Europa Liberă
Judecătoria Buiucani de la Chișinău a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi Judecătoria Buiucani de la Chișinău a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi, iar la dosarul acestuia a fost adăugat o nouă acuzație, de fals în declarații, relateazp Moldpres. Avocata lui Lucinski, Corina Statran, a spus că  decizia va fi contestată la Curtea de Apel. Procurorul de caz Eugen Rurac spune că decizia de prelungire arestului la domiciliu a fost justificată de noile probe la dosar și de faptul că examinarea cauzei se află în faza finală, dosarul urmînd sp fie trimis curînd spre judecare. Chiril Lucinschi a fost reţinut de ofiţerii CNA în 25 mai împreună cu trei reprezentanţi ai unui om de afaceri sub bănuiala de spălare de bani. 
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Judecătoria Buiucani de la Chișinău a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi, iar la dosarul acestuia a fost adăugat o nouă acuzație, de fals în declarații, relateazp Moldpres. Avocata lui Lucinski, Corina Statran, a spus că  decizia va fi contestată la Curtea de Apel. Procurorul de caz Eugen Rurac spune că decizia de prelungire arestului la domiciliu a fost justificată de noile probe la dosar și de faptul că examinarea cauzei se află în faza finală, dosarul urmînd sp fie trimis curînd spre judecare. Chiril Lucinschi a fost reţinut de ofiţerii CNA în 25 mai împreună cu trei reprezentanţi ai unui om de afaceri sub bănuiala de spălare de bani. 
Europa Liberă
Procesul celor 14 persoane acuzate de complot în Muntenegru a fost amînat pînă în septembrie Procesul celor 14 persoane acuzate de complot în Muntenegru a fost amînat pînă în septembrie. Judecătoarea Suzana Mugosa a anunțat decizia în 20 iulie, după ce avocații apărării au înaintat cîteva moțiuni pentru a cere timp să studieze actele la dosar. Procesul a început în 19 iulie, dar a fost suspendat repede după ce apărarea a cerut înlocuirea procurorului. Autoritățile din Muntenegru spun că naționaliști sîrbi și ruși au complotat să ocupe Parlamentul de la Podgorița în timpul alegerilor parlamentare din octombrie 2016, să-l asasineze pe premierul de atunci Milo Djukanovici și să instaleze la putere în Muntenegru o conducere pro-rusă, care să împiedice intrarea acestei țări în NATO. Muntenegrul a fost primit în Alianța Nord-Atlantică anul acesta.
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Procesul celor 14 persoane acuzate de complot în Muntenegru a fost amînat pînă în septembrie. Judecătoarea Suzana Mugosa a anunțat decizia în 20 iulie, după ce avocații apărării au înaintat cîteva moțiuni pentru a cere timp să studieze actele la dosar. Procesul a început în 19 iulie, dar a fost suspendat repede după ce apărarea a cerut înlocuirea procurorului. Autoritățile din Muntenegru spun că naționaliști sîrbi și ruși au complotat să ocupe Parlamentul de la Podgorița în timpul alegerilor parlamentare din octombrie 2016, să-l asasineze pe premierul de atunci Milo Djukanovici și să instaleze la putere în Muntenegru o conducere pro-rusă, care să împiedice intrarea acestei țări în NATO. Muntenegrul a fost primit în Alianța Nord-Atlantică anul acesta.
Europa Liberă
Un tribunal din Azerbaigian l-a condamnat pe bloggerul ruso-israelian Aleksandr Lapșin la trei ani de închisoare Un tribunal din Azerbaigian l-a condamnat pe bloggerul ruso-israelian Aleksandr Lapșin la trei ani de închisoare sub acuzația că a violat integritatea teritorială a acestei țări. Lapșin a fost găsit vinovat în 20 iulie că a vizitat ilegal regiunea separatistă Nagorno-Karabah în 2011 și în 2012 fără permisiunea autorităților azere, și că a cerut recunoașterea independenței acestei regiuni în două declarații postate online. Lapșin se declară nevinovat, și spune că vizita sa în Nagorno-Karabah nu a fost motivată politic. Bloggerul în vîrstă de 40 de ani, care deține și cetățenia ucraineană, scrie un jurnal de călătorie online. El a fost arestat la Minsk în decembrie anul trecut la cererea autorităilor de la Baku, unde a fost extrădat în februarie.
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Un tribunal din Azerbaigian l-a condamnat pe bloggerul ruso-israelian Aleksandr Lapșin la trei ani de închisoare sub acuzația că a violat integritatea teritorială a acestei țări. Lapșin a fost găsit vinovat în 20 iulie că a vizitat ilegal regiunea separatistă Nagorno-Karabah în 2011 și în 2012 fără permisiunea autorităților azere, și că a cerut recunoașterea independenței acestei regiuni în două declarații postate online. Lapșin se declară nevinovat, și spune că vizita sa în Nagorno-Karabah nu a fost motivată politic. Bloggerul în vîrstă de 40 de ani, care deține și cetățenia ucraineană, scrie un jurnal de călătorie online. El a fost arestat la Minsk în decembrie anul trecut la cererea autorităilor de la Baku, unde a fost extrădat în februarie.
Europa Liberă
Rusia va riposta dacă autoritățile poloneze vor înlătura monumentele ostașilor sovietici din Polonia Rusia va riposta dacă autoritățile poloneze vor pune în aplicare intenția de a înlătura monumentele ostașilor sovietici din al doilea război mondial ridicate în Polonia. Valentina Matvienko, speaker-ul Consiliului Federației, camera superioară  a parlamentului moscovit, și susținătoare a președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că planul autorităților poloneze este blasfemitoriu și cinic, și a spus că dilomația rusă va lua măsuri de răspuns împotriva Varșoviei. În 17 iulie, președintele polonez Andrzej Duda a aprobat mai multe amendamente la legea care interzice promovarea comunismului și înlăturarea în decurs de un an a statuilor sovietice din Polonia, inclusiv a acelora care-i comemoreazează pe soldații Armatei Roșii. Autoriățile de la Moscova spun că polonezii încalcă în acest fel o înțelegere din 1992-1994 în care guvernul de atunci de la Varșovia a promis să protejeze aceste monumente. Rușii consideră că înlăturarea statuilor ar fi o insultă la adresa celor 600.000 de militari ai armatei roșii care au căzut pentru eliberarea Poloniei de sub ocupația Germaniei naziste. Mulți polonezi spun însă că sovieticii au fost ocupanți, nu eliberatori, și din cauza asta nu trebuie onorați în Polonia.
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Rusia va riposta dacă autoritățile poloneze vor pune în aplicare intenția de a înlătura monumentele ostașilor sovietici din al doilea război mondial ridicate în Polonia. Valentina Matvienko, speaker-ul Consiliului Federației, camera superioară  a parlamentului moscovit, și susținătoare a președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că planul autorităților poloneze este blasfemitoriu și cinic, și a spus că dilomația rusă va lua măsuri de răspuns împotriva Varșoviei. În 17 iulie, președintele polonez Andrzej Duda a aprobat mai multe amendamente la legea care interzice promovarea comunismului și înlăturarea în decurs de un an a statuilor sovietice din Polonia, inclusiv a acelora care-i comemoreazează pe soldații Armatei Roșii. Autoriățile de la Moscova spun că polonezii încalcă în acest fel o înțelegere din 1992-1994 în care guvernul de atunci de la Varșovia a promis să protejeze aceste monumente. Rușii consideră că înlăturarea statuilor ar fi o insultă la adresa celor 600.000 de militari ai armatei roșii care au căzut pentru eliberarea Poloniei de sub ocupația Germaniei naziste. Mulți polonezi spun însă că sovieticii au fost ocupanți, nu eliberatori, și din cauza asta nu trebuie onorați în Polonia.
Europa Liberă
Președintele kirghiz Almazbek Atambaev și-a exprimat îndoiala cu privire la o posibilă trecere a limbii kirghize de la alfabetul chirilic la cel latin Președintele kirghiz Almazbek Atambaev și-a exprimat îndoiala cu privire la o posibilă trecere a limbii kirghize de la alfabetul chirilic la cel latin. Vorbind la o conferință la Bișkek în 20 iulie, Atambaev a  spus că alfabetul latin ar putea să divizeze țările turcice, în loc să le unească, notînd că multe teritorii locuite de vorbitorii de limbi turcice se află în Federația Rusă, iar acești vorbitori folosesc literele  chirilice. Potrivit lui Atambaev, schimbarea alfabetului ar putea crea și o prăpastie între generații, pentru că mulți scriitori kirghizi proeminenți au folosit alfabetul chirilic pentru a-și scrie operele.
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Președintele kirghiz Almazbek Atambaev și-a exprimat îndoiala cu privire la o posibilă trecere a limbii kirghize de la alfabetul chirilic la cel latin. Vorbind la o conferință la Bișkek în 20 iulie, Atambaev a  spus că alfabetul latin ar putea să divizeze țările turcice, în loc să le unească, notînd că multe teritorii locuite de vorbitorii de limbi turcice se află în Federația Rusă, iar acești vorbitori folosesc literele  chirilice. Potrivit lui Atambaev, schimbarea alfabetului ar putea crea și o prăpastie între generații, pentru că mulți scriitori kirghizi proeminenți au folosit alfabetul chirilic pentru a-și scrie operele.
Europa Liberă
Partidul Popular European solicită Comisiei Europene să oprească ajutorul financiar destinat Republicii Moldova Partidul Popular European (PPE), cel mai important grup politic din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene să oprească ajutorul financiar destinat Republicii Moldova și să revizuiască Acordul de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, după ce Parlamentul de la Chișinau a adoptat în lectură finală legea de modificare a sistemului electoral din Moldova. Într-un comunicat de presă dat publicității la Bruxelles, PPE condamnă faptul că deputații moldoveni au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și denunță schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Președintele PPE Joseph Daul a spus, citez: „Este o rușine că majoritatea parlamentară din R. Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul, în locul democrației, corupția, în locul transparenței, și haosul, în locul statului de drept. Este regretabil că 74 de deputați au ales să întărească autocrația Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor, (...) în loc să apere interesele oamenilor”, am încheiat citatul. În comunicatul Partidului Popular European se mai spune că legea a fost adoptată în grabă și într-un mod netransparent, fără implicarea opoziției și a întregii societăți civile.
