Europa Liberă
Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul Legii Bugetului pentru 2018, care este an electoral Guvernule la Chișinău a aprobat proiectul Legii Bugetului pentru 2018, care este an electoral. Proiectul prevede sporirea cheltuielilor cu 9,3%, în special datorită „majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei", se spune într-un comunicat guvernamental. Se mizează și pe venituri mai mari decât în 2017. Dar, în vreme ce veniturile anticipate sunt de 36,6 miliarde de lei, cheltuielile ajung la 41,3 miliarde. Deficitul de 4,7 miliarde (peste 4% din Produsul Interna Brut) urmează a fi finanțat din surse externe și din privatizări, se mai spune în comunicatul guvernamental. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, le-a declarat jurnaliștilor că se mizează pe o creștere economică de 3%, o estimare prudentă convenită cu Fondul Monetar Internațional, în vreme ce potențialul de creștere ar fi, în cuvintele ministrului, mai mare. Proiectul bugetului urmează a fi trimis pentru adoptare Parlamentului.
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Guvernule la Chișinău a aprobat proiectul Legii Bugetului pentru 2018, care este an electoral. Proiectul prevede sporirea cheltuielilor cu 9,3%, în special datorită „majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei", se spune într-un comunicat guvernamental. Se mizează și pe venituri mai mari decât în 2017. Dar, în vreme ce veniturile anticipate sunt de 36,6 miliarde de lei, cheltuielile ajung la 41,3 miliarde. Deficitul de 4,7 miliarde (peste 4% din Produsul Interna Brut) urmează a fi finanțat din surse externe și din privatizări, se mai spune în comunicatul guvernamental. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, le-a declarat jurnaliștilor că se mizează pe o creștere economică de 3%, o estimare prudentă convenită cu Fondul Monetar Internațional, în vreme ce potențialul de creștere ar fi, în cuvintele ministrului, mai mare. Proiectul bugetului urmează a fi trimis pentru adoptare Parlamentului.
Europa Liberă
Autoritățile moldovene au decis să aloce compensații de câte 50.000 de lei familiilor celor trei mineri decedați luni Autoritățile moldovene au decis să aloce compensații de câte 50.000 de lei familiilor celor trei mineri decedați luni, când un mal de piatră s-a prăbușit peste ei într-o carieră din satul Paşcani, raionul Criuleni. Decizia a fost luată în ședința de azi a Guvernului. Procuratura Generală a reținut un angajat al minei în urma incidentului și spune că a audiat  mai multe persoane. Poliția a spus că autoritățile au fost alertate în legătură cu incidentul luni seara, după ce soțiile minerilor au văzut că aceștia nu se întorc de la muncă. Echipele de salvare au găsit muncitorii sub dărâmături, doi fiind deja morți, iar al treilea decedând în drum spre spital. 
2 ore
Europa Liberă / Publicat acum 2 ore
Autoritățile moldovene au decis să aloce compensații de câte 50.000 de lei familiilor celor trei mineri decedați luni, când un mal de piatră s-a prăbușit peste ei într-o carieră din satul Paşcani, raionul Criuleni. Decizia a fost luată în ședința de azi a Guvernului. Procuratura Generală a reținut un angajat al minei în urma incidentului și spune că a audiat  mai multe persoane. Poliția a spus că autoritățile au fost alertate în legătură cu incidentul luni seara, după ce soțiile minerilor au văzut că aceștia nu se întorc de la muncă. Echipele de salvare au găsit muncitorii sub dărâmături, doi fiind deja morți, iar al treilea decedând în drum spre spital. 
Europa Liberă
Ziarul de Gardă: guvernul nu a făcut niciun efort, timp de o lună, de a informa cetățenii Autoritățile moldovene spun că demersul de a include chestiunea „retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” pe agenda actualei sesiuni a Adunării Generale ONU rămâne valabil, chiar dacă presa a sugerat altceva. Vorbind la ședința guvernului, premierul Pavel Filip a acuzat „Ziarul de Gardă” de „manipulare absolut grosolană” pentru că a scris azi dimineață că Chișinăul a cerut excluderea subiectului de pe agenda unei ședințe de la ONU, din 23 octombrie. Filip a declarat că a fost cerută numai o „amânare tactică”, iar Ministerul de Externe a explicat într-un comunicat că, prin aceasta, se urmărește „obținerea unui sprijin mai larg” a poziției Republicii Moldova. Într-o reacția la „atacurile verbale” ale premierului Filip, „Ziarul de Gardă” a scris că „guvernul nu a făcut niciun efort, timp de o lună, de a informa cetățenii” în legătură cu cererea de a exclude discutarea demersului său de pe agenda unei ședințe de la ONU, în contrast cu comunicatele oficiale difuzate atunci când primul ministru a lansat demersul de la tribuna Adunării Generale ONU, pe 22 septembrie. Inițiat încă în luna august, acest demers a fost criticat de Rusia, iar soarta lui rămâne incertă.    
