prețurile de producător pentru 380 de medicamente, cu 20 de produse mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În monedă națională prețurile au scăzut în medie cu 10,25%. Potrivit unui comunicat de presă, medicamentele, înregistrate cu prețuri de producător au proprietăţi imunostimulatoare, antibacteriene, antiulceroase, mucolitice, antidepresive, imunosupresoare, antiinflamatoare şi antireumatice, analgezice etc.. În perioada vizată, 116 de produse au trecut procedura de autorizare sau reautorizare pe teritoriul Republicii Moldova, fiind avizate pozitiv de către Comisia Medicamentului din cadrul AMDM.  Dintre acestea, autorizării primare au fost supuse 31 de produse, iar 85 medicamente au fost reautorizate. Aproape 69% din preparate sunt produse în ţările Uniunii Europene. Totodată, AMDM a eliberat autorizațiile de import pentru 340 de medicamente. The post Agenția Medicamentului: Prețul medicamentelor au scăzut cu 20% față de anul trecut appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
„Împărțit la doi”: Cum găsim mijlocul de aur între familie și carieră? Au doi copii, împart la doi grijile casei, tot în doi merg la muncă, iar seara, împreună, se ocupă de afacerea familiei. Așa poate fi descrisă, pe scurt, familia Buciușcanu, din orașul Orhei. Cei doi soți se străduiesc din greu să facă față situației în familie și la serviciu. Adevărul este că nu e simplu să împaci capra și varza, atunci când e vorba despre viața personală și cea profesională. Odată ce apar copiii, mai toate familiile din Republica Moldova trebuie să aleagă între carieră și cămin, iar mijlocul de aur nu este atât de ușor de găsit. Din ce cauză ajung în dificultate tinerii părinți și ce ar trebui să facă statul ca să susțină atât femeile, cât și bărbații să reușească pe plan personal și profesional – aflați din noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”. Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni ”Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții. Emisiunile ”Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul campaniei ”Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău. The post „Împărțit la doi”: Cum găsim mijlocul de aur între familie și carieră? appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Au doi copii, împart la doi grijile casei, tot în doi merg la muncă, iar seara, împreună, se ocupă de afacerea familiei. Așa poate fi descrisă, pe scurt, familia Buciușcanu, din orașul Orhei. Cei doi soți se străduiesc din greu să facă față situației în familie și la serviciu. Adevărul este că nu e simplu să împaci capra și varza, atunci când e vorba despre viața personală și cea profesională. Odată ce apar copiii, mai toate familiile din Republica Moldova trebuie să aleagă între carieră și cămin, iar mijlocul de aur nu este atât de ușor de găsit. Din ce cauză ajung în dificultate tinerii părinți și ce ar trebui să facă statul ca să susțină atât femeile, cât și bărbații să reușească pe plan personal și profesional – aflați din noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”. Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni ”Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții. Emisiunile ”Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul campaniei ”Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău. The post „Împărțit la doi”: Cum găsim mijlocul de aur între familie și carieră? appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
R.Moldova va primi asistenţă în valoare de 3,2 milioane dolari din partea Corporaţiei Financiare Internaţionale Republica Moldova va beneficia de asistenţă în valoare de 3,2 milioane de dolari pentru sporirea investițiilor și promovarea exporturilor. Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, o hotărâre privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de consultanţă între Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Economiei, şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC). Astfel, Republica Moldova va beneficia de asistenţă tehnică în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA pentru a spori investițiile și a promova exporturile. În particular, este prevăzută acordarea serviciilor de consultanţă pe trei domenii majore, acestea constituind şi obiectivele proiectului: îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea accesului la piaţă cu accent pe sectorul agroindustrial şi sporirea nivelului de protejare a investiţiilor. Acordul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament. Corporaţia Financiară Internaţională face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind instituția care acordă împrumuturi, capital şi asistenţă tehnică în vederea încurajării investiţiilor în sectorul privat în ţările în curs de dezvoltare. The post R.Moldova va primi asistenţă în valoare de 3,2 milioane dolari din partea Corporaţiei Financiare Internaţionale appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Republica Moldova va beneficia de asistenţă în valoare de 3,2 milioane de dolari pentru sporirea investițiilor și promovarea exporturilor. Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, o hotărâre privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de consultanţă între Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Economiei, şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC). Astfel, Republica Moldova va beneficia de asistenţă tehnică în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA pentru a spori investițiile și a promova exporturile. În particular, este prevăzută acordarea serviciilor de consultanţă pe trei domenii majore, acestea constituind şi obiectivele proiectului: îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea accesului la piaţă cu accent pe sectorul agroindustrial şi sporirea nivelului de protejare a investiţiilor. Acordul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament. Corporaţia Financiară Internaţională face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind instituția care acordă împrumuturi, capital şi asistenţă tehnică în vederea încurajării investiţiilor în sectorul privat în ţările în curs de dezvoltare. The post R.Moldova va primi asistenţă în valoare de 3,2 milioane dolari din partea Corporaţiei Financiare Internaţionale appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Modificarea sistemului electoral, structura Guvernului, tichetele de masă, pe agenda ultimelor ședințe în plen ale Parlamentului Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, astăzi, ordinea de zi a ședințelor în plen pentru perioada 20-21 iulie curent. Săptămâna aceasta vor fi organizate ultimele ședințe în plen ale legislativului din sesiunea curentă. Deputații vor examina proiectul privind modificarea sistemului electoral, structura Guvernului, o serie de modificări la Codul muncii, proiectul privind tichetele de masă, precum și vor organiza audieri cu privire la organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat din anul acesta. Tot astăzi, Biroul permanent a aprobat planul de acțiuni pentru egalitatea de gen pentru anii 2017-2021. Documentul a fost elaborat în urma Auditului de gen realizat cu suportul PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Suediei. În continuare, actele normative care vizează activitatea instituției Parlamentului vor fi ajustate conform celor mai bune practici pe dimensiunea de gen. De asemenea, membrii Biroului au acceptat Strategia de comunicare a Parlamentului pentru anii 2017-2020 și Ghidul de identitate al Parlamentului, partea a I-a. Ambele documente au fost elaborate cu suportul PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Suediei, pentru creșterea transparenței instituției, atragerea audiențelor în procesul decizional, precum și promovarea unei imagini unitare și coerente a instituției. Sesiunea de primăvară a Parlamentului se va finaliza la 31 iulie curent. Conform dispoziției Președintelui Parlamentului, sesiunea de toamnă a Legislativului va începe la 4 septembrie curent. The post Modificarea sistemului electoral, structura Guvernului, tichetele de masă, pe agenda ultimelor ședințe în plen ale Parlamentului appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, astăzi, ordinea de zi a ședințelor în plen pentru perioada 20-21 iulie curent. Săptămâna aceasta vor fi organizate ultimele ședințe în plen ale legislativului din sesiunea curentă. Deputații vor examina proiectul privind modificarea sistemului electoral, structura Guvernului, o serie de modificări la Codul muncii, proiectul privind tichetele de masă, precum și vor organiza audieri cu privire la organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat din anul acesta. Tot astăzi, Biroul permanent a aprobat planul de acțiuni pentru egalitatea de gen pentru anii 2017-2021. Documentul a fost elaborat în urma Auditului de gen realizat cu suportul PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Suediei. În continuare, actele normative care vizează activitatea instituției Parlamentului vor fi ajustate conform celor mai bune practici pe dimensiunea de gen. De asemenea, membrii Biroului au acceptat Strategia de comunicare a Parlamentului pentru anii 2017-2020 și Ghidul de identitate al Parlamentului, partea a I-a. Ambele documente au fost elaborate cu suportul PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Suediei, pentru creșterea transparenței instituției, atragerea audiențelor în procesul decizional, precum și promovarea unei imagini unitare și coerente a instituției. Sesiunea de primăvară a Parlamentului se va finaliza la 31 iulie curent. Conform dispoziției Președintelui Parlamentului, sesiunea de toamnă a Legislativului va începe la 4 septembrie curent. The post Modificarea sistemului electoral, structura Guvernului, tichetele de masă, pe agenda ultimelor ședințe în plen ale Parlamentului appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
PAS se oferă să acorde asistență pensionarilor care se simt nedreptăţiţi de reforma pensiilor Lider PAS Maia Sandu a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că formaţiunea pe care o conduce se oferă să acorde asistență pensionarilor care se simt nedreptăţiţi de reforma pensiilor. Aceasta pentru că, potrivit PAS, Legea cu privire la pensii conține cel puțin două prevederi neconstituționale şi discriminatorii. “Prima prevedere este neacordarea dreptului celor care s-au pensionat până la 1 ianuarie 2017 să obțină recalcularea pensiei în funcție de anii lucrați după pensionare. Cea de-a doua-este faptul că nu toți oamenii beneficiază de valorizare, pe motiv că guvernarea spune că nu are bani“, a spus Maia Sandu. Astfel, lidera PAS a precizat că de valorizarea pensiei au beneficiat cei care s-au pensionat între 2001 și 2008, iar pentru cei care s-au pensionat după 2008 indexarea va avea loc  când vor fi bani. În plus, sunt peste 230 mii de persoane care activează în câmpul muncii și după ieșirea la pensie, iar lor li se rețin taxe, pensiile rămânând însă nemodificate. În acest context, PAS se oferă să acorde asistență pensionarilor vizați de aceste două prevederi.iar în caz de necesitate îi va ajuta pe aceștia să se adreseze în judecată împotriva CNAS-ului. The post PAS se oferă să acorde asistență pensionarilor care se simt nedreptăţiţi de reforma pensiilor appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Lider PAS Maia Sandu a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că formaţiunea pe care o conduce se oferă să acorde asistență pensionarilor care se simt nedreptăţiţi de reforma pensiilor. Aceasta pentru că, potrivit PAS, Legea cu privire la pensii conține cel puțin două prevederi neconstituționale şi discriminatorii. “Prima prevedere este neacordarea dreptului celor care s-au pensionat până la 1 ianuarie 2017 să obțină recalcularea pensiei în funcție de anii lucrați după pensionare. Cea de-a doua-este faptul că nu toți oamenii beneficiază de valorizare, pe motiv că guvernarea spune că nu are bani“, a spus Maia Sandu. Astfel, lidera PAS a precizat că de valorizarea pensiei au beneficiat cei care s-au pensionat între 2001 și 2008, iar pentru cei care s-au pensionat după 2008 indexarea va avea loc  când vor fi bani. În plus, sunt peste 230 mii de persoane care activează în câmpul muncii și după ieșirea la pensie, iar lor li se rețin taxe, pensiile rămânând însă nemodificate. În acest context, PAS se oferă să acorde asistență pensionarilor vizați de aceste două prevederi.iar în caz de necesitate îi va ajuta pe aceștia să se adreseze în judecată împotriva CNAS-ului. The post PAS se oferă să acorde asistență pensionarilor care se simt nedreptăţiţi de reforma pensiilor appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Salariile profesorilor vor fi majorate cu 11,3% din 1 septembrie 2017 Salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic se vor majora cu 11,3 %, începând din 1 septembrie anul curent. La o atare înţelegere s-a convenit astăzi la comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru 3 luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei. Părţile au discutat despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire ale acestora. Printre principale probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor. Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5600 de lei. The post Salariile profesorilor vor fi majorate cu 11,3% din 1 septembrie 2017 appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic se vor majora cu 11,3 %, începând din 1 septembrie anul curent. La o atare înţelegere s-a convenit astăzi la comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru 3 luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei. Părţile au discutat despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire ale acestora. Printre principale probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor. Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5600 de lei. The post Salariile profesorilor vor fi majorate cu 11,3% din 1 septembrie 2017 appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Muzică clasică pe bacul de la Molovata. Casa de cultură din localitate, renovată cu sprijinul UE Uniunea Europeană a finanțat renovarea Casei de cultură din Molovata, sat situat pe malul râului Nistru. Pentru renovarea Caseu de culturăau fost alocate 172.800 de euro,î în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Începutul unei noi perioade pentru viața culturală a satului a fost marcată marți, 18 iulie, de un flash-mob organizat pe bacul din localitate și un concert cu muzică clasică. Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (MNYO) împreună cu muzicieni din Tiraspol au interpretat  muzică clasică pe bacul de la Molovata, care leagă cele două maluri ale Nistrului. Potrivit dirijorului orchestrei, Adriano Marian, flash-mob-ul face parte din turneul La, La Play, în cadrul căruia, muzica clasică este interpretată în locurile în care nu a mai răsunat niciodată, astfel fiind evidențiate subiecte sociale importante. „Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova. „Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Cooperând, oamenii de pe ambele maluri pot câștiga mai mult și astfel, crește încrederea între ei. Iar aceasta este principala filosofie a programului“, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova. Acum, la Casa de cultură pot fi organizate evenimente culturale de diferit format. „Edificiul găzduiește anual peste 35 de evenimente sociale și culturale. Comunitatea noastră păstrează și promovează tradițiile”, a menţionat primarul satului, Igor Brînză. Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016. Lucrările realizate au inclus: consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată de contribuția locală – circa 10 mii de euro. Casa de Cultură din Molovata este una din cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale. The post Muzică clasică pe bacul de la Molovata. Casa de cultură din localitate, renovată cu sprijinul UE appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Uniunea Europeană a finanțat renovarea Casei de cultură din Molovata, sat situat pe malul râului Nistru. Pentru renovarea Caseu de culturăau fost alocate 172.800 de euro,î în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Începutul unei noi perioade pentru viața culturală a satului a fost marcată marți, 18 iulie, de un flash-mob organizat pe bacul din localitate și un concert cu muzică clasică. Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (MNYO) împreună cu muzicieni din Tiraspol au interpretat  muzică clasică pe bacul de la Molovata, care leagă cele două maluri ale Nistrului. Potrivit dirijorului orchestrei, Adriano Marian, flash-mob-ul face parte din turneul La, La Play, în cadrul căruia, muzica clasică este interpretată în locurile în care nu a mai răsunat niciodată, astfel fiind evidențiate subiecte sociale importante. „Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova. „Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Cooperând, oamenii de pe ambele maluri pot câștiga mai mult și astfel, crește încrederea între ei. Iar aceasta este principala filosofie a programului“, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova. Acum, la Casa de cultură pot fi organizate evenimente culturale de diferit format. „Edificiul găzduiește anual peste 35 de evenimente sociale și culturale. Comunitatea noastră păstrează și promovează tradițiile”, a menţionat primarul satului, Igor Brînză. Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016. Lucrările realizate au inclus: consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată de contribuția locală – circa 10 mii de euro. Casa de Cultură din Molovata este una din cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale. The post Muzică clasică pe bacul de la Molovata. Casa de cultură din localitate, renovată cu sprijinul UE appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Au fost desemnaţi 16 învingători ai concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de procurori-şefi La aproape un an de la intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat 16 învingători ai concursurilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de procurori-şefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale şi adjuncţi ai procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Astfel, cu majoritate de voturi, învingători ai concursurilor au fost desemnaţi: Adrian Mircos – procuror-şef al Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a PG; Sergiu Russu – procuror-şef al Secţiei combaterea traficului de fiinţe umane a PG; Veaceslav Soltan – procuror-şef al Secţiei tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice a PG; Ion Caracuian – procuror-şef al Secţiei combatere tortură a PG; Alexandru Cladco – procuror-şef al Direcţiei cooperare internaţională şi integrare europeană a PG; Diana Rotundu – procuror-şef al Secţiei protocol, cooperare internaţională şi integrare europeană a PG; Dumitru Graur- procuror-şef al Secţiei reprezentarea învinuirii în Curtea Supremă de Justiţie a PG; Marcel Dimitraş – procuror-şef al Secţiei reprezentare în procedurile non-penale şi implementare CEDO a PG; Alexandru Nichita – procuror-şef al Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii a PG; Eduard Bulat – procuror-şef al Secţiei politici, reforme şi management al proiectelor a PG; Ghenadie Pîrlii – procuror-şef al Secţiei investigarea fraudelor contra mediului şi intereselor publice a PG; Mariana Gornea – procuror-şef al Secţiei justiţie juvenilă a PG; Oleg Afanasii – procuror-şef al Secţiei controlul activităţii speciale de investigaţii şi asigurarea regimului secret a PG; Marcel Cimbir – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Botanica; Roman Eremciuc – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Centru; Cornel Bratunov – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Rîșcani Învingători ai concursurilor au fost desemnaţi procurorii care, sumativ, au acumulat cel mai mare punctaj, urmare a procedurilor de evaluare în cadrul Colegiului de evaluare a performanţelor procuroilor şi Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor. În continuare, hotărîrile redactate vor fi transmise Procurorului General care urmează să oficializeze investirile în funcţie sau, după caz, motivat să respingă candidaturile propuse. Amintim că, potrivit legislaţiei, numirea procurorilor în funcţie se face de către Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 5 ani şi aflarea în funcţiile menţionate, în aceeaşi procuratură, nu poate depăşi 2 mandate consecutive. The post Au fost desemnaţi 16 învingători ai concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de procurori-şefi appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
La aproape un an de la intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, astăzi, Consiliul Superior al Procurorilor a desemnat 16 învingători ai concursurilor pentru ocuparea funcţiilor vacante de procurori-şefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale şi adjuncţi ai procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Astfel, cu majoritate de voturi, învingători ai concursurilor au fost desemnaţi: Adrian Mircos – procuror-şef al Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a PG; Sergiu Russu – procuror-şef al Secţiei combaterea traficului de fiinţe umane a PG; Veaceslav Soltan – procuror-şef al Secţiei tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice a PG; Ion Caracuian – procuror-şef al Secţiei combatere tortură a PG; Alexandru Cladco – procuror-şef al Direcţiei cooperare internaţională şi integrare europeană a PG; Diana Rotundu – procuror-şef al Secţiei protocol, cooperare internaţională şi integrare europeană a PG; Dumitru Graur- procuror-şef al Secţiei reprezentarea învinuirii în Curtea Supremă de Justiţie a PG; Marcel Dimitraş – procuror-şef al Secţiei reprezentare în procedurile non-penale şi implementare CEDO a PG; Alexandru Nichita – procuror-şef al Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii a PG; Eduard Bulat – procuror-şef al Secţiei politici, reforme şi management al proiectelor a PG; Ghenadie Pîrlii – procuror-şef al Secţiei investigarea fraudelor contra mediului şi intereselor publice a PG; Mariana Gornea – procuror-şef al Secţiei justiţie juvenilă a PG; Oleg Afanasii – procuror-şef al Secţiei controlul activităţii speciale de investigaţii şi asigurarea regimului secret a PG; Marcel Cimbir – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Botanica; Roman Eremciuc – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Centru; Cornel Bratunov – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Rîșcani Învingători ai concursurilor au fost desemnaţi procurorii care, sumativ, au acumulat cel mai mare punctaj, urmare a procedurilor de evaluare în cadrul Colegiului de evaluare a performanţelor procuroilor şi Colegiului pentru selecţia şi cariera procurorilor. În continuare, hotărîrile redactate vor fi transmise Procurorului General care urmează să oficializeze investirile în funcţie sau, după caz, motivat să respingă candidaturile propuse. Amintim că, potrivit legislaţiei, numirea procurorilor în funcţie se face de către Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 5 ani şi aflarea în funcţiile menţionate, în aceeaşi procuratură, nu poate depăşi 2 mandate consecutive. The post Au fost desemnaţi 16 învingători ai concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de procurori-şefi appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate 24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi în curând sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate, datorită unui memorandum de colaborare semnat astăzi, 19 iulie, între Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Conform documentului, Agenția Cehă pentru Dezvoltare va oferi suport ministerului în implementarea reformei de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Astfel, aceștia vor contribui la implementarea planurilor de transformare a instituțiilor rezidențiale din Brânzeni, Cocieri, Bălți și Bădiceni, vor dezvolta servicii sociale de tip locuință protejată prin procurarea a patru case pentru beneficiarii acestor instituții și vor instrui personalul din aceste servicii nou create, etc. În final, 24 de beneficiari vor avea șansa să fie integrați în comunitate, vor primi asistență și suport în angajarea în câmpul muncii și a traiului în comunitate. Prezent la evenimentul de semnare a memorandumului, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova Zdeněk Krejči a declarat că scopul acestui acord este de a îmbunătăți condițiile de viață a persoanelor cu dizabilități mintale prin transferarea procesului de îngrijire din cel de tip rezidențial la cel de tip comunitar: „Fiecare casă procurată de noi va putea oferi o viață decentă și un cămin familial pentru persoanele care la moment locuiesc în instituțiile rezidențiale”. Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a menţionat că: „O societate incluzivă înseamnă o societate în care toate persoanele au drepturi egale. Prin eforturi consolidate și acțiuni comune vom reuși să asigurăm persoanelor cu dizabilități mintale un trai independent în comunitate”. Astfel, în cadrul evenimentului, Zdeněk Krejči a înmânat cheile de la prima casă procurată la 6 beneficiari ai internatului psiho-neurologic din Bădiceni care foarte curând se vor muta la casa lor. Menționăm că implementarea programului se va desfășura în cadrul proiectului „Suport pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în Republica Moldova” lansat în anul 2015,  implementat de Organizația „People in Need” și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. În prima fază a proiectului, MMPSF a primit suport în evaluarea beneficiarilor instituțiilor rezidențiale, stabilindu-se profilul acestora și serviciile care necesită a fi dezvoltate. În același timp, au fost elaborate planurile de transformare a tuturor instituțiilor rezidențiale, care presupun transformarea acestora în prestatori de servicii sociale. O primă acțiune a ministerului în vederea punerii în aplicare a acestor planuri de transformare a fost procurarea a 4 case pentru dezvoltarea serviciilor sociale alternative de către 3 instituții rezidențiale (Orhei, Hâncești, Bădiceni) unde deja beneficiarii acestor instituții își duc traiul în comunitate, alături de semenii lor, au acces la servicii și sunt parte a  societății. În prezent, în instituțiile psiho-neurologice din Bădiceni și Brânzeni se află 1536 de persoane cu dizabilități mintale, iar în Casele internat pentru fete și băieți din Hâncești și Orhei – 476 de persoane. The post 24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi în curând sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate, datorită unui memorandum de colaborare semnat astăzi, 19 iulie, între Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Conform documentului, Agenția Cehă pentru Dezvoltare va oferi suport ministerului în implementarea reformei de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Astfel, aceștia vor contribui la implementarea planurilor de transformare a instituțiilor rezidențiale din Brânzeni, Cocieri, Bălți și Bădiceni, vor dezvolta servicii sociale de tip locuință protejată prin procurarea a patru case pentru beneficiarii acestor instituții și vor instrui personalul din aceste servicii nou create, etc. În final, 24 de beneficiari vor avea șansa să fie integrați în comunitate, vor primi asistență și suport în angajarea în câmpul muncii și a traiului în comunitate. Prezent la evenimentul de semnare a memorandumului, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova Zdeněk Krejči a declarat că scopul acestui acord este de a îmbunătăți condițiile de viață a persoanelor cu dizabilități mintale prin transferarea procesului de îngrijire din cel de tip rezidențial la cel de tip comunitar: „Fiecare casă procurată de noi va putea oferi o viață decentă și un cămin familial pentru persoanele care la moment locuiesc în instituțiile rezidențiale”. Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a menţionat că: „O societate incluzivă înseamnă o societate în care toate persoanele au drepturi egale. Prin eforturi consolidate și acțiuni comune vom reuși să asigurăm persoanelor cu dizabilități mintale un trai independent în comunitate”. Astfel, în cadrul evenimentului, Zdeněk Krejči a înmânat cheile de la prima casă procurată la 6 beneficiari ai internatului psiho-neurologic din Bădiceni care foarte curând se vor muta la casa lor. Menționăm că implementarea programului se va desfășura în cadrul proiectului „Suport pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în Republica Moldova” lansat în anul 2015,  implementat de Organizația „People in Need” și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. În prima fază a proiectului, MMPSF a primit suport în evaluarea beneficiarilor instituțiilor rezidențiale, stabilindu-se profilul acestora și serviciile care necesită a fi dezvoltate. În același timp, au fost elaborate planurile de transformare a tuturor instituțiilor rezidențiale, care presupun transformarea acestora în prestatori de servicii sociale. O primă acțiune a ministerului în vederea punerii în aplicare a acestor planuri de transformare a fost procurarea a 4 case pentru dezvoltarea serviciilor sociale alternative de către 3 instituții rezidențiale (Orhei, Hâncești, Bădiceni) unde deja beneficiarii acestor instituții își duc traiul în comunitate, alături de semenii lor, au acces la servicii și sunt parte a  societății. În prezent, în instituțiile psiho-neurologice din Bădiceni și Brânzeni se află 1536 de persoane cu dizabilități mintale, iar în Casele internat pentru fete și băieți din Hâncești și Orhei – 476 de persoane. The post 24 de persoane cu dizabilități mintale vor părăsi sistemul rezidențial și vor trăi în comunitate appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Evgheni Șevciuk a fost audiat de procurori Fostul lider separatist, Evghenii Șevciuk, a fost audiat luni la Procuratura Generală. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.md de şeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc. Întrebat dacă fostul lider separatist a oferit informații utile pentru anchetă, Vitalie Busuioc a spus că „domnul Șevciuk a făcut declarații, dacă sunt utile sau nu, urmează să stabilim pe parcursul investigațiilor”. De notat că pe 14 iulie Promo-LEX a dat pubicităţii o analiză, fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk poate fi tras la răspundere penală pentru cel puțin trei infracțiuni. Potrivit analizei există trei infracțiuni pe care Evgheni Șevciuk prin acțiunile și inacțiunile sale aparent le-ar fi comis: este vorba despre uzurparea puterii de stat, acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase şi organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. Promo-LEX a precizat că Evgheni Șevciuk, dar și alți lideri ai regiunii separatiste, urmează a fi audiați în legătură cu faptele comise de terți, precum și în legătură cu faptele comise de el înșiși în perioada în care aceștia au activat în calitate de lideri ai republicii nerecunoscute. The post Evgheni Șevciuk a fost audiat de procurori appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Fostul lider separatist, Evghenii Șevciuk, a fost audiat luni la Procuratura Generală. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.md de şeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc. Întrebat dacă fostul lider separatist a oferit informații utile pentru anchetă, Vitalie Busuioc a spus că „domnul Șevciuk a făcut declarații, dacă sunt utile sau nu, urmează să stabilim pe parcursul investigațiilor”. De notat că pe 14 iulie Promo-LEX a dat pubicităţii o analiză, fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk poate fi tras la răspundere penală pentru cel puțin trei infracțiuni. Potrivit analizei există trei infracțiuni pe care Evgheni Șevciuk prin acțiunile și inacțiunile sale aparent le-ar fi comis: este vorba despre uzurparea puterii de stat, acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase şi organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. Promo-LEX a precizat că Evgheni Șevciuk, dar și alți lideri ai regiunii separatiste, urmează a fi audiați în legătură cu faptele comise de terți, precum și în legătură cu faptele comise de el înșiși în perioada în care aceștia au activat în calitate de lideri ai republicii nerecunoscute. The post Evgheni Șevciuk a fost audiat de procurori appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Topul țărilor cel mai bine pregătite pentru schimbare: Republica Moldova – pe locul 60 Un raport global al firmei de consultanță KPMG arată că Republica Moldova ocupă locul 60 în topul țărilor cel mai bine pregătite pentru schimbare. Clasamentul “Change Readiness Index 2017”, elaborat de KPMG, măsoară capacitate a 136 de țări de a răspunde la șocuri pe termen scurt și tendințe pe termen lung, precum dezastre naturale, crize economice și schimbări climatice. Potrivit raportului global al firmei de consultanță KPMG publicat miercuri, pe prima poziţie se clasează Elveţia cu un scor de 0,820 punct, informează Reuters citată de Agerpres. Aceasta este urmată de Suedia, Olanda și Germania care se numără printre țările bogate cel mai bine pregătite pentru a face față unor șocuri precum migrația pe scară largă datorită sistemului lor solid de asigurări sociale, programelor educaționale și oportunităților economice. România se situează pe locul 49, Ucraina, locul 95, Rusia — 72,Turcia — 62. Pe ultimele locuri în acest clasament sunt Siria și Somalia. Indexul elaborat de KPMG măsoară capacitățile companiilor, guvernului și societății civile, scoțând în evidență zonele care au nevoie de îmbunătățiri, ceea ce îi poate ajuta pe cei care elaborează politici, companiile și donatorii. The post Topul țărilor cel mai bine pregătite pentru schimbare: Republica Moldova – pe locul 60 appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Un raport global al firmei de consultanță KPMG arată că Republica Moldova ocupă locul 60 în topul țărilor cel mai bine pregătite pentru schimbare. Clasamentul “Change Readiness Index 2017”, elaborat de KPMG, măsoară capacitate a 136 de țări de a răspunde la șocuri pe termen scurt și tendințe pe termen lung, precum dezastre naturale, crize economice și schimbări climatice. Potrivit raportului global al firmei de consultanță KPMG publicat miercuri, pe prima poziţie se clasează Elveţia cu un scor de 0,820 punct, informează Reuters citată de Agerpres. Aceasta este urmată de Suedia, Olanda și Germania care se numără printre țările bogate cel mai bine pregătite pentru a face față unor șocuri precum migrația pe scară largă datorită sistemului lor solid de asigurări sociale, programelor educaționale și oportunităților economice. România se situează pe locul 49, Ucraina, locul 95, Rusia — 72,Turcia — 62. Pe ultimele locuri în acest clasament sunt Siria și Somalia. Indexul elaborat de KPMG măsoară capacitățile companiilor, guvernului și societății civile, scoțând în evidență zonele care au nevoie de îmbunătățiri, ceea ce îi poate ajuta pe cei care elaborează politici, companiile și donatorii. The post Topul țărilor cel mai bine pregătite pentru schimbare: Republica Moldova – pe locul 60 appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Comisia juridică va finaliza dezbaterile pe marginea proiectului de lege pentru schimbarea sistemului electoral Astăzi, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități vor fi finalizate dezbaterile pe marginea proiectului  de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral. Proiectul de lege cu modificările elaborate până la această oră, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția este publicat pe site-ul Parlamentului în versiunea română și engleză. În actuala redacție,proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială  instituită de  Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Amintim că formarea circumscripțiilor de către o autoritate independentă este una din recomandările Comisiei de la Veneția. Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Amintim că în legislația națională sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400. Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură cu votul a 74 de deputați. Până la această oră, au fost organizate pe platformă parlamentară 7 dezbateri publice cu participarea reprezentanților partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor. The post Comisia juridică va finaliza dezbaterile pe marginea proiectului de lege pentru schimbarea sistemului electoral appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Astăzi, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități vor fi finalizate dezbaterile pe marginea proiectului  de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral. Proiectul de lege cu modificările elaborate până la această oră, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția este publicat pe site-ul Parlamentului în versiunea română și engleză. În actuala redacție,proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială  instituită de  Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Amintim că formarea circumscripțiilor de către o autoritate independentă este una din recomandările Comisiei de la Veneția. Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Amintim că în legislația națională sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400. Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură cu votul a 74 de deputați. Până la această oră, au fost organizate pe platformă parlamentară 7 dezbateri publice cu participarea reprezentanților partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor. The post Comisia juridică va finaliza dezbaterile pe marginea proiectului de lege pentru schimbarea sistemului electoral appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Ofiţer de urmărire penală din Drochia, condamnat. A primit 3 mii euro de la o persoană cercetată pentru violul unei minore Un ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Drochia a fost condamnat recent la 3 ani și 8 luni închisoare, cu executare, şi privat de dreptul de a ocupa funcţii în organele de drept timp de 2 ani și 3 luni. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea din contul poliţistului a sumei integrale estorcate şi primite prin acţiuni de trafic de influenţă. Procuratura a demonstrat că în vara anului 2013, ofiţerul a pretins şi primit 3 mii de euro de la o persoană cercetată penal pentru violul unei minore. În schimbul acestei sume, poliţistul a promis că poate influenţa procurorul să-l scoată de sub urmărire penală şi să înceteze dosarul. După aceeaşi schemă, în luna iulie 2016, ofiţerul a pretins şi primit de la un individ, cercetat pentru comiterea unui huliganism, suma de 500 de euro pentru a-l determina pe procurorul de caz să emită o decizie favorabilă în privinţa acestuia. Poliţistul a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA imediat după primirea banilor. Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege. The post Ofiţer de urmărire penală din Drochia, condamnat. A primit 3 mii euro de la o persoană cercetată pentru violul unei minore appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Un ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Drochia a fost condamnat recent la 3 ani și 8 luni închisoare, cu executare, şi privat de dreptul de a ocupa funcţii în organele de drept timp de 2 ani și 3 luni. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea din contul poliţistului a sumei integrale estorcate şi primite prin acţiuni de trafic de influenţă. Procuratura a demonstrat că în vara anului 2013, ofiţerul a pretins şi primit 3 mii de euro de la o persoană cercetată penal pentru violul unei minore. În schimbul acestei sume, poliţistul a promis că poate influenţa procurorul să-l scoată de sub urmărire penală şi să înceteze dosarul. După aceeaşi schemă, în luna iulie 2016, ofiţerul a pretins şi primit de la un individ, cercetat pentru comiterea unui huliganism, suma de 500 de euro pentru a-l determina pe procurorul de caz să emită o decizie favorabilă în privinţa acestuia. Poliţistul a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA imediat după primirea banilor. Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege. The post Ofiţer de urmărire penală din Drochia, condamnat. A primit 3 mii euro de la o persoană cercetată pentru violul unei minore appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Fâşii de cânepă sălbatică depistate şi nimicite de poliţiştii capitalei// VIDEO Oamenii legii din capitală au depistat în comuna Hulboaca pe un câmp o fâşie de cânepă sălbatică. Aproximativ 4000 de plante creşteau haotic şi aveau o înălţime de peste doi metri. La faţa locului au fost solicitaţi angajaţi ai serviciilor de salubrizare cu echipament special, fiind întreprinse lucrări de nimicire prin ardere a tufelor de cânepă. O altă fâşie a fost depistată şi nimicită în sectorul Botanica, unde pe o suprafaţă de 100 de metri creşteau în jur de 2 000 de plante de cânepă.Acestea au fost cosite şi nimicite prin ardere la faţa locului. Iar în comuna Bubuieci a fost depistat un lot de pământ, pe care erau cultivate plante de cânepă pe o suprafaţă de aproximativ 25 ari. În acest context, ofiţerii de investigaţii urmează să identifice proprietarul lotului de pământ, pentru a depune explicaţii în legătură cu cultivarea şi creşterea plantelor. Conform legii, el riscă să fie cercetat penale şi sancţionat cu amendă în mărime de la 4 000 lei la 8 000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 100 de ore. The post Fâşii de cânepă sălbatică depistate şi nimicite de poliţiştii capitalei// VIDEO appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Oamenii legii din capitală au depistat în comuna Hulboaca pe un câmp o fâşie de cânepă sălbatică. Aproximativ 4000 de plante creşteau haotic şi aveau o înălţime de peste doi metri. La faţa locului au fost solicitaţi angajaţi ai serviciilor de salubrizare cu echipament special, fiind întreprinse lucrări de nimicire prin ardere a tufelor de cânepă. O altă fâşie a fost depistată şi nimicită în sectorul Botanica, unde pe o suprafaţă de 100 de metri creşteau în jur de 2 000 de plante de cânepă.Acestea au fost cosite şi nimicite prin ardere la faţa locului. Iar în comuna Bubuieci a fost depistat un lot de pământ, pe care erau cultivate plante de cânepă pe o suprafaţă de aproximativ 25 ari. În acest context, ofiţerii de investigaţii urmează să identifice proprietarul lotului de pământ, pentru a depune explicaţii în legătură cu cultivarea şi creşterea plantelor. Conform legii, el riscă să fie cercetat penale şi sancţionat cu amendă în mărime de la 4 000 lei la 8 000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 100 de ore. The post Fâşii de cânepă sălbatică depistate şi nimicite de poliţiştii capitalei// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Separatiștii proruși vor să creeze un nou stat în locul Ucrainei, numit “Mica Rusie” Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, a anunţat marţi, în mod surprinzător, un plan de proclamare a unui nou stat, dar nu doar în regiunile separatiste proruse est-ucrainene, ci pe întregul teritoriu al ţării, relatează agenţiile de presă Tass, Associated Press şi Reuters, citate de Mediafax. Aleksandr Zaharcenko a declarat că va fi elaborată o nouă constituţie care va fi supusă unui referendum. “Considerăm că statul ucrainean în forma în care era nu mai poate fi restabilit. Noi, reprezentanţii regiunilor fostei Ucraine, cu excepţia Crimeei, proclamăm crearea unui nou stat, succesor al Ucrainei”, a declarat liderul separatist prorus, propunând numele “Malorossiya” (“Mica Rusie”) pentru noua ţară. Capitala noului stat ar urma să fie, potrivit lui Zaharcenko, în Doneţk. Regiunea ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia din 2014, manevra fiind condamnată de Occident. “Le propunem locuitorilor Ucrainei o modalitate paşnică de rezolvare a situaţiei dificile, fără război. Este ultima noastră propunere”, a spus Zaharcenko, precizând că noul stat ar urma să fie federal, cu regiuni cu grad mare de autonomie. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a condamnat vehement planul propus de liderul separatist, afirmând că este parte a unui “spectacol cu marionete” dirijat de Rusia. Franţa şi Germania au catalogat planul drept “inacceptabil”, avertizând că este subminat procesul de pace şi Acordul Minsk. The post Separatiștii proruși vor să creeze un nou stat în locul Ucrainei, numit “Mica Rusie” appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, a anunţat marţi, în mod surprinzător, un plan de proclamare a unui nou stat, dar nu doar în regiunile separatiste proruse est-ucrainene, ci pe întregul teritoriu al ţării, relatează agenţiile de presă Tass, Associated Press şi Reuters, citate de Mediafax. Aleksandr Zaharcenko a declarat că va fi elaborată o nouă constituţie care va fi supusă unui referendum. “Considerăm că statul ucrainean în forma în care era nu mai poate fi restabilit. Noi, reprezentanţii regiunilor fostei Ucraine, cu excepţia Crimeei, proclamăm crearea unui nou stat, succesor al Ucrainei”, a declarat liderul separatist prorus, propunând numele “Malorossiya” (“Mica Rusie”) pentru noua ţară. Capitala noului stat ar urma să fie, potrivit lui Zaharcenko, în Doneţk. Regiunea ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia din 2014, manevra fiind condamnată de Occident. “Le propunem locuitorilor Ucrainei o modalitate paşnică de rezolvare a situaţiei dificile, fără război. Este ultima noastră propunere”, a spus Zaharcenko, precizând că noul stat ar urma să fie federal, cu regiuni cu grad mare de autonomie. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a condamnat vehement planul propus de liderul separatist, afirmând că este parte a unui “spectacol cu marionete” dirijat de Rusia. Franţa şi Germania au catalogat planul drept “inacceptabil”, avertizând că este subminat procesul de pace şi Acordul Minsk. The post Separatiștii proruși vor să creeze un nou stat în locul Ucrainei, numit “Mica Rusie” appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Putin i-a servit cu îngheţată pe miniştri. Rogozin a refuzat// VIDEO Preşedintele rus Vladimir  Putin a vizitat marţi orăşelul Jukovsk din suburbia Moscovei unde şi-a început lucrările Salonul Internaţional Aerospaţial „MAKS-2017”. Liderul de la Kremlin a fost însoţit de o delegaţie numeroasă compusă din membri Cabinetului de miniştri şi din conducători ai întreprinderilor industriale. La un moment dat, acesta s-a apropiat de o vânzătoare de îngheaţă şi a întrebat despre sortimentul din vânzare. „Cu ce ne puteţi servi?”, a întrebat preşedintele rus. După ce a fost informat despre tipurile de îngheţată, liderul rusa a optat pentru un „plombir” în pahar de vafe, achitând cumpărătura cu o bancnotă de o mie de ruble. În timp ce căuta bani ca să dea restul, vânzătoarea a fost rugată să le dea câte o îngheţată şi membrilor delegaţiilor care îl însoţea. Astfel, a luat câte o îngheţată ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturo, cel al transporturilor Maxim Sokolov, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. „Verificaţi banii, dacă ajunge pentru toţi”, a cerut vânzătoarei Vladimir Putin. În acest moment, Serghei Cemezov, directorul corporaţiei de stat Romsteh, una din cele mai bogate din Rusia, i-a întins o altă bancnotă de cinci mii de ruble. ”Aţi avut un profit de 80 de miliarde vă puteţi permite să achitaţi îngheţata”, a glumit Putin către ultimul. Singurul care a refuzat să servească îngheţata oferită de Vladimir Putin a fost vicepremierul Dmitri Rogozin, care a spus că desertul este delicios, dar s-a abţinut pentru că vrea să-şi menţină forma. De notat că în 2016 în China a fost utilizată o fotografie a preşedintelui Vladimir Putin pentru o reclamă la îngheţată. Atunci vânzătorii de îngheţată au lansat o reclamă neobişnuită la produsul lor, folosind fotografia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. În imagine şeful statului rus apărea mâncând un cornet de îngheţată, iar alături un mesaj în limba chineză: „Îngheţata pe care a adus-o Vladimir Putin”. Aceasta după ce, în timpul summit-ului G20 din oraşul Hangzhou din China, preşedintele Rusiei i-a dăruit omologului său chinez, Xi Jinping, o cutie cu îngheţată. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; } The post Putin i-a servit cu îngheţată pe miniştri. Rogozin a refuzat// VIDEO appeared first on Moldova.org.