3 ore
Europa Liberă / Publicat acum 3 ore
Partidul Popular European (PPE), cel mai important grup politic din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene să oprească ajutorul financiar destinat Republicii Moldova și să revizuiască Acordul de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, după ce Parlamentul de la Chișinau a adoptat în lectură finală legea de modificare a sistemului electoral din Moldova. Într-un comunicat de presă dat publicității la Bruxelles, PPE condamnă faptul că deputații moldoveni au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și denunță schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Președintele PPE Joseph Daul a spus, citez: „Este o rușine că majoritatea parlamentară din R. Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul, în locul democrației, corupția, în locul transparenței, și haosul, în locul statului de drept. Este regretabil că 74 de deputați au ales să întărească autocrația Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor, (...) în loc să apere interesele oamenilor”, am încheiat citatul. În comunicatul Partidului Popular European se mai spune că legea a fost adoptată în grabă și într-un mod netransparent, fără implicarea opoziției și a întregii societăți civile.
Europa Liberă
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a promulgat legea de modificare a Codului Electoral (GALERIE FOTO) Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a promulgat legea de modificare a Codului Electoral, care prevede trecerea la sistemul de vot mixt. Decretul a fost semnat la câteva ore după ce proiectul legislativ a fost votat în lectură finală de 74 din cei 77 de deputați prezenți la ședința de joi a parlamentului de la Chișinău. Aprobarea intempestivă a acestei legi au avut loc două manifestații opuse: aceea susținătorilor partidelor de opoziție extraparlamentare care se opun modificării sistemului electoral moldovenesc, și aceea a sprijinitorilor Partidului Democrat și ai PSRM, care au votat modificarea în parlament.
4 ore
Europa Liberă / Publicat acum 4 ore
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a promulgat legea de modificare a Codului Electoral, care prevede trecerea la sistemul de vot mixt. Decretul a fost semnat la câteva ore după ce proiectul legislativ a fost votat în lectură finală de 74 din cei 77 de deputați prezenți la ședința de joi a parlamentului de la Chișinău. Aprobarea intempestivă a acestei legi au avut loc două manifestații opuse: aceea susținătorilor partidelor de opoziție extraparlamentare care se opun modificării sistemului electoral moldovenesc, și aceea a sprijinitorilor Partidului Democrat și ai PSRM, care au votat modificarea în parlament.
Europa Liberă
Peste două sute de persoane au demonstrat la Kiev la împlinirea unui an de la asasinarea ziaristului Pavel Șeremet La Kiev, peste 200 de persoane au marcat un an de la moartea jurnalistului Pavel Șeremet, ucis de o bombă care fusese amplasată sub masina sa. După de au aprins lumânări la locul atentatului, demonstranții au mers la președinție și la alte clădiri guvernamentale, cerând să se afle cine a pus la cale atacul. Pentru moment, ancheta oficială nu a numit nici un suspect.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
La Kiev, peste 200 de persoane au marcat un an de la moartea jurnalistului Pavel Șeremet, ucis de o bombă care fusese amplasată sub masina sa. După de au aprins lumânări la locul atentatului, demonstranții au mers la președinție și la alte clădiri guvernamentale, cerând să se afle cine a pus la cale atacul. Pentru moment, ancheta oficială nu a numit nici un suspect.
Europa Liberă
CIA forțată să oprească ajutorul pentru rebelii sirieni anti-Assad După patru ani, Agenția Centrală de Informații, CIA a decis să oprească ajutorul pentru rebelii sirieni, care luptă împotriva președintele Bashar al-Assad. Potrivit cotidianului Washington Post și agenției Reuters, președintele Donald Trump a luat această decizie în urmă cu aproape o lună, după o întâlnire cu șeful CIA, Mike Pompeo, și consilierul pentru securitate națională, generalul H.R. McMaster. Casa Albă și CIA au refuzat orice comentariu. Era un program de echipare și antrenare a rebelilor, care a dat însă rezultate minime, mai ales după intrarea în conflict a Rusei, au declarat oficialități americane, care și-au păstrat anonimatul. Încheierea ajutorului nu a fost discutată la reuniunea Trump-Putin, din marginea summitului G20 de la Hamburg, la care cei doi lideri au decis încetarea luptelor în sudvestul Siriei, au precizat aceleași surse.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
După patru ani, Agenția Centrală de Informații, CIA a decis să oprească ajutorul pentru rebelii sirieni, care luptă împotriva președintele Bashar al-Assad. Potrivit cotidianului Washington Post și agenției Reuters, președintele Donald Trump a luat această decizie în urmă cu aproape o lună, după o întâlnire cu șeful CIA, Mike Pompeo, și consilierul pentru securitate națională, generalul H.R. McMaster. Casa Albă și CIA au refuzat orice comentariu. Era un program de echipare și antrenare a rebelilor, care a dat însă rezultate minime, mai ales după intrarea în conflict a Rusei, au declarat oficialități americane, care și-au păstrat anonimatul. Încheierea ajutorului nu a fost discutată la reuniunea Trump-Putin, din marginea summitului G20 de la Hamburg, la care cei doi lideri au decis încetarea luptelor în sudvestul Siriei, au precizat aceleași surse.
Europa Liberă
Opoziția cheamă la noi demonstrații de protest, vineri, în fața președinției Protestele împotriva trecerii la sistemul electoral mixt, aprobată de Parlament joi în a doua lectură, vor fi reluate vineri, în fața președinției. Manifestanții îi vor cere președinteului Igor Dodon să nu promulge legea.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
Protestele împotriva trecerii la sistemul electoral mixt, aprobată de Parlament joi în a doua lectură, vor fi reluate vineri, în fața președinției. Manifestanții îi vor cere președinteului Igor Dodon să nu promulge legea.
Europa Liberă
Adoptarea Legii trecerii la sistemul electoral mixt salutată de președintele Dodon și speakerul Parlamentului Imediat după votul din Parlament, președintele Dodon a salutat trecerea la sistemul electoral mixt. Într-o postare pe Facebook el a scris că „la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”. Pentru Igor Dodon, votul din Parlament a fost o victorie a Partidului Socialiștilor. Pentru liderul Parlamentului, Andrian Candu, unul din inițiatorii schimbării, votul „este o victorie pentru guvernare”. Trecerea la sistemul electoral mixt a fost votată în câteva minute de 74 de deputați din cei 78 prezenți în sala Parlamentului.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
Imediat după votul din Parlament, președintele Dodon a salutat trecerea la sistemul electoral mixt. Într-o postare pe Facebook el a scris că „la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”. Pentru Igor Dodon, votul din Parlament a fost o victorie a Partidului Socialiștilor. Pentru liderul Parlamentului, Andrian Candu, unul din inițiatorii schimbării, votul „este o victorie pentru guvernare”. Trecerea la sistemul electoral mixt a fost votată în câteva minute de 74 de deputați din cei 78 prezenți în sala Parlamentului.
Europa Liberă
Igor Dodon: Dmitri Rogozin este „așteptat cu drag” la Chișinău Ministerul de Externe din Republica Moldova a interzis avioanelor militare ruse cu care vicepremierul rus Dmitri Rogozin urma să ajungă la Tiraspol pentru a marca 25 de ani de la desfășurarea trupelor de pace la Nistru să intre în spațiul aerian al țării, însă Rogozin a răspuns că oricum vine la Chișinău, deoarece a fost invitat de președintele Igor Dodon, informează joi Radio Chișinău și Deschide.md. Vizita ar urma să aibe loc la sfârșitul acestei luni. Președintele Igor Dodon a reconfirmat, într-o postare pe Facebook, invitația făcută vicepremierului rus care, a precizat șeful statului, este „așteptat cu drag”.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
Ministerul de Externe din Republica Moldova a interzis avioanelor militare ruse cu care vicepremierul rus Dmitri Rogozin urma să ajungă la Tiraspol pentru a marca 25 de ani de la desfășurarea trupelor de pace la Nistru să intre în spațiul aerian al țării, însă Rogozin a răspuns că oricum vine la Chișinău, deoarece a fost invitat de președintele Igor Dodon, informează joi Radio Chișinău și Deschide.md. Vizita ar urma să aibe loc la sfârșitul acestei luni. Președintele Igor Dodon a reconfirmat, într-o postare pe Facebook, invitația făcută vicepremierului rus care, a precizat șeful statului, este „așteptat cu drag”.
Europa Liberă
Majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat intempestiv în lectură finală în favoarea trecerii la sistemul electoral mixt Potrivit agențiilor de presă de la Chișinău, deputații moldoveni au adoptat în lectură finală, cu 74 de voturi, proiectul de lege referitor la trecerea la sistemul electoral mixt. Votarea a avut loc într-un mod intempestiv, în timp ce în fața Parlamentului, susținătorii partidelor de opoziție demonstrau împotriva modificării sistemului electoral. Anunțul rezultatului votului a dat naștere la o serie de altercații între demonstranți, în timp ce forțele de ordine au interzis accesul în sala Parlamentului presei și asistenților deputaților, relatează Deschide.md. La vot nu a luat parte fracțiunea parlamentară a comuniștilor, care s-a retras din sală, în timp ce deputații Partidului Liberal au anunțat că se pronunță în continuare împotriva sistemului mixt.
8 ore
Europa Liberă / Publicat acum 8 ore
Potrivit agențiilor de presă de la Chișinău, deputații moldoveni au adoptat în lectură finală, cu 74 de voturi, proiectul de lege referitor la trecerea la sistemul electoral mixt. Votarea a avut loc într-un mod intempestiv, în timp ce în fața Parlamentului, susținătorii partidelor de opoziție demonstrau împotriva modificării sistemului electoral. Anunțul rezultatului votului a dat naștere la o serie de altercații între demonstranți, în timp ce forțele de ordine au interzis accesul în sala Parlamentului presei și asistenților deputaților, relatează Deschide.md. La vot nu a luat parte fracțiunea parlamentară a comuniștilor, care s-a retras din sală, în timp ce deputații Partidului Liberal au anunțat că se pronunță în continuare împotriva sistemului mixt.
Europa Liberă
Parlamentul de la Chișinău începe să dezbată, în a doua lectură, proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat miercuri, că de astăzi, legislativul începe să dezbată, în a doua lectură, proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt după ce propunera a fost amendate în anumite puncte pentru a răspunde criticilor interne și externe. Candu a precizat că la nevoie, dezbaterile parlamentare vor fi prelungite până sâmbătă. Opoziția și-a chemat suporterii să protesteze în fața Parlamentului împotriva unei schimbări despre care crede că are ca scop numai consolidarea puterii Partidului Democrat. Secretarul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, a spus într-un apel citat de Jurnal.md că „de dragul urmaşilor, trebuie să ne mobilizăm şi să oprim tăvălugul binomului Plahotniuc-Dodon”. Apeluri și declarații asemănătoare au mai făcut astăzi Partidul Acţiune şi Solidaritate, PLDM, Partidul Nostru şi reprezentanţii societăţii civile.