4 ore
Europa Liberă / Publicat acum 4 ore
Autoritățile moldovene spun că demersul de a include chestiunea „retragerii complete a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” pe agenda actualei sesiuni a Adunării Generale ONU rămâne valabil, chiar dacă presa a sugerat altceva. Vorbind la ședința guvernului, premierul Pavel Filip a acuzat „Ziarul de Gardă” de „manipulare absolut grosolană” pentru că a scris azi dimineață că Chișinăul a cerut excluderea subiectului de pe agenda unei ședințe de la ONU, din 23 octombrie. Filip a declarat că a fost cerută numai o „amânare tactică”, iar Ministerul de Externe a explicat într-un comunicat că, prin aceasta, se urmărește „obținerea unui sprijin mai larg” a poziției Republicii Moldova. Într-o reacția la „atacurile verbale” ale premierului Filip, „Ziarul de Gardă” a scris că „guvernul nu a făcut niciun efort, timp de o lună, de a informa cetățenii” în legătură cu cererea de a exclude discutarea demersului său de pe agenda unei ședințe de la ONU, în contrast cu comunicatele oficiale difuzate atunci când primul ministru a lansat demersul de la tribuna Adunării Generale ONU, pe 22 septembrie. Inițiat încă în luna august, acest demers a fost criticat de Rusia, iar soarta lui rămâne incertă.    
Europa Liberă
Premierul Pavel Filip a acuzat „Ziarul de Gardă” de manipulare „absolut grosolană” Premierul Pavel Filip a acuzat „Ziarul de Gardă” de manipulare „absolut grosolană”, după ce publicația a scris că autoritățile moldovene au cerut luna trecută ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să nu mai fie inclus pe agenda unei ședințe de la Națiunile Unite. Vorbind la ședința de guvern de marții, Filip a spus că Republica Moldova a cerut numai „o amânare tactică” a discuției despre punerea sau nu a retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană pe agenda actualei sesiuni a Adunării Generale ONU. „Ziarul de Gardă” a precizat că nu a reușit să obțină un comentariu la telefon de la serviciul de presă din ministerul de externe înainte de publicarea articolului. Ulterior, ministerul a spus într-un comunicat că amânarea discuției care urma să aibă loc în Comitetul General pe 23 octombrie a fost cerută „în vederea obţinerii unui sprijin mai larg”. Dar în comunicat nu se spune care este acum soarta demersului moldovean. Lansată în august, solicitarea Chișinăului ca „retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost criticată de Rusia. Lucrările sesiunii actuale se încheie la începutul lunii decembrie.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
Premierul Pavel Filip a acuzat „Ziarul de Gardă” de manipulare „absolut grosolană”, după ce publicația a scris că autoritățile moldovene au cerut luna trecută ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să nu mai fie inclus pe agenda unei ședințe de la Națiunile Unite. Vorbind la ședința de guvern de marții, Filip a spus că Republica Moldova a cerut numai „o amânare tactică” a discuției despre punerea sau nu a retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană pe agenda actualei sesiuni a Adunării Generale ONU. „Ziarul de Gardă” a precizat că nu a reușit să obțină un comentariu la telefon de la serviciul de presă din ministerul de externe înainte de publicarea articolului. Ulterior, ministerul a spus într-un comunicat că amânarea discuției care urma să aibă loc în Comitetul General pe 23 octombrie a fost cerută „în vederea obţinerii unui sprijin mai larg”. Dar în comunicat nu se spune care este acum soarta demersului moldovean. Lansată în august, solicitarea Chișinăului ca „retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” să fie inclusă pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost criticată de Rusia. Lucrările sesiunii actuale se încheie la începutul lunii decembrie.
Europa Liberă
Guvernul de la Chișinău a demis-o pe viceministra finanțelor Maria Cărăuş Guvernul de la Chișinău a demis-o pe viceministra finanțelor Maria Cărăuş, care a fost reținută la începutul lunii octombrie de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și acuzată de corupere pasivă și activă. Până acum, fosta viceministră fusese doar suspendată din funcție. Premierul  Pavel Filip i-a mulțumit pentru activitatea la Ministerul Finanțelor, spunând că a cunoscut-o drept o „persoană competentă în domeniul” său. Potrivit CNA, Cărăuș ar fi cerut administrației Spitalului Clinic Republican o recompensă în schimbul transferului unor sume din buget și ar fi promis alocații suplimentare. Fosta viceministră a respins acuzațiile, declarându-se nevinovată.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
Guvernul de la Chișinău a demis-o pe viceministra finanțelor Maria Cărăuş, care a fost reținută la începutul lunii octombrie de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și acuzată de corupere pasivă și activă. Până acum, fosta viceministră fusese doar suspendată din funcție. Premierul  Pavel Filip i-a mulțumit pentru activitatea la Ministerul Finanțelor, spunând că a cunoscut-o drept o „persoană competentă în domeniul” său. Potrivit CNA, Cărăuș ar fi cerut administrației Spitalului Clinic Republican o recompensă în schimbul transferului unor sume din buget și ar fi promis alocații suplimentare. Fosta viceministră a respins acuzațiile, declarându-se nevinovată.
Europa Liberă
Bărbați înarmați în uniforme fără însemne militare și cu măști au fost dislocați marți în centrul orașului Luhansk Bărbați înarmați în uniforme fără însemne militare și cu măști au fost dislocați marți în centrul orașului Luhansk, fapt care sugerează o escaladare a conflictului dintre autoritățile separatiste care controlează regiunea omonimă din estul Ucrainei. La scurt timp ce televiziunile locale au difuzat imagini cu desfășurarea luptătorilor, liderul separatist din Luhansk Igor Plotnitsky a spus că bărbații înarmați apăruți pe stradă ar fi aliații unui șef al poliției demis de el, dar că „încercările unora de a rămâne la putere sunt zadarnice”. Regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei sunt controlate din aprilie 2014 de separatiștii sprijiniți de Rusia, care au declanșat un război împotriva forțelor guvernamentale soldat cu peste 10 mii de victime.
5 ore
Europa Liberă / Publicat acum 5 ore
Bărbați înarmați în uniforme fără însemne militare și cu măști au fost dislocați marți în centrul orașului Luhansk, fapt care sugerează o escaladare a conflictului dintre autoritățile separatiste care controlează regiunea omonimă din estul Ucrainei. La scurt timp ce televiziunile locale au difuzat imagini cu desfășurarea luptătorilor, liderul separatist din Luhansk Igor Plotnitsky a spus că bărbații înarmați apăruți pe stradă ar fi aliații unui șef al poliției demis de el, dar că „încercările unora de a rămâne la putere sunt zadarnice”. Regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei sunt controlate din aprilie 2014 de separatiștii sprijiniți de Rusia, care au declanșat un război împotriva forțelor guvernamentale soldat cu peste 10 mii de victime.
Europa Liberă
Guvernului moldovean i s-a cerut să oprească negocierile cu Kievul pe tema funcționării complexului hidroelectric construit de Ucraina pe Nistru Un grup de organizații neguvernamentale și activiști au cerut guvernului moldovean să oprească negocierile cu Kievul pe tema funcționării complexului hidroelectric construit de Ucraina pe Nistru, în lipsa unui studiu credibil despre impactul asupra mediului, populației și economiei. Într-un apel adresat ambelor guverne și dat astăzi publicității la o conferință de presă la Chișinău, semnatarii mai cer ca studiul să fie efectuat de către o companie internațională. Ei spun că proiectele ucrainene incluzând instalațiile de pe barajul lacului de acumulare de la Dnestrovsk care urmează a fi date în exploatare, precum și șase hidrocentrale încă neconstruite reprezintă un risc major pentru ecosistemul de pe cursul inferior al Nistrului, precum și pentru alimentarea cu apă potabilă a Republicii Moldova. Apelul a mai fost trimis Uniunii Europene și multor ambasade occidentale acreditate la Chișinău. Guvernul Filip nu a reacționat deocamdată. 
6 ore
Europa Liberă / Publicat acum 6 ore
Un grup de organizații neguvernamentale și activiști au cerut guvernului moldovean să oprească negocierile cu Kievul pe tema funcționării complexului hidroelectric construit de Ucraina pe Nistru, în lipsa unui studiu credibil despre impactul asupra mediului, populației și economiei. Într-un apel adresat ambelor guverne și dat astăzi publicității la o conferință de presă la Chișinău, semnatarii mai cer ca studiul să fie efectuat de către o companie internațională. Ei spun că proiectele ucrainene incluzând instalațiile de pe barajul lacului de acumulare de la Dnestrovsk care urmează a fi date în exploatare, precum și șase hidrocentrale încă neconstruite reprezintă un risc major pentru ecosistemul de pe cursul inferior al Nistrului, precum și pentru alimentarea cu apă potabilă a Republicii Moldova. Apelul a mai fost trimis Uniunii Europene și multor ambasade occidentale acreditate la Chișinău. Guvernul Filip nu a reacționat deocamdată. 
Europa Liberă
Ucraina sărbătorește marți Ziua Demnității și Libertății, care marchează începutul protestelor Euromaidan din noiembrie 2013 Ucraina sărbătorește marți Ziua Demnității și Libertății, care marchează începutul protestelor Euromaidan din noiembrie 2013, soldate trei luni mai târziu cu răsturnarea președintelui pro-rus Victor Ianukovici. Liderii ucraineni au depus flori și au aprins lumânări la un monument din Piața Independenței de la Kiev în memoria celor aproximativ 100 de protestatari uciși de forțele de securitate în timpul demonstrațiilor. Protestul Euromaidan a început după refuzul brusc al președintelui Ianukovici să semneze Acordul de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană. Ianukovici a fugit în Rusia, în februarie 2014. O lună mai târziu, Rusia anexa Crimeea, sprijinind și separatismul în estul Ucrainei. 
6 ore
Europa Liberă / Publicat acum 6 ore
Ucraina sărbătorește marți Ziua Demnității și Libertății, care marchează începutul protestelor Euromaidan din noiembrie 2013, soldate trei luni mai târziu cu răsturnarea președintelui pro-rus Victor Ianukovici. Liderii ucraineni au depus flori și au aprins lumânări la un monument din Piața Independenței de la Kiev în memoria celor aproximativ 100 de protestatari uciși de forțele de securitate în timpul demonstrațiilor. Protestul Euromaidan a început după refuzul brusc al președintelui Ianukovici să semneze Acordul de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană. Ianukovici a fugit în Rusia, în februarie 2014. O lună mai târziu, Rusia anexa Crimeea, sprijinind și separatismul în estul Ucrainei. 
Europa Liberă
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologul său ceh Miloš Zeman că are un merit personal în dezvoltarea relațiilor bilaterale Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologul său ceh Miloš Zeman că are un merit personal în dezvoltarea relațiilor bilaterale, care continuă „în ciuda tuturor dificultăților”. Pro-rusul Zeman îl vizitează pe Putin în stațiunea rusă Soci, urmând să mai călătorească și la Moscova. Deși președintele are puteri reduse în Cehia, declarațiile lui Zeman în sprijinul Moscovei pe fundalul deteriorării relațiilor Rusiei cu Occidentul au trezit îngrijorări atât în guvernul de la Praga, cât și în rândul aliaților occidentali. Luna trecută, președintele ceh a înfuriat Kievul, declarând de la tribuna Consiliului Europei că anexarea Crimeii de către Rusia este un „fapt împlinit” și că Ucraina ar trebui să negocieze cu Moscova compensații în bani, petrol sau gaze. În ianuarie Zeman candidează pentru un nou mandat de cinci ani.
6 ore
Europa Liberă / Publicat acum 6 ore
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologul său ceh Miloš Zeman că are un merit personal în dezvoltarea relațiilor bilaterale, care continuă „în ciuda tuturor dificultăților”. Pro-rusul Zeman îl vizitează pe Putin în stațiunea rusă Soci, urmând să mai călătorească și la Moscova. Deși președintele are puteri reduse în Cehia, declarațiile lui Zeman în sprijinul Moscovei pe fundalul deteriorării relațiilor Rusiei cu Occidentul au trezit îngrijorări atât în guvernul de la Praga, cât și în rândul aliaților occidentali. Luna trecută, președintele ceh a înfuriat Kievul, declarând de la tribuna Consiliului Europei că anexarea Crimeii de către Rusia este un „fapt împlinit” și că Ucraina ar trebui să negocieze cu Moscova compensații în bani, petrol sau gaze. În ianuarie Zeman candidează pentru un nou mandat de cinci ani.
Europa Liberă
Rosgidromet a confirmat că a înregistrat o concentrație extrem de ridicată a izotopului radioactiv (Ru-106) în atmosferă, în regiunea Celiabinsk, la sfîrșitul lui septembrie Serviciul meteorologic al Rusiei a confirmat că a înregistrat o concentrație extrem de ridicată a izotopului radioactiv ruthenium-106 (Ru-106) în atmosferă, în regiunea Celiabