ITMoldova
Bill Gates: Dacă aș putea să mă întorc în trecut, atunci aș renunța la combinația Ctrl+Alt+Delete Fondatorul Microsoft, Bill Gates, este des întrebat despre combinația de taste Ctrl+Alt +Delete. La business forumul Bloomberg, acesta a declarat că autorul acestei metode de lansare a popularei comenzi, cu trei taste, îi aparține inginerului David Bradley, de la IBM, care a fost responsabil pentru dezvoltarea tastaturii pentru PC. Inginerul a refuzat să creeze o tastă separată pentru această combinație, care la primele calculatoare repornea sistemul de operare, iar începând cu Windows 3.1 deschidea managerul de sarcini. Combinația era necesară ca utilizatorul sa nu poată reporni accidental PC-ul. În Windows 8 și 10, aceasta blochează ecranul, dar pentru lansarea Task Manager trebuie utilizată combinația Ctrl+Shift+Esc. Bill Gates a spus că dacă ar avea ocazia să se întoarcă în trecut, atunci el ar fi modificat puțin aceasta funcție, făcând-o cu un singur buton. The post Bill Gates: Dacă aș putea să mă întorc în trecut, atunci aș renunța la combinația Ctrl+Alt+Delete appeared first on ITMoldova.
2 zile
ITMoldova / Publicat acum 2 zile
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, este des întrebat despre combinația de taste Ctrl+Alt +Delete. La business forumul Bloomberg, acesta a declarat că autorul acestei metode de lansare a popularei comenzi, cu trei taste, îi aparține inginerului David Bradley, de la IBM, care a fost responsabil pentru dezvoltarea tastaturii pentru PC. Inginerul a refuzat să creeze o tastă separată pentru această combinație, care la primele calculatoare repornea sistemul de operare, iar începând cu Windows 3.1 deschidea managerul de sarcini. Combinația era necesară ca utilizatorul sa nu poată reporni accidental PC-ul. În Windows 8 și 10, aceasta blochează ecranul, dar pentru lansarea Task Manager trebuie utilizată combinația Ctrl+Shift+Esc. Bill Gates a spus că dacă ar avea ocazia să se întoarcă în trecut, atunci el ar fi modificat puțin aceasta funcție, făcând-o cu un singur buton. The post Bill Gates: Dacă aș putea să mă întorc în trecut, atunci aș renunța la combinația Ctrl+Alt+Delete appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Xiaomi membru al Wireless Power Consortium, dezvoltatorul standardului Qi Standardul Qi de încărcare wireless câștigă tot mai multa popularitate în fiecare an. În lumea modernă, încărcătoarele create după standardul Qi (dezvoltat de către Wireless Power Consortium) sunt instalate în locuri publice precum cafenele și aeroporturi. Conștientizând creșterea cererii față de tehnologia de încărcare fără fir a dispozitivelor mobile, Xiaomi a devenit un nou membru al consorțiului care dezvoltă standardul Qi. Producătorul chinez a apărut pe lista membrilor Wireless Power Consortium, dar nu a făcut declarații oficiale în acest sens. Probabil Xiaomi a vrut să păstreze în secret prezența încărcării fără fir în unul dintre viitoarele smartphone-uri. Recent, Apple a prezentat noile iPhone-uri, care sunt primele smartphone-uri ale companiei cu suport pentru tehnologia de încărcare fără fir. Pentru a oferi suport standardului Qi, producătorul a fost nevoit să renunțe la carcasa din metal în favoarea sticlei. În 2015, Qualcomm a prezentat tehnologia de încărcare fără fir a smartphone-urilor metalice, dar aceasta încă nu a fost lansată. The post Xiaomi membru al Wireless Power Consortium, dezvoltatorul standardului Qi appeared first on ITMoldova.
2 zile
ITMoldova / Publicat acum 2 zile
Standardul Qi de încărcare wireless câștigă tot mai multa popularitate în fiecare an. În lumea modernă, încărcătoarele create după standardul Qi (dezvoltat de către Wireless Power Consortium) sunt instalate în locuri publice precum cafenele și aeroporturi. Conștientizând creșterea cererii față de tehnologia de încărcare fără fir a dispozitivelor mobile, Xiaomi a devenit un nou membru al consorțiului care dezvoltă standardul Qi. Producătorul chinez a apărut pe lista membrilor Wireless Power Consortium, dar nu a făcut declarații oficiale în acest sens. Probabil Xiaomi a vrut să păstreze în secret prezența încărcării fără fir în unul dintre viitoarele smartphone-uri. Recent, Apple a prezentat noile iPhone-uri, care sunt primele smartphone-uri ale companiei cu suport pentru tehnologia de încărcare fără fir. Pentru a oferi suport standardului Qi, producătorul a fost nevoit să renunțe la carcasa din metal în favoarea sticlei. În 2015, Qualcomm a prezentat tehnologia de încărcare fără fir a smartphone-urilor metalice, dar aceasta încă nu a fost lansată. The post Xiaomi membru al Wireless Power Consortium, dezvoltatorul standardului Qi appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
OnePlus 5: Android Pur (Review) OnePlus 5, smartphonul carea vrea să fie Bad Ass în 2017. Vezi review-ul lui Vicu și scrie în comentarii: Ce smartphone poate fi comparat cu OnePlus 5? Laboratorul Darwin este o emisiune on-line care testează gadget-uri și aplicații. Prezentatorul emisiunii, Vicu Țurcan, îți spune sincer și obiectiv plusurile și minusurile la toate smartphone-urile, laptop-urile și gadget-urile noi care apar pe piața GSM&IT (cel puțin, din Republica Moldova . The post OnePlus 5: Android Pur (Review) appeared first on ITMoldova.
2 zile
ITMoldova / Publicat acum 2 zile
OnePlus 5, smartphonul carea vrea să fie Bad Ass în 2017. Vezi review-ul lui Vicu și scrie în comentarii: Ce smartphone poate fi comparat cu OnePlus 5? Laboratorul Darwin este o emisiune on-line care testează gadget-uri și aplicații. Prezentatorul emisiunii, Vicu Țurcan, îți spune sincer și obiectiv plusurile și minusurile la toate smartphone-urile, laptop-urile și gadget-urile noi care apar pe piața GSM&IT (cel puțin, din Republica Moldova . The post OnePlus 5: Android Pur (Review) appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Zvonuri: Producția în masă a iPhone X nu a început încă La începutul lunii noiembrie trebuie să apară în vânzare noul model de top Apple – iPhone X. Însă analiștii bat alarma: producția în masă a acestor smartphone-uri nici nu a început. Se presupune că inițial nu va fi disponibil numărul necesar de unități pentru toți doritorii. Comenzile preliminare pentru iPhone X se vor deschide pe 27 octombrie. În acel moment, Apple ar trebui sa poată satisface cererea pentru smartphone-ul său de top. Analistul companiei Raymond James, Christopher Caso, susține că exista întârzieri semnificative în producerea gadgetului. Participanții la lanțul de aprovizionare spun că producția a fost amânată pentru primul trimestru financiar al companiei – al patrulea trimestru calendaristic (octombrie – decembrie). Va reuși oare compania înainte de 27 octombrie să asambleze suficiente smartphone-uri, pentru a satisface cererea, nu se cunoaște. Dar analiștii tind sa prezică un deficit de iPhone X la startul vânzărilor. Posibil că această întârziere va fi în favoarea iPhone 8 și 8 Plus. The post Zvonuri: Producția în masă a iPhone X nu a început încă appeared first on ITMoldova.
3 zile
ITMoldova / Publicat acum 3 zile
La începutul lunii noiembrie trebuie să apară în vânzare noul model de top Apple – iPhone X. Însă analiștii bat alarma: producția în masă a acestor smartphone-uri nici nu a început. Se presupune că inițial nu va fi disponibil numărul necesar de unități pentru toți doritorii. Comenzile preliminare pentru iPhone X se vor deschide pe 27 octombrie. În acel moment, Apple ar trebui sa poată satisface cererea pentru smartphone-ul său de top. Analistul companiei Raymond James, Christopher Caso, susține că exista întârzieri semnificative în producerea gadgetului. Participanții la lanțul de aprovizionare spun că producția a fost amânată pentru primul trimestru financiar al companiei – al patrulea trimestru calendaristic (octombrie – decembrie). Va reuși oare compania înainte de 27 octombrie să asambleze suficiente smartphone-uri, pentru a satisface cererea, nu se cunoaște. Dar analiștii tind sa prezică un deficit de iPhone X la startul vânzărilor. Posibil că această întârziere va fi în favoarea iPhone 8 și 8 Plus. The post Zvonuri: Producția în masă a iPhone X nu a început încă appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
50 de profesori UTM au primit certificate CISCO 50 de profesori ai Universității Tehnice a Moldovei au primit, într-un cadru festiv găzduit de Centrul TEKWILL, certificate CISCO în domeniul Networking & Cyber Security. În perioada mai-august 2017 cadre didactice ale UTM au beneficiat de cursuri avansate „IT Essentials” oferite de CISCO și susținute financiar de USAID în cadrul programului Tekwill Academy, și, din 1 septembrie, predau cursuri autorizate CISCO Systems studenţilor UTM. Salutând această inițiativă, Dan THOMSON, șef Departament Creştere Economică, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID Moldova), a menţionat în cadrul ceremoniei de înmânare  a certificatelor CISCO că tehnologiile informaţionale şi ale comunicării joacă un rol important în viaţa socială şi economică, iar utilizarea eficientă a acestora reprezintă cheia succesului pentru o dezvoltare durabilă. – Este un prim pas, foarte important, în creșterea propriilor formatori CISCO, pentru a le oferi studenților cunoştinţe fundamentale şi avansate referitoare la calculatoare şi sisteme de operare, dar şi noţiuni de bază în domeniul reţelelor de comunicaţii. Nu ne oprim aici și sperăm ca în viitor să le oferim și studenților, pe lângă diploma de absolvire a studiilor universitare, certificate CISCO, recunoscute la nivel internațional, a declarat rectorul UTM, Viorel BOSTAN. Adresându-se cadrelor didactice,  Ana CHIRIȚA, director executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, a subliniat: – Suntem extrem de mândri de faptul că ați acceptat provocarea și că, în timp ce alți colegi ai dumneavoastră erau în vacanță, ați dedicat trei luni instruirii, pentru a deveni și mai buni în ceea ce faceți. În afară de cursurile specifice, pe care le elaborăm pentru profesori în cadrul programului Tekwill Academy, de instruire în IT, project management, CISCO, Java Fundamentals, ne propunem să lansăm neapărat un set de cursuri motivaționale. Pentru că, așa cum sectorul IT se dezvoltă continuu, în ritm accelerat, la fel și profesorii trebuie și merită să genereze idei noi și schimbări importante în educație. Dinu ȚURCANU, instructor CISCO, a venit cu un mesaj din partea Companiei CISCO, prin care i-a îndemnat pe profesori să avanseze în continuare în cariera de formator/trainer CISCO, care le oferă reduceri la susținerea examenelor externe de certificare CISCO. Ralierea procesului de instruire în domeniul IT la cerinţele angajatorilor se înscrie în obiectivele strategice ale Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), care promovează dezvoltarea sectorului TIC în Republica Moldova, inclusiv prin stabilirea parteneriatelor între companiile private și instituțiile de învățământ din Moldova, pentru a îmbunătăți în timp calitatea și cantitatea absolvenților instruiți în domeniul tehnologiilor informaționale și ale comunicațiilor. În cadrul aceluiași parteneriat dintre ATIC și UTM, profesorii care și-au ridicat recent primele certificate CISCO Systems urmează să beneficieze în continuare de cursuri gratuite de instruire la niveluri din ce în ce mai avansate. The post 50 de profesori UTM au primit certificate CISCO appeared first on ITMoldova.
3 zile
ITMoldova / Publicat acum 3 zile
50 de profesori ai Universității Tehnice a Moldovei au primit, într-un cadru festiv găzduit de Centrul TEKWILL, certificate CISCO în domeniul Networking & Cyber Security. În perioada mai-august 2017 cadre didactice ale UTM au beneficiat de cursuri avansate „IT Essentials” oferite de CISCO și susținute financiar de USAID în cadrul programului Tekwill Academy, și, din 1 septembrie, predau cursuri autorizate CISCO Systems studenţilor UTM. Salutând această inițiativă, Dan THOMSON, șef Departament Creştere Economică, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID Moldova), a menţionat în cadrul ceremoniei de înmânare  a certificatelor CISCO că tehnologiile informaţionale şi ale comunicării joacă un rol important în viaţa socială şi economică, iar utilizarea eficientă a acestora reprezintă cheia succesului pentru o dezvoltare durabilă. – Este un prim pas, foarte important, în creșterea propriilor formatori CISCO, pentru a le oferi studenților cunoştinţe fundamentale şi avansate referitoare la calculatoare şi sisteme de operare, dar şi noţiuni de bază în domeniul reţelelor de comunicaţii. Nu ne oprim aici și sperăm ca în viitor să le oferim și studenților, pe lângă diploma de absolvire a studiilor universitare, certificate CISCO, recunoscute la nivel internațional, a declarat rectorul UTM, Viorel BOSTAN. Adresându-se cadrelor didactice,  Ana CHIRIȚA, director executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, a subliniat: – Suntem extrem de mândri de faptul că ați acceptat provocarea și că, în timp ce alți colegi ai dumneavoastră erau în vacanță, ați dedicat trei luni instruirii, pentru a deveni și mai buni în ceea ce faceți. În afară de cursurile specifice, pe care le elaborăm pentru profesori în cadrul programului Tekwill Academy, de instruire în IT, project management, CISCO, Java Fundamentals, ne propunem să lansăm neapărat un set de cursuri motivaționale. Pentru că, așa cum sectorul IT se dezvoltă continuu, în ritm accelerat, la fel și profesorii trebuie și merită să genereze idei noi și schimbări importante în educație. Dinu ȚURCANU, instructor CISCO, a venit cu un mesaj din partea Companiei CISCO, prin care i-a îndemnat pe profesori să avanseze în continuare în cariera de formator/trainer CISCO, care le oferă reduceri la susținerea examenelor externe de certificare CISCO. Ralierea procesului de instruire în domeniul IT la cerinţele angajatorilor se înscrie în obiectivele strategice ale Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), care promovează dezvoltarea sectorului TIC în Republica Moldova, inclusiv prin stabilirea parteneriatelor între companiile private și instituțiile de învățământ din Moldova, pentru a îmbunătăți în timp calitatea și cantitatea absolvenților instruiți în domeniul tehnologiilor informaționale și ale comunicațiilor. În cadrul aceluiași parteneriat dintre ATIC și UTM, profesorii care și-au ridicat recent primele certificate CISCO Systems urmează să beneficieze în continuare de cursuri gratuite de instruire la niveluri din ce în ce mai avansate. The post 50 de profesori UTM au primit certificate CISCO appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Google a cumpărat o parte din HTC, cu 1,1 miliarde de dolari Dupa cum era de așteptat, Google a anunțat încheierea unui acord de achiziționare a unei părți a afacerii producatorului de smartphone-uri din Taiwan – HTC. Conform acestui acord, la Google va trece o echipă de specialiști HTC care au participat la dezvoltarea smartphone-urilor Pixel. În plus, gigantul IT va primi licențe neexclusive pentru anumite dezvoltări ale companiei taiwaneze. Se așteaptă ca tranzacția îi va permite Google să-și consolideze poziția pe piața dispozitivelor mobile. Specialiștii HTC vor ajuta Google în dezvoltarea de produse inovatoare care vor fi lansate în următorii câțiva ani. Suma tranzacției este de 1,1 miliarde de dolari. Acesta va fi finalizată la începutul anului viitor, după obținerea autorizațiilor necesare din partea autorităților de reglementare. Acordul cu Google ar trebui să ajute compania taiwaneză să-și îmbunătățească situația financiară. HTC își va păstra propriul brand și va continua să lanseze smartphone-uri. Până la sfârșitul acestui an, compania intenționează să anunțe cel puțin trei dispozitive noi. În plus, vânzarea unei părți din active va ajuta HTC să-și concentreze eforturile asupra realității virtuale (VR), în special asupra căștii HTC Vive. The post Google a cumpărat o parte din HTC, cu 1,1 miliarde de dolari appeared first on ITMoldova.
3 zile
ITMoldova / Publicat acum 3 zile
Dupa cum era de așteptat, Google a anunțat încheierea unui acord de achiziționare a unei părți a afacerii producatorului de smartphone-uri din Taiwan – HTC. Conform acestui acord, la Google va trece o echipă de specialiști HTC care au participat la dezvoltarea smartphone-urilor Pixel. În plus, gigantul IT va primi licențe neexclusive pentru anumite dezvoltări ale companiei taiwaneze. Se așteaptă ca tranzacția îi va permite Google să-și consolideze poziția pe piața dispozitivelor mobile. Specialiștii HTC vor ajuta Google în dezvoltarea de produse inovatoare care vor fi lansate în următorii câțiva ani. Suma tranzacției este de 1,1 miliarde de dolari. Acesta va fi finalizată la începutul anului viitor, după obținerea autorizațiilor necesare din partea autorităților de reglementare. Acordul cu Google ar trebui să ajute compania taiwaneză să-și îmbunătățească situația financiară. HTC își va păstra propriul brand și va continua să lanseze smartphone-uri. Până la sfârșitul acestui an, compania intenționează să anunțe cel puțin trei dispozitive noi. În plus, vânzarea unei părți din active va ajuta HTC să-și concentreze eforturile asupra realității virtuale (VR), în special asupra căștii HTC Vive. The post Google a cumpărat o parte din HTC, cu 1,1 miliarde de dolari appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Meizu M6 – un nou smartphone de buget, de 105 dolari Compania Meizu a prezentat astăzi smartphone-ul de buget – Meizu M6. Dispozitivul a primit un design mai sofisticat, specificații actualizate, precum și o nouă versiune a sistemului de operare Android 7.0 Nougat, preinstalat din cutie. Aspectul lui Meizu M6 a suferit unele modificări. Compania nu a renunțat la carcasa din policarbonat în favoarea metalului, în noul smartphone de buget, dar a îmbunătățit-o. Carcasa dispozitivului este acoperită cu un strat special de metal, așa că M6 arată și se simte în mâna ca un smartphone metalic. Antenele de pe panoul din spate sunt mai subțiri, completând designul tradițional al dispozitivului Meizu. Diagonala ecranului a rămas aceiași – 5.2 inch, 1280×720 pixeli (HD). Matricea utilizată este IGZO de la Sharp. Procesorul și memoria la fel nu s-au schimbat: dispozitivul a primit același MediaTek MT6750N cu 8 nuclee, tactat la 1,5 GHz, 2/3 GB RAM LPDDR3 și 16/32 GB de memorie internă. Spațiul de stocare mai poate fi extins cu încă 128 GB. Capacitatea bateriei este de 3 070 mAh. Aceasta oferă o autonomie de până la 2 zile de utilizare activă. Meizu M6 este echipat cu o cameră principală Sony IMX278, cu rezoluție de 13 megapixeli (diafragma f/2.2, autofocus și flash LED), cu o funcție de reducere a zgomotului și HDR. Camera frontală a fost îmbunătățită și a primit un senzor de 8 megapixeli (în M5 este de 5 megapixeli), cu tehnologia Face AE Light Boost și algoritmi de fotografiere de la ArcSoft. Modulele wireless ale Meizu M6 includ GPS, GLONASS, Wi-Fi (2.4/5 GHz), Bluetooth 4.1 și 4G LTE. Scanerul de amprente mTouch 2.1 este integrat în butonul Home de pe panoul frontal. Sistemul de operare utilizat este Android 7.0 Nougat, cu interfața Flyme 6. Meizu M6 va apărea în vânzare începând cu data de 25 septembrie, la un preț care începe de la 105 dolari. The post Meizu M6 – un nou smartphone de buget, de 105 dolari appeared first on ITMoldova.