10 ore
Europa Liberă / Publicat acum 10 ore
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat miercuri, că de astăzi, legislativul începe să dezbată, în a doua lectură, proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt după ce propunera a fost amendate în anumite puncte pentru a răspunde criticilor interne și externe. Candu a precizat că la nevoie, dezbaterile parlamentare vor fi prelungite până sâmbătă. Opoziția și-a chemat suporterii să protesteze în fața Parlamentului împotriva unei schimbări despre care crede că are ca scop numai consolidarea puterii Partidului Democrat. Secretarul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, a spus într-un apel citat de Jurnal.md că „de dragul urmaşilor, trebuie să ne mobilizăm şi să oprim tăvălugul binomului Plahotniuc-Dodon”. Apeluri și declarații asemănătoare au mai făcut astăzi Partidul Acţiune şi Solidaritate, PLDM, Partidul Nostru şi reprezentanţii societăţii civile.
Europa Liberă
Moldova refuză Rusiei „acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizarea avioanelor” militare rusești pe aeroporturile din Chișinău și Tiraspol Moldova a reproșat Rusiei că nu a consultat-o în privința modului de marcare a împlinirii a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Ministrul afacerilor externe, vicepremierul Andrei Galbur, a exprimat această idee miercuri, la o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse Farit Muhametşin, transmite Moldpres, cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. Galbur i-a spus emisarului rus că ar fi fost bine ca manifestările comemorative să fie planificate în comun, iar absența acestei coordonări „nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”. Portalul „Deschide.md” publică misiva Ministerului de externe prin care informează Moscova că „autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizarea avioanelor” militare rusești pe aeroporturile din Chișinău și Tiraspol. Moscova a anunțat că-l va trimite în Moldova cu ocazia aniversării pe vicepremierul Dmitri Rogozin, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană.
10 ore
Europa Liberă / Publicat acum 10 ore
Moldova a reproșat Rusiei că nu a consultat-o în privința modului de marcare a împlinirii a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Ministrul afacerilor externe, vicepremierul Andrei Galbur, a exprimat această idee miercuri, la o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse Farit Muhametşin, transmite Moldpres, cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. Galbur i-a spus emisarului rus că ar fi fost bine ca manifestările comemorative să fie planificate în comun, iar absența acestei coordonări „nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”. Portalul „Deschide.md” publică misiva Ministerului de externe prin care informează Moscova că „autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizarea avioanelor” militare rusești pe aeroporturile din Chișinău și Tiraspol. Moscova a anunțat că-l va trimite în Moldova cu ocazia aniversării pe vicepremierul Dmitri Rogozin, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană.
Europa Liberă
Moldova refuză Rusiei „acordarea dreptului de a traversa spațiul său aerian și aterizarea avioanelor” militare rusești pe aeroporturile din Chișinău și Tiraspol Moldova a reproșat Rusiei că nu a consultat-o în privința modului de marcare a împlinirii a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Ministrul afacerilor externe, vicepremierul Andrei Galbur, a exprimat această idee miercuri, la o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse Farit Muhametşin, transmite Moldpres, cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. Galbur i-a spus emisarului rus că ar fi fost bine ca manifestările comemorative să fie planificate în comun, iar absența acestei coordonări „nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”. Portalul „Deschide.md” publică misiva Ministerului de externe prin care informează Moscova că „autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizarea avioanelor” militare rusești pe aeroporturile din Chișinău și Tiraspol. Moscova a anunțat că-l va trimite în Moldova cu ocazia aniversării pe vicepremierul Dmitri Rogozin, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană.
10 ore
Europa Liberă / Publicat acum 10 ore
Moldova a reproșat Rusiei că nu a consultat-o în privința modului de marcare a împlinirii a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Ministrul afacerilor externe, vicepremierul Andrei Galbur, a exprimat această idee miercuri, la o întâlnire cu ambasadorul Federaţiei Ruse Farit Muhametşin, transmite Moldpres, cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. Galbur i-a spus emisarului rus că ar fi fost bine ca manifestările comemorative să fie planificate în comun, iar absența acestei coordonări „nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”. Portalul „Deschide.md” publică misiva Ministerului de externe prin care informează Moscova că „autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizarea avioanelor” militare rusești pe aeroporturile din Chișinău și Tiraspol. Moscova a anunțat că-l va trimite în Moldova cu ocazia aniversării pe vicepremierul Dmitri Rogozin, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană.
Europa Liberă
Premierul Pavel Filip promite să prezinte noua structură a guvernului în plenul Parlamentului Premierul Pavel Filip a promis că până la sfârşitul sesiunii parlamentare primăvară-vară, va prezenta noua structură a Guvernului în plenul Parlamentului, relatează Moldpres. „Este primul pas în reformarea administraţiei publice şi nu obosesc să repet că această reformă este fundamentul celorlalte reforme care urmează să aibă loc în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip miercuri, la ședința de guvern. Parlamentul a aprobat pe 7 legea privind reforma administrației publice și a guvernului.
11 ore
Europa Liberă / Publicat acum 11 ore
Premierul Pavel Filip a promis că până la sfârşitul sesiunii parlamentare primăvară-vară, va prezenta noua structură a Guvernului în plenul Parlamentului, relatează Moldpres. „Este primul pas în reformarea administraţiei publice şi nu obosesc să repet că această reformă este fundamentul celorlalte reforme care urmează să aibă loc în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip miercuri, la ședința de guvern. Parlamentul a aprobat pe 7 legea privind reforma administrației publice și a guvernului.
Europa Liberă
Donald Trump insistă ca senatorii republicani să adopte o nouă lege a asigurărilor de sănătate Președintele american Donald Trump le-a cerut miercuri senatorilor republicani să nu plece în vacanță de vară fără a fi adoptat o nouă lege a asigurărilor de sănătate. „Suntem atât de aproape", le-a spus Trump celor 49 de senatori republicani alături de care a luat prânzul la Casa Albă, a doua zi după ce o nouă versiune a legii menite să înlocuiască „Obamacare”a fost abandonată din cauza disputelor dintre senatorii republicani. Aripa conservatoare este nemulțumită că noua propunere nu elimină, în totalitae, sistemul de asigurări de sănătate, creat de administrația Obama. Republicanii moderați, pe de altă parte, se tem că prea mulți americani nevoiași vor rămâne fără asigurare medical. „Obamacare” este prima tentative a unei administrații americane de a crea un sistem universal de asigurări de sănătate.
11 ore
Europa Liberă / Publicat acum 11 ore
Președintele american Donald Trump le-a cerut miercuri senatorilor republicani să nu plece în vacanță de vară fără a fi adoptat o nouă lege a asigurărilor de sănătate. „Suntem atât de aproape", le-a spus Trump celor 49 de senatori republicani alături de care a luat prânzul la Casa Albă, a doua zi după ce o nouă versiune a legii menite să înlocuiască „Obamacare”a fost abandonată din cauza disputelor dintre senatorii republicani. Aripa conservatoare este nemulțumită că noua propunere nu elimină, în totalitae, sistemul de asigurări de sănătate, creat de administrația Obama. Republicanii moderați, pe de altă parte, se tem că prea mulți americani nevoiași vor rămâne fără asigurare medical. „Obamacare” este prima tentative a unei administrații americane de a crea un sistem universal de asigurări de sănătate.
Europa Liberă
Premierul israelian Beniamin Netanyahu s-a întîlnit la Budapesta cu liderii statelor din grupul Visegrad Premierii Ungariei și Israelului au pledat miercuri, la Budapesta, pentru o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană și Israel, în special în domeniul securității și tehnologiei, într-o perioadă marcată de amenințări teroriste și migrație. Benjamin Netanyahu și Viktor Orban au afirmat că relațiile ar trebui reevaluate, în condițiile în care Israelul este criticat la Bruxelles, deși joacă un rol stabilizator în Orientul Mijlociu de care beneficiază și Europa. Netanyahu s-a plâns că Israelul, singurul stat „occidental” în Orientul Mijlociu, ar fi „mai criticat la Bruxelles decât oriunde în Europa de vest”. Premierii Poloniei, Cehiei și Slovaciei, care au participat la întâlnirea de miercuri cu Netanyahu, au afirmat la rândul lor că sprijină îmbunătățirea relațiilor între Israel și Uniunea Europeană.
11 ore
Europa Liberă / Publicat acum 11 ore
Premierii Ungariei și Israelului au pledat miercuri, la Budapesta, pentru o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană și Israel, în special în domeniul securității și tehnologiei, într-o perioadă marcată de amenințări teroriste și migrație. Benjamin Netanyahu și Viktor Orban au afirmat că relațiile ar trebui reevaluate, în condițiile în care Israelul este criticat la Bruxelles, deși joacă un rol stabilizator în Orientul Mijlociu de care beneficiază și Europa. Netanyahu s-a plâns că Israelul, singurul stat „occidental” în Orientul Mijlociu, ar fi „mai criticat la Bruxelles decât oriunde în Europa de vest”. Premierii Poloniei, Cehiei și Slovaciei, care au participat la întâlnirea de miercuri cu Netanyahu, au afirmat la rândul lor că sprijină îmbunătățirea relațiilor între Israel și Uniunea Europeană.
Europa Liberă
Președintele Donald Trump critică înalte oficialități din justiția americană La șase luni de la inaugurare, președintele american Donald Trump și-a criticat o serie de membri ai administației implicați în anchetele privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Într-un interviu cu New York Times, cotidian pe care îl critică aproape zilnic, Trump a ținut să reafirme că nu avea nevoie de informații compromițătoare de la Rusia pentru a câștiga alegerile în fața democratei Hillary Clinton. Președintele Donald Trump l-a criticat pe ministrul justiției Jeff Sessions pentru faptul că s-a autosuspendat din orice anchetă legată de implicarea Rusiei. Totodată a lăsat de înțeles că fostul director al FBI, James Comey – pe care l-a demis în mai – ar fi încercat să-l șantajeze. Trump l-a criticat, de asemenea, pe procurorul independent Rober Muller, care conduce ancheta despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și despre contextual demiterii fostului director FBI.