1 zi
Moldova.org / Publicat acum 1 zi
Preşedintele rus Vladimir  Putin a vizitat marţi orăşelul Jukovsk din suburbia Moscovei unde şi-a început lucrările Salonul Internaţional Aerospaţial „MAKS-2017”. Liderul de la Kremlin a fost însoţit de o delegaţie numeroasă compusă din membri Cabinetului de miniştri şi din conducători ai întreprinderilor industriale. La un moment dat, acesta s-a apropiat de o vânzătoare de îngheaţă şi a întrebat despre sortimentul din vânzare. „Cu ce ne puteţi servi?”, a întrebat preşedintele rus. După ce a fost informat despre tipurile de îngheţată, liderul rusa a optat pentru un „plombir” în pahar de vafe, achitând cumpărătura cu o bancnotă de o mie de ruble. În timp ce căuta bani ca să dea restul, vânzătoarea a fost rugată să le dea câte o îngheţată şi membrilor delegaţiilor care îl însoţea. Astfel, a luat câte o îngheţată ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturo, cel al transporturilor Maxim Sokolov, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. „Verificaţi banii, dacă ajunge pentru toţi”, a cerut vânzătoarei Vladimir Putin. În acest moment, Serghei Cemezov, directorul corporaţiei de stat Romsteh, una din cele mai bogate din Rusia, i-a întins o altă bancnotă de cinci mii de ruble. ”Aţi avut un profit de 80 de miliarde vă puteţi permite să achitaţi îngheţata”, a glumit Putin către ultimul. Singurul care a refuzat să servească îngheţata oferită de Vladimir Putin a fost vicepremierul Dmitri Rogozin, care a spus că desertul este delicios, dar s-a abţinut pentru că vrea să-şi menţină forma. De notat că în 2016 în China a fost utilizată o fotografie a preşedintelui Vladimir Putin pentru o reclamă la îngheţată. Atunci vânzătorii de îngheţată au lansat o reclamă neobişnuită la produsul lor, folosind fotografia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. În imagine şeful statului rus apărea mâncând un cornet de îngheţată, iar alături un mesaj în limba chineză: „Îngheţata pe care a adus-o Vladimir Putin”. Aceasta după ce, în timpul summit-ului G20 din oraşul Hangzhou din China, preşedintele Rusiei i-a dăruit omologului său chinez, Xi Jinping, o cutie cu îngheţată. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; } The post Putin i-a servit cu îngheţată pe miniştri. Rogozin a refuzat// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
S-a certat cu soţul şi s-a pornit la mare. O moldoveancă cu un copil, reţinută de poliţiştii ucraineni Poliţiştii de frontieră din regiunea Odessa au reţinut în seara zilei de 17 iulie, pentru trecerea ilegală a frontierei, o cetățeancă a Republicii Moldova, în vârstă de 22 de ani cu un copil de doi ani, scrie odessamedia.net. Tânăra şi fiul său a fost reţinută în timp ce încerca să ajungă pe teritoriul Ucrainei ocolind punctul de control „Gradeniţî”. Luată la întrebări, aceasta le-a spus oamenilor legii că s-a pornit pe jos în Ucraina după o ceartă cu soţul său şi pentru că a vrut să se odihnească la mare. Mai târziu, însă, poliţiştii de frontieră ucraineni au stabilit că fata nu este la prima abatere. Anterior, aceasta a depăşit termenul legal de şedere în Ucraina, iar în luna iunie la punctul de trecere Cuciurgan a fost prinsă în timp ce încerca să mituiască un poliţist de frontieră cu 200 de hrivne. După aceasta, tânăra a primit interdicţie de a intra pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă de trei ani. Femeia a fost trasă la răspundere administrativă, fiind nevoită să facă cale întoarsă în Moldova. The post S-a certat cu soţul şi s-a pornit la mare. O moldoveancă cu un copil, reţinută de poliţiştii ucraineni appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Poliţiştii de frontieră din regiunea Odessa au reţinut în seara zilei de 17 iulie, pentru trecerea ilegală a frontierei, o cetățeancă a Republicii Moldova, în vârstă de 22 de ani cu un copil de doi ani, scrie odessamedia.net. Tânăra şi fiul său a fost reţinută în timp ce încerca să ajungă pe teritoriul Ucrainei ocolind punctul de control „Gradeniţî”. Luată la întrebări, aceasta le-a spus oamenilor legii că s-a pornit pe jos în Ucraina după o ceartă cu soţul său şi pentru că a vrut să se odihnească la mare. Mai târziu, însă, poliţiştii de frontieră ucraineni au stabilit că fata nu este la prima abatere. Anterior, aceasta a depăşit termenul legal de şedere în Ucraina, iar în luna iunie la punctul de trecere Cuciurgan a fost prinsă în timp ce încerca să mituiască un poliţist de frontieră cu 200 de hrivne. După aceasta, tânăra a primit interdicţie de a intra pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă de trei ani. Femeia a fost trasă la răspundere administrativă, fiind nevoită să facă cale întoarsă în Moldova. The post S-a certat cu soţul şi s-a pornit la mare. O moldoveancă cu un copil, reţinută de poliţiştii ucraineni appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
O tânără a refuzat Diploma de Onoare a președintelui Dodon Mihaela Ungureanu, absolventă a Liceului din Chișcăreni, Sângerei, a refuzat Diploma de Onoare a președintelui Igor Dodon. Eleva a fost printre cei o sută cei mai buni absolvenți din întreaga țară invitaţi astăzi la Preşedinţie pentru a primi Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova. Evenimentul s-a organizat în cadrul festivalului „Generația Viitorului” organizat de către președinte. Fata însă a refuzat. „Un om care îți dă o diplomă, dar îți ia identitatea. Păcat. Atâta țară cât demnitate. Am fost invitată, dar am refuzat. Recunosc multe fețe de aici. Dacă în CV unui tânăr activ se simte lipsa unei DIPLOME semnate de Dodon, îmi pare rău de „experiențele voastre” Să fi fost organizat de Ministerul Educației era altceva”, a scris Mihaela pe contul său de Facebook. Igor Dodon a precizat că cei o sută de tineri au fost selectaţi în urma analizei performanțelor înregistrate la examenele de bacalaureat și în activitatea extracurriculară, inclusiv participări la diferite concursuri naționale și internaționale. Au fost distinși câte doi reprezentanți din fiecare raion al republicii, șapte absolvenți ai instituțiilor de învățământ din stânga Nistrului, mai mulți absolvenți ai liceelor din municipiile Chișinău și Bălți și din UTA Găgăuzia. The post O tânără a refuzat Diploma de Onoare a președintelui Dodon appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Mihaela Ungureanu, absolventă a Liceului din Chișcăreni, Sângerei, a refuzat Diploma de Onoare a președintelui Igor Dodon. Eleva a fost printre cei o sută cei mai buni absolvenți din întreaga țară invitaţi astăzi la Preşedinţie pentru a primi Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova. Evenimentul s-a organizat în cadrul festivalului „Generația Viitorului” organizat de către președinte. Fata însă a refuzat. „Un om care îți dă o diplomă, dar îți ia identitatea. Păcat. Atâta țară cât demnitate. Am fost invitată, dar am refuzat. Recunosc multe fețe de aici. Dacă în CV unui tânăr activ se simte lipsa unei DIPLOME semnate de Dodon, îmi pare rău de „experiențele voastre” Să fi fost organizat de Ministerul Educației era altceva”, a scris Mihaela pe contul său de Facebook. Igor Dodon a precizat că cei o sută de tineri au fost selectaţi în urma analizei performanțelor înregistrate la examenele de bacalaureat și în activitatea extracurriculară, inclusiv participări la diferite concursuri naționale și internaționale. Au fost distinși câte doi reprezentanți din fiecare raion al republicii, șapte absolvenți ai instituțiilor de învățământ din stânga Nistrului, mai mulți absolvenți ai liceelor din municipiile Chișinău și Bălți și din UTA Găgăuzia. The post O tânără a refuzat Diploma de Onoare a președintelui Dodon appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Troleibuzele de pe rutele 22 şi 24 vor circula până la ora 01:00 De la 1 august, troleibuzele de pe ruta 24 și 22 din Chișinău vor circula până la ora 01:00. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 18 iulie, de către consilierii municipali în cadrul ședinței CMC. Decizia a fost luată după ce mai mulţi locuitori ai capitalei au solicitat prelungirea programului de circulaţie a transportului public. Programul prelungit de pe cele două rute se vor menţine pe parcursul întregului an. Propunerea a fost susținută de majoritatea consilierilor. Totodată, s-a decis ca taxa de călătorie pe parcursul nopţii să fie de doi lei, deşi în proiectul de decizie era prevăzută majorarea tarifului la transportul public pe timp de noapte până la 6 lei. The post Troleibuzele de pe rutele 22 şi 24 vor circula până la ora 01:00 appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
De la 1 august, troleibuzele de pe ruta 24 și 22 din Chișinău vor circula până la ora 01:00. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 18 iulie, de către consilierii municipali în cadrul ședinței CMC. Decizia a fost luată după ce mai mulţi locuitori ai capitalei au solicitat prelungirea programului de circulaţie a transportului public. Programul prelungit de pe cele două rute se vor menţine pe parcursul întregului an. Propunerea a fost susținută de majoritatea consilierilor. Totodată, s-a decis ca taxa de călătorie pe parcursul nopţii să fie de doi lei, deşi în proiectul de decizie era prevăzută majorarea tarifului la transportul public pe timp de noapte până la 6 lei. The post Troleibuzele de pe rutele 22 şi 24 vor circula până la ora 01:00 appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Metroul din Londra renunță la formula „doamnelor și domnilor” Metroul din Londra a decis înlocuirea expresiei „doamnelor și domnilor” din anunțurile privind serviciile prestate, informează Mashable. În locul acesteia, angajații metroului londonez vor folosi de acum formule precum „Bună dimineața, toată lumea!”. De asemenea, toate anunțurile preînregistrate vor fi actualizate pentru a include un limbaj care nu discriminează. „Vrem ca toată lumea să se simtă binevenită în rețeaua noastră de transport”, a declarat Mark Evers, directorul strategiei pentru clienți a transportului londonez (TfL). „Am revizuit limbajul pe care îl folosim în anunțuri și ne vom asigura că este pe deplin incluziv, reflectând marea diversitate a Londrei”, a adăugat acesta. Trecerea la un salut care nu discriminează vine după ce activiștii LGBT lesbiene, gay, bisexuali, transexuali au cerut primarului Londrei Sadiq Khan să schimbe salutul, mai ales în perioada paradelor Pride. The post Metroul din Londra renunță la formula „doamnelor și domnilor” appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Metroul din Londra a decis înlocuirea expresiei „doamnelor și domnilor” din anunțurile privind serviciile prestate, informează Mashable. În locul acesteia, angajații metroului londonez vor folosi de acum formule precum „Bună dimineața, toată lumea!”. De asemenea, toate anunțurile preînregistrate vor fi actualizate pentru a include un limbaj care nu discriminează. „Vrem ca toată lumea să se simtă binevenită în rețeaua noastră de transport”, a declarat Mark Evers, directorul strategiei pentru clienți a transportului londonez (TfL). „Am revizuit limbajul pe care îl folosim în anunțuri și ne vom asigura că este pe deplin incluziv, reflectând marea diversitate a Londrei”, a adăugat acesta. Trecerea la un salut care nu discriminează vine după ce activiștii LGBT lesbiene, gay, bisexuali, transexuali au cerut primarului Londrei Sadiq Khan să schimbe salutul, mai ales în perioada paradelor Pride. The post Metroul din Londra renunță la formula „doamnelor și domnilor” appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Comercianții de flori, verificați de Serviciul Fiscal de Stat// VIDEO Angajații SFS vor verifica pe parcursul săptămânii curente comercianți de flori de pe întreg teritoriul țării. Operațiunea a luat start astăzi, în capitală. Inspectorii fiscali au verificat legalitatea funcționării a comercianților de flori. În acest context, SFS a lansat un apel către persoanele care comercializează flori, dar și alte produse să se conformeze legislației în vigoare și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia. Reiterăm, că persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației, riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei). De notat că, pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 5322 controale operative, în urma abaterilor constate au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 13 milioane lei. Printre ilegalități s-au numărat: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; } The post Comercianții de flori, verificați de Serviciul Fiscal de Stat// VIDEO appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Angajații SFS vor verifica pe parcursul săptămânii curente comercianți de flori de pe întreg teritoriul țării. Operațiunea a luat start astăzi, în capitală. Inspectorii fiscali au verificat legalitatea funcționării a comercianților de flori. În acest context, SFS a lansat un apel către persoanele care comercializează flori, dar și alte produse să se conformeze legislației în vigoare și să activeze în conformitate cu cerințele acesteia. Reiterăm, că persoanele care nu se vor conforma prevederilor legislației, riscă amendă (pentru încălcări admise la disciplina de casă (art.254), Codul fiscal stabilește sancțiuni de la 5000 până la 7000 lei; pentru comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora (art.253 (1), Codul fiscal stabilește sancțiuni de 5000 lei; pentru desfășurarea activității ilicite de întreprinzător, Codul contravențional prevede amendă de până la 4500 lei). De notat că, pe parcursul primei jumătăți a anului curent, inspectorii fiscali au desfășurat 5322 controale operative, în urma abaterilor constate au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 13 milioane lei. Printre ilegalități s-au numărat: neutilizarea mașinii de casă și control, desfășurarea activității ilicite de întreprinzător și comercializarea mărfurilor în lipsa documentelor de proveniență a acestora. .embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; } The post Comercianții de flori, verificați de Serviciul Fiscal de Stat// VIDEO appeared first on Moldova.org.
Moldova.org
Trei moldoveni, răniți în accidentul din Cernăuţi, vor fi aduși acasă de un echipaj SMURD Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale va aduce în Republica Moldova trei persoane care au avut de suferit în urma unui accident produs pe data de 17 iulie 2017 în apropiere de orașul Cernăuți. Victimele vor fi preluate de la spitalul din orașul Cernăuți, unde au fost internate în urma impactului. Conform informațiilor prealabile oamenii au primit diverse traumatisme, după ce autobuzul de model MAN înmatriculat în Republica Moldova, care avea la bord 56 de pasageri, s-a tamponat frontal de un microbuz de model ”Mercedes Sprinter” din Ucraina. Autobuzul de pasageri, cu numere de înregistrare moldoveneşti circula pe ruta Aachen (Germania) – Chişinău. În consecință, șoferii autobuzului și un pasager (cetățeni ai RM) cu diferite traumatisme, au fost transportaţi la spital, iar șoferul microbuzului, cetățean ucrainean, a decedat pe loc. Serviciul Situații Excepționale va prelua sinistrații prin intermediul unui echipaj SMURD, tip victime multiple, iar starea acestora va fi monitorizată de o echipă a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare din Republica Moldova. The post Trei moldoveni, răniți în accidentul din Cernăuţi, vor fi aduși acasă de un echipaj SMURD appeared first on Moldova.org.
2 zile
Moldova.org / Publicat acum 2 zile
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale va aduce în Republica Moldova trei persoane care au avut de suferit în urma unui accident produs pe data de 17 iulie 2017 în apropiere de orașul Cernăuți. Victimele vor fi preluate de la spitalul din orașul Cernăuți, unde au fost internate în urma impactului. Conform informațiilor prealabile oamenii au primit diverse traumatisme, după ce autobuzul de model MAN înmatriculat în Republica Moldova, care avea la bord 56 de pasageri, s-a tamponat frontal de un microbuz de model ”Mercedes Sprinter” din Ucraina. Autobuzul de pasageri, cu numere de înregistrare moldoveneşti circula pe ruta Aachen (Germania) – Chişinău. În consecință, șoferii autobuzului și un pasager (cetățeni ai RM) cu diferite traumatisme, au fost transportaţi la spital, iar șoferul microbuzului, cetățean ucrainean, a decedat pe loc. Serviciul Situații Excepționale va prelua sinistrații prin intermediul unui echipaj SMURD, tip victime multiple, iar starea acestora va fi monitorizată de o echipă a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare din Republica Moldova. The post Trei moldoveni, răniți în accidentul din Cernăuţi, vor fi aduși acasă de un echipaj SMURD appeared first on Moldova.org.