4 zile
ITMoldova / Publicat acum 4 zile
Compania Meizu a prezentat astăzi smartphone-ul de buget – Meizu M6. Dispozitivul a primit un design mai sofisticat, specificații actualizate, precum și o nouă versiune a sistemului de operare Android 7.0 Nougat, preinstalat din cutie. Aspectul lui Meizu M6 a suferit unele modificări. Compania nu a renunțat la carcasa din policarbonat în favoarea metalului, în noul smartphone de buget, dar a îmbunătățit-o. Carcasa dispozitivului este acoperită cu un strat special de metal, așa că M6 arată și se simte în mâna ca un smartphone metalic. Antenele de pe panoul din spate sunt mai subțiri, completând designul tradițional al dispozitivului Meizu. Diagonala ecranului a rămas aceiași – 5.2 inch, 1280×720 pixeli (HD). Matricea utilizată este IGZO de la Sharp. Procesorul și memoria la fel nu s-au schimbat: dispozitivul a primit același MediaTek MT6750N cu 8 nuclee, tactat la 1,5 GHz, 2/3 GB RAM LPDDR3 și 16/32 GB de memorie internă. Spațiul de stocare mai poate fi extins cu încă 128 GB. Capacitatea bateriei este de 3 070 mAh. Aceasta oferă o autonomie de până la 2 zile de utilizare activă. Meizu M6 este echipat cu o cameră principală Sony IMX278, cu rezoluție de 13 megapixeli (diafragma f/2.2, autofocus și flash LED), cu o funcție de reducere a zgomotului și HDR. Camera frontală a fost îmbunătățită și a primit un senzor de 8 megapixeli (în M5 este de 5 megapixeli), cu tehnologia Face AE Light Boost și algoritmi de fotografiere de la ArcSoft. Modulele wireless ale Meizu M6 includ GPS, GLONASS, Wi-Fi (2.4/5 GHz), Bluetooth 4.1 și 4G LTE. Scanerul de amprente mTouch 2.1 este integrat în butonul Home de pe panoul frontal. Sistemul de operare utilizat este Android 7.0 Nougat, cu interfața Flyme 6. Meizu M6 va apărea în vânzare începând cu data de 25 septembrie, la un preț care începe de la 105 dolari. The post Meizu M6 – un nou smartphone de buget, de 105 dolari appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Orange oferă burse de excelenţă pentru profesorii de informatică din zonele rurale Eşti profesor de informatică? Ai vârsta de cel mult 35 de ani? Activezi în una din instituţiile de învăţământ din mediul rural? Acum ai şansa să obţii o bursă de excelenţă oferită de Fundaţia Orange. Până pe 25 octombrie aplică la concurs şi poţi câştiga o bursă în valoare de 25 de mii de lei şi un laptop. Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova, susţinut de Ministerul Educaţiei al RM. Condiţii de participare Candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe. să fie cetăţeni şi rezidenţi ai RM; să fie absolvenţi ai instituţiilor universitare din RM, ciclul Licenţă şi/sau ciclul Masterat, la specialităţile pedagogice în informatică şi/sau altele relevante acestui domeniu; să activeze în calitate de profesor de informatică într-o instituţie de învăţământ localizată în zonă rurală, centru raional sau suburbiile mun. Chișinău (cu excepţia or. Chişinău şi mun. Bălţi); să aibă vârsta de până la 35 de ani inclusiv; să demonstreze reuşită academică. Proiectul nu face discriminări pe criterii religioase sau etnice. Pentru a participa în concurs, candidaţii trebuie să prezinte următoarele documente. Formular de aplicare completat cu date personale (http://www.eac.md/ro); Scrisoare de motivare, în care să fie expuse argumentele care au determinat alegerea făcută în favoarea angajării în calitate de profesor la o instituţie de învăţământ rurală; Copie autentificată a Diplomei de licenţă, inclusiv a suplimentului la diplomă; Copie autentificată a Diplomei de master, inclusiv a suplimentului la diplomă (dacă este cazul); Extrasul de pe ordinul de angajare în calitate de profesor de informatică la o instituţie de învăţământ din zonă rurală (se prezintă atât pentru locul de bază cât şi pentru cele prin cumul); Caracteristica instituţiei de învăţământ (este inclusă în formularul de aplicare) – se completează de către directorul instituţiei, în care este angajat (se prezintă atât pentru locul de bază cât şi pentru cele prin cumul); Copie xerox a buletinului de identitate a participantului. Termen limită de aplicare – 25 octombrie 2017! Dosarele se vor depune la sediul Centrului de Informaţii Universitare, personal sau prin scrisoare recomandată. Dosarele incomplete sau prezentate după termenul limită nu vor fi examinate! Informaţii suplimentare şi formulare de aplicare pot fi solicitate la sediul Centrului de Informaţii Universitare de pe str. Puşkin 16, Chişinău, MD 2012, tel: (022) 221167, 221172, 068220072, www.eac.md. The post Orange oferă burse de excelenţă pentru profesorii de informatică din zonele rurale appeared first on ITMoldova.
4 zile
ITMoldova / Publicat acum 4 zile
Eşti profesor de informatică? Ai vârsta de cel mult 35 de ani? Activezi în una din instituţiile de învăţământ din mediul rural? Acum ai şansa să obţii o bursă de excelenţă oferită de Fundaţia Orange. Până pe 25 octombrie aplică la concurs şi poţi câştiga o bursă în valoare de 25 de mii de lei şi un laptop. Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova, susţinut de Ministerul Educaţiei al RM. Condiţii de participare Candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe. să fie cetăţeni şi rezidenţi ai RM; să fie absolvenţi ai instituţiilor universitare din RM, ciclul Licenţă şi/sau ciclul Masterat, la specialităţile pedagogice în informatică şi/sau altele relevante acestui domeniu; să activeze în calitate de profesor de informatică într-o instituţie de învăţământ localizată în zonă rurală, centru raional sau suburbiile mun. Chișinău (cu excepţia or. Chişinău şi mun. Bălţi); să aibă vârsta de până la 35 de ani inclusiv; să demonstreze reuşită academică. Proiectul nu face discriminări pe criterii religioase sau etnice. Pentru a participa în concurs, candidaţii trebuie să prezinte următoarele documente. Formular de aplicare completat cu date personale (http://www.eac.md/ro); Scrisoare de motivare, în care să fie expuse argumentele care au determinat alegerea făcută în favoarea angajării în calitate de profesor la o instituţie de învăţământ rurală; Copie autentificată a Diplomei de licenţă, inclusiv a suplimentului la diplomă; Copie autentificată a Diplomei de master, inclusiv a suplimentului la diplomă (dacă este cazul); Extrasul de pe ordinul de angajare în calitate de profesor de informatică la o instituţie de învăţământ din zonă rurală (se prezintă atât pentru locul de bază cât şi pentru cele prin cumul); Caracteristica instituţiei de învăţământ (este inclusă în formularul de aplicare) – se completează de către directorul instituţiei, în care este angajat (se prezintă atât pentru locul de bază cât şi pentru cele prin cumul); Copie xerox a buletinului de identitate a participantului. Termen limită de aplicare – 25 octombrie 2017! Dosarele se vor depune la sediul Centrului de Informaţii Universitare, personal sau prin scrisoare recomandată. Dosarele incomplete sau prezentate după termenul limită nu vor fi examinate! Informaţii suplimentare şi formulare de aplicare pot fi solicitate la sediul Centrului de Informaţii Universitare de pe str. Puşkin 16, Chişinău, MD 2012, tel: (022) 221167, 221172, 068220072, www.eac.md. The post Orange oferă burse de excelenţă pentru profesorii de informatică din zonele rurale appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Tim Cook a fost întrebat dacă prețul iPhone X nu este prea mare pentru un american iPhone X este cel mai scump smartphone lansat vreodată de către Apple. Atât de scump încât și americanii au observat acest lucru, și sunt indignați. Într-un interviu acordat pentru ABC News, lui Tim Cook i-a fost adresată una din aceste întrebări de pe Twitter. Spectatorul a întrebat dacă lui Tim Cook nu i se pare că prețul iPhone-ului X este prea mare pentru un american cu venit mediu. La care șeful Apple a răspuns că acesta este un preț rezonabil pentru tehnologia ascunsă în dispozitiv. „Mulți oameni plătesc pentru telefoane o perioada lungă de timp și foarte puțini îl achită cu o singură plată. De asemenea, majoritatea oamenilor își vând telefonul actual, ceea ce duce, de fapt, la obținerea unui preț mai mic. Unii operatori oferă subvenții și reduceri”, a explicat Tim Cook. Mai târziu, el a adăugat că misiunea Apple nu este să vândă totul și să arate profituri mari: „Sarcina noastră este să creăm cel mai bun produs care îmbogățește viața oamenilor. Noi vrem să ajutăm oamenii”. Mai jos puteți vedea cât costă iPhone X în unele țări: The post Tim Cook a fost întrebat dacă prețul iPhone X nu este prea mare pentru un american appeared first on ITMoldova.
4 zile
ITMoldova / Publicat acum 4 zile
iPhone X este cel mai scump smartphone lansat vreodată de către Apple. Atât de scump încât și americanii au observat acest lucru, și sunt indignați. Într-un interviu acordat pentru ABC News, lui Tim Cook i-a fost adresată una din aceste întrebări de pe Twitter. Spectatorul a întrebat dacă lui Tim Cook nu i se pare că prețul iPhone-ului X este prea mare pentru un american cu venit mediu. La care șeful Apple a răspuns că acesta este un preț rezonabil pentru tehnologia ascunsă în dispozitiv. „Mulți oameni plătesc pentru telefoane o perioada lungă de timp și foarte puțini îl achită cu o singură plată. De asemenea, majoritatea oamenilor își vând telefonul actual, ceea ce duce, de fapt, la obținerea unui preț mai mic. Unii operatori oferă subvenții și reduceri”, a explicat Tim Cook. Mai târziu, el a adăugat că misiunea Apple nu este să vândă totul și să arate profituri mari: „Sarcina noastră este să creăm cel mai bun produs care îmbogățește viața oamenilor. Noi vrem să ajutăm oamenii”. Mai jos puteți vedea cât costă iPhone X în unele țări: The post Tim Cook a fost întrebat dacă prețul iPhone X nu este prea mare pentru un american appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Google Pixel 2 XL va fi mai scump decât predecesorul său Au apărut zvonuri despre politica de preț a companiei Google privind viitoarele smartphone-uri Pixel. Deci, prețul de pornire pentru modelul Google Pixel 2 va fi similar cu cel al modelului din anul trecut. Iar Pixel 2 XL, în ziua lansării, va fi mult mai scump decât versiunea precedentă – modelul cu 64 GB de memorie va costa 850 de dolari (față de 770 dolari anterior). Versiunea modelului de top cu 128 GB va costa 950 de dolari. În ceea ce privește Google Pixel 2, atunci versiunea cu 64 GB de memorie va costa 650 de dolari și cea cu 128 GB – 750 de dolari. Pixel 2 este produs de către HTC. Potrivit zvonurilor, smartphone-ul va primi un ecran de 5 inch cu margini destul de vizibile, în timp ce Pixel 2 XL, produs de LG, va fi echipat cu un ecran de 6 inch, cu margini subțiri. Modelul de top va primi 4 GB de RAM și procesor Snapdragon 835. The post Google Pixel 2 XL va fi mai scump decât predecesorul său appeared first on ITMoldova.
4 zile
ITMoldova / Publicat acum 4 zile
Au apărut zvonuri despre politica de preț a companiei Google privind viitoarele smartphone-uri Pixel. Deci, prețul de pornire pentru modelul Google Pixel 2 va fi similar cu cel al modelului din anul trecut. Iar Pixel 2 XL, în ziua lansării, va fi mult mai scump decât versiunea precedentă – modelul cu 64 GB de memorie va costa 850 de dolari (față de 770 dolari anterior). Versiunea modelului de top cu 128 GB va costa 950 de dolari. În ceea ce privește Google Pixel 2, atunci versiunea cu 64 GB de memorie va costa 650 de dolari și cea cu 128 GB – 750 de dolari. Pixel 2 este produs de către HTC. Potrivit zvonurilor, smartphone-ul va primi un ecran de 5 inch cu margini destul de vizibile, în timp ce Pixel 2 XL, produs de LG, va fi echipat cu un ecran de 6 inch, cu margini subțiri. Modelul de top va primi 4 GB de RAM și procesor Snapdragon 835. The post Google Pixel 2 XL va fi mai scump decât predecesorul său appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Prima imagine cu Huawei Mate 10, care va costa mai mult decât iPhone X A fost publicată o imagine cu smartphone-ul Huawei Mate 10, pe care producătorul chinez îl poziționează ca un concurent pentru noile smartphone-uri Apple. Potrivit zvonurilor, Mate 10 va costa 1.100 de dolari, adică va fi mai scump decât iPhone X. Imaginea dispozitivului a fost distribuită de către @evleaks – o sursă care periodic publică informații fiabile despre dispozitive încă neanunțate. Se presupune că Huawei Mate 10 va primi un ecran de 6 inch, cu o rezoluție de 1080×2160 pixeli, procesor Kirin 970, 6 GB de RAM și 64 GB de spațiu pentru stocare, o baterie de 4000 mAh și un modul foto dual cu senzori Leica. Prezentarea smartphone-ului va avea loc pe 16 octombrie, la München. Se așteaptă că Huawei va pune accentul pe posibilitățile cipului Kirin 970, echipat cu procesor „neural”. Acesta va recunoaște în timp real obiectele și vocea, și va  îmbunătăți calitatea pozelor. Nu în zadar compania tachinează în ultima perioada Apple. The post Prima imagine cu Huawei Mate 10, care va costa mai mult decât iPhone X appeared first on ITMoldova.
5 zile
ITMoldova / Publicat acum 5 zile
A fost publicată o imagine cu smartphone-ul Huawei Mate 10, pe care producătorul chinez îl poziționează ca un concurent pentru noile smartphone-uri Apple. Potrivit zvonurilor, Mate 10 va costa 1.100 de dolari, adică va fi mai scump decât iPhone X. Imaginea dispozitivului a fost distribuită de către @evleaks – o sursă care periodic publică informații fiabile despre dispozitive încă neanunțate. Se presupune că Huawei Mate 10 va primi un ecran de 6 inch, cu o rezoluție de 1080×2160 pixeli, procesor Kirin 970, 6 GB de RAM și 64 GB de spațiu pentru stocare, o baterie de 4000 mAh și un modul foto dual cu senzori Leica. Prezentarea smartphone-ului va avea loc pe 16 octombrie, la München. Se așteaptă că Huawei va pune accentul pe posibilitățile cipului Kirin 970, echipat cu procesor „neural”. Acesta va recunoaște în timp real obiectele și vocea, și va  îmbunătăți calitatea pozelor. Nu în zadar compania tachinează în ultima perioada Apple. The post Prima imagine cu Huawei Mate 10, care va costa mai mult decât iPhone X appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
EVA – al doilea robot NAO la UTM Astăzi, 19 septembrie 2017, studenții Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM au avut ocazia să o cunoască și să o primească în „familia” lor pe Eva, cel de-al doilea robot NAO din Republica Moldova. Eva are înălțimea de 58 cm, greutatea – 5 kg, ochi negri şi este „pasionată” de dans, mișcare, comunicare. Aici, la UTM, l-a „întâlnit” pe Frank și acum cei doi formează o frumoasă pereche, dotată cu muuuultă inteligență artificială. Achiziționat încă în 2015 de către UTM, Frank este implicat în cursurile universitare de Programare Logică, Inteligență Artificială, Proiectare și Sisteme de Microprocesoare, dar și în activități de cercetare. Iar Eva, deși a „venit” în Moldova de curând, în iulie 2017, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției (SDC), a reușit deja să fie implicată în Tabăra de Vară STEM, organizată în cadrul programului GirlsGoIT. Prezenți la eveniment, reprezentantul SDC în Moldova – Natalia CERNAT; președinta TEKEDU – Mihaela IURAȘCU, rectorul UTM – prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN; șefa Departamentului Informatică şi Ingineria Sistemelor – conf. univ., dr. Viorica SUDACEVSCHI, au salutat lansarea în anul curent la FCIM-UTM a noului program de studii „Robotică și mecatronică” și au menționat cu satisfacție pasiunea studenților pentru programarea avansată a roboților NAO, robotică, senzori și rețele de senzori, modalități de aplicare ale sistemelor robotice etc. În context, participanții la reuniune, au prezentat perspectivele pe care le aduce implicarea roboților în activitatea educațională, de cercetare, dar și diverse aspecte privind implicarea fetelor în domeniul tehnologiilor. În special s-a menționat că, pe lângă implicarea sa în activitatea UTM, Eva va deveni ambasadoarea egalității de gen prin intermediul proiectului GirlsGoIT, stimulând implicarea unui număr mai mare de fete în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică). The post EVA – al doilea robot NAO la UTM appeared first on ITMoldova.
5 zile
ITMoldova / Publicat acum 5 zile
Astăzi, 19 septembrie 2017, studenții Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM au avut ocazia să o cunoască și să o primească în „familia” lor pe Eva, cel de-al doilea robot NAO din Republica Moldova. Eva are înălțimea de 58 cm, greutatea – 5 kg, ochi negri şi este „pasionată” de dans, mișcare, comunicare. Aici, la UTM, l-a „întâlnit” pe Frank și acum cei doi formează o frumoasă pereche, dotată cu muuuultă inteligență artificială. Achiziționat încă în 2015 de către UTM, Frank este implicat în cursurile universitare de Programare Logică, Inteligență Artificială, Proiectare și Sisteme de Microprocesoare, dar și în activități de cercetare. Iar Eva, deși a „venit” în Moldova de curând, în iulie 2017, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției (SDC), a reușit deja să fie implicată în Tabăra de Vară STEM, organizată în cadrul programului GirlsGoIT. Prezenți la eveniment, reprezentantul SDC în Moldova – Natalia CERNAT; președinta TEKEDU – Mihaela IURAȘCU, rectorul UTM – prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN; șefa Departamentului Informatică şi Ingineria Sistemelor – conf. univ., dr. Viorica SUDACEVSCHI, au salutat lansarea în anul curent la FCIM-UTM a noului program de studii „Robotică și mecatronică” și au menționat cu satisfacție pasiunea studenților pentru programarea avansată a roboților NAO, robotică, senzori și rețele de senzori, modalități de aplicare ale sistemelor robotice etc. În context, participanții la reuniune, au prezentat perspectivele pe care le aduce implicarea roboților în activitatea educațională, de cercetare, dar și diverse aspecte privind implicarea fetelor în domeniul tehnologiilor. În special s-a menționat că, pe lângă implicarea sa în activitatea UTM, Eva va deveni ambasadoarea egalității de gen prin intermediul proiectului GirlsGoIT, stimulând implicarea unui număr mai mare de fete în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică). The post EVA – al doilea robot NAO la UTM appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Fanii Apple ignoră iPhone 8 ? Fanii produselor Apple au decis sa aștepte lansarea celui mai scump smartphone al companiei – iPhone X. Aceștia ignora iPhone 8 și 8 Plus. La această concluzie au ajuns cei de la KGI Securities, care au studiat timpul de livrare pentru noile smartphone-uri. De obicei, după deschiderea precomenzilor pentru noul iPhone, timpul de livrare a telefoanelor ajunge până la 3-6 săptămâni. După patru zile de la startul acceptării precomenzilor, iPhone 8 va ajunge la utilizatori în 1-2 săptămâni. Prin urmare, experții cred că iPhone X, care va apărea abia în luna noiembrie, a scăzut cererea pentru alte smartphone-uri Apple. Aceiași specialiști KGI Securities sunt încrezători că există un deficit de unități iPhone X. Se pretinde că Apple nu va reuși să facă față cererii sporite pentru dispozitivul de top, cel puțin până în primul trimestru din 2018. The post Fanii Apple ignoră iPhone 8 ? appeared first on ITMoldova.
5 zile
ITMoldova / Publicat acum 5 zile
Fanii produselor Apple au decis sa aștepte lansarea celui mai scump smartphone al companiei – iPhone X. Aceștia ignora iPhone 8 și 8 Plus. La această concluzie au ajuns cei de la KGI Securities, care au studiat timpul de livrare pentru noile smartphone-uri. De obicei, după deschiderea precomenzilor pentru noul iPhone, timpul de livrare a telefoanelor ajunge până la 3-6 săptămâni. După patru zile de la startul acceptării precomenzilor, iPhone 8 va ajunge la utilizatori în 1-2 săptămâni. Prin urmare, experții cred că iPhone X, care va apărea abia în luna noiembrie, a scăzut cererea pentru alte smartphone-uri Apple. Aceiași specialiști KGI Securities sunt încrezători că există un deficit de unități iPhone X. Se pretinde că Apple nu va reuși să facă față cererii sporite pentru dispozitivul de top, cel puțin până în primul trimestru din 2018. The post Fanii Apple ignoră iPhone 8 ? appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Zvonuri: Samsung Galaxy S9 va putea înregistra video cu o frecvență de 1000 de cadre pe secundă Publicația wccftech susține că Samsung va acorda multă atenție camerei smartphone-ului Galaxy S9, care va fi prezentat în 2018. În special, există informații că dispozitivul va primi un regim de înregistrare video cu o frecvență de 1000 de cadre pe secundă. Se remarcă faptul că Samsung dezvoltă propriul senzor, compania nu intenționează să contacteze producătorii terți. De asemenea, se anunță că Galaxy S9 va primi mod de înregistrare video în format 4K la 60 de cadre pe secundă, precum noile iPhone-uri. Cu toate acestea, nu există informații despre rezoluția utilizată de Galaxy S9 la înregistrarea cu 1000 fps. Alte smartphone-uri deja se pot lauda cu astfel de tehnologii: de exemplu, modelele de top Sony Xperia permit înregistrarea videoclipurilor scurte cu 720p, la o frecvență de 960 fps. The post Zvonuri: Samsung Galaxy S9 va putea înregistra video cu o frecvență de 1000 de cadre pe secundă appeared first on ITMoldova.
5 zile
ITMoldova / Publicat acum 5 zile
Publicația wccftech susține că Samsung va acorda multă atenție camerei smartphone-ului Galaxy S9, care va fi prezentat în 2018. În special, există informații că dispozitivul va primi un regim de înregistrare video cu o frecvență de 1000 de cadre pe secundă. Se remarcă faptul că Samsung dezvoltă propriul senzor, compania nu intenționează să contacteze producătorii terți. De asemenea, se anunță că Galaxy S9 va primi mod de înregistrare video în format 4K la 60 de cadre pe secundă, precum noile iPhone-uri. Cu toate acestea, nu există informații despre rezoluția utilizată de Galaxy S9 la înregistrarea cu 1000 fps. Alte smartphone-uri deja se pot lauda cu astfel de tehnologii: de exemplu, modelele de top Sony Xperia permit înregistrarea videoclipurilor scurte cu 720p, la o frecvență de 960 fps. The post Zvonuri: Samsung Galaxy S9 va putea înregistra video cu o frecvență de 1000 de cadre pe secundă appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Gmail transformă adresele și numerele de telefon în hyperlink-uri interactive Google a lansat o nouă actualizare pentru serviciile Gmail și Inbox. Actualizarea oferă o schimbare utilă de economisire a timpului – opțiunea de a converti adresele (e-mail și cele obișnuite), cât și numerele de telefon în hyperlink-uri interactive. „Dacă faceți clic pe un link de adresă veți ajunge pe Google Maps”, explică compania. În mod similar, prin accesarea unei adrese de e-mail se va compune un e-mail nou. Pentru utilizatorii de telefonie mobilă – atingerea unui număr de telefon va iniția procesul de apelare prin aplicația telefonică implicită a dispozitivului. Actualizarea a început să fie distribuită și este disponibilă pentru utilizatorii de Android, iOS și web. The post Gmail transformă adresele și numerele de telefon în hyperlink-uri interactive appeared first on ITMoldova.
5 zile
ITMoldova / Publicat acum 5 zile
Google a lansat o nouă actualizare pentru serviciile Gmail și Inbox. Actualizarea oferă o schimbare utilă de economisire a timpului – opțiunea de a converti adresele (e-mail și cele obișnuite), cât și numerele de telefon în hyperlink-uri interactive. „Dacă faceți clic pe un link de adresă veți ajunge pe Google Maps”, explică compania. În mod similar, prin accesarea unei adrese de e-mail se va compune un e-mail nou. Pentru utilizatorii de telefonie mobilă – atingerea unui număr de telefon va iniția procesul de apelare prin aplicația telefonică implicită a dispozitivului. Actualizarea a început să fie distribuită și este disponibilă pentru utilizatorii de Android, iOS și web. The post Gmail transformă adresele și numerele de telefon în hyperlink-uri interactive appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Cum să fac poze și selfie super-tari cu smartphone-ul și ce aplicații mobile să folosesc pentru editarea pozelor? La aceste întrebări răspunde Alex Bred, Travel Photographer și un Awesome Dude. Vezi acum noul video realizat de Laboratorul Darwin. Ce ai vrea să mai afli despre Mobile Photography?   The post Cum să fac poze și selfie super-tari cu smartphone-ul și ce aplicații mobile să folosesc pentru editarea pozelor? appeared first on ITMoldova.
6 zile
ITMoldova / Publicat acum 6 zile
La aceste întrebări răspunde Alex Bred, Travel Photographer și un Awesome Dude. Vezi acum noul video realizat de Laboratorul Darwin. Ce ai vrea să mai afli despre Mobile Photography?   The post Cum să fac poze și selfie super-tari cu smartphone-ul și ce aplicații mobile să folosesc pentru editarea pozelor? appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Hackerii au distribuit malware prin intermediul CCleaner Hackerii au reușit să găsească o vulnerabilitate în sistemul de securitate al programului CCleaner și să integreze malware în acesta. Utilizatorii, descărcând versiunea licențiată a softului, descărcau și virusul. Se anunță că numărul exact de descărcări a versiunii periculoase a programului (5.33.6162) este necunoscut, însă doar într-o săptămână numărul de descărcări a aplicației depășit 5 milioane. Potrivit companiei Avast, în total CCleaner a fost descărcat mai mult de 2 miliarde de ori, ceea ce face programul atractiv pentru hackeri. În plus, de la CCleaner utilizatorii nu așteptau astfel de probleme, deoarece programul trebuie doar să optimizeze funcționarea sistemului de operare și să îl curățe de fișierele acumulate. Se anunță că dezvoltatorii programului au aflat rapid despre problema dată și au eliminat vulnerabilitatea. De asemenea, de la acest atac a avut de suferit și versiunea 1.07.3191 CCleaner Cloud. Utilizatorilor li se recomandă să actualizeze programul la ultima versiune (5.34), cât mai curând posibil. The post Hackerii au distribuit malware prin intermediul CCleaner appeared first on ITMoldova.
6 zile
ITMoldova / Publicat acum 6 zile
Hackerii au reușit să găsească o vulnerabilitate în sistemul de securitate al programului CCleaner și să integreze malware în acesta. Utilizatorii, descărcând versiunea licențiată a softului, descărcau și virusul. Se anunță că numărul exact de descărcări a versiunii periculoase a programului (5.33.6162) este necunoscut, însă doar într-o săptămână numărul de descărcări a aplicației depășit 5 milioane. Potrivit companiei Avast, în total CCleaner a fost descărcat mai mult de 2 miliarde de ori, ceea ce face programul atractiv pentru hackeri. În plus, de la CCleaner utilizatorii nu așteptau astfel de probleme, deoarece programul trebuie doar să optimizeze funcționarea sistemului de operare și să îl curățe de fișierele acumulate. Se anunță că dezvoltatorii programului au aflat rapid despre problema dată și au eliminat vulnerabilitatea. De asemenea, de la acest atac a avut de suferit și versiunea 1.07.3191 CCleaner Cloud. Utilizatorilor li se recomandă să actualizeze programul la ultima versiune (5.34), cât mai curând posibil. The post Hackerii au distribuit malware prin intermediul CCleaner appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Șeful Qualcomm: Principalele inovații sunt acum în automobile Potrivit șefului Qualcomm, Steven Mollenkopf, majoritatea inovațiilor sunt acum în industria automobilelor. În opinia sa, cele mai avansate evoluții se desfășoară acum în acest domeniu, iar tendința va continua în următorii zece ani. Se anunță că nu este vorba despre îmbunătățirea caracteristicilor de viteză, ci despre o mai bună interacțiune între autoturisme pentru a îmbunătăți siguranța. „Automobilele trec printr-un val major de inovare. Multe dintre ele se referă la domenii în care Qualcomm este expert. Vom fi prezenți aici tot mai mult și mai mult”, a declarat Mollenkopf. Probabil, șeful Qualcomm are în vedere dezvoltarea unor sisteme inteligente, precum și noi modalități de a interacționa cu interfețele sistemelor multimedia. Procesoarele Qualcomm din seria Snapdragon sunt instalate în prezent în majoritatea smartphone-urilor de top: Samsung Galaxy S8 și Note 8, LG V30, Essential Phone și altele. The post Șeful Qualcomm: Principalele inovații sunt acum în automobile appeared first on ITMoldova.
6 zile
ITMoldova / Publicat acum 6 zile
Potrivit șefului Qualcomm, Steven Mollenkopf, majoritatea inovațiilor sunt acum în industria automobilelor. În opinia sa, cele mai avansate evoluții se desfășoară acum în acest domeniu, iar tendința va continua în următorii zece ani. Se anunță că nu este vorba despre îmbunătățirea caracteristicilor de viteză, ci despre o mai bună interacțiune între autoturisme pentru a îmbunătăți siguranța. „Automobilele trec printr-un val major de inovare. Multe dintre ele se referă la domenii în care Qualcomm este expert. Vom fi prezenți aici tot mai mult și mai mult”, a declarat Mollenkopf. Probabil, șeful Qualcomm are în vedere dezvoltarea unor sisteme inteligente, precum și noi modalități de a interacționa cu interfețele sistemelor multimedia. Procesoarele Qualcomm din seria Snapdragon sunt instalate în prezent în majoritatea smartphone-urilor de top: Samsung Galaxy S8 și Note 8, LG V30, Essential Phone și altele. The post Șeful Qualcomm: Principalele inovații sunt acum în automobile appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Componentele iPhone X costă 413 dolari În timp ce Apple se pregătește să lanseze smartphone-ul său de top pe piață, inginerii chinezi au decis să dezvăluie informații despre componentele modelului iPhone X. Cel mai scump element este display-ul OLED Samsung de 5,8 inch, care costă 80 de dolari. Prețul total al componentelor este de 412,75 dolari. Potrivit ichunt, noul procesor A11 Bionic costă 26 de dolari, memoria internă de 256 GB produsă de Toshiba costă 45 de dolari și 3 GB de RAM – 24 de dolari. Setul de senzori pentru Face ID a fost estimat la 25 de dolari, carcasa – la 53 de dolari, iar camera – 33 de dolari. Trebuie menționat faptul ca este vorba doar de prețul componentelor iPhone X. Aici nu sunt incluse cheltuielile pentru dezvoltare, logistică și producția dispozitivului. The post Componentele iPhone X costă 413 dolari appeared first on ITMoldova.
8 zile
ITMoldova / Publicat acum 8 zile
În timp ce Apple se pregătește să lanseze smartphone-ul său de top pe piață, inginerii chinezi au decis să dezvăluie informații despre componentele modelului iPhone X. Cel mai scump element este display-ul OLED Samsung de 5,8 inch, care costă 80 de dolari. Prețul total al componentelor este de 412,75 dolari. Potrivit ichunt, noul procesor A11 Bionic costă 26 de dolari, memoria internă de 256 GB produsă de Toshiba costă 45 de dolari și 3 GB de RAM – 24 de dolari. Setul de senzori pentru Face ID a fost estimat la 25 de dolari, carcasa – la 53 de dolari, iar camera – 33 de dolari. Trebuie menționat faptul ca este vorba doar de prețul componentelor iPhone X. Aici nu sunt incluse cheltuielile pentru dezvoltare, logistică și producția dispozitivului. The post Componentele iPhone X costă 413 dolari appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Face ID poate recunoaște proprietarul chiar cu ochelari, dar nu îl va proteja împotriva hoților În iPhone X, anunțat pe 12 septembrie, se utilizează un scaner facial avansat, dar în unele cazuri acesta poate fi mai puțin comod și chiar mai puțin sigur decât senzorul de amprente Touch ID. La această concluzie se poate ajunge din răspunsurile Apple la întrebările referitoare la funcționarea Face ID. Compania, într-o scrisoare adresată dezvoltatorului iOS, Keith Krimbel, a explicat că sistemul poate recunoaște proprietarii și în ochelari de soare, însă cu unele modele posibil vor fi dificultăți. Datorită scanerului infraroșu, Face ID poate scana ochii chiar și atunci când sunt ascunși de ochelarii întunecați. O alta întrebare a lui Krimbel se referă la siguranță: ce se va întâmplă dacă un hot va smulge din mâini iPhone X și îl va îndrepta spre proprietar, pentru a declanșa scanerul, și va fugi cu gadgetul deblocat? Răspunsul a fost simplu: nu trebuie să te uiți spre smartphone. De asemenea, dacă apeși butoanele de pe cele două părți ale gadgetului se dezactivează Face ID-ul. Dar metoda dată nu este relevantă atunci când smartphone-ul este deja în mâinile hoțului. The post Face ID poate recunoaște proprietarul chiar cu ochelari, dar nu îl va proteja împotriva hoților appeared first on ITMoldova.
8 zile
ITMoldova / Publicat acum 8 zile
În iPhone X, anunțat pe 12 septembrie, se utilizează un scaner facial avansat, dar în unele cazuri acesta poate fi mai puțin comod și chiar mai puțin sigur decât senzorul de amprente Touch ID. La această concluzie se poate ajunge din răspunsurile Apple la întrebările referitoare la funcționarea Face ID. Compania, într-o scrisoare adresată dezvoltatorului iOS, Keith Krimbel, a explicat că sistemul poate recunoaște proprietarii și în ochelari de soare, însă cu unele modele posibil vor fi dificultăți. Datorită scanerului infraroșu, Face ID poate scana ochii chiar și atunci când sunt ascunși de ochelarii întunecați. O alta întrebare a lui Krimbel se referă la siguranță: ce se va întâmplă dacă un hot va smulge din mâini iPhone X și îl va îndrepta spre proprietar, pentru a declanșa scanerul, și va fugi cu gadgetul deblocat? Răspunsul a fost simplu: nu trebuie să te uiți spre smartphone. De asemenea, dacă apeși butoanele de pe cele două părți ale gadgetului se dezactivează Face ID-ul. Dar metoda dată nu este relevantă atunci când smartphone-ul este deja în mâinile hoțului. The post Face ID poate recunoaște proprietarul chiar cu ochelari, dar nu îl va proteja împotriva hoților appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
iPhone 8 și 8 Plus au baterii mai mici decât modelele anterioare Atunci când Apple prezintă un telefon inteligent, se vorbește mai mult despre experiența utilizatorului și mai puțin despre cifre. Recent TENAA, care certifică gadgeturile utilizare în China, a dezvăluit capacitatea bateriilor instalate în iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Capacitatea acestora a scăzut cu 8% pentru ambele modele de iPhone. Dispozitivele, însă, nu au devenit mai subțiri sau mai ușoare, de fapt este chiar invers – sunt cu 0.2 mm mai groase și cântăresc cu 10 și 20 g mai mult, respectiv. Battery RAM iPhone 7 1,960 mAh 2 GB iPhone 8 1,821 mAh 2 GB iPhone 7 Plus 2,900 mAh 3 GB iPhone 8 Plus 2,675 mAh 3 GB Dimensiunile nu afectează durata de viață a bateriei, dar procesorul sigur că da. Apple A11 Bionic, folosit în toate cele trei iphone-uri noi, este produs folosind un proces de fabricație de 10 nm, în timp ce A10 – de 16 nm. Cu siguranță cipul nou consumă mai puțină energie. De asemenea, GPU-ul trebuie să fie mai eficient decât cel anterior. De asemenea, noile iPhone-uri suportă încărcarea rapidă (50% în 30 de minute) și încărcarea fără fir (viteza nu este cunoscută). The post iPhone 8 și 8 Plus au baterii mai mici decât modelele anterioare appeared first on ITMoldova.
9 zile
ITMoldova / Publicat acum 9 zile
Atunci când Apple prezintă un telefon inteligent, se vorbește mai mult despre experiența utilizatorului și mai puțin despre cifre. Recent TENAA, care certifică gadgeturile utilizare în China, a dezvăluit capacitatea bateriilor instalate în iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Capacitatea acestora a scăzut cu 8% pentru ambele modele de iPhone. Dispozitivele, însă, nu au devenit mai subțiri sau mai ușoare, de fapt este chiar invers – sunt cu 0.2 mm mai groase și cântăresc cu 10 și 20 g mai mult, respectiv. Battery RAM iPhone 7 1,960 mAh 2 GB iPhone 8 1,821 mAh 2 GB iPhone 7 Plus 2,900 mAh 3 GB iPhone 8 Plus 2,675 mAh 3 GB Dimensiunile nu afectează durata de viață a bateriei, dar procesorul sigur că da. Apple A11 Bionic, folosit în toate cele trei iphone-uri noi, este produs folosind un proces de fabricație de 10 nm, în timp ce A10 – de 16 nm. Cu siguranță cipul nou consumă mai puțină energie. De asemenea, GPU-ul trebuie să fie mai eficient decât cel anterior. De asemenea, noile iPhone-uri suportă încărcarea rapidă (50% în 30 de minute) și încărcarea fără fir (viteza nu este cunoscută). The post iPhone 8 și 8 Plus au baterii mai mici decât modelele anterioare appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Endava susţine cursuri avansate de Java şi programare web pentru studenţii din Moldova După desfăşurarea cu succes a primului curs de Testare la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea Tehnică a Moldovei, Centrul de Livrare Endava din Chișinău revine din octombrie 2017 cu alte 4 cursuri dedicate studenţilor care îşi doresc să însuşească noi practici şi tehnologii de la oameni care le aplică zi de zi. Astfel, pe lângă cursul de Testare, ce va fi susţinut de această dată la ASEM şi cel de DevOps, Endava vine cu alte două cursuri noi: Dezvoltarea aplicaţiilor Java, pentru studenţii de la UTM şi Dezvoltarea aplicaţiilor web client pentru studenţii de la USM. Cursurile pun accent pe aspecte practice, mult lucru de laborator şi live coding. Locurile sunt limitate, iar selecţia candidaţilor se va face în baza unor teste. Alexandru Catariov, Lead de disciplină Development al Centrului de Livrare Endava din Chișinău: „Fiind responsabil de coordonarea procesului de dezvoltare a acestor cursuri noi, vă pot spune cu siguranţă că ele sunt aliniate la cerinţele pieţei şi oferă o bază solidă pentru aceste specializări. Dacă urmăriţi anunţurile de angajare plasate de companiile IT din Moldova, majoritatea descriu poziţii de Java şi Frontend Developer, ceea ce demonstrează că există o necesitate permanentă de profesionişti în aceste domenii. Cursurile sunt astfel dezvoltate, încât, având şi bazele teoretice obţinute la facultate, candidaţii pot obţine cu uşurinţă un loc în programul de Internship Endava”. Dezvoltarea aplicaţiilor Java – ce trebuie să cunoşti Cursul presupune un accent pe noile practici, noile versiuni Java, practici avansate, tehnologiile pe aplicaţii web, Spring, Hibernate etc. Pentru a fi admişi la acest curs, studenţii trebuie să aibă cunoştinţe fundamentale în următoarele domenii: OOP, Java basic, structuri de date, algoritmi şi baze de date. Cursul de Dezvoltare a aplicaţiilor Java a fost elaborat de 6 senior developeri de la Centrul de Livrare Endava din Chișinău, cu implicarea activă a lui Vitalie Patlatii, şeful departamentului Development. Orele se vor desfăşura în laboratorul renovat şi dotat de Endava de la UTM, începând cu 3 octombrie 2017. Înscrierile (CV sau scrisoare de intenţie) pot fi expediate până la 1 octombrie inclusiv, pe adresa de email: java-course@endava.com. Dezvoltarea aplicaţiilor web client – ce trebuie să cunoşti Pe parcursul orelor studenţii vor învăţa funcţionalităţi avansate de HTML, CSS, animaţii, JavaScript şi tehnologii care sunt în trend la moment, cum ar fi Angular şi React. Pentru a se califica, candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe elementare de UI (User Interface), care se studiază în anul I, să fie familiarizaţi cu noţiunile fundamentale de programare şi să fie iniţiaţi în programarea web: elemente de bază în HTML, CSS şi JavaScript. Cursul de Programare web a fost elaborat şi va fi susţinut de 4 senior developeri de la Centrul de Livrare Endava din Chișinău. Cursul se va desfăşura în laboratorul renovat şi dotat de Endava de la Universitatea de Stat din Moldova, începând cu 16 octombrie 2017. Înscrierile (CV sau scrisoare de intenţie) pot fi expediate până la 10 octombrie inclusiv, pe adresa de email: ui-course@endava.com. The post Endava susţine cursuri avansate de Java şi programare web pentru studenţii din Moldova appeared first on ITMoldova.