11 ore
Europa Liberă / Publicat acum 11 ore
La șase luni de la inaugurare, președintele american Donald Trump și-a criticat o serie de membri ai administației implicați în anchetele privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Într-un interviu cu New York Times, cotidian pe care îl critică aproape zilnic, Trump a ținut să reafirme că nu avea nevoie de informații compromițătoare de la Rusia pentru a câștiga alegerile în fața democratei Hillary Clinton. Președintele Donald Trump l-a criticat pe ministrul justiției Jeff Sessions pentru faptul că s-a autosuspendat din orice anchetă legată de implicarea Rusiei. Totodată a lăsat de înțeles că fostul director al FBI, James Comey – pe care l-a demis în mai – ar fi încercat să-l șantajeze. Trump l-a criticat, de asemenea, pe procurorul independent Rober Muller, care conduce ancheta despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și despre contextual demiterii fostului director FBI.
Europa Liberă
Senatorul John McCain suferă de un cancer cerebral Senatorul republican John McCain a fost diagnosticat cu tumoare la creer. McCain este cunoscut pentur poziția critică față de Rusia, între altele, și conduce Comisia senatorială pentru Forțele Armate. În 2008 a fost candidatul Partidului republican în alegerile prezidențiale , fiind învins de Barack Obama.
11 ore
Europa Liberă / Publicat acum 11 ore
Senatorul republican John McCain a fost diagnosticat cu tumoare la creer. McCain este cunoscut pentur poziția critică față de Rusia, între altele, și conduce Comisia senatorială pentru Forțele Armate. În 2008 a fost candidatul Partidului republican în alegerile prezidențiale , fiind învins de Barack Obama.
Europa Liberă
Donald Trump jr și Paul Manafort vor depune mărturie în fața comisiei judiciare a Senatului Fiul președintelui american Donald Trump jr și fostul șef al campaniei prezidențiale Paul Manafort vor depune mărturie în fața comisiei judiciare a Senatului pe 26 iulie. Audierile publice sunt legate mai ales de ultimele informații legate de întrevederea pe care cei doi ai avut-o imediat după ce Trump a ddevenit candidatul republican la președinție, cu o avocată din Rusia. Se pare că această a vrut să discute despre ridicarea sancțiunilor imăotriva Rusiei, iar fiul președintelui ar fi fost informat că avocata avea informații compromițătoare despre Hillary Clinton, contracanditatăa democrată.
11 ore
Europa Liberă / Publicat acum 11 ore
Fiul președintelui american Donald Trump jr și fostul șef al campaniei prezidențiale Paul Manafort vor depune mărturie în fața comisiei judiciare a Senatului pe 26 iulie. Audierile publice sunt legate mai ales de ultimele informații legate de întrevederea pe care cei doi ai avut-o imediat după ce Trump a ddevenit candidatul republican la președinție, cu o avocată din Rusia. Se pare că această a vrut să discute despre ridicarea sancțiunilor imăotriva Rusiei, iar fiul președintelui ar fi fost informat că avocata avea informații compromițătoare despre Hillary Clinton, contracanditatăa democrată.
Europa Liberă
Andrei Galbur reproșează diplomației ruse că nu s-a consultat cu Chișinăul în vederea marcării a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru Moldova a reproșat Rusiei că nu a consultat-o în privința modului de marcare a împlinirii a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Ministrul afacerilor externe, vicepremierul Andrei Galbur, a exprimat această idee la o întâlnire avută astăzi cu ambasadorul Federaţiei Ruse Farit Muhametşin, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. Galbur i-a spus emisarului rus că ar fi fost bine ca manifestările comemorative să fie planificate în comun, iar absența acestei coordonări „nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”. Moscova a anunțat că-l va trimite în Moldova cu ocazia aniversării pe vicepremierul Dmitri Rogozin, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană.
23 ore
Europa Liberă / Publicat acum 23 ore
Moldova a reproșat Rusiei că nu a consultat-o în privința modului de marcare a împlinirii a 25 de ani de la începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Ministrul afacerilor externe, vicepremierul Andrei Galbur, a exprimat această idee la o întâlnire avută astăzi cu ambasadorul Federaţiei Ruse Farit Muhametşin, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. Galbur i-a spus emisarului rus că ar fi fost bine ca manifestările comemorative să fie planificate în comun, iar absența acestei coordonări „nu este de natură să contribuie la întărirea încrederii”. Moscova a anunțat că-l va trimite în Moldova cu ocazia aniversării pe vicepremierul Dmitri Rogozin, care este emisarul special al Kremlinului în chestiunea transnistreană.
Europa Liberă
Apel al opoziției din R. Moldova la proteste împotriva votării în Parlament a modificării sistemului electoral Opoziția și-a chemat suporterii să protesteze mâine, joi, împotriva posibilei votări în Parlament a schimbării sistemului electoral, despre care crede că are ca scop consolidarea puterii Partidului Democrat. Secretarul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, a spus într-un apel citat de Jurnal.md că „de dragul urmaşilor, trebuie să ne mobilizăm şi să oprim tăvălugul binomului Plahotniuc-Dodon”. Apeluri și declarații asemănătoare au mai făcut astăzi Partidul Acţiune şi Solidaritate, PLDM, Partidul Nostru, dar şi reprezentanţii societăţii civile. Spicherul parlamentar Andrian Candu a spus miercuri că proiectul schimbării sistemului de vot va fi discutat în ultimele ședințe ale actualei sesiuni parlamentare, programate pentru joi, vineri și la nevoie sâmbătă.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Opoziția și-a chemat suporterii să protesteze mâine, joi, împotriva posibilei votări în Parlament a schimbării sistemului electoral, despre care crede că are ca scop consolidarea puterii Partidului Democrat. Secretarul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, a spus într-un apel citat de Jurnal.md că „de dragul urmaşilor, trebuie să ne mobilizăm şi să oprim tăvălugul binomului Plahotniuc-Dodon”. Apeluri și declarații asemănătoare au mai făcut astăzi Partidul Acţiune şi Solidaritate, PLDM, Partidul Nostru, dar şi reprezentanţii societăţii civile. Spicherul parlamentar Andrian Candu a spus miercuri că proiectul schimbării sistemului de vot va fi discutat în ultimele ședințe ale actualei sesiuni parlamentare, programate pentru joi, vineri și la nevoie sâmbătă.
Europa Liberă
Judecătoria din Medgidia decide eliberarea din închisoare înainte de termen a fratelui președintelui Băsescu În România, o judecătorie a admis cererea de eliberare înainte de termen a fratelui fostului președinte Traian Băsescu, condamnat anul trecut la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de un sfert de milion de euro de la un șef al lumii interlope în schimbul promisiunii de a interveni pentru el în justiție. Decizia judecătoriei din Medgidia privindu-l pe Mircea Băsescu nu este definitivă. Agerpres amintește că el a executat unul din cei patru ani de închisoare primiți pentru trafic de influență în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Aceasta a fost a treia cerere a lui Mircea Băsescu de eliberare înainte de vreme. Solicitările anterioare fuseseră contestate cu succes de procurorii DNA.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
În România, o judecătorie a admis cererea de eliberare înainte de termen a fratelui fostului președinte Traian Băsescu, condamnat anul trecut la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de un sfert de milion de euro de la un șef al lumii interlope în schimbul promisiunii de a interveni pentru el în justiție. Decizia judecătoriei din Medgidia privindu-l pe Mircea Băsescu nu este definitivă. Agerpres amintește că el a executat unul din cei patru ani de închisoare primiți pentru trafic de influență în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Aceasta a fost a treia cerere a lui Mircea Băsescu de eliberare înainte de vreme. Solicitările anterioare fuseseră contestate cu succes de procurorii DNA.
Europa Liberă
Ucraina și și Georgia își vor coordona eforturile de recucerire a regiunilor separatiste pro-ruse Liderul Ucrainei spune că țara lui și Georgia își vor coordona eforturile de recucerire a regiunilor separatiste pro-ruse. Președintele Petro Poroșenko a făcut remarca miercuri în timpul unei vizite în Georgia, care a purtat în 2008 un scurt război cu Rusia. Două regiuni georgiene, Abhazia și Osetia de Sud, și-au declarat după război independența și se bucură de atunci de sprijin politic și financiar rusesc. Poroșenko și omologul său georgian Giorgi Margvelașvili au vizitat un sat despărțit cu sârmă ghimpată de zona înconjurătoare, controlată de auto-proclamata „republică sud-osetină”. Poroșenko a numit Rusia „agresorul nostru comun” și a cerut comunității internaționale să-și exprime solidaritatea cu Ucraina și Georgia.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Liderul Ucrainei spune că țara lui și Georgia își vor coordona eforturile de recucerire a regiunilor separatiste pro-ruse. Președintele Petro Poroșenko a făcut remarca miercuri în timpul unei vizite în Georgia, care a purtat în 2008 un scurt război cu Rusia. Două regiuni georgiene, Abhazia și Osetia de Sud, și-au declarat după război independența și se bucură de atunci de sprijin politic și financiar rusesc. Poroșenko și omologul său georgian Giorgi Margvelașvili au vizitat un sat despărțit cu sârmă ghimpată de zona înconjurătoare, controlată de auto-proclamata „republică sud-osetină”. Poroșenko a numit Rusia „agresorul nostru comun” și a cerut comunității internaționale să-și exprime solidaritatea cu Ucraina și Georgia.
Europa Liberă
UE avertizează Polonia că este pe cale de a distruge „ce a rămas” din independența justiției Executivul UE a cerut miercuri Poloniei să suspende o reformă a judiciarului despre care Bruxelles-ul susține că ar avea un „efect negativ semnificativ” asupra independenței judecătoriilor. În caz contrar, Varșovia s-ar putea confrunta cu acțiuni disciplinare încă de săptămâna viitoare. Avertismentul a fost formulat la un briefing de presă de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a mai spus: „Aceste legi măresc considerabil amenințarea sistemică la adresa statului de drept”. „În ansamblul lor, legile ar aboli ce a mai rămas din independența judecătorească, punând judiciarul sub controlul deplin al guvernului”, a mai spus Timmermans. Remarcile au venit la o zi după o sesiune tumultoasă în parlamentul de la Varșovia, unde guvernul naționalist al Poloniei a depus o lege care i-ar mări controlul asupra Curții Supreme, care are printre sarcini și validarea alegerilor.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Executivul UE a cerut miercuri Poloniei să suspende o reformă a judiciarului despre care Bruxelles-ul susține că ar avea un „efect negativ semnificativ” asupra independenței judecătoriilor. În caz contrar, Varșovia s-ar putea confrunta cu acțiuni disciplinare încă de săptămâna viitoare. Avertismentul a fost formulat la un briefing de presă de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a mai spus: „Aceste legi măresc considerabil amenințarea sistemică la adresa statului de drept”. „În ansamblul lor, legile ar aboli ce a mai rămas din independența judecătorească, punând judiciarul sub controlul deplin al guvernului”, a mai spus Timmermans. Remarcile au venit la o zi după o sesiune tumultoasă în parlamentul de la Varșovia, unde guvernul naționalist al Poloniei a depus o lege care i-ar mări controlul asupra Curții Supreme, care are printre sarcini și validarea alegerilor.
Europa Liberă
Igor Dodon asigură Rusia că autoritățile moldovene nu vor face probleme transnistrenilor prin controlul vamal comun cu Ucraina Președintele Igor Dodon a asigurat Rusia că autoritățile moldovene nu vor face probleme transnistrenilor prin controlul vamal comun cu Ucraina. Dodon a scris miercuri pe Facebook că a discutat problema cu ambasadorul rus la Chișinău, Farit Muhametşin, căruia i-a spus că „structurile executive” moldovenești nu vor crea „prejudicii” nici locuitorilor, nici firmelor din regiunea transnistreană. Controlul comun la punctul „Cuciurgan – Pervomaisk” a fost inaugurat săptămâna aceasta în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko. Regimul separatist de la Tiraspol, sprijinit de Moscova, s-a plâns de mai multe ori că măsura, aflată de multă vreme în fază de proiect, ar echivala cu o „blocadă” impusă de Kiev și Chișinău.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Președintele Igor Dodon a asigurat Rusia că autoritățile moldovene nu vor face probleme transnistrenilor prin controlul vamal comun cu Ucraina. Dodon a scris miercuri pe Facebook că a discutat problema cu ambasadorul rus la Chișinău, Farit Muhametşin, căruia i-a spus că „structurile executive” moldovenești nu vor crea „prejudicii” nici locuitorilor, nici firmelor din regiunea transnistreană. Controlul comun la punctul „Cuciurgan – Pervomaisk” a fost inaugurat săptămâna aceasta în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko. Regimul separatist de la Tiraspol, sprijinit de Moscova, s-a plâns de mai multe ori că măsura, aflată de multă vreme în fază de proiect, ar echivala cu o „blocadă” impusă de Kiev și Chișinău.
Europa Liberă
Emmanuel Macron: Parisul nu renunță la obiectivul de a mări cu timpul plafonul cheltuielilor militare Președintele francez Emmanuel Macron a spus după demisia șefului Marelui Stat Major al forțelor armate, într-o dispută pe tema bugetului apărării, că Parisul nu renunță la obiectivul de a mări cu timpul plafonul cheltuielilor militare. Purtătorul de cuvânt Christophe Castaner a spus miercuri că demisionarul, generalul Pierre de Villiers, va fi înlocuit în 24 de ore cu generalul François Lecointre, un veteran de 54 de ani. Castaner a spus că Macron l-a numit pe Lecointre și le-a spus miniștrilor la o ședință de cabinet că tot are de gând să ridice bugetul apărării peste pragul de 2% din PIB cerut de NATO până în 2025 – aceasta în ciuda reducerii din anul curent.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Președintele francez Emmanuel Macron a spus după demisia șefului Marelui Stat Major al forțelor armate, într-o dispută pe tema bugetului apărării, că Parisul nu renunță la obiectivul de a mări cu timpul plafonul cheltuielilor militare. Purtătorul de cuvânt Christophe Castaner a spus miercuri că demisionarul, generalul Pierre de Villiers, va fi înlocuit în 24 de ore cu generalul François Lecointre, un veteran de 54 de ani. Castaner a spus că Macron l-a numit pe Lecointre și le-a spus miniștrilor la o ședință de cabinet că tot are de gând să ridice bugetul apărării peste pragul de 2% din PIB cerut de NATO până în 2025 – aceasta în ciuda reducerii din anul curent.
Europa Liberă
Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei în legătură cu reținerea unui german și altor cinci activiști pentru drepturile omului Germania l-a convocat pe ambasadorul Turciei în legătură cu reținerea unui german și altor cinci activiști pentru drepturile omului care urmează să fie judecați sub acuzații de sprijinire a terorismului. Purtătorul de cuvânt de la Berlin, Martin Schaefer, a declarat la o ședință de guvern că ministrul de externe Sigmar Gabriel și-a întrerupt vacanța de vară și a revenit la Berlin pentru consultări guvernamentale. Schaefer a mai spus că acuzațiile aduse în Turcia activiștilor, inclusiv germanului Peter Steudtner, sunt „absurde”. Turcia i-a arestat marți pe șeful filialei locale a organizației internaționale Amnesty International Idil Eser și pe alți cinci activiști, inclusiv pe german, la un seminar pe tema securității cibernetice ținut la Istanbul.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Germania l-a convocat pe ambasadorul Turciei în legătură cu reținerea unui german și altor cinci activiști pentru drepturile omului care urmează să fie judecați sub acuzații de sprijinire a terorismului. Purtătorul de cuvânt de la Berlin, Martin Schaefer, a declarat la o ședință de guvern că ministrul de externe Sigmar Gabriel și-a întrerupt vacanța de vară și a revenit la Berlin pentru consultări guvernamentale. Schaefer a mai spus că acuzațiile aduse în Turcia activiștilor, inclusiv germanului Peter Steudtner, sunt „absurde”. Turcia i-a arestat marți pe șeful filialei locale a organizației internaționale Amnesty International Idil Eser și pe alți cinci activiști, inclusiv pe german, la un seminar pe tema securității cibernetice ținut la Istanbul.
Europa Liberă
Hassan Rohani: Teheranul va răspunde „în mod adecvat” la noile sancțiuni impuse de Statele Unite Președintele iranian Hassan Rohani a spus că Teheranul va răspunde „în mod adecvat” la noile sancțiuni impuse de Statele Unite, adăugând că țara sa va rămâne credincioasă acordului nuclear încheiat în 2015 cu puterile globale. „Republica Islamică Iran își va respecta întotdeauna obligațiile internaționale”, a spus Rohani după ședința de miercuri a cabinetului său, potrivit unei declarații postate pe site-ul președinției. Declarația vine la o zi după ce Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a 18 indivizi și entități iraniene implicate în programul de rachete balistice iranian și în alte proiecte militare. Rohani a spus astăzi că noile sancțiuni, deși nu sunt legate de acordul nuclear din 2015, ar fi „împotriva spiritului” acelei înțelegeri.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Președintele iranian Hassan Rohani a spus că Teheranul va răspunde „în mod adecvat” la noile sancțiuni impuse de Statele Unite, adăugând că țara sa va rămâne credincioasă acordului nuclear încheiat în 2015 cu puterile globale. „Republica Islamică Iran își va respecta întotdeauna obligațiile internaționale”, a spus Rohani după ședința de miercuri a cabinetului său, potrivit unei declarații postate pe site-ul președinției. Declarația vine la o zi după ce Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a 18 indivizi și entități iraniene implicate în programul de rachete balistice iranian și în alte proiecte militare. Rohani a spus astăzi că noile sancțiuni, deși nu sunt legate de acordul nuclear din 2015, ar fi „împotriva spiritului” acelei înțelegeri.
Europa Liberă
Vedomosti: Gazprom a început construcția celei de a doua linii a gazoductului „Turkish Stream” Gazprom a început construcția celei de a doua linii a gazoductului „Turkish Stream”, fără să aibă înțelegeri corespunzătoare cu Europa și Turcia, scrie publicația moscovită Vedomosti, cu referire la surse oficiale nenumite. Potrivit ziarului, pe fundul Mării Negre deja au fost instalate 20-25 de kilometri de țevi. Lucrările sunt efectuate de o navă a companiei elvețiene Allseas, stocurile de țevi fiind asigurate în flux continuu de trei nave de transport rusești. Anterior, s-a anunțat oficial doar despre construcția unei singure linii de gazoduct. Ministrul rus al energiei, Alexandr Novak, a declarat, în 10 iulie, că pe fundul Mării Negre au fost trase 50 de kilometri de conductă. Novak a spus că Turcia încă nu și-a dat acordul definitiv asupra punctelor terminus ale gazoductului de pe teritoriul său, dar că „o va face în timpul cel mai apropiat”. Vedomosti scrie că Gazprom se vede nevoit să forțeze construcția gazoductului de teama noilor sancțiuni americane ce ar putea opri realizarea proiectului. „Turkish Stream” prevede construcția a două conducte de transportare a gazelor – una pentru Turcia și alta pentru Europa. Gazoductul ar urma să fie finalizat în 2019.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Gazprom a început construcția celei de a doua linii a gazoductului „Turkish Stream”, fără să aibă înțelegeri corespunzătoare cu Europa și Turcia, scrie publicația moscovită Vedomosti, cu referire la surse oficiale nenumite. Potrivit ziarului, pe fundul Mării Negre deja au fost instalate 20-25 de kilometri de țevi. Lucrările sunt efectuate de o navă a companiei elvețiene Allseas, stocurile de țevi fiind asigurate în flux continuu de trei nave de transport rusești. Anterior, s-a anunțat oficial doar despre construcția unei singure linii de gazoduct. Ministrul rus al energiei, Alexandr Novak, a declarat, în 10 iulie, că pe fundul Mării Negre au fost trase 50 de kilometri de conductă. Novak a spus că Turcia încă nu și-a dat acordul definitiv asupra punctelor terminus ale gazoductului de pe teritoriul său, dar că „o va face în timpul cel mai apropiat”. Vedomosti scrie că Gazprom se vede nevoit să forțeze construcția gazoductului de teama noilor sancțiuni americane ce ar putea opri realizarea proiectului. „Turkish Stream” prevede construcția a două conducte de transportare a gazelor – una pentru Turcia și alta pentru Europa. Gazoductul ar urma să fie finalizat în 2019.
Europa Liberă
Administrația de la Washington a anunțat candidatura noului ambasador al SUA în Rusia Administrația de la Washington a anunțat că-l va desemna pe Jon Huntsman Jr. în calitate de ambasador al Statelor Unite în Rusia. Candidatura sa trebuie să obțină și aprobarea Senatului. Huntsman, în vârstă de 57 de ani, a fost guvernator al statului Utah și ambasador în China în 2009-2011. El a activat în administrațiile a cinci președinți și a încercat să candideze în 2012 la funcția de președinte al SUA din partea Partidului Republican. Desemnarea sa era așteptată încă din luna martie. Casa Albă a făcut anunțul la scurt timp după ce s-a aflat că președintele SUA, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au mai avut o conversație, neanunțată până atunci, la dineul de la summitul G20 din Germania, de la începutul lunii. Trump a spus că dorește să îmbunătățească relațiile cu Rusia. The Washington Post a scris, cu trimitere la surse informate, că luni s-ar fi produs acceptarea reciprocă a candidaturii lui Huntsman de către Kremlin și a candidaturii noului ambasador rus la Washington, Anatoli Antonov, de către Casa Albă. Anterior, relatările privind posibila desemnare a lui Huntsman au stârnit reacții contradictorii la Moscova, Kremlinul anunțând însă că va saluta numirea oricărei persoane care este un „susținător convins” al dialogului cu Rusia.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Administrația de la Washington a anunțat că-l va desemna pe Jon Huntsman Jr. în calitate de ambasador al Statelor Unite în Rusia. Candidatura sa trebuie să obțină și aprobarea Senatului. Huntsman, în vârstă de 57 de ani, a fost guvernator al statului Utah și ambasador în China în 2009-2011. El a activat în administrațiile a cinci președinți și a încercat să candideze în 2012 la funcția de președinte al SUA din partea Partidului Republican. Desemnarea sa era așteptată încă din luna martie. Casa Albă a făcut anunțul la scurt timp după ce s-a aflat că președintele SUA, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au mai avut o conversație, neanunțată până atunci, la dineul de la summitul G20 din Germania, de la începutul lunii. Trump a spus că dorește să îmbunătățească relațiile cu Rusia. The Washington Post a scris, cu trimitere la surse informate, că luni s-ar fi produs acceptarea reciprocă a candidaturii lui Huntsman de către Kremlin și a candidaturii noului ambasador rus la Washington, Anatoli Antonov, de către Casa Albă. Anterior, relatările privind posibila desemnare a lui Huntsman au stârnit reacții contradictorii la Moscova, Kremlinul anunțând însă că va saluta numirea oricărei persoane care este un „susținător convins” al dialogului cu Rusia.
Europa Liberă
Casa Albă de la Washington: președinții Trump și Putin au avut o a doua discuție, neanunțată până acum, la summitul G20 de la Hamburg Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut o a doua întâlnire, până acum neanunțată, în marginea reuniunii G20 din Germania din 7 iulie, a declarat Casa Albă. Prima întâlnire a celor doi șefi de stat în marginea summitului de la Hamburg a durat mai bine de două ore și despre ea s-a relatat pe larg, dar Putin și Trump, potrivit unui purtător de cuvânt, au avut și o scurtă conversație în timpul dineului oferit liderilor și soțiilor acestora participanți la summit. Imagini televizate de la dineu au arătat că prima doamnă Melania Trump a fost așezată la masă lângă Putin. Politologul Ian Bremmer, președintele centrului de consultanță Eurasia Group, primul care a vorbit despre cea de a doua discuție, are însă o altă perspectivă. El a spus că în timpul dineului Trump s-a ridicat de la masă și a petrecut aproape o oră discutând „în particular și animat” cu Putin, și asistat doar de traducătorul lui Putin. Absența unui translator american, a spus Bremmer, i-a mirat pe alți lideri de la dineu și este, în opinia sa, o „încălcare a protocolului de securitate”. Casa Albă a spus că Trump a folosit un translator rus pentru că cel american, prezent la dineu, nu vorbea rusa. Trump este supus unei observări atente pe fundalul acuzațiilor că echipa sa ar fi cooperat cu Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016, acuzații respinse categoric de Trump.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut o a doua întâlnire, până acum neanunțată, în marginea reuniunii G20 din Germania din 7 iulie, a declarat Casa Albă. Prima întâlnire a celor doi șefi de stat în marginea summitului de la Hamburg a durat mai bine de două ore și despre ea s-a relatat pe larg, dar Putin și Trump, potrivit unui purtător de cuvânt, au avut și o scurtă conversație în timpul dineului oferit liderilor și soțiilor acestora participanți la summit. Imagini televizate de la dineu au arătat că prima doamnă Melania Trump a fost așezată la masă lângă Putin. Politologul Ian Bremmer, președintele centrului de consultanță Eurasia Group, primul care a vorbit despre cea de a doua discuție, are însă o altă perspectivă. El a spus că în timpul dineului Trump s-a ridicat de la masă și a petrecut aproape o oră discutând „în particular și animat” cu Putin, și asistat doar de traducătorul lui Putin. Absența unui translator american, a spus Bremmer, i-a mirat pe alți lideri de la dineu și este, în opinia sa, o „încălcare a protocolului de securitate”. Casa Albă a spus că Trump a folosit un translator rus pentru că cel american, prezent la dineu, nu vorbea rusa. Trump este supus unei observări atente pe fundalul acuzațiilor că echipa sa ar fi cooperat cu Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016, acuzații respinse categoric de Trump.
Europa Liberă
Președinții Trump și Putin au avut o a doua discuție, neanunțată până acum, la summitul G20 de la Hamburg Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut o a doua discuție, până acum neanunțată, în marginea reuniunii G20 din Germania din 7 iulie, a declarat Casa Albă. Prima întâlnire a celor doi șefi de stat în marginea summitului de la Hamburg a durat mai bine de două ore și despre ea s-a relatat pe larg, dar Putin și Trump, potrivit unui purtător de cuvânt, au avut și o scurtă conversație în timpul dineului oferit liderilor și soțiilor acestora participanți la summit. Această discuție, a subliniat reprezentantul Casei Albe, nu poate fi considerată ca o a doua întâlnire între cei doi lideri. Imagini televizate de la dineu au arătat că prima doamnă Melania Trump a fost așezată la masă lângă Putin. Politologul Ian Bremmer, președintele centrului de consultanță Eurasia Group, primul care a vorbit despre cea de a doua discuție, are însă o altă perspectivă. El a spus că în timpul dineului Trump s-a ridicat de la masă și a petrecut aproape o oră discutând „în particular și animat” cu Putin, și asistat doar de traducătorul lui Putin. Absența unui translator american, a spus Bremmer, i-a mirat pe alți lideri de la dineu și este, în opinia sa, o „încălcare a protocolului de securitate”. Casa Albă a spus că Trump a folosit un translator rus pentru că cel american, prezent la dineu, nu vorbea rusa. Trump este supus unei observări atente pe fundalul acuzațiilor că echipa sa ar fi cooperat cu Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016, acuzații respinse categoric de Trump.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut o a doua discuție, până acum neanunțată, în marginea reuniunii G20 din Germania din 7 iulie, a declarat Casa Albă. Prima întâlnire a celor doi șefi de stat în marginea summitului de la Hamburg a durat mai bine de două ore și despre ea s-a relatat pe larg, dar Putin și Trump, potrivit unui purtător de cuvânt, au avut și o scurtă conversație în timpul dineului oferit liderilor și soțiilor acestora participanți la summit. Această discuție, a subliniat reprezentantul Casei Albe, nu poate fi considerată ca o a doua întâlnire între cei doi lideri. Imagini televizate de la dineu au arătat că prima doamnă Melania Trump a fost așezată la masă lângă Putin. Politologul Ian Bremmer, președintele centrului de consultanță Eurasia Group, primul care a vorbit despre cea de a doua discuție, are însă o altă perspectivă. El a spus că în timpul dineului Trump s-a ridicat de la masă și a petrecut aproape o oră discutând „în particular și animat” cu Putin, și asistat doar de traducătorul lui Putin. Absența unui translator american, a spus Bremmer, i-a mirat pe alți lideri de la dineu și este, în opinia sa, o „încălcare a protocolului de securitate”. Casa Albă a spus că Trump a folosit un translator rus pentru că cel american, prezent la dineu, nu vorbea rusa. Trump este supus unei observări atente pe fundalul acuzațiilor că echipa sa ar fi cooperat cu Rusia pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016, acuzații respinse categoric de Trump.
Europa Liberă
Curtea Constituțională de la Chișinău va examina constituționalitatea decretului președintelui Igor Dodon de organizare a unui referendum în 24 septembrie 2017 Curtea Constituțională de la Chișinău va examina constituționalitatea decretului președintelui Igor Dodon de organizare a unui referendum în 24 septembrie 2017. Radio Chișinău relatează că informația a fost confirmată pentru Infotag de surse din cadrul Curții, care au nu au precizat însă când ar urma să aibă loc această examinare. Grupul parlamentar al Partidului Liberal a depus la Curtea Constituțională în 3 aprilie o sesizare privind constituționalitatea decretului  lui Dodon. Potrivit Infotag, Igor Dodon însuși s-a declarat sceptic în privința organizaării  acestui referendum, declarînd la începutul lui iulie în cadrul unei întrevederi cu diplomații străini acreditați la Chișinău, citez: „guvernul nu a aprobat o hotărâre privind alocarea mijloacelor financiare pentru desfășurarea referendumului, astfel că acesta ar putea să nu aibă loc”, citat închis
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Curtea Constituțională de la Chișinău va examina constituționalitatea decretului președintelui Igor Dodon de organizare a unui referendum în 24 septembrie 2017. Radio Chișinău relatează că informația a fost confirmată pentru Infotag de surse din cadrul Curții, care au nu au precizat însă când ar urma să aibă loc această examinare. Grupul parlamentar al Partidului Liberal a depus la Curtea Constituțională în 3 aprilie o sesizare privind constituționalitatea decretului  lui Dodon. Potrivit Infotag, Igor Dodon însuși s-a declarat sceptic în privința organizaării  acestui referendum, declarînd la începutul lui iulie în cadrul unei întrevederi cu diplomații străini acreditați la Chișinău, citez: „guvernul nu a aprobat o hotărâre privind alocarea mijloacelor financiare pentru desfășurarea referendumului, astfel că acesta ar putea să nu aibă loc”, citat închis
Europa Liberă
Președinții Georgiei și Ucrainei au decis să-și coordoneze eforturile pentru integrarea țărilor lor în Uniunea Europeană Președinții Georgiei și Ucrainei au decis să-și coordoneze eforturile pentru integrarea țărilor lor în Uniunea Europeană. Giorgi Margelașvili și Petro Poroșenko au anunțat acest lucru într-o declarație de parteneriat strategic dată publicității la Tbilisi în 18 iulie. Margelașvili a declarat reporterilor după convorbirile cu Poroșenko că declarația reflectă starea de spirit a celor două țări. Poroșenko a spus că cele două țări sînt expuse la aceleați provocări și amenințări, și de aceea s-au decis își apere suveranitatea, integritatea teritorială și democrația împreună.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președinții Georgiei și Ucrainei au decis să-și coordoneze eforturile pentru integrarea țărilor lor în Uniunea Europeană. Giorgi Margelașvili și Petro Poroșenko au anunțat acest lucru într-o declarație de parteneriat strategic dată publicității la Tbilisi în 18 iulie. Margelașvili a declarat reporterilor după convorbirile cu Poroșenko că declarația reflectă starea de spirit a celor două țări. Poroșenko a spus că cele două țări sînt expuse la aceleați provocări și amenințări, și de aceea s-au decis își apere suveranitatea, integritatea teritorială și democrația împreună.