9 zile
ITMoldova / Publicat acum 9 zile
După desfăşurarea cu succes a primului curs de Testare la Universitatea de Stat din Moldova şi la Universitatea Tehnică a Moldovei, Centrul de Livrare Endava din Chișinău revine din octombrie 2017 cu alte 4 cursuri dedicate studenţilor care îşi doresc să însuşească noi practici şi tehnologii de la oameni care le aplică zi de zi. Astfel, pe lângă cursul de Testare, ce va fi susţinut de această dată la ASEM şi cel de DevOps, Endava vine cu alte două cursuri noi: Dezvoltarea aplicaţiilor Java, pentru studenţii de la UTM şi Dezvoltarea aplicaţiilor web client pentru studenţii de la USM. Cursurile pun accent pe aspecte practice, mult lucru de laborator şi live coding. Locurile sunt limitate, iar selecţia candidaţilor se va face în baza unor teste. Alexandru Catariov, Lead de disciplină Development al Centrului de Livrare Endava din Chișinău: „Fiind responsabil de coordonarea procesului de dezvoltare a acestor cursuri noi, vă pot spune cu siguranţă că ele sunt aliniate la cerinţele pieţei şi oferă o bază solidă pentru aceste specializări. Dacă urmăriţi anunţurile de angajare plasate de companiile IT din Moldova, majoritatea descriu poziţii de Java şi Frontend Developer, ceea ce demonstrează că există o necesitate permanentă de profesionişti în aceste domenii. Cursurile sunt astfel dezvoltate, încât, având şi bazele teoretice obţinute la facultate, candidaţii pot obţine cu uşurinţă un loc în programul de Internship Endava”. Dezvoltarea aplicaţiilor Java – ce trebuie să cunoşti Cursul presupune un accent pe noile practici, noile versiuni Java, practici avansate, tehnologiile pe aplicaţii web, Spring, Hibernate etc. Pentru a fi admişi la acest curs, studenţii trebuie să aibă cunoştinţe fundamentale în următoarele domenii: OOP, Java basic, structuri de date, algoritmi şi baze de date. Cursul de Dezvoltare a aplicaţiilor Java a fost elaborat de 6 senior developeri de la Centrul de Livrare Endava din Chișinău, cu implicarea activă a lui Vitalie Patlatii, şeful departamentului Development. Orele se vor desfăşura în laboratorul renovat şi dotat de Endava de la UTM, începând cu 3 octombrie 2017. Înscrierile (CV sau scrisoare de intenţie) pot fi expediate până la 1 octombrie inclusiv, pe adresa de email: java-course@endava.com. Dezvoltarea aplicaţiilor web client – ce trebuie să cunoşti Pe parcursul orelor studenţii vor învăţa funcţionalităţi avansate de HTML, CSS, animaţii, JavaScript şi tehnologii care sunt în trend la moment, cum ar fi Angular şi React. Pentru a se califica, candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe elementare de UI (User Interface), care se studiază în anul I, să fie familiarizaţi cu noţiunile fundamentale de programare şi să fie iniţiaţi în programarea web: elemente de bază în HTML, CSS şi JavaScript. Cursul de Programare web a fost elaborat şi va fi susţinut de 4 senior developeri de la Centrul de Livrare Endava din Chișinău. Cursul se va desfăşura în laboratorul renovat şi dotat de Endava de la Universitatea de Stat din Moldova, începând cu 16 octombrie 2017. Înscrierile (CV sau scrisoare de intenţie) pot fi expediate până la 10 octombrie inclusiv, pe adresa de email: ui-course@endava.com. The post Endava susţine cursuri avansate de Java şi programare web pentru studenţii din Moldova appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Volumul vânzărilor serviciilor de comunicaţii electronice a constitut 1 mld. 650,6 mil. lei, în trimestrul doi 2017 În trimestrul doi al anului 2017, volumul cumulat al vânzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale) a constituit 1 mld. 650,6 mil. lei, acest volum fiind în creștere cu 5,2% faţă de primul trimestru al aceluiași an și, în descreștere, cu 2,5%, față de perioada similară a anului 2016, arată Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul doi al anului 2017, publicat astăzi pe pagina electronică a ANRCETI. Trendul ascendent înregistrat în perioada de referință în acest sector a fost determinat de sporirea volumului de vânzări ale serviciilor de acces la Internet mobil și Internet fix. Cea mai mare creştere a vânzărilor, în comparație cu trimestrul doi al anului 2016, – de peste 30% – a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil, unde au fost realizate vânzări în sumă de peste 220 mil. lei. Veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet la puncte fixe au sporit cu 11,1% și au alcătuit 303,1 mil.lei. În același timp, pe celelalte trei segmente de piață: telefonie mobilă, telefonie fixă și difuzarea şi retransmisia programelor audiovizuale a fost înregistrat un trend descendent al volumului de vânzări. Astfel, vânzările serviciilor de telefonie fixă au scăzut, față de trimestrul doi al anului 2016, cu 23,2% și au însumat 177 mil. lei, ale serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale au scăzut cu 8,6% și au alcătuit 63,1 mil. lei, iar ale serviciilor de telefonie mobilă s-au diminuat cu 2,3% și au constituit 854 mil. lei. Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe piețele serviciilor de acces la Internet la puncte fixe și de acces la Internet mobil dedicat: de 178,3 lei și, respectiv, 77,2 lei. Valoarea acestui indicator pe piața serviciului de telefonie mobilă a fost de 76,1 lei, pe piața de telefonie fixă- 50,7 lei, iar pe piața serviciului de televiziune contra plată – 48,4lei. ANRCETI elaborează şi publică rapoarte trimestriale despre evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de comunicaţii electronice, începând cu anul 2012. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice prezentate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicaţiilor electronice. The post Volumul vânzărilor serviciilor de comunicaţii electronice a constitut 1 mld. 650,6 mil. lei, în trimestrul doi 2017 appeared first on ITMoldova.
9 zile
ITMoldova / Publicat acum 9 zile
În trimestrul doi al anului 2017, volumul cumulat al vânzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale) a constituit 1 mld. 650,6 mil. lei, acest volum fiind în creștere cu 5,2% faţă de primul trimestru al aceluiași an și, în descreștere, cu 2,5%, față de perioada similară a anului 2016, arată Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul doi al anului 2017, publicat astăzi pe pagina electronică a ANRCETI. Trendul ascendent înregistrat în perioada de referință în acest sector a fost determinat de sporirea volumului de vânzări ale serviciilor de acces la Internet mobil și Internet fix. Cea mai mare creştere a vânzărilor, în comparație cu trimestrul doi al anului 2016, – de peste 30% – a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil, unde au fost realizate vânzări în sumă de peste 220 mil. lei. Veniturile realizate din vânzarea serviciilor de Internet la puncte fixe au sporit cu 11,1% și au alcătuit 303,1 mil.lei. În același timp, pe celelalte trei segmente de piață: telefonie mobilă, telefonie fixă și difuzarea şi retransmisia programelor audiovizuale a fost înregistrat un trend descendent al volumului de vânzări. Astfel, vânzările serviciilor de telefonie fixă au scăzut, față de trimestrul doi al anului 2016, cu 23,2% și au însumat 177 mil. lei, ale serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale au scăzut cu 8,6% și au alcătuit 63,1 mil. lei, iar ale serviciilor de telefonie mobilă s-au diminuat cu 2,3% și au constituit 854 mil. lei. Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe piețele serviciilor de acces la Internet la puncte fixe și de acces la Internet mobil dedicat: de 178,3 lei și, respectiv, 77,2 lei. Valoarea acestui indicator pe piața serviciului de telefonie mobilă a fost de 76,1 lei, pe piața de telefonie fixă- 50,7 lei, iar pe piața serviciului de televiziune contra plată – 48,4lei. ANRCETI elaborează şi publică rapoarte trimestriale despre evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de comunicaţii electronice, începând cu anul 2012. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice prezentate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicaţiilor electronice. The post Volumul vânzărilor serviciilor de comunicaţii electronice a constitut 1 mld. 650,6 mil. lei, în trimestrul doi 2017 appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Moldtelecom anunță lucrări de rețea cu scopul îmbunătățirii calității deservirii clienților, timp de patru zile În perioada 15-18 septembrie vor avea loc lucrări de rețea cu scopul îmbunătățirii calității deservirii clienților Unite și Moldtelecom. Din acest motiv pot exista incomodități în activarea serviciilor și procesarea datelor despre starea contului și achitările efectuate, care vor avea loc cu întârziere. De asemenea, serviciile informative IVR, USSD, SMS și serviciul de gestionare a contului „Contul Meu” temporar nu vor fi disponibile sau nu vor oferi informații actualizate. Toate aceste acțiuni sunt necesare pentru îmbunătățirea mecanismelor de deservire a clienților și de prestare a serviciilor de gestionare a contului calitative. The post Moldtelecom anunță lucrări de rețea cu scopul îmbunătățirii calității deservirii clienților, timp de patru zile appeared first on ITMoldova.
9 zile
ITMoldova / Publicat acum 9 zile
În perioada 15-18 septembrie vor avea loc lucrări de rețea cu scopul îmbunătățirii calității deservirii clienților Unite și Moldtelecom. Din acest motiv pot exista incomodități în activarea serviciilor și procesarea datelor despre starea contului și achitările efectuate, care vor avea loc cu întârziere. De asemenea, serviciile informative IVR, USSD, SMS și serviciul de gestionare a contului „Contul Meu” temporar nu vor fi disponibile sau nu vor oferi informații actualizate. Toate aceste acțiuni sunt necesare pentru îmbunătățirea mecanismelor de deservire a clienților și de prestare a serviciilor de gestionare a contului calitative. The post Moldtelecom anunță lucrări de rețea cu scopul îmbunătățirii calității deservirii clienților, timp de patru zile appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
BlueBorne – Multiple vulnerabilități descoperite în implementarea tehnologiei Bluetooth Cercetătorii de la Armis Labs au descoperit o serie de vulnerabilități în implementarea tehnologiei Bluetooth, cunoscute sub numele de BlueBorne. Vulnerabilitățile care fac parte din suita BlueBorne afectează majoritatea sistemelor de operare, inclusiv Windows, OS X și Linux, precum și sistemele de operare bazate pe kernel de Linux, cum sunt Android și Tizen. Un atacator neautentificat poate obține de la distanță informații cu privire la dispozitiv sau utilizatorul acestuia, sau poate executa comenzi pe dispozitiv. Problemele au fost rezolvate prin ultimele patchuri de securitate din Windows, iOS, OS X, kernelul de Linux și Android. Specialiștii recomandă actualizarea la zi a sistemelor de operare. The post BlueBorne – Multiple vulnerabilități descoperite în implementarea tehnologiei Bluetooth appeared first on ITMoldova.
10 zile
ITMoldova / Publicat acum 10 zile
Cercetătorii de la Armis Labs au descoperit o serie de vulnerabilități în implementarea tehnologiei Bluetooth, cunoscute sub numele de BlueBorne. Vulnerabilitățile care fac parte din suita BlueBorne afectează majoritatea sistemelor de operare, inclusiv Windows, OS X și Linux, precum și sistemele de operare bazate pe kernel de Linux, cum sunt Android și Tizen. Un atacator neautentificat poate obține de la distanță informații cu privire la dispozitiv sau utilizatorul acestuia, sau poate executa comenzi pe dispozitiv. Problemele au fost rezolvate prin ultimele patchuri de securitate din Windows, iOS, OS X, kernelul de Linux și Android. Specialiștii recomandă actualizarea la zi a sistemelor de operare. The post BlueBorne – Multiple vulnerabilități descoperite în implementarea tehnologiei Bluetooth appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Google va prezenta noile smartphone-uri Pixel pe 4 octombrie Nu există informații oficiale despre specificațiile tehnice ale smartphone-urilor Pixel, compania păstrează aceste informații în secret. Se presupune că dispozitivele vor primi baterii cu capacitate mai mare, spațiu de stocare mai mare și o cameră îmbunătățită. Potrivit informațiilor preliminare, Pixel va primi un procesor Snapdragon 836 (a cărui existență este pusă la îndoială), ecran cu o rezoluție 1440p, 4 GB de RAM și 128 GB de memorie internă. Producătorul modelului mai mare XL se prezupune că este LG, iar celui mai mic – HTC. The post Google va prezenta noile smartphone-uri Pixel pe 4 octombrie appeared first on ITMoldova.
10 zile
ITMoldova / Publicat acum 10 zile
Nu există informații oficiale despre specificațiile tehnice ale smartphone-urilor Pixel, compania păstrează aceste informații în secret. Se presupune că dispozitivele vor primi baterii cu capacitate mai mare, spațiu de stocare mai mare și o cameră îmbunătățită. Potrivit informațiilor preliminare, Pixel va primi un procesor Snapdragon 836 (a cărui existență este pusă la îndoială), ecran cu o rezoluție 1440p, 4 GB de RAM și 128 GB de memorie internă. Producătorul modelului mai mare XL se prezupune că este LG, iar celui mai mic – HTC. The post Google va prezenta noile smartphone-uri Pixel pe 4 octombrie appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Trei proiecte ale designerilor de la UTM expuse la Smart Design Challenge Până pe 22 septembrie trei proiecte ale designerilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care luptă pentru premiul mare la Smart Design Challenge, vor fi expuse pe pagina oficială a concursului, dar și în Orange smart shopurile din România, unde vor putea fi testate și votate. Concursul de design de produs Smart Design Challenge, organizat în premieră de Orange România și platforma Dizainăr, își propune să încurajeze atât tehnologia, cât și designul de produs, provocându-i pe tinerii designeri să proiecteze un obiect sau o instalație de design, atât decorativă, cât și funcțională, inspirată din produsele și serviciile Orange din categoriile: Orange Home (servicii de internet, televiziune, telefonie fixă, smart home) sau telefoane, accesorii, gadgeturi și wearables. Dintre sutele de proiecte, organizatorii au ales pentru etapa finală și invențiile designerului Mihai STAMATI și ale studenților săi Andrei GRAMATSCHII și Andrei ZBANCĂ, școliți la Departamentul Design Industrial și de Produs al Universității Tehnice a Moldovei.  „Provocarea offline”, proiectul lui Mihai STAMATI, reprezintă un dispozitiv sugerat de stilul de viață online exagerat al societății moderne și este menit să descurajeze obișnuința de „a sta cu nasul în telefon” mai tot timpul, provocându-i pe oameni să aprecieze clipele în care îi au  alături pe cei dragi și să comunice cu ei tet-a-tete. Dispozitivul „oferă” fiecărei persoane o marjă de timp în care își poate verifica  mesajele și să răspundă la apeluri, dar nu mai mult de 60 secunde în sumă.  Aceste date sunt înregistrate de un microprocesor și în cazul în care cineva depășește această limită, pe ecranul central al dispozitivului se activează culoarea care corespunde secțiunii în care a stat telefonul, ceea ce înseamnă că persoana a pierdut provocarea și va plăti întreaga consumație de la masă (dacă e vorba de o întâlnire la cafenea, bar etc.). Prototipul este expus și poate fi testat la Orange smart shop București (bd. Lascăr Catargiu nr. 47-53). Cel de-al doilea proiect este semnat de Andrei GRAMATSCHII și coechipierii săi Roman NAGHIRNEAC și Andrian JURAT. „Roll” este o lampă minimalistă cu o boxă bluetooth, senzori climă și un asistent inteligent integrat. Portabilă și cu un design minimalist, ea fiind un minunat cadou pentru cei ce se axează pe simplitate și sunt atenți la detalii. Poate fi folosită ca lampă de lucru, dar și ca obiect decorativ, creând o atmosferă impresionantă în orice încăpere. Lumina caldă va transforma spațiul într-un loc mai primitor, nu va obosi ochii și poate fi folosită ca lumină de veghe. Lampa menține echilibrul datorită sistemului mecatronic interior. Fiind conectată prin Bluetooth, ea poate fi controlată prin intermediul aplicației. Cu ajutorul acesteia poți aprinde lumina, mări sau micșora intensitatea ei, citi datele senzorilor de climă, schimba cântecul sau volumul acestuia, schimba unghiul de înclinare a sursei de lumină. Poți modifica unghiul de înclinare cu ajutorul aplicației de pe device sau mișcând cu mâna brațul lămpii în poziția dorită. Atunci lampa își schimbă centrul de greutatea pentru a menține echilibrul în poziția nouă. Datorită construcției sale este creată iluzia depășirii forței de greutate și se obține aspectul „dinamic” al lămpii. Prototipul este expus la Orange smart shop Cluj-Napoca (bd. 21 Decembrie 1989 nr. 23-25). Cel de-al treilea proiect este o creație a lui Andrei ZBANCĂ și reprezintă un EM Power bank, care,  pe lângă bateria de rezervă, oferă memorie adițională indiferent de cardul de memorie utilizat (SD sau Micro SD card). E un dispozitiv unic care poate fi folosit ca suport pentru smartphone. Dar asta nu e tot. EM mai are și o boxă wireless la care te poți conecta prin Bluetooth și, astfel, poți asculta muzică, privi filme sau video. În același timp îl poți folosi ca bec – lanterna instalată în dispozitiv te va scoate din orice încurcătură. Dispozitivul  este expus la Orange smart shop Brașov (str. Muresenilor nr. 1). Prin expunerea pe parcursul a două săptămâni a celor 42 de prototipuri atât online, cât și în magazinele Orange, organizatorii concursului își propun să asigure un spațiu ideal de interacțiune între designeri și consumatorii de design / tehnologie. Orange va premia cel mai bun proiect de design cu 5000 de euro. De asemenea, vor fi acordate și 12 premii de popularitate – câte o tabletă Samsung Galaxy Tab S3. Mai multe detalii despre proiecte, dar și fazele de lucru asupra prototipurilor pot fi văzute pe pagina oficială a concursului: https://www.orange.ro/techa…/smart-design-challenge/proiecte Tot acolo se poate vota pentru premiul de popularitate, așa că îndrăzniți. The post Trei proiecte ale designerilor de la UTM expuse la Smart Design Challenge appeared first on ITMoldova.
10 zile
ITMoldova / Publicat acum 10 zile
Până pe 22 septembrie trei proiecte ale designerilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care luptă pentru premiul mare la Smart Design Challenge, vor fi expuse pe pagina oficială a concursului, dar și în Orange smart shopurile din România, unde vor putea fi testate și votate. Concursul de design de produs Smart Design Challenge, organizat în premieră de Orange România și platforma Dizainăr, își propune să încurajeze atât tehnologia, cât și designul de produs, provocându-i pe tinerii designeri să proiecteze un obiect sau o instalație de design, atât decorativă, cât și funcțională, inspirată din produsele și serviciile Orange din categoriile: Orange Home (servicii de internet, televiziune, telefonie fixă, smart home) sau telefoane, accesorii, gadgeturi și wearables. Dintre sutele de proiecte, organizatorii au ales pentru etapa finală și invențiile designerului Mihai STAMATI și ale studenților săi Andrei GRAMATSCHII și Andrei ZBANCĂ, școliți la Departamentul Design Industrial și de Produs al Universității Tehnice a Moldovei.  „Provocarea offline”, proiectul lui Mihai STAMATI, reprezintă un dispozitiv sugerat de stilul de viață online exagerat al societății moderne și este menit să descurajeze obișnuința de „a sta cu nasul în telefon” mai tot timpul, provocându-i pe oameni să aprecieze clipele în care îi au  alături pe cei dragi și să comunice cu ei tet-a-tete. Dispozitivul „oferă” fiecărei persoane o marjă de timp în care își poate verifica  mesajele și să răspundă la apeluri, dar nu mai mult de 60 secunde în sumă.  Aceste date sunt înregistrate de un microprocesor și în cazul în care cineva depășește această limită, pe ecranul central al dispozitivului se activează culoarea care corespunde secțiunii în care a stat telefonul, ceea ce înseamnă că persoana a pierdut provocarea și va plăti întreaga consumație de la masă (dacă e vorba de o întâlnire la cafenea, bar etc.). Prototipul este expus și poate fi testat la Orange smart shop București (bd. Lascăr Catargiu nr. 47-53). Cel de-al doilea proiect este semnat de Andrei GRAMATSCHII și coechipierii săi Roman NAGHIRNEAC și Andrian JURAT. „Roll” este o lampă minimalistă cu o boxă bluetooth, senzori climă și un asistent inteligent integrat. Portabilă și cu un design minimalist, ea fiind un minunat cadou pentru cei ce se axează pe simplitate și sunt atenți la detalii. Poate fi folosită ca lampă de lucru, dar și ca obiect decorativ, creând o atmosferă impresionantă în orice încăpere. Lumina caldă va transforma spațiul într-un loc mai primitor, nu va obosi ochii și poate fi folosită ca lumină de veghe. Lampa menține echilibrul datorită sistemului mecatronic interior. Fiind conectată prin Bluetooth, ea poate fi controlată prin intermediul aplicației. Cu ajutorul acesteia poți aprinde lumina, mări sau micșora intensitatea ei, citi datele senzorilor de climă, schimba cântecul sau volumul acestuia, schimba unghiul de înclinare a sursei de lumină. Poți modifica unghiul de înclinare cu ajutorul aplicației de pe device sau mișcând cu mâna brațul lămpii în poziția dorită. Atunci lampa își schimbă centrul de greutatea pentru a menține echilibrul în poziția nouă. Datorită construcției sale este creată iluzia depășirii forței de greutate și se obține aspectul „dinamic” al lămpii. Prototipul este expus la Orange smart shop Cluj-Napoca (bd. 21 Decembrie 1989 nr. 23-25). Cel de-al treilea proiect este o creație a lui Andrei ZBANCĂ și reprezintă un EM Power bank, care,  pe lângă bateria de rezervă, oferă memorie adițională indiferent de cardul de memorie utilizat (SD sau Micro SD card). E un dispozitiv unic care poate fi folosit ca suport pentru smartphone. Dar asta nu e tot. EM mai are și o boxă wireless la care te poți conecta prin Bluetooth și, astfel, poți asculta muzică, privi filme sau video. În același timp îl poți folosi ca bec – lanterna instalată în dispozitiv te va scoate din orice încurcătură. Dispozitivul  este expus la Orange smart shop Brașov (str. Muresenilor nr. 1). Prin expunerea pe parcursul a două săptămâni a celor 42 de prototipuri atât online, cât și în magazinele Orange, organizatorii concursului își propun să asigure un spațiu ideal de interacțiune între designeri și consumatorii de design / tehnologie. Orange va premia cel mai bun proiect de design cu 5000 de euro. De asemenea, vor fi acordate și 12 premii de popularitate – câte o tabletă Samsung Galaxy Tab S3. Mai multe detalii despre proiecte, dar și fazele de lucru asupra prototipurilor pot fi văzute pe pagina oficială a concursului: https://www.orange.ro/techa…/smart-design-challenge/proiecte Tot acolo se poate vota pentru premiul de popularitate, așa că îndrăzniți. The post Trei proiecte ale designerilor de la UTM expuse la Smart Design Challenge appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Aleg Cariera IT. Alina Pascaru: „A fi tester înseamnă să ai o minte deschisă și să fii proactiv” În cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT vă invităm să cunoașteți profesioniști care ne inspiră, oameni talentați, creativi, entuziasmați de ceea ce fac și determinați să descopere și să inoveze. Aflăm de la ei cum se lucrează în domeniu, care sunt oportunitățile, cerințele cărora trebuie să le facă față profesioniștii IT, dar și pașii de urmat pentru tinerii care își doresc o carieră în cel mai dinamic sector, cel al Tehnologiei Informației. Alina Pascari este o profesionistă IT, interesată mereu de modul cum evoluează industria şi de instrumente noi care eficientizează produsul IT. Ceea ce o evidenţiază, însă, este disponibilitatea şi energia cu care se implică în diverse programe din cadrul Endava. Având o înţelegere profundă a sectorului IT, experienţa necesară şi fiind un bun storyteller, Alina Pascari susţine discursuri de orientare în carieră, ce inspiră fetele care vizitează Endava în cadrul iniţiativei GirlsGoIT. Este implicată în organizarea programului de internship în testare la Endava. Alina face parte din echipa care a elaborat şi predă cursul de Software Testing pentru studenţii la IT de la UTM şi USM şi se implică în susţinerea training-urilor pentru colegi. În cadrul ediţiei din 2015 a conferinţei „Women in ICT” Alina Pascari a fost premiată pentru rezultate excelente în IT, ceea ce reprezintă o recunoaştere a talentului ei de către comunitatea IT din Moldova. „Mă numesc Alina Pascari și activez în cadrul companiei Endava de aproape șapte ani. Endava este o companie IT care dezvoltă și testează produse software și care are oficii în toată lumea și lucrează cu clienți din diferite țări și diferite domenii. Încă din școală eram pasionată și însușeam foarte ușor disciplinele reale și știam că, oriunde m-aș duce după absolvirea liceului, va fi ceva la baza căruia vor fi obiectele reale, cifre, teoreme. Atenția mi-au atras-o tehnologiile informaționale și am înțeles că acesta este viitorul. Chiar dacă erau mai mulți băieți și mulți puneau la îndoială decizia mea, eu am zis: „Da, eu voi face asta” și nu regret. Următorul pas decisiv a fost o ofertă din partea Endava. Am început să lucrez cu oameni și cu clienți din afara țării, ceea ce mi-a deschis diferite ușițe și mi-a pus semne de întrebare. Am înțeles că am foarte multe de învățat. Până acum opt luni am lucrat în calitate de Test Lead, după care a urmat o schimbare importantă în cariera mea și am îmbrățișat rolul de Scrum Master. Activez într-o echipă minunată, în care suntem aproape o sută de oameni, aici, în Chișinău. Chiar dacă mulți cred că testarea este o activitate mai plictisitoare decât alte activități, precum ar fi development-ul, eu aș spune că nu este adevărat. Este o activitate foarte interesantă, este o activitate care te impune să fii într-o legătură continuă atât cu echipa de dezvoltare, cât și cu reprezentanții din partea clientului, cu business analiștii; ești o persoană de legătură care este mereu la curent cu tot. Nu este atât de complicat cum pare să activezi în domeniul IT și mai ales în Quality Assurance. A fi tester înseamnă mult, dar în același timp e suficient să ai o minte deschisă, să fii proactiv, să vrei să înveți mai mult și, eu cred că e importantă, să ai și studii IT pentru că ele îți oferă și îți formează o bază sănătoasă care te ajută în viitor. Un tester trebuie să înțeleagă ce vrea să primească de la noi clientul, care sunt așteptările clientului, să conlucreze mână în mână cu acesta și cu echipa de dezvoltare, ca să testeze, să valideze ceea ce primim noi de la developeri, să valideze integrările modulelor, ca în final noi să asigurăm un produs calitativ și să avem un client fericit. Eu le recomand tinerilor specialiști să fie la curent cu tot ce se întâmplă pe piață, să profite de internshipuri. Chiar dacă credeți că va fi greu să îmbinați cursurile de la universitate cu activitățile de zi cu zi, vă recomand să încercați, pentru că acolo veți primi răspuns la foarte multe întrebări, veți înțelege în care direcție trebuie să mergeți, veți cunoaște oameni cu experiență și ceea ce puteți să învățați în luni, vi se va explica în ore. ”Reportajul a fost realizat în cadrul „Campaniei de promovare a Carierei IT” implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Guvernului Suediei și  Cooperării Austriece pentru Dezvoltare. The post Aleg Cariera IT. Alina Pascaru: „A fi tester înseamnă să ai o minte deschisă și să fii proactiv” appeared first on ITMoldova.
10 zile
ITMoldova / Publicat acum 10 zile
În cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT vă invităm să cunoașteți profesioniști care ne inspiră, oameni talentați, creativi, entuziasmați de ceea ce fac și determinați să descopere și să inoveze. Aflăm de la ei cum se lucrează în domeniu, care sunt oportunitățile, cerințele cărora trebuie să le facă față profesioniștii IT, dar și pașii de urmat pentru tinerii care își doresc o carieră în cel mai dinamic sector, cel al Tehnologiei Informației. Alina Pascari este o profesionistă IT, interesată mereu de modul cum evoluează industria şi de instrumente noi care eficientizează produsul IT. Ceea ce o evidenţiază, însă, este disponibilitatea şi energia cu care se implică în diverse programe din cadrul Endava. Având o înţelegere profundă a sectorului IT, experienţa necesară şi fiind un bun storyteller, Alina Pascari susţine discursuri de orientare în carieră, ce inspiră fetele care vizitează Endava în cadrul iniţiativei GirlsGoIT. Este implicată în organizarea programului de internship în testare la Endava. Alina face parte din echipa care a elaborat şi predă cursul de Software Testing pentru studenţii la IT de la UTM şi USM şi se implică în susţinerea training-urilor pentru colegi. În cadrul ediţiei din 2015 a conferinţei „Women in ICT” Alina Pascari a fost premiată pentru rezultate excelente în IT, ceea ce reprezintă o recunoaştere a talentului ei de către comunitatea IT din Moldova. „Mă numesc Alina Pascari și activez în cadrul companiei Endava de aproape șapte ani. Endava este o companie IT care dezvoltă și testează produse software și care are oficii în toată lumea și lucrează cu clienți din diferite țări și diferite domenii. Încă din școală eram pasionată și însușeam foarte ușor disciplinele reale și știam că, oriunde m-aș duce după absolvirea liceului, va fi ceva la baza căruia vor fi obiectele reale, cifre, teoreme. Atenția mi-au atras-o tehnologiile informaționale și am înțeles că acesta este viitorul. Chiar dacă erau mai mulți băieți și mulți puneau la îndoială decizia mea, eu am zis: „Da, eu voi face asta” și nu regret. Următorul pas decisiv a fost o ofertă din partea Endava. Am început să lucrez cu oameni și cu clienți din afara țării, ceea ce mi-a deschis diferite ușițe și mi-a pus semne de întrebare. Am înțeles că am foarte multe de învățat. Până acum opt luni am lucrat în calitate de Test Lead, după care a urmat o schimbare importantă în cariera mea și am îmbrățișat rolul de Scrum Master. Activez într-o echipă minunată, în care suntem aproape o sută de oameni, aici, în Chișinău. Chiar dacă mulți cred că testarea este o activitate mai plictisitoare decât alte activități, precum ar fi development-ul, eu aș spune că nu este adevărat. Este o activitate foarte interesantă, este o activitate care te impune să fii într-o legătură continuă atât cu echipa de dezvoltare, cât și cu reprezentanții din partea clientului, cu business analiștii; ești o persoană de legătură care este mereu la curent cu tot. Nu este atât de complicat cum pare să activezi în domeniul IT și mai ales în Quality Assurance. A fi tester înseamnă mult, dar în același timp e suficient să ai o minte deschisă, să fii proactiv, să vrei să înveți mai mult și, eu cred că e importantă, să ai și studii IT pentru că ele îți oferă și îți formează o bază sănătoasă care te ajută în viitor. Un tester trebuie să înțeleagă ce vrea să primească de la noi clientul, care sunt așteptările clientului, să conlucreze mână în mână cu acesta și cu echipa de dezvoltare, ca să testeze, să valideze ceea ce primim noi de la developeri, să valideze integrările modulelor, ca în final noi să asigurăm un produs calitativ și să avem un client fericit. Eu le recomand tinerilor specialiști să fie la curent cu tot ce se întâmplă pe piață, să profite de internshipuri. Chiar dacă credeți că va fi greu să îmbinați cursurile de la universitate cu activitățile de zi cu zi, vă recomand să încercați, pentru că acolo veți primi răspuns la foarte multe întrebări, veți înțelege în care direcție trebuie să mergeți, veți cunoaște oameni cu experiență și ceea ce puteți să învățați în luni, vi se va explica în ore. ”Reportajul a fost realizat în cadrul „Campaniei de promovare a Carierei IT” implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Guvernului Suediei și  Cooperării Austriece pentru Dezvoltare. The post Aleg Cariera IT. Alina Pascaru: „A fi tester înseamnă să ai o minte deschisă și să fii proactiv” appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
iPhone 8 & X Event: Rezumat Vezi rezumatul și opinia lui Vicu​ despre Apple Special Event. Ce ar spune Steve Jobs despre noile iPhone-uri? The post iPhone 8 & X Event: Rezumat appeared first on ITMoldova.
10 zile
ITMoldova / Publicat acum 10 zile
Vezi rezumatul și opinia lui Vicu​ despre Apple Special Event. Ce ar spune Steve Jobs despre noile iPhone-uri? The post iPhone 8 & X Event: Rezumat appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Versiunea LTE a Apple Watch Series 3 oferă o oră de convorbire Apple Watch Series 3 va primi două versiuni: cu și fără suport pentru rețelele LTE. Unul dintre dezavantajele gadgetului este utilizarea unei cartele electronice SIM, a cărei suport este oferit de un număr limitat de operatori. Autonomia bateriei versiunii LTE a Apple Watch Series 3 va varia în funcție de specificul utilizării. Conform datelor oficiale, aceasta va fi suficientă pentru 18 ore: veți putea verifica ora de 90 de ori, primi 90 de notificări, 45 minute pentru aplicații active și 30 de minute pentru ascultarea muzicii. La versiunea LTE se adaugă 4 ore în rețeaua 4G și 14 ore la conectarea la iPhone prin Bluetooth. Dacă proprietarul noului ceas preferă conversații lungi, atunci versiunea LTE Watch Series 3 oferă o oră de autonomie, anunță MacRumors, sau trei la conectarea acestuia la smartphone. Dacă ceasul funcționează ca player, rulând muzică de pe iPhone, atunci bateria va oferi 10 ore de funcționare (6,5 ore în cazul generației anterioare a dispozitivului). Viteza de încărcare nu s-a schimbat: încărcarea la 80 % are loc în 1,5 ore, iar încărcarea completă durează doua ore. The post Versiunea LTE a Apple Watch Series 3 oferă o oră de convorbire appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
Apple Watch Series 3 va primi două versiuni: cu și fără suport pentru rețelele LTE. Unul dintre dezavantajele gadgetului este utilizarea unei cartele electronice SIM, a cărei suport este oferit de un număr limitat de operatori. Autonomia bateriei versiunii LTE a Apple Watch Series 3 va varia în funcție de specificul utilizării. Conform datelor oficiale, aceasta va fi suficientă pentru 18 ore: veți putea verifica ora de 90 de ori, primi 90 de notificări, 45 minute pentru aplicații active și 30 de minute pentru ascultarea muzicii. La versiunea LTE se adaugă 4 ore în rețeaua 4G și 14 ore la conectarea la iPhone prin Bluetooth. Dacă proprietarul noului ceas preferă conversații lungi, atunci versiunea LTE Watch Series 3 oferă o oră de autonomie, anunță MacRumors, sau trei la conectarea acestuia la smartphone. Dacă ceasul funcționează ca player, rulând muzică de pe iPhone, atunci bateria va oferi 10 ore de funcționare (6,5 ore în cazul generației anterioare a dispozitivului). Viteza de încărcare nu s-a schimbat: încărcarea la 80 % are loc în 1,5 ore, iar încărcarea completă durează doua ore. The post Versiunea LTE a Apple Watch Series 3 oferă o oră de convorbire appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Reduceri grandioase la Certificatele SSL și domeniile generice MoldData anunță reduceri de preț la serviciile prestate. Cele mai mari reduceri, de până la 70%, au fost operate la Certificatele SSL. Noutatea vine în contextul în care Google a anunțat aplicarea de noi avertismente pentru site-urile fără SSL. Astfel, începând cu luna octombrie 2017, Google va afișa avertismentul „site nesigur” (Not Secure) pe toate paginile web fără certificat SSL, care conțin formulare. Antertior, măsura a fost aplicată față de site-urile unde utilizatorii introduc parole sau datele cardurilor bancare, ceea ce a dus la o scădere cu 23% a vizitelor pe aceste site-uri. MoldData propune clienților săi să aleagă dintr-o gamă variată de certificate SSL, și astfel, să-și securizeze site-urile. Reduceri mari au fost efectuate și pentru numele de domenii generice (gTLD) și noi (newTLD). Spre exemplu, domeniile .com care au costat anterior 20$, pot fi înregistrate acum cu doar 14,18$, .org – 16.17$, .eu – 16.49$. De aproape cinci ori a scăzut prețul pentru înregistrarea noilor domenii .ru. Un domeniu nou .ru poate fi înregistrat acum cu doar 7.50$. Tariful pentru domeniul .md a rămas neschimbat – 39$. În același timp, taxa pentru înregistrarea/reînregistrarea subdomeniilor .com.md, .org.md, .info.md, .pro.md și .co.md a crescut la 12$. Lista completă de domenii noi poate fi văzută aici. The post Reduceri grandioase la Certificatele SSL și domeniile generice appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
MoldData anunță reduceri de preț la serviciile prestate. Cele mai mari reduceri, de până la 70%, au fost operate la Certificatele SSL. Noutatea vine în contextul în care Google a anunțat aplicarea de noi avertismente pentru site-urile fără SSL. Astfel, începând cu luna octombrie 2017, Google va afișa avertismentul „site nesigur” (Not Secure) pe toate paginile web fără certificat SSL, care conțin formulare. Antertior, măsura a fost aplicată față de site-urile unde utilizatorii introduc parole sau datele cardurilor bancare, ceea ce a dus la o scădere cu 23% a vizitelor pe aceste site-uri. MoldData propune clienților săi să aleagă dintr-o gamă variată de certificate SSL, și astfel, să-și securizeze site-urile. Reduceri mari au fost efectuate și pentru numele de domenii generice (gTLD) și noi (newTLD). Spre exemplu, domeniile .com care au costat anterior 20$, pot fi înregistrate acum cu doar 14,18$, .org – 16.17$, .eu – 16.49$. De aproape cinci ori a scăzut prețul pentru înregistrarea noilor domenii .ru. Un domeniu nou .ru poate fi înregistrat acum cu doar 7.50$. Tariful pentru domeniul .md a rămas neschimbat – 39$. În același timp, taxa pentru înregistrarea/reînregistrarea subdomeniilor .com.md, .org.md, .info.md, .pro.md și .co.md a crescut la 12$. Lista completă de domenii noi poate fi văzută aici. The post Reduceri grandioase la Certificatele SSL și domeniile generice appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Samsung Galaxy Note 8 (prima impresie) ÎN SFÎRȘIT. Echipa Enter a pus mîna pe primul Samsung Galaxy Note 8 ajuns în Moldova. Îți spunem pe scurt prima noastră impresie despre el! Scrie în comentarii ce părere ai despre acest telefon. The post Samsung Galaxy Note 8 (prima impresie) appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
ÎN SFÎRȘIT. Echipa Enter a pus mîna pe primul Samsung Galaxy Note 8 ajuns în Moldova. Îți spunem pe scurt prima noastră impresie despre el! Scrie în comentarii ce părere ai despre acest telefon. The post Samsung Galaxy Note 8 (prima impresie) appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Comparație: iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus Ieri a fost prezentată o nouă generație de iPhone-uri și dacă intenționați să procurați unul, atunci trebuie să luați în considerare mai multe specificații, cum ar fi diagonala ecranului, camera, prețul, capacitatea de stocare și altele. IPhone X este noul model de top, cu un ecran cu margini subțiri și o cameră frontală TrueDepth, pentru deblocarea dispozitivului cu Face ID. Dar cei care își doresc ceva mai aproape de modele precedente se vor mulțumi cu iPhone 8 sau cu iPhone 8 Plus. Pentru a va ușura alegerea, mai jos găsiți comparația specificațiilor a celor 3 modele. iPhone X  iPhone 8 iPhone 8 Plus Prețul 999 / 1149 dolari 699 / 849 dolari 799 / 949 dolari Dimensiuni 143.6×70.9×7.7mm 138.4×67.3×7.3mm 158.4×78.1×7.5mm Greutatea 174g 148g 202g Mărimea ecranului 5.8 inch (147.32mm) 4.7 inch (119.38mm) 5.5 inch (139.7mm) Rezoluția ecranului 2,436×1,125 (458ppi) 1,334×750 (326ppi) 1,920×1,080 (401ppi) Tipul ecranului Super Retina (Super AMOLED) Retina HD IPS LCD Retina HD IPS LCD Acumulatorul Capacitatea nu este cunoscută (21 de ore de convorbire, sau 60 ore redare muzica, sau 12 ore de navigare pe internet) Capacitatea nu este cunoscută (14 de ore de convorbire, sau 40 ore redare muzica, sau 12 ore de navigare pe internet) Capacitatea nu este cunoscută (21 de ore de convorbire, sau 60 ore redare muzica, sau 13 ore de navigare pe internet) Memoria internă 64 / 256 GB 64 / 256 GB 64 GB / 256 GB Camera principală Camera dublă cu unghi larg de vizualizare, 12MP, f/1.8 Teleobiectiv, 12MP, f/2.4 12MP, f/1.8 Camera dublă cu unghi larg de vizualizare, 12MP, f/1.8 Teleobiectiv, 12MP, f/2.8 Camera frontală 7MP TrueDepth, f/2.2 7MP, f/2.2 7MP f/2.2 Înregistrare video 4K / 60fps 4K / 60fps 4K / 60fps NFC Prezent Prezent Prezent Bluetooth v5.0 v5.0 v5.0 CPU Apple A11 Bionic Apple A11 Bionic Apple A11 Bionic RAM 3 GB 2 GB 3 GB WiFi Dual band, 802.11ac Dual band, 802.11ac Dual band, 802.11ac Sistem de operare iOS 11 iOS 11 iOS 11 Caracteristici notabile Face ID, giroscop și accelerometru nou, certificare IP67, încărcare fără fir Giroscop și accelerometru nou, certificare IP67, încărcare fără fir Giroscop și accelerometru nou, certificare IP67, încărcare fără fir The post Comparație: iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
Ieri a fost prezentată o nouă generație de iPhone-uri și dacă intenționați să procurați unul, atunci trebuie să luați în considerare mai multe specificații, cum ar fi diagonala ecranului, camera, prețul, capacitatea de stocare și altele. IPhone X este noul model de top, cu un ecran cu margini subțiri și o cameră frontală TrueDepth, pentru deblocarea dispozitivului cu Face ID. Dar cei care își doresc ceva mai aproape de modele precedente se vor mulțumi cu iPhone 8 sau cu iPhone 8 Plus. Pentru a va ușura alegerea, mai jos găsiți comparația specificațiilor a celor 3 modele. iPhone X  iPhone 8 iPhone 8 Plus Prețul 999 / 1149 dolari 699 / 849 dolari 799 / 949 dolari Dimensiuni 143.6×70.9×7.7mm 138.4×67.3×7.3mm 158.4×78.1×7.5mm Greutatea 174g 148g 202g Mărimea ecranului 5.8 inch (147.32mm) 4.7 inch (119.38mm) 5.5 inch (139.7mm) Rezoluția ecranului 2,436×1,125 (458ppi) 1,334×750 (326ppi) 1,920×1,080 (401ppi) Tipul ecranului Super Retina (Super AMOLED) Retina HD IPS LCD Retina HD IPS LCD Acumulatorul Capacitatea nu este cunoscută (21 de ore de convorbire, sau 60 ore redare muzica, sau 12 ore de navigare pe internet) Capacitatea nu este cunoscută (14 de ore de convorbire, sau 40 ore redare muzica, sau 12 ore de navigare pe internet) Capacitatea nu este cunoscută (21 de ore de convorbire, sau 60 ore redare muzica, sau 13 ore de navigare pe internet) Memoria internă 64 / 256 GB 64 / 256 GB 64 GB / 256 GB Camera principală Camera dublă cu unghi larg de vizualizare, 12MP, f/1.8 Teleobiectiv, 12MP, f/2.4 12MP, f/1.8 Camera dublă cu unghi larg de vizualizare, 12MP, f/1.8 Teleobiectiv, 12MP, f/2.8 Camera frontală 7MP TrueDepth, f/2.2 7MP, f/2.2 7MP f/2.2 Înregistrare video 4K / 60fps 4K / 60fps 4K / 60fps NFC Prezent Prezent Prezent Bluetooth v5.0 v5.0 v5.0 CPU Apple A11 Bionic Apple A11 Bionic Apple A11 Bionic RAM 3 GB 2 GB 3 GB WiFi Dual band, 802.11ac Dual band, 802.11ac Dual band, 802.11ac Sistem de operare iOS 11 iOS 11 iOS 11 Caracteristici notabile Face ID, giroscop și accelerometru nou, certificare IP67, încărcare fără fir Giroscop și accelerometru nou, certificare IP67, încărcare fără fir Giroscop și accelerometru nou, certificare IP67, încărcare fără fir The post Comparație: iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Cum poți obține un proiector, un ecran şi un laptop pentru școala ta Fundaţia Orange a lansat cea de-a 4-a ediţie a proiectului „Incluziunea Digitală Rurală”. Tradiţional, acesta prevede selectarea prin concurs a 20 de instituţii de învăţământ din mediul rural pentru a fi dotate cu seturi de echipament IT performant: un proiector, un ecran şi un laptop. Echipamentele vor contribui la educaţia digitală şi la diminuarea excluziunii sociale a elevilor din şcolile rurale. Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova şi susţinut de către Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al RM. Condiţii de participare În cadrul proiectului pot participa doar gimnaziile şi liceele plasate în zonele rurale (inclusiv suburbiile mun. Chișinău) şi, care numără cel puţin 250 de elevi. Dosarul trebuie să includă: 1) Formular de aplicare completat (formatul formularului nu se modifică); 2) Un document ce confirmă numărul de elevi în şcoală; 3) O notă informativă despre dotarea instituției cu echipament IT (anume laptopuri, proiectoare și ecrane); 4) O scrisoare de motivare, din partea directorului instituţiei, care să explice necesitatea unui astfel de echipament pentru şcoala în cauză, precum şi să specifice în ce activităţi şcolare acesta va fi folosit. Scrisoarea va fi semnată şi ştampilată de către directorul instituţiei şi va conţine minimum 500 cuvinte; 5) O listă de activităţi academice şi extracurriculare organizate pe parcursul anului de studii 2016-2017, în formă de tabel, cu următoarele informaţii: data activității, denumirea activităţii, scurtă descriere. Nu sunt eligibile gimnaziile şi liceele plasate în centrele raionale, oraşe, municipii, cât şi în or. Chişinău. Termenul limită de depunere a dosarului de participare este 9 octombrie 2017. Dosarele complete se depun la sediul Centrului de Informaţii Universitare din str. Pușkin 16, mun. Chişinău, MD 2012. Acestea pot fi depuse personal în format hârtie sau pot fi transmise prin scrisoare recomandată (Poșta Moldovei) la adresa indicată mai sus. Dosarele expediate în format electronic (poștă electronică) nu vor fi acceptate. Informaţii suplimentare pot fi solicitate la tel.: (022) 221167, 221172 , mob.: 068220072, e-mail: eac@eac.md. The post Cum poți obține un proiector, un ecran şi un laptop pentru școala ta appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
Fundaţia Orange a lansat cea de-a 4-a ediţie a proiectului „Incluziunea Digitală Rurală”. Tradiţional, acesta prevede selectarea prin concurs a 20 de instituţii de învăţământ din mediul rural pentru a fi dotate cu seturi de echipament IT performant: un proiector, un ecran şi un laptop. Echipamentele vor contribui la educaţia digitală şi la diminuarea excluziunii sociale a elevilor din şcolile rurale. Proiectul este implementat de Centrul de Informaţii Universitare, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova şi susţinut de către Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al RM. Condiţii de participare În cadrul proiectului pot participa doar gimnaziile şi liceele plasate în zonele rurale (inclusiv suburbiile mun. Chișinău) şi, care numără cel puţin 250 de elevi. Dosarul trebuie să includă: 1) Formular de aplicare completat (formatul formularului nu se modifică); 2) Un document ce confirmă numărul de elevi în şcoală; 3) O notă informativă despre dotarea instituției cu echipament IT (anume laptopuri, proiectoare și ecrane); 4) O scrisoare de motivare, din partea directorului instituţiei, care să explice necesitatea unui astfel de echipament pentru şcoala în cauză, precum şi să specifice în ce activităţi şcolare acesta va fi folosit. Scrisoarea va fi semnată şi ştampilată de către directorul instituţiei şi va conţine minimum 500 cuvinte; 5) O listă de activităţi academice şi extracurriculare organizate pe parcursul anului de studii 2016-2017, în formă de tabel, cu următoarele informaţii: data activității, denumirea activităţii, scurtă descriere. Nu sunt eligibile gimnaziile şi liceele plasate în centrele raionale, oraşe, municipii, cât şi în or. Chişinău. Termenul limită de depunere a dosarului de participare este 9 octombrie 2017. Dosarele complete se depun la sediul Centrului de Informaţii Universitare din str. Pușkin 16, mun. Chişinău, MD 2012. Acestea pot fi depuse personal în format hârtie sau pot fi transmise prin scrisoare recomandată (Poșta Moldovei) la adresa indicată mai sus. Dosarele expediate în format electronic (poștă electronică) nu vor fi acceptate. Informaţii suplimentare pot fi solicitate la tel.: (022) 221167, 221172 , mob.: 068220072, e-mail: eac@eac.md. The post Cum poți obține un proiector, un ecran şi un laptop pentru școala ta appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
O aplicație IT va contribui la modernizarea serviciilor publice Curând, cetățenii vor avea ocazia să-și exprime părerile față de calitatea serviciilor publice oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Specialiștii IT s-au întrunit la un atelier de lucru pentru a concepe o aplicație care va permite colectarea opiniilor cetățenilor față de calitatea serviciilor publice. Totodată, instituțiile publice vor utiliza acest instrument inovativ pentru a vedea în ce măsură modul în care operează reflectă așteptările cetățenilor. Funcționarii vor putea utiliza sugestiile și recomandările pentru a ajusta modul de prestare a serviciilor publice, astfel încât acestea să fie centrate pe oameni. Atelierul este organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab) – proiect comun al PNUD Moldova și Cancelariei de Stat – în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) și se va desfășura timp de două săptămâni. Inițiativa este susținută de Guvernul Slovaciei. “Aplicația, bazele căreia le punem astăzi, va contribui atât la identificarea problemelor care trebuie să fie abordate pentru îmbunătățirea calității serviciilor publice, cât și pentru evaluarea pașilor întreprinși de instituțiile publice pentru modernizarea serviciilor pe care le prestează”, a afirmat Valentin Guznac, Secretar General Adjunct al Guvernului Republicii Moldova. Pentru a elabora un instrument cât mai eficient atât din punct de vedere al utilizatorilor, cât și cel al prestatorilor de servicii, experții MiLab au efectuat o serie de interviuri și discuții de tip focus grup în șapte oficii teritoriale ale CNAS situate în Chișinău, Ialoveni, Cahul, Bălți și Comrat. Echipa de cercetare a analizat diverse aspecte ale experienței utilizatorilor, stabilind atitudinile, comportamentele și provocările respondenților atunci când sunt întrebați în ce măsură sunt satisfăcuți de calitatea serviciilor prestate. ”Cercetarea etnografică ne-a permis să înțelegem care sunt așteptările cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să arate acest instrument, care trebuie să fie canalele de comunicare, cum această evaluare se va plia în procesele de operare interne în cadrul CNAS. Noi am lucrat cu oamenii în etate – aceasta fiind o categorie specifică în ceea ce privește accesul la informație, folosirea Internetului și serviciilor electronice. Ideea de bază este că elaborând un instrument pentru acest grup noi vom putea cuprinde așteptările și celorlalte categorii de beneficiari”, a menționat Laura Grecu, președinta Casei Naționale de Asigurări Sociale. În baza rezultatelor acestei cercetări, echipele de dezvoltatori trebuie să propună soluții. Participanții la atelier vor fi ghidați de mentori, iar un juriu profesionist va evalua la final soluțiile prezentate. Echipa care va dezvolta cea mai bună soluție se va alege cu 10.000 de dolari SUA, acordați de PNUD Moldova. Premiul va fi acordat pentru dezvoltarea și implementarea soluției propuse. Inițial instrumentul va fi testat în cadrul oficiilor teritoriale ale CNAS, ulterior fiind integrat și în alte instituții. Una din activitățile cheie ale Laboratorului de Inovații Sociale (MiLab), înființat acum trei ani, este asistența Guvernului în domeniul reformelor serviciilor publice și anume promovarea metodologiei centrate pe necesitățile, așteptările și opiniile beneficiarilor. ”Dezvoltarea soluțiilor în colaborare cu cetățenii și experimentarea cu diferite soluții stau la baza abordării noastre și după părerea noastră este o rețetă a guvernării eficiente”, susține Valeriu Prohnițchi, specialist politici la PNUD Moldova. Prototipul instrumentului va fi elaborat în decurs de două săptămâni, iar aplicația propriu-zisă va fi lansată în noiembrie 2017. The post O aplicație IT va contribui la modernizarea serviciilor publice appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
Curând, cetățenii vor avea ocazia să-și exprime părerile față de calitatea serviciilor publice oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Specialiștii IT s-au întrunit la un atelier de lucru pentru a concepe o aplicație care va permite colectarea opiniilor cetățenilor față de calitatea serviciilor publice. Totodată, instituțiile publice vor utiliza acest instrument inovativ pentru a vedea în ce măsură modul în care operează reflectă așteptările cetățenilor. Funcționarii vor putea utiliza sugestiile și recomandările pentru a ajusta modul de prestare a serviciilor publice, astfel încât acestea să fie centrate pe oameni. Atelierul este organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab) – proiect comun al PNUD Moldova și Cancelariei de Stat – în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) și se va desfășura timp de două săptămâni. Inițiativa este susținută de Guvernul Slovaciei. “Aplicația, bazele căreia le punem astăzi, va contribui atât la identificarea problemelor care trebuie să fie abordate pentru îmbunătățirea calității serviciilor publice, cât și pentru evaluarea pașilor întreprinși de instituțiile publice pentru modernizarea serviciilor pe care le prestează”, a afirmat Valentin Guznac, Secretar General Adjunct al Guvernului Republicii Moldova. Pentru a elabora un instrument cât mai eficient atât din punct de vedere al utilizatorilor, cât și cel al prestatorilor de servicii, experții MiLab au efectuat o serie de interviuri și discuții de tip focus grup în șapte oficii teritoriale ale CNAS situate în Chișinău, Ialoveni, Cahul, Bălți și Comrat. Echipa de cercetare a analizat diverse aspecte ale experienței utilizatorilor, stabilind atitudinile, comportamentele și provocările respondenților atunci când sunt întrebați în ce măsură sunt satisfăcuți de calitatea serviciilor prestate. ”Cercetarea etnografică ne-a permis să înțelegem care sunt așteptările cetățenilor cu privire la modul în care trebuie să arate acest instrument, care trebuie să fie canalele de comunicare, cum această evaluare se va plia în procesele de operare interne în cadrul CNAS. Noi am lucrat cu oamenii în etate – aceasta fiind o categorie specifică în ceea ce privește accesul la informație, folosirea Internetului și serviciilor electronice. Ideea de bază este că elaborând un instrument pentru acest grup noi vom putea cuprinde așteptările și celorlalte categorii de beneficiari”, a menționat Laura Grecu, președinta Casei Naționale de Asigurări Sociale. În baza rezultatelor acestei cercetări, echipele de dezvoltatori trebuie să propună soluții. Participanții la atelier vor fi ghidați de mentori, iar un juriu profesionist va evalua la final soluțiile prezentate. Echipa care va dezvolta cea mai bună soluție se va alege cu 10.000 de dolari SUA, acordați de PNUD Moldova. Premiul va fi acordat pentru dezvoltarea și implementarea soluției propuse. Inițial instrumentul va fi testat în cadrul oficiilor teritoriale ale CNAS, ulterior fiind integrat și în alte instituții. Una din activitățile cheie ale Laboratorului de Inovații Sociale (MiLab), înființat acum trei ani, este asistența Guvernului în domeniul reformelor serviciilor publice și anume promovarea metodologiei centrate pe necesitățile, așteptările și opiniile beneficiarilor. ”Dezvoltarea soluțiilor în colaborare cu cetățenii și experimentarea cu diferite soluții stau la baza abordării noastre și după părerea noastră este o rețetă a guvernării eficiente”, susține Valeriu Prohnițchi, specialist politici la PNUD Moldova. Prototipul instrumentului va fi elaborat în decurs de două săptămâni, iar aplicația propriu-zisă va fi lansată în noiembrie 2017. The post O aplicație IT va contribui la modernizarea serviciilor publice appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Apple a anunțat Apple TV cu suport pentru rezoluția 4K Apple a prezentat aseară și Apple TV actualizat. Principala inovație în acesta este suportul pentru rezoluția 4K. Dispozitivul vine cu un procesor cu 6 nuclee A10X, utilizat în ultimul iPad Pro. Designul gadgetului nu s-a schimbat, cu excepția telecomenzii. Potrivit celor de la Apple, noile filme 4K vor fi vândute la același preț. În plus, achizițiile anterioare se vor actualiza automat la versiunile 4K. Precomanda pentru noul Apple TV va fi disponibilă începând cu 15 septembrie, iar vânzările vor începe pe 22 septembrie. Modelul generației anterioare va costa 149 de dolari, iar noul dispozitiv cu 32 GB de memorie va costa 179 de dolari. Pentru versiunea cu 64 GB veți plăti suplimentar 20 de dolari. The post Apple a anunțat Apple TV cu suport pentru rezoluția 4K appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
Apple a prezentat aseară și Apple TV actualizat. Principala inovație în acesta este suportul pentru rezoluția 4K. Dispozitivul vine cu un procesor cu 6 nuclee A10X, utilizat în ultimul iPad Pro. Designul gadgetului nu s-a schimbat, cu excepția telecomenzii. Potrivit celor de la Apple, noile filme 4K vor fi vândute la același preț. În plus, achizițiile anterioare se vor actualiza automat la versiunile 4K. Precomanda pentru noul Apple TV va fi disponibilă începând cu 15 septembrie, iar vânzările vor începe pe 22 septembrie. Modelul generației anterioare va costa 149 de dolari, iar noul dispozitiv cu 32 GB de memorie va costa 179 de dolari. Pentru versiunea cu 64 GB veți plăti suplimentar 20 de dolari. The post Apple a anunțat Apple TV cu suport pentru rezoluția 4K appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
AirPower – încărcătorul fără fir de la Apple Printre cele prezentate aseară de către Apple a mai fost un dispozitiv interesant, deși nu la fel de semnificativ ca iPhone X. E vorba de încărcătorul Apple AirPower, care poate încărca concomitent trei dispozitive – noul iPhone, Apple Watch series 3 și husa pentru căștile wireless AirPods. În plus gadgetul suportă încărcarea rapidă a dispozitivelor. Din păcate, prețul accesoriului Apple AirPower nu a fost anunțat. Acesta nu va putea fi cumpărat odată cu livrarea noilor iPhone-uri – vânzările gadgetului vor începe în 2018. The post AirPower – încărcătorul fără fir de la Apple appeared first on ITMoldova.
11 zile
ITMoldova / Publicat acum 11 zile
Printre cele prezentate aseară de către Apple a mai fost un dispozitiv interesant, deși nu la fel de semnificativ ca iPhone X. E vorba de încărcătorul Apple AirPower, care poate încărca concomitent trei dispozitive – noul iPhone, Apple Watch series 3 și husa pentru căștile wireless AirPods. În plus gadgetul suportă încărcarea rapidă a dispozitivelor. Din păcate, prețul accesoriului Apple AirPower nu a fost anunțat. Acesta nu va putea fi cumpărat odată cu livrarea noilor iPhone-uri – vânzările gadgetului vor începe în 2018. The post AirPower – încărcătorul fără fir de la Apple appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Apple a prezentat iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, cu display Super Retina După prezentarea ceasului inteligent și Apple TV, Apple a demostrant și noul iPhone – cel mai așteptat smartphone al acestui an. S-au confirmat unele zvonuri privind numele noilor smartphone-uri Apple – iPhone 8 și iPhone 8 Plus, dar și modelul de top iPhone X. iPhone X a primit o carcasă din sticlă și oțel inoxidabil „chirurgical” pe părțile laterale. Acesta va fi disponibil în două culori: Space Gray și Silver. Noul ecran OLED a fost numit Super Retina, diagonala sa este de 5,8 inch, iar rezoluția – 2436×1125 pixeli (458 ppi). Acesta suportă tehnologiile True Tone și 3D Touch. Butonul Home a dispărut, smartphone-ul este controlat prin gesturi și glisări. După cum se aștepta, Apple a renunțat la Touch ID în favoarea noii tehnologii Face ID. Gradul ei de protecție este estimat de 1 la 1 000 000. Aceasta înseamnă că într-un singur caz dintr-un milion altcineva decât proprietarul poate debloca smartphone-ul, arătându-i fața. Pentru Touch ID, acest parametru este de la 1 la 50.000. Dimensiunile telefonului inteligent sunt de 143,6×70,9×7,7 mm, iar greutatea – 174 g. iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X au primit noul procesor numit A11 Bionic, precum și un subsistem grafic, care este cu 30% mai eficient decât cel al procesorului A10. Noul cip a fost numit „cel mai rapid procesor mobil” lansat până acum. A11 Bionic este un cip pe 64 biți cu 6 nuclee, două sunt pentru a asigura performanță și alte patru – eficiența energetică. iPhone 8 Plus și iPhone X sunt echipate cu module foto duble de 12 megapixeli, care vă permit să obțineți imagini și mai bune în condiții de luminozitate scăzută. A fost realizată înregistrarea video la rezoluția 1080p, cu 240 de cadre pe secundă și în format 4K, cu 60 fps. Toate modelele au primit suport pentru realitatea augmentată, care va fi aplicată în special în jocuri, precum și în aplicații de divertisment. Smartphone-urile au primit difuzoare stereo (amplasate în partea superioară și inferioară a dispozitivului). Sunetul va fi cu un sfert mai tare decât în ​​iPhone 7. De asemenea, trebuie remarcata implementarea încărcării fără fir. iPhone 8 cu 64 GB de memorie internă va costa 700 de dolari, iar iPhone 8 Plus – 800 de dolari. Precomenzile pentru modelul mai mic încep pe 15 septembrie, pentru cel mai mare – pe 22 septembrie. Prețul smartphone-ului iPhone X va fi de 1000 dolari pentru modelul cu 64 GB de memorie internă. Va apărea și o versiune cu 256 GB. Precomenzile pentru acesta vor fi lansate pe 27 octombrie, iar livrările către cumpărători – pe 3 noiembrie. The post Apple a prezentat iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, cu display Super Retina appeared first on ITMoldova.
12 zile
ITMoldova / Publicat acum 12 zile
După prezentarea ceasului inteligent și Apple TV, Apple a demostrant și noul iPhone – cel mai așteptat smartphone al acestui an. S-au confirmat unele zvonuri privind numele noilor smartphone-uri Apple – iPhone 8 și iPhone 8 Plus, dar și modelul de top iPhone X. iPhone X a primit o carcasă din sticlă și oțel inoxidabil „chirurgical” pe părțile laterale. Acesta va fi disponibil în două culori: Space Gray și Silver. Noul ecran OLED a fost numit Super Retina, diagonala sa este de 5,8 inch, iar rezoluția – 2436×1125 pixeli (458 ppi). Acesta suportă tehnologiile True Tone și 3D Touch. Butonul Home a dispărut, smartphone-ul este controlat prin gesturi și glisări. După cum se aștepta, Apple a renunțat la Touch ID în favoarea noii tehnologii Face ID. Gradul ei de protecție este estimat de 1 la 1 000 000. Aceasta înseamnă că într-un singur caz dintr-un milion altcineva decât proprietarul poate debloca smartphone-ul, arătându-i fața. Pentru Touch ID, acest parametru este de la 1 la 50.000. Dimensiunile telefonului inteligent sunt de 143,6×70,9×7,7 mm, iar greutatea – 174 g. iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X au primit noul procesor numit A11 Bionic, precum și un subsistem grafic, care este cu 30% mai eficient decât cel al procesorului A10. Noul cip a fost numit „cel mai rapid procesor mobil” lansat până acum. A11 Bionic este un cip pe 64 biți cu 6 nuclee, două sunt pentru a asigura performanță și alte patru – eficiența energetică. iPhone 8 Plus și iPhone X sunt echipate cu module foto duble de 12 megapixeli, care vă permit să obțineți imagini și mai bune în condiții de luminozitate scăzută. A fost realizată înregistrarea video la rezoluția 1080p, cu 240 de cadre pe secundă și în format 4K, cu 60 fps. Toate modelele au primit suport pentru realitatea augmentată, care va fi aplicată în special în jocuri, precum și în aplicații de divertisment. Smartphone-urile au primit difuzoare stereo (amplasate în partea superioară și inferioară a dispozitivului). Sunetul va fi cu un sfert mai tare decât în ​​iPhone 7. De asemenea, trebuie remarcata implementarea încărcării fără fir. iPhone 8 cu 64 GB de memorie internă va costa 700 de dolari, iar iPhone 8 Plus – 800 de dolari. Precomenzile pentru modelul mai mic încep pe 15 septembrie, pentru cel mai mare – pe 22 septembrie. Prețul smartphone-ului iPhone X va fi de 1000 dolari pentru modelul cu 64 GB de memorie internă. Va apărea și o versiune cu 256 GB. Precomenzile pentru acesta vor fi lansate pe 27 octombrie, iar livrările către cumpărători – pe 3 noiembrie. The post Apple a prezentat iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, cu display Super Retina appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
A fost anunțat noul Apple Watch cu modul LTE Prezentarea noilor dispozitive Apple de astăzi a început cu discursul lui Tim Cook, în care au fost remarcate meritele lui Steve Jobs. Apoi, șeful companiei a vorbit despre noul campus, statistici și a continuat cu prezentarea noii generații de ceasuri. Potrivit lui Tim Cook, Apple Watch a este cel mai popular ceas inteligent din lume, iar 97% dintre clienții sunt mulțumiți de achiziția lor. Apple Watch series 3, după cum și era de așteptat, a primit un modul de conectare la rețelele celulare. Cu ajutorul ceasului puteți efectua apeluri, fără participarea unui smartphone, face schimb de mesaje, utiliza navigația și asculta muzică prin intermediul Apple Music. Dimensiunile dispozitivului nu s-au schimbat. Designul a rămas același, cu excepția roții de navigare vopsite în roșu. Însă, fost îmbunătățită radical partea hardware. Noul procesor dual-core este cu 70% mai rapid și cu 50% mai eficient din punct de vedere energetic. În comparație cu modelul precedent, gadgetul este cu 85% mai rapid. Printre alte inovații se remarcă prezența modului GPS, asistentului vocal Siri și a altimetrului (pentru măsurarea altitudinii). Este disponibil și un Apple Watch în carcasa din ceramică. Primirea comenzilor pentru noul ceas va începe cu 15 septembrie, iar în vânzare gadgetul va apărea pe 22 septembrie. În SUA, prețurile pentru Apple Watch series 3 încep de la 329 de dolari, pentru versiunea fără modul LTE. Modelul cu LTE va costa cel puțin 399 de dolari. The post A fost anunțat noul Apple Watch cu modul LTE appeared first on ITMoldova.
12 zile
ITMoldova / Publicat acum 12 zile
Prezentarea noilor dispozitive Apple de astăzi a început cu discursul lui Tim Cook, în care au fost remarcate meritele lui Steve Jobs. Apoi, șeful companiei a vorbit despre noul campus, statistici și a continuat cu prezentarea noii generații de ceasuri. Potrivit lui Tim Cook, Apple Watch a este cel mai popular ceas inteligent din lume, iar 97% dintre clienții sunt mulțumiți de achiziția lor. Apple Watch series 3, după cum și era de așteptat, a primit un modul de conectare la rețelele celulare. Cu ajutorul ceasului puteți efectua apeluri, fără participarea unui smartphone, face schimb de mesaje, utiliza navigația și asculta muzică prin intermediul Apple Music. Dimensiunile dispozitivului nu s-au schimbat. Designul a rămas același, cu excepția roții de navigare vopsite în roșu. Însă, fost îmbunătățită radical partea hardware. Noul procesor dual-core este cu 70% mai rapid și cu 50% mai eficient din punct de vedere energetic. În comparație cu modelul precedent, gadgetul este cu 85% mai rapid. Printre alte inovații se remarcă prezența modului GPS, asistentului vocal Siri și a altimetrului (pentru măsurarea altitudinii). Este disponibil și un Apple Watch în carcasa din ceramică. Primirea comenzilor pentru noul ceas va începe cu 15 septembrie, iar în vânzare gadgetul va apărea pe 22 septembrie. În SUA, prețurile pentru Apple Watch series 3 încep de la 329 de dolari, pentru versiunea fără modul LTE. Modelul cu LTE va costa cel puțin 399 de dolari. The post A fost anunțat noul Apple Watch cu modul LTE appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Valabilitatea certificatului de cazier judiciar poate fi verificată on-line În scopul excluderii cazurilor de falsificare a cazierelor judiciare, Serviciul Tehnologii Informaţionale al MAI, în colaborare cu Centrul de Telecomunicații Speciale și Centrul de Guvernare Electronică, a lansat astăzi, 12 septembrie 2017, un nou serviciu electronic – ”Verificarea on-line a validităţii şi valabilităţii certificatului de cazier judiciar”. Serviciul respectiv este unul gratuit și oferă persoanelor fizice, beneficiari ai serviciilor publice prestate de Serviciul Tehnologii Informaționale a MAI, precum și autorităților Republicii Moldova și persoanelor juridice, posibilitatea de a verifica în regim online validitatea certificatului de cazier judiciar eliberat, precum și de a obține o confirmare promptă a faptului eliberării acestuia. Pentru a beneficia de ”Verificarea on-line a validității și valabilității certificatului de cazier judiciar”, accesați portalul guvernamental al serviciilor publice servicii.gov.md. The post Valabilitatea certificatului de cazier judiciar poate fi verificată on-line appeared first on ITMoldova.
12 zile
ITMoldova / Publicat acum 12 zile
În scopul excluderii cazurilor de falsificare a cazierelor judiciare, Serviciul Tehnologii Informaţionale al MAI, în colaborare cu Centrul de Telecomunicații Speciale și Centrul de Guvernare Electronică, a lansat astăzi, 12 septembrie 2017, un nou serviciu electronic – ”Verificarea on-line a validităţii şi valabilităţii certificatului de cazier judiciar”. Serviciul respectiv este unul gratuit și oferă persoanelor fizice, beneficiari ai serviciilor publice prestate de Serviciul Tehnologii Informaționale a MAI, precum și autorităților Republicii Moldova și persoanelor juridice, posibilitatea de a verifica în regim online validitatea certificatului de cazier judiciar eliberat, precum și de a obține o confirmare promptă a faptului eliberării acestuia. Pentru a beneficia de ”Verificarea on-line a validității și valabilității certificatului de cazier judiciar”, accesați portalul guvernamental al serviciilor publice servicii.gov.md. The post Valabilitatea certificatului de cazier judiciar poate fi verificată on-line appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Samsung promite să lanseze un smartphone cu ecran flexibil în 2018 Șeful diviziei mobile Samsung a anunțat lansarea, în 2018, a unui smartphone cu ecran flexibil, care probabil va face parte din seria Galaxy Note. Acesta a menționat că compania trebuie să depășească unele obstacole tehnice. Din acest motiv în prezent nu există exemplare comerciale de astfel de dispozitive. Trebuie remarcat faptul că Samsung a prezentat ecranul flexibil AMOLED în cadrul expoziției CES 2011. De asemenea, presa scrie că, în aprilie 2017, inginerul șef al Samsung Display a declarat că compania este axată pe îmbunătățirea tehnologiei smartphone-urilor fără margini „Acestea se vând bine”. The post Samsung promite să lanseze un smartphone cu ecran flexibil în 2018 appeared first on ITMoldova.
12 zile
ITMoldova / Publicat acum 12 zile
Șeful diviziei mobile Samsung a anunțat lansarea, în 2018, a unui smartphone cu ecran flexibil, care probabil va face parte din seria Galaxy Note. Acesta a menționat că compania trebuie să depășească unele obstacole tehnice. Din acest motiv în prezent nu există exemplare comerciale de astfel de dispozitive. Trebuie remarcat faptul că Samsung a prezentat ecranul flexibil AMOLED în cadrul expoziției CES 2011. De asemenea, presa scrie că, în aprilie 2017, inginerul șef al Samsung Display a declarat că compania este axată pe îmbunătățirea tehnologiei smartphone-urilor fără margini „Acestea se vând bine”. The post Samsung promite să lanseze un smartphone cu ecran flexibil în 2018 appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
În fața magazinelor Apple s-au format cozi pentru a cumpăra noile iPhone-uri Apple finalizează pregătirile legate de prezentarea din aceasta seară, iar fanii produselor companiei americane deja formează cozi pentru a cumpăra noul iPhone. Jurnalistul australian Luke Hopewell a publicat o fotografie cu intrarea în magazinul Apple din Sydney. Trebuie remarcat faptul că astăzi va avea loc doar prezentarea dispozitivelor, iar vânzările vor începe în câteva săptămâni. De asemenea, multe surse anunță despre un posibil deficit al modelului iPhone X (cunoscut anterior ca iPhone 8), al cărui preț minim va fi de aproximativ 1000 de dolari. Ca de obicei, lansarea este însoțită de cozi mari în fața magazinelor. Two days ahead of the actual announcement itself, the first person has made camp outside the Sydney Apple Store for #iPhone8 pic.twitter.com/7R6TLYrtja — Luke Hopewell ⚡️ (@lukehopewell) September 11, 2017 Astăzi, Apple va prezenta noile modele de iPhone. Pe lângă iPhone X, care va primi un ecran OLED de 5.8 inch și scaner de recunoaștere a feței, vor fi prezentate versiuni actualizate ale modelelor din anul trecut cu carcase din sticlă și încărcare fără fir. The post În fața magazinelor Apple s-au format cozi pentru a cumpăra noile iPhone-uri appeared first on ITMoldova.
12 zile
ITMoldova / Publicat acum 12 zile
Apple finalizează pregătirile legate de prezentarea din aceasta seară, iar fanii produselor companiei americane deja formează cozi pentru a cumpăra noul iPhone. Jurnalistul australian Luke Hopewell a publicat o fotografie cu intrarea în magazinul Apple din Sydney. Trebuie remarcat faptul că astăzi va avea loc doar prezentarea dispozitivelor, iar vânzările vor începe în câteva săptămâni. De asemenea, multe surse anunță despre un posibil deficit al modelului iPhone X (cunoscut anterior ca iPhone 8), al cărui preț minim va fi de aproximativ 1000 de dolari. Ca de obicei, lansarea este însoțită de cozi mari în fața magazinelor. Two days ahead of the actual announcement itself, the first person has made camp outside the Sydney Apple Store for #iPhone8 pic.twitter.com/7R6TLYrtja — Luke Hopewell ⚡️ (@lukehopewell) September 11, 2017 Astăzi, Apple va prezenta noile modele de iPhone. Pe lângă iPhone X, care va primi un ecran OLED de 5.8 inch și scaner de recunoaștere a feței, vor fi prezentate versiuni actualizate ale modelelor din anul trecut cu carcase din sticlă și încărcare fără fir. The post În fața magazinelor Apple s-au format cozi pentru a cumpăra noile iPhone-uri appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Samsung va lansa procesoare pe 7 nm în a doua jumătate a anului 2018 Samsung a anunțat despre dezvoltarea cipurilor pe 11 nm și 7 nm, ale căror versiuni comerciale vor fi lansate în prima și a doua jumătate a anului 2018. Procesoarele bazate pe procesul de fabricație de 11 nm vor asigura o creștere a performanței de 15%, comparativ cu cipurile pe 14 nm și cu un consum similar de energie. Dimensiunea procesorului va scădea cu 10%. După cum remarcă The Corea Herald, în momentul de față Samsung produce cele mai avansate procesoare bazate pe tehnologia pe 10 nm. Cipurile pe 11 nm vor permite reducerea costului de producție în comparație cu 10 nm și vor fi destinate telefoanelor inteligente din categoria de mijloc de preț. Detalii despre procesoarele pe 7 nm în momentul de față nu sunt. Samsung va oferi mai multe informații la sfârșitul acestei săptămâni. The post Samsung va lansa procesoare pe 7 nm în a doua jumătate a anului 2018 appeared first on ITMoldova.
12 zile
ITMoldova / Publicat acum 12 zile
Samsung a anunțat despre dezvoltarea cipurilor pe 11 nm și 7 nm, ale căror versiuni comerciale vor fi lansate în prima și a doua jumătate a anului 2018. Procesoarele bazate pe procesul de fabricație de 11 nm vor asigura o creștere a performanței de 15%, comparativ cu cipurile pe 14 nm și cu un consum similar de energie. Dimensiunea procesorului va scădea cu 10%. După cum remarcă The Corea Herald, în momentul de față Samsung produce cele mai avansate procesoare bazate pe tehnologia pe 10 nm. Cipurile pe 11 nm vor permite reducerea costului de producție în comparație cu 10 nm și vor fi destinate telefoanelor inteligente din categoria de mijloc de preț. Detalii despre procesoarele pe 7 nm în momentul de față nu sunt. Samsung va oferi mai multe informații la sfârșitul acestei săptămâni. The post Samsung va lansa procesoare pe 7 nm în a doua jumătate a anului 2018 appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Serviciul 903 de asistență medicală urgentă este accesibil prin intermediul aplicațiilor Viber și Skype De astăzi, persoanele cu dizabilități de auz şi/sau vorbire din Republica Moldova vor putea solicita serviciile de asistență medicală urgentă prin intermediul aplicațiilor Viber și Skype. Atunci când se vor confrunta cu o urgenţă medicală, fiind conectate la una dintre aceste aplicații, persoanele cu dizabilități vor putea expedia gratuit mesaje către Serviciul 903, la numărul de telefon 062011544, precizând motivul solicitării și adresa exactă. Noile platforme de comunicare vor facilita accesul la serviciile medicale de urgență prespitalicești a persoanelor cu dizabilități de auz și vorbire din întreaga țară. The post Serviciul 903 de asistență medicală urgentă este accesibil prin intermediul aplicațiilor Viber și Skype appeared first on ITMoldova.
13 zile
ITMoldova / Publicat acum 13 zile
De astăzi, persoanele cu dizabilități de auz şi/sau vorbire din Republica Moldova vor putea solicita serviciile de asistență medicală urgentă prin intermediul aplicațiilor Viber și Skype. Atunci când se vor confrunta cu o urgenţă medicală, fiind conectate la una dintre aceste aplicații, persoanele cu dizabilități vor putea expedia gratuit mesaje către Serviciul 903, la numărul de telefon 062011544, precizând motivul solicitării și adresa exactă. Noile platforme de comunicare vor facilita accesul la serviciile medicale de urgență prespitalicești a persoanelor cu dizabilități de auz și vorbire din întreaga țară. The post Serviciul 903 de asistență medicală urgentă este accesibil prin intermediul aplicațiilor Viber și Skype appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Mi Notebook Pro – un nou dispozitiv de top de la Xiaomi Cel de-al treilea dispozitiv prezentat astăzi de către Xiaomi este noul Mi Notebook Pro. Acesta este echipat cu cel recent procesor Intel Core i7 din a opta generație. Mi Notebook Pro are un design minimalist și o carcasă mai rezistentă. Compania a folosit în noul laptop o construcție din aliaj de magneziu. Mi Notebook Pro va apărea în vânzare într-o singură culoare – Dark Gray. Greutatea laptopului este de 1,95 kg. Pentru a distribui în mod uniform căldura, Xiaomi a folosit un nou sistem de răcire. Datorită acestuia fluxul de aer a crescut cu 40%. În ceea ce privește partea hardware, noul notebook Xiaomi va fi livrat în trei configurații. Compania a prezentat un model cu Core i7 (generația 8) tactat la 4 GHz și cu 16 GB de RAM, o altă versiune cu același Core i7, dar cu 8 de GB de RAM și un alt model cu Core i5 și 8 GB de RAM. În toate dispozitivele este utilizată memoria LPDDR4 cu două canale. Pentru stocarea fișierelor este instalat un SSD de 256 GB. Diagonala ecranului la Mi Notebook Pro este de 15,6 inch. Pentru protecție este utilizată sticla Gorilla Glass 3. Marginile laturilor sunt destul de înguste – 6,52 mm. Placa grafică utilizată este GeForce MX150, de la NVIDIA. Scanerul de amprente la fel este prezent în noul Mi Notebook Pro. Noul laptop va fi vândut la un preț de 1076 dolari pentru versiunea cu procesor Core i7 și 16 GB de RAM. Celelalte două modele (Core i7 + 8 GB de RAM și Core i5 + 8 GB de RAM) vor fi vândute cu 984 și 860 de dolari, respectiv. The post Mi Notebook Pro – un nou dispozitiv de top de la Xiaomi appeared first on ITMoldova.
13 zile
ITMoldova / Publicat acum 13 zile
Cel de-al treilea dispozitiv prezentat astăzi de către Xiaomi este noul Mi Notebook Pro. Acesta este echipat cu cel recent procesor Intel Core i7 din a opta generație. Mi Notebook Pro are un design minimalist și o carcasă mai rezistentă. Compania a folosit în noul laptop o construcție din aliaj de magneziu. Mi Notebook Pro va apărea în vânzare într-o singură culoare – Dark Gray. Greutatea laptopului este de 1,95 kg. Pentru a distribui în mod uniform căldura, Xiaomi a folosit un nou sistem de răcire. Datorită acestuia fluxul de aer a crescut cu 40%. În ceea ce privește partea hardware, noul notebook Xiaomi va fi livrat în trei configurații. Compania a prezentat un model cu Core i7 (generația 8) tactat la 4 GHz și cu 16 GB de RAM, o altă versiune cu același Core i7, dar cu 8 de GB de RAM și un alt model cu Core i5 și 8 GB de RAM. În toate dispozitivele este utilizată memoria LPDDR4 cu două canale. Pentru stocarea fișierelor este instalat un SSD de 256 GB. Diagonala ecranului la Mi Notebook Pro este de 15,6 inch. Pentru protecție este utilizată sticla Gorilla Glass 3. Marginile laturilor sunt destul de înguste – 6,52 mm. Placa grafică utilizată este GeForce MX150, de la NVIDIA. Scanerul de amprente la fel este prezent în noul Mi Notebook Pro. Noul laptop va fi vândut la un preț de 1076 dolari pentru versiunea cu procesor Core i7 și 16 GB de RAM. Celelalte două modele (Core i7 + 8 GB de RAM și Core i5 + 8 GB de RAM) vor fi vândute cu 984 și 860 de dolari, respectiv. The post Mi Notebook Pro – un nou dispozitiv de top de la Xiaomi appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Xiaomi Mi Mix 2 costă 500 de dolari (420 de euro) Xiaomi a prezentat astăzi noi produse sub marca Mi – smartphone-urile Mi Mix 2 și Mi Note 3, precum și Mi Notebook Pro. Dispozitivele diferă mult față de predecesorii săi, nu numai componentele, dar și aspectul. Spre deosebire de modelul precedent, Mix Mi 2 este mai mic și mai îngust. Dimensiunile sale sunt următoarele: lungimea – 151,8 mm, iar lățimea – 75,5 mm. Pentru comparație: Mi Mix din prima generație are o carcasa mai mare de 158,8 x 81,9 mm. Desigur, în Mi Max 2 aceasta de datorează ecranului mai mic, în loc de 6,4 inch aici este utilizat un display de 5.99 inch AMOLED, cu rezoluție de 2160 x 1080 pixeli (Full HD+) și raport de aspect 18:9. De asemenea, trebuie remarcat raportul mai mare al ecranului față de carcasă – în Mi Mix 2  este de 90%, datorită micșorării marginii de jos cu 12%. Carcasa este confecționată din aluminiu și ceramică. Sticla de protecție pe ambele părți ale smartphone-ului este rotunjită pe toate cele patru laturi. Potrivit Xiaomi, Mi Mix 2 este și mai comod de ținut în mâini. Specificațiile tehnice ale lui Xiaomi Mi Mix 2 sunt la nivelul unui model de top: Procesor cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 835 Accelerator grafic Adreno 540. 6 GB de RAM (8 GB în ediția specială). 64/128/256 GB de memorie pentru stocare (128 GB în ediția specială). Cameră de 12 megapixeli, senzor Sony IMX386, diafragmă f/2.0, stabilizare optică în 4 axe (OIS), dimensiunea pixelului 1,25 microni, bliț cu două tonuri. Cameră frontală de 5 megapixeli cu suport pentru recunoașterea feței și autofocalizare. Capacitatea bateriei este de 3.400 mAh (1.000 mAh mai puțin decât primul Mi Mix, din cauza ecranului mai mic), cu încărcarea rapidă Quick Charge 3.0. Sistemul de operare Android 7.1 Nougat cu interfața MIUI 9. Versiunea standard a lui Xiaomi Mi Mix 2 are o carcasă din aluminiu și va fi lansată doar într-o singură culoare. Ediția specială (Special Edition) a noului model de top oferă o carcasă din ceramică și două culori – negru și alb. Prețurile oficiale pentru Xiaomi Mi Mix 2 sunt următoarele: cu 6/64 GB – 420 euro. cu 6/128 GB – 460 euro. cu 6/256 GB – 510 euro. Ediția specială din ceramică cu 8/128 GB va costa 700 de euro. The post Xiaomi Mi Mix 2 costă 500 de dolari (420 de euro) appeared first on ITMoldova.
13 zile
ITMoldova / Publicat acum 13 zile
Xiaomi a prezentat astăzi noi produse sub marca Mi – smartphone-urile Mi Mix 2 și Mi Note 3, precum și Mi Notebook Pro. Dispozitivele diferă mult față de predecesorii săi, nu numai componentele, dar și aspectul. Spre deosebire de modelul precedent, Mix Mi 2 este mai mic și mai îngust. Dimensiunile sale sunt următoarele: lungimea – 151,8 mm, iar lățimea – 75,5 mm. Pentru comparație: Mi Mix din prima generație are o carcasa mai mare de 158,8 x 81,9 mm. Desigur, în Mi Max 2 aceasta de datorează ecranului mai mic, în loc de 6,4 inch aici este utilizat un display de 5.99 inch AMOLED, cu rezoluție de 2160 x 1080 pixeli (Full HD+) și raport de aspect 18:9. De asemenea, trebuie remarcat raportul mai mare al ecranului față de carcasă – în Mi Mix 2  este de 90%, datorită micșorării marginii de jos cu 12%. Carcasa este confecționată din aluminiu și ceramică. Sticla de protecție pe ambele părți ale smartphone-ului este rotunjită pe toate cele patru laturi. Potrivit Xiaomi, Mi Mix 2 este și mai comod de ținut în mâini. Specificațiile tehnice ale lui Xiaomi Mi Mix 2 sunt la nivelul unui model de top: Procesor cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 835 Accelerator grafic Adreno 540. 6 GB de RAM (8 GB în ediția specială). 64/128/256 GB de memorie pentru stocare (128 GB în ediția specială). Cameră de 12 megapixeli, senzor Sony IMX386, diafragmă f/2.0, stabilizare optică în 4 axe (OIS), dimensiunea pixelului 1,25 microni, bliț cu două tonuri. Cameră frontală de 5 megapixeli cu suport pentru recunoașterea feței și autofocalizare. Capacitatea bateriei este de 3.400 mAh (1.000 mAh mai puțin decât primul Mi Mix, din cauza ecranului mai mic), cu încărcarea rapidă Quick Charge 3.0. Sistemul de operare Android 7.1 Nougat cu interfața MIUI 9. Versiunea standard a lui Xiaomi Mi Mix 2 are o carcasă din aluminiu și va fi lansată doar într-o singură culoare. Ediția specială (Special Edition) a noului model de top oferă o carcasă din ceramică și două culori – negru și alb. Prețurile oficiale pentru Xiaomi Mi Mix 2 sunt următoarele: cu 6/64 GB – 420 euro. cu 6/128 GB – 460 euro. cu 6/256 GB – 510 euro. Ediția specială din ceramică cu 8/128 GB va costa 700 de euro. The post Xiaomi Mi Mix 2 costă 500 de dolari (420 de euro) appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Xiaomi Mi Note 3 lansat oficial, cu cameră duală și Snapdragon 660 Xiaomi Mi Note 3 nu mai este un model de top, deoarece acum se află puțin peste Mi 5X și Mi A1, cu un procesor Snapdragon 660, însă are mai multă memorie RAM 6 GB și un spațiu stocare de 64 sau 128 GB. Mi Note 3 vine cu o cameră duală pe spate, doi senzori de 12 MP (un obișnuit și altul cu zoom 2x), cu Portrait Mode și Auto Beautify. Camera din față este de 16 MP cu Adaptable AI Beautify, care netezește pielea și poate chiar schimba forma  feței. Xiaomi Mi Note 3 are o baterie de 3500 mAh cu tehnologia Quick Charge 3.0. Dispozitivul rulează Android 7.1.2 cu MIUI 9, dar în curând va fi primi Android 8 Oreo. Gadgetul este disponibil în trei versiuni: – cu 6 GB + 64 GB, Black, la un preț de 320 de euro – cu 6 GB + 128 GB, Black, la un preț de 370 de euro, și – cu 6 GB + 128 GB, Blue, la un preț de 380 de euro. The post Xiaomi Mi Note 3 lansat oficial, cu cameră duală și Snapdragon 660 appeared first on ITMoldova.
13 zile
ITMoldova / Publicat acum 13 zile
Xiaomi Mi Note 3 nu mai este un model de top, deoarece acum se află puțin peste Mi 5X și Mi A1, cu un procesor Snapdragon 660, însă are mai multă memorie RAM 6 GB și un spațiu stocare de 64 sau 128 GB. Mi Note 3 vine cu o cameră duală pe spate, doi senzori de 12 MP (un obișnuit și altul cu zoom 2x), cu Portrait Mode și Auto Beautify. Camera din față este de 16 MP cu Adaptable AI Beautify, care netezește pielea și poate chiar schimba forma  feței. Xiaomi Mi Note 3 are o baterie de 3500 mAh cu tehnologia Quick Charge 3.0. Dispozitivul rulează Android 7.1.2 cu MIUI 9, dar în curând va fi primi Android 8 Oreo. Gadgetul este disponibil în trei versiuni: – cu 6 GB + 64 GB, Black, la un preț de 320 de euro – cu 6 GB + 128 GB, Black, la un preț de 370 de euro, și – cu 6 GB + 128 GB, Blue, la un preț de 380 de euro. The post Xiaomi Mi Note 3 lansat oficial, cu cameră duală și Snapdragon 660 appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Actele normative ar putea intra în vigoare odată cu publicarea lor în Registrul de stat – Legis.md Actele oficiale din Moldova ar putea avea putere juridică odată cu publicarea on-line în Registrul de stat (Legis.md). Aspectele practice ale acestui proces electronic au fost discutate de angajații Centrului de Informații Juridice (CIJ), subordonat Ministerului Justiției, colegii din Belarus, specialiști, oameni de știință din Rusia și Kazahstan, în cadrul unei reuniuni la Minsk. Belarus are o experiență de 5 ani în implementarea unui astfel de sistem, prezentându-ne funcționalități și oportunități de dezvoltare în acest sens pentru Moldova. Datorită publicării actelor juridice în format electronic, poate fi prelucrat un volum impunător de informații, procesul este mult mai operativ în comparație cu tipăritul pe suport de hârtie, având costuri mai mici și acces ușor pentru utilizatori. În contextul reformelor din sectorul justiției, a progresului tehnic, statul nostru tinde să preia experiența în domeniu și să o aplice eficient. Momentan, actele normative intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la cea indicată în textul acestora. Ele sunt disponibile gratuit pentru toți cetățenii, pe Legis.md, în limbile română și rusă. În Registrul de stat sunt introduse toate legile, hotărârile Parlamentului, decretele Preşedintelui, hotărârile şi dispoziţiile Guvernului, actele Curţii Constituţionale, ale Curţii de Conturi și cele internaţionale, rapoartele Oficiului Avocatului Poporului, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi Băncii Naţionale a Moldovei, etc. The post Actele normative ar putea intra în vigoare odată cu publicarea lor în Registrul de stat – Legis.md appeared first on ITMoldova.
13 zile
ITMoldova / Publicat acum 13 zile
Actele oficiale din Moldova ar putea avea putere juridică odată cu publicarea on-line în Registrul de stat (Legis.md). Aspectele practice ale acestui proces electronic au fost discutate de angajații Centrului de Informații Juridice (CIJ), subordonat Ministerului Justiției, colegii din Belarus, specialiști, oameni de știință din Rusia și Kazahstan, în cadrul unei reuniuni la Minsk. Belarus are o experiență de 5 ani în implementarea unui astfel de sistem, prezentându-ne funcționalități și oportunități de dezvoltare în acest sens pentru Moldova. Datorită publicării actelor juridice în format electronic, poate fi prelucrat un volum impunător de informații, procesul este mult mai operativ în comparație cu tipăritul pe suport de hârtie, având costuri mai mici și acces ușor pentru utilizatori. În contextul reformelor din sectorul justiției, a progresului tehnic, statul nostru tinde să preia experiența în domeniu și să o aplice eficient. Momentan, actele normative intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova sau la cea indicată în textul acestora. Ele sunt disponibile gratuit pentru toți cetățenii, pe Legis.md, în limbile română și rusă. În Registrul de stat sunt introduse toate legile, hotărârile Parlamentului, decretele Preşedintelui, hotărârile şi dispoziţiile Guvernului, actele Curţii Constituţionale, ale Curţii de Conturi și cele internaţionale, rapoartele Oficiului Avocatului Poporului, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi Băncii Naţionale a Moldovei, etc. The post Actele normative ar putea intra în vigoare odată cu publicarea lor în Registrul de stat – Legis.md appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
De ce Moldcamp 2017 este un eveniment pe care nu trebuie să-l ratezi? Ei bine … din cauza ATMOSFEREI, CONEXIUNILOR și, desigur, DISTRACȚIEI! Dar ce îi determină pe participanți să se întoarcă an de an? Deoarece la Moldcamp descoperiți an de an cum vă puteți transforma proiectele și le puteți aduce la noi înălțimi, știm mai bine decât oricine că IT și CMS se află în continuă SCHIMBARE și căutarea cunoștințelor este o misiune de zi cu zi, deci evoluționăm Moldcamp 2017 pentru tine, pentru că până la urmă, scopul nostru priomordial este de a va ajuta. Astfel, noi, Asociația Drupal Moldova, am creat o nouă abordare a evenimentului în parteneriat cu unele dintre cele mai strălucite minți din comunitatea Drupal și profesioniștilor în dezvoltarea carierei pentru a vă ajuta să vă inspirați și să cultivați oportunități mai mari pentru afacerea și proiectele voastre, de la formatele pe care le cunoașteți și până la alte noi sesiuni interesante, construite special pentru a vă facilita creșterea profesională. Dacă doriți să împărtășiți experiența a dvs. și să inspirați comunitatea locală, puteți aplica ca Speaker cu o sesiune. Tot ce trebuie să faceți este să vă înregistrați și să trimiteți o sesiune. În acest an, creăm o experiență pe care nu o puteți pierde! Alăturați-vă la campania regională Drupal „Moldcamp 2017” pentru a inspira și a învăța. Cumpărați biletul acum la: https://www.fest.md/ro/tickets/various/moldcamp17. Și nu uitați de actualizările  de pe site-ul http://moldcamp.com/. Moldcamp 2017 este posibil cu sprijinul USAID și al Guvernului Suediei, în parteneriat cu Tekwill și sponsorizat de FFW, Adyax și Noction. The post De ce Moldcamp 2017 este un eveniment pe care nu trebuie să-l ratezi? appeared first on ITMoldova.
16 zile
ITMoldova / Publicat acum 16 zile
Ei bine … din cauza ATMOSFEREI, CONEXIUNILOR și, desigur, DISTRACȚIEI! Dar ce îi determină pe participanți să se întoarcă an de an? Deoarece la Moldcamp descoperiți an de an cum vă puteți transforma proiectele și le puteți aduce la noi înălțimi, știm mai bine decât oricine că IT și CMS se află în continuă SCHIMBARE și căutarea cunoștințelor este o misiune de zi cu zi, deci evoluționăm Moldcamp 2017 pentru tine, pentru că până la urmă, scopul nostru priomordial este de a va ajuta. Astfel, noi, Asociația Drupal Moldova, am creat o nouă abordare a evenimentului în parteneriat cu unele dintre cele mai strălucite minți din comunitatea Drupal și profesioniștilor în dezvoltarea carierei pentru a vă ajuta să vă inspirați și să cultivați oportunități mai mari pentru afacerea și proiectele voastre, de la formatele pe care le cunoașteți și până la alte noi sesiuni interesante, construite special pentru a vă facilita creșterea profesională. Dacă doriți să împărtășiți experiența a dvs. și să inspirați comunitatea locală, puteți aplica ca Speaker cu o sesiune. Tot ce trebuie să faceți este să vă înregistrați și să trimiteți o sesiune. În acest an, creăm o experiență pe care nu o puteți pierde! Alăturați-vă la campania regională Drupal „Moldcamp 2017” pentru a inspira și a învăța. Cumpărați biletul acum la: https://www.fest.md/ro/tickets/various/moldcamp17. Și nu uitați de actualizările  de pe site-ul http://moldcamp.com/. Moldcamp 2017 este posibil cu sprijinul USAID și al Guvernului Suediei, în parteneriat cu Tekwill și sponsorizat de FFW, Adyax și Noction. The post De ce Moldcamp 2017 este un eveniment pe care nu trebuie să-l ratezi? appeared first on ITMoldova.
ITMoldova
Top 10 Lifehack-uri pe iOS 11 Vicu ”a furat” secretele iOS 11 din oficiul Apple. Vezi Top 10 Lifehack-uri ca să ajungi la LevelGOD pe iPhone. Ce ”truc” ți-a plăcut cel mai tare? 1. Economisește Spațiu – 00:38 2. Activează Dark Theme – 01:04 3. Împarte-te cu Wi-Fi-ul – 01:43 4. Print Screenuri Utile – 02:13 5. Tastatura Level God – 02:37 6. Force Touch peste tot – 03:04 7. Scanează QR Coduri – 03:28 8. Grupează aplicațiile cu un deget – 03:57 9. Scanează documentele – 04:24 10. Înregistrează-ți ecranul – 04:59 The post Top 10 Lifehack-uri pe iOS 11 appeared first on ITMoldova.
16 zile
ITMoldova / Publicat acum 16 zile
Vicu ”a furat” secretele iOS 11 din oficiul Apple. Vezi Top 10 Lifehack-uri ca să ajungi la LevelGOD pe iPhone. Ce ”truc” ți-a plăcut cel mai tare? 1. Economisește Spațiu – 00:38 2. Activează Dark Theme – 01:04 3. Împarte-te cu Wi-Fi-ul – 01:43 4. Print Screenuri Utile – 02:13 5. Tastatura Level God – 02:37 6. Force Touch peste tot – 03:04 7. Scanează QR Coduri – 03:28 8. Grupează aplicațiile cu un deget – 03:57 9. Scanează documentele – 04:24 10. Înregistrează-ți ecranul – 04:59 The post Top 10 Lifehack-uri pe iOS 11 appeared first on ITMoldova.