Europa Liberă
Președinții Georgiei și Ucrainei au decis să-și coordoneze eforturile pentru integrarea euro-atlantică a țărilor lor Președinții Georgiei și Ucrainei au decis să-și coordoneze eforturile pentru integrarea euro-atlantică a țărilor lor. Giorgi Margelașvili și Petro Poroșenko au anunțat acest lucru într-o declarație de parteneriat strategic dată publicității la Tbilisi în 18 iulie. Margelașvili a declarat reporterilor după convorbirile cu Poroșenko că declarația reflectă starea de spirit a celor două țări. Poroșenko a spus că cele două țări sînt expuse la aceleați provocări și amenințări, și de aceea s-au decis își apere suveranitatea, integritatea teritorială și democrația împreună.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președinții Georgiei și Ucrainei au decis să-și coordoneze eforturile pentru integrarea euro-atlantică a țărilor lor. Giorgi Margelașvili și Petro Poroșenko au anunțat acest lucru într-o declarație de parteneriat strategic dată publicității la Tbilisi în 18 iulie. Margelașvili a declarat reporterilor după convorbirile cu Poroșenko că declarația reflectă starea de spirit a celor două țări. Poroșenko a spus că cele două țări sînt expuse la aceleați provocări și amenințări, și de aceea s-au decis își apere suveranitatea, integritatea teritorială și democrația împreună.
Europa Liberă
Tribunalul București a decis că omul de afaceri român Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat din închisoare Tribunalul București a decis că omul de afaceri român Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat din închisoare, iar această decizie este definitivă. Voiculescu a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, după ce s-a stabilit că a prejudiciat statul român cu 60 de milioane de euro, prejudiciu nereturnat de Voiculescu. Cu privire la neplata prejudicului, avocatul lui Dan Voiculescu a spus că e vina ANAF că nu a reuşit în trei ani să vândă decît o singură proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecătorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Tribunalul București a decis că omul de afaceri român Dan Voiculescu poate fi eliberat condiționat din închisoare, iar această decizie este definitivă. Voiculescu a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, după ce s-a stabilit că a prejudiciat statul român cu 60 de milioane de euro, prejudiciu nereturnat de Voiculescu. Cu privire la neplata prejudicului, avocatul lui Dan Voiculescu a spus că e vina ANAF că nu a reuşit în trei ani să vândă decît o singură proprietate dintre cele puse sub sechestru de judecătorul care l-a condamnat definitiv pe Voiculescu.
Europa Liberă
Administrația președintelui american Donald Trump a certificat în 17 iulie că Iranul respectă acordul nuclear încheiat în 2015 Administrația președintelui american Donald Trump a certificat în 17 iulie că Iranul respectă acordul nuclear încheiat în 2015, și va continua să beneficieze de relaxarea sancțiunilor, nu însă și în ce privește rachetele balistice, vasele de război rapide și alte chestiuni. Este a doua oară de la instalarea lui Trump la Casa Albă în ianuarie cînd administrația de la Washington certifică că Teheranul respectă acordul nuclear cu marile puteri, acord pe care președintele Trump a promis în campania electorală că îl va denunța, spunînd atunci despre el că e cel mai rău acord încheiat vreodată. 
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Administrația președintelui american Donald Trump a certificat în 17 iulie că Iranul respectă acordul nuclear încheiat în 2015, și va continua să beneficieze de relaxarea sancțiunilor, nu însă și în ce privește rachetele balistice, vasele de război rapide și alte chestiuni. Este a doua oară de la instalarea lui Trump la Casa Albă în ianuarie cînd administrația de la Washington certifică că Teheranul respectă acordul nuclear cu marile puteri, acord pe care președintele Trump a promis în campania electorală că îl va denunța, spunînd atunci despre el că e cel mai rău acord încheiat vreodată. 
Europa Liberă
Human Rights Watch: Rusia a introdus restricții semnificative exprimării opiniilor online Organizația care apără drepturile omului Human Rights Watch spune că Rusia a introdus restricții semnificative la exprimarea opiniilor online, are activități de surpaveghere online invazive,  și îi dă în judecată pe critici cu pretextul că luptă împotriva extremismului. Într-un raport dat publicității în 18 iulie, organizația de la New York expune mai multe măsuri ale guvernului rus despre care spune că par a fi menite să supună internetul unui control sporit al statului. Raportul, intitulat „Online și pe toate fronturile: asaltul Rusiei asupra libertății de exprimare”, spune că din 2012 încoace autoritățile ruse au trimis nejustificat în justiție pentru delicte penale zeci de oameni doar în baza activității lor pe rețelele de socializare, a video-urilor, articolelor și interviurilor postate  de ei pe intermet. De asemenea, autoritățile ruse au închis definitiv sau au blocat accesul la sute de website-uri, și au adoptat mai mule legi care dau guvernului uneltele necesare pentru a limita accesul la informație.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Organizația care apără drepturile omului Human Rights Watch spune că Rusia a introdus restricții semnificative la exprimarea opiniilor online, are activități de surpaveghere online invazive,  și îi dă în judecată pe critici cu pretextul că luptă împotriva extremismului. Într-un raport dat publicității în 18 iulie, organizația de la New York expune mai multe măsuri ale guvernului rus despre care spune că par a fi menite să supună internetul unui control sporit al statului. Raportul, intitulat „Online și pe toate fronturile: asaltul Rusiei asupra libertății de exprimare”, spune că din 2012 încoace autoritățile ruse au trimis nejustificat în justiție pentru delicte penale zeci de oameni doar în baza activității lor pe rețelele de socializare, a video-urilor, articolelor și interviurilor postate  de ei pe intermet. De asemenea, autoritățile ruse au închis definitiv sau au blocat accesul la sute de website-uri, și au adoptat mai mule legi care dau guvernului uneltele necesare pentru a limita accesul la informație.
Europa Liberă
Un diplomat rus de rang înalt a sugerat că Moscova și Washingtonul ar putea ajunge la un acord asupra a două complexuri diplomatice confiscate Un diplomat rus de rang înalt a sugerat că Moscova și Washingtonul ar putea ajunge la un acord asupra a două complexuri diplomatice confiscate în decembrie 2016 de administrația Obama. Răspunzînd la întrebarea dacă rușii au primit înapoi complexurile, minstrul adjunct de externe rus Serghei Ribkov a răspuns, citez: „Aproape”. Ryabkov a făcut această declarație după convorbirile avute la Washington cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice Thomas Shannon. Shannon nu a făcut nici un comentariu după întălnirea care a durat două ore. Într-o declarație dată publicității marți de ministerul rus de externe se spune că probleme complexurilor diplomatice a fost discutată de cei doi demnitari, dar nu menționează vreun rezultat al acestei discuții.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Un diplomat rus de rang înalt a sugerat că Moscova și Washingtonul ar putea ajunge la un acord asupra a două complexuri diplomatice confiscate în decembrie 2016 de administrația Obama. Răspunzînd la întrebarea dacă rușii au primit înapoi complexurile, minstrul adjunct de externe rus Serghei Ribkov a răspuns, citez: „Aproape”. Ryabkov a făcut această declarație după convorbirile avute la Washington cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice Thomas Shannon. Shannon nu a făcut nici un comentariu după întălnirea care a durat două ore. Într-o declarație dată publicității marți de ministerul rus de externe se spune că probleme complexurilor diplomatice a fost discutată de cei doi demnitari, dar nu menționează vreun rezultat al acestei discuții.
Europa Liberă
B. Netanyahu se opune acordului de încetare a focului convenit în sud-vestul Siriei de Statele Unite și Rusia Premierul israelian Biniamin Netanyahu se opune acordului de încetare a focului convenit în sud-vestul Siriei de Statele Unite și Rusia pentru că acest acord ar putea întări prezența militară a Iranului acolo. Acordul din 9 iulie a creat o așa-numită zonă de de-escaladare în regiunile siriene de la granița cu Israel și Iordania. Ziarul israelian „Haaretz” scrie că Netanyahu i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că se opune acordului în cadrul unei întrevederi în 16 iulie la Paris. Citînd înalte oficialități israeliene, „Haaretz” mai scrie că Israelul bănuiește că iranienii vor să-și consolideze prezența în Siria construind acolo o bază aeriană, una maritimă și staționînd acolo o forță militară considerabilă. Iranul susține cu militari și cu consilieri militari armata siriană în lupta împotriva forțelor rebele.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Premierul israelian Biniamin Netanyahu se opune acordului de încetare a focului convenit în sud-vestul Siriei de Statele Unite și Rusia pentru că acest acord ar putea întări prezența militară a Iranului acolo. Acordul din 9 iulie a creat o așa-numită zonă de de-escaladare în regiunile siriene de la granița cu Israel și Iordania. Ziarul israelian „Haaretz” scrie că Netanyahu i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că se opune acordului în cadrul unei întrevederi în 16 iulie la Paris. Citînd înalte oficialități israeliene, „Haaretz” mai scrie că Israelul bănuiește că iranienii vor să-și consolideze prezența în Siria construind acolo o bază aeriană, una maritimă și staționînd acolo o forță militară considerabilă. Iranul susține cu militari și cu consilieri militari armata siriană în lupta împotriva forțelor rebele.
Europa Liberă
Fratele mai mic al președintelui iranian Hassan Rohani, Hossein Fereidoun, a fost eliberat pe cauțiune la cîteva zile după ce a fost reținut sub acuzația de nereguli fiannciare Fratele mai mic al președintelui iranian Hassan Rohani, Hossein Fereidoun, a fost eliberat pe cauțiune la cîteva zile după ce a fost reținut sub acuzația de nereguli fiannciare, relatează agențiile de știri din Iran. Nu se știe cât s-a plătit pentru cauțiunea lui Fereidoun, consilier apropiat al președintelui implicat în negocierile care au dus la acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și mai multe puteri ale lumii. Arestarea fratelui președintelui e văzută ca o presiune din partea conservatorilor din administrația lui Rohani, criticat pentru că a încercat să îmbunătățească  relația cu Occidentul și să relaxeze restricțiile din societatea iraniană.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Fratele mai mic al președintelui iranian Hassan Rohani, Hossein Fereidoun, a fost eliberat pe cauțiune la cîteva zile după ce a fost reținut sub acuzația de nereguli fiannciare, relatează agențiile de știri din Iran. Nu se știe cât s-a plătit pentru cauțiunea lui Fereidoun, consilier apropiat al președintelui implicat în negocierile care au dus la acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran și mai multe puteri ale lumii. Arestarea fratelui președintelui e văzută ca o presiune din partea conservatorilor din administrația lui Rohani, criticat pentru că a încercat să îmbunătățească  relația cu Occidentul și să relaxeze restricțiile din societatea iraniană.
Europa Liberă
Opoziția extraparlamentară din R. Moldova avertizează că PD și PSRM ar putea încerca adoptarea sistemului electoral mix în ultimă lectură, la ședința de joi a parlamentului Opoziția extraparlamentară din R. Moldova avertizează că PD și PSRM ar putea încerca adoptarea sistemului electoral mix în ultimă lectură, la ședința de joi a parlamentului. În declarații separate, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate  Maia Sandu și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase i-au îndemnat pe membrii și pe simpatizanții acestor formațiuni politice să protesteze împotriva sistemului de vot dorit de democrați și de socialiști, sistem despre care Maia Sandu spune că ar avea ca scop distrugerea democrației în Republica Moldova. O declarație similară a dat publicității și liderul formațiunii Partidul Nostru Renato Usatîi care susține că guvernarea de la Chișiău ar urma să aprobe votul mixt în lectură finală până la finalul sesiunii parlamentare curente, și i-a îndemnat pe membrii acestei formațiuni să protesteze.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Opoziția extraparlamentară din R. Moldova avertizează că PD și PSRM ar putea încerca adoptarea sistemului electoral mix în ultimă lectură, la ședința de joi a parlamentului. În declarații separate, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate  Maia Sandu și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Andrei Năstase i-au îndemnat pe membrii și pe simpatizanții acestor formațiuni politice să protesteze împotriva sistemului de vot dorit de democrați și de socialiști, sistem despre care Maia Sandu spune că ar avea ca scop distrugerea democrației în Republica Moldova. O declarație similară a dat publicității și liderul formațiunii Partidul Nostru Renato Usatîi care susține că guvernarea de la Chișiău ar urma să aprobe votul mixt în lectură finală până la finalul sesiunii parlamentare curente, și i-a îndemnat pe membrii acestei formațiuni să protesteze.
Europa Liberă
59% din respondenții unui sondaj realizat la comanda PDM cred că actualul sistem de vot ar trebui schimbat 59% din respondenții unui sondaj realizat la comanda Partidului Democrat cred că actualul sistem de vot ar trebui schimbat, iar 24 la sută cred că deputații ar trebui să intre în Parlament în baza votului uninominal. 72% dintre cei chestionați au spus că au auzit despre intenţia de a schimba sistemul de vot, iar 38% din cetățeni consideră că Parlamentul trebuie să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi să nu schimbe acum sistemul electoral. La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă actualul Parlament în condiţiile în care, pe de o parte, majoritatea cetăţenilor doresc schimbarea sistemului electoral, iar pe de altă parte Uniunea Europeană anunţă că va sancţiona Republica Moldova dacă se va schimba sistemul electoral?”, 60% au declarat că Parlamentul ar trebui să asculte voinţa cetăţenilor şi să facă schimbarea sistemului electoral, iar 33% susțin că Parlamentul ar trebui să ţină cont de avertismentele Uniunii Europene şi să renunţe la schimbarea sistemului electoral. Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eșantion de 1111 persoane în 76 de localități. Întrebat de jurnaliști cât a cheltuit PDM pentru promovarea implementării sistemului de vot uninominal, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari a spunând că  răspuns că informația despre cheltuielile partidului este raportată la Comisia Electorală Centrală.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
59% din respondenții unui sondaj realizat la comanda Partidului Democrat cred că actualul sistem de vot ar trebui schimbat, iar 24 la sută cred că deputații ar trebui să intre în Parlament în baza votului uninominal. 72% dintre cei chestionați au spus că au auzit despre intenţia de a schimba sistemul de vot, iar 38% din cetățeni consideră că Parlamentul trebuie să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi să nu schimbe acum sistemul electoral. La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă actualul Parlament în condiţiile în care, pe de o parte, majoritatea cetăţenilor doresc schimbarea sistemului electoral, iar pe de altă parte Uniunea Europeană anunţă că va sancţiona Republica Moldova dacă se va schimba sistemul electoral?”, 60% au declarat că Parlamentul ar trebui să asculte voinţa cetăţenilor şi să facă schimbarea sistemului electoral, iar 33% susțin că Parlamentul ar trebui să ţină cont de avertismentele Uniunii Europene şi să renunţe la schimbarea sistemului electoral. Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eșantion de 1111 persoane în 76 de localități. Întrebat de jurnaliști cât a cheltuit PDM pentru promovarea implementării sistemului de vot uninominal, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari a spunând că  răspuns că informația despre cheltuielile partidului este raportată la Comisia Electorală Centrală.
Europa Liberă
Comitetul Executiv al PSRM lansează campania de pregătire pentru referendumul republican propus de președintele Igor Dodon Comitetul Executiv al Partidul Socialiștilor din Republica Moldova lansează campania de pregătire pentru referendumul republican propus de președintele Igor Dodon, relatează IPN. La referendumul din septembrie cetățenii vor fi întrebați dacă susțin sau nu abrogarea „legii miliardului”, dacă sunt de acord cu acordarea președintelui a drepturilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent, dacă acceptă reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 și dacă susțin studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Comitetul Executiv al Partidul Socialiștilor din Republica Moldova lansează campania de pregătire pentru referendumul republican propus de președintele Igor Dodon, relatează IPN. La referendumul din septembrie cetățenii vor fi întrebați dacă susțin sau nu abrogarea „legii miliardului”, dacă sunt de acord cu acordarea președintelui a drepturilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent, dacă acceptă reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 și dacă susțin studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”.
Europa Liberă
În vizită în județele Harghita și Covasna, președintele român Klaus Iohannis se pronunță împotriva autonomiei pe criterii etnice Președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în județele cu o populație predominantă maghiară, a declarat că „Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administrației, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea". Președintele Klaus Iohannis vizitează județele Harghita și  Covasna și participă la o dezbaterea cu aproximativ 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe, relatează Agerpres.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în județele cu o populație predominantă maghiară, a declarat că „Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administrației, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea". Președintele Klaus Iohannis vizitează județele Harghita și  Covasna și participă la o dezbaterea cu aproximativ 300 de reprezentanți ai administrației publice locale din cele două județe, relatează Agerpres.
Europa Liberă
Separatiștii pro-ruși de la Donețk au proclamat un așa-numit stat cu denumirea „Mica Rusie” În estul Ucrainei, separatiștii pro-ruși au proclamat marți „Mica Rusie”. „Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eșuat”, au afirmat separatiștii într-o declarație difuzată de agenția de presă Donețk, afiliată rebelilor. „Noul stat” ar urma să includă nu numai regiunile separatiste din est, dar și restul țării, iar anunțul surpriză de marți pune serios sub semnul întrebării viabilitatea acordurilor de pace de la Minsk, încheiate de Rusia și Ucraina și mediate de Germania și Franța. Inițiativa a fost anunțată de liderul separatist Alexander Zaharacenko la Donețk, dar, ulterior, separiștii din Luhansk au anunțat că nu i se alătură, relatează AP. Aceștia din urmă au declarat că vor să respecte acordurile de pace de la Minsk, în timp ce separatiștii din Donețk susțin că noul plan nu ar contraveni acordurilor de pace. Miercuri, la Minsk, este programată reluarea tratativelor de pace. Pentru moment, Rusia nu a comentat inițiativa separatiștilor din Donețk, precizează AP.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
În estul Ucrainei, separatiștii pro-ruși au proclamat marți „Mica Rusie”. „Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eșuat”, au afirmat separatiștii într-o declarație difuzată de agenția de presă Donețk, afiliată rebelilor. „Noul stat” ar urma să includă nu numai regiunile separatiste din est, dar și restul țării, iar anunțul surpriză de marți pune serios sub semnul întrebării viabilitatea acordurilor de pace de la Minsk, încheiate de Rusia și Ucraina și mediate de Germania și Franța. Inițiativa a fost anunțată de liderul separatist Alexander Zaharacenko la Donețk, dar, ulterior, separiștii din Luhansk au anunțat că nu i se alătură, relatează AP. Aceștia din urmă au declarat că vor să respecte acordurile de pace de la Minsk, în timp ce separatiștii din Donețk susțin că noul plan nu ar contraveni acordurilor de pace. Miercuri, la Minsk, este programată reluarea tratativelor de pace. Pentru moment, Rusia nu a comentat inițiativa separatiștilor din Donețk, precizează AP.
Europa Liberă
Comisia Europeană se declară îngrijorată de modificarea legislației justiției în Polonia În Polonia, camera inferioară a Parlamentului a aprobat deschiderea dezbaterilor pe marginea proiectului de lege privind reforma Curții Supreme care, susțin criticii, va submina independența judecătorilor. Comisia Europeană a anunțat luni că urmărește „cu preocupare” reformele în justiție care au scos duminică mii de persoane în stradă la Varșovia. Miercurea trecută, parlamentarii partidului majoritar al „Legii și Justiției”, au propus un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiți judecătorii Curții Supreme, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției. În aceeași zi, Parlamentul a votat alte inițiative legislative privind reforme în justiție, una dintre ele acordând legislativului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii. O altă lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
În Polonia, camera inferioară a Parlamentului a aprobat deschiderea dezbaterilor pe marginea proiectului de lege privind reforma Curții Supreme care, susțin criticii, va submina independența judecătorilor. Comisia Europeană a anunțat luni că urmărește „cu preocupare” reformele în justiție care au scos duminică mii de persoane în stradă la Varșovia. Miercurea trecută, parlamentarii partidului majoritar al „Legii și Justiției”, au propus un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiți judecătorii Curții Supreme, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției. În aceeași zi, Parlamentul a votat alte inițiative legislative privind reforme în justiție, una dintre ele acordând legislativului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii. O altă lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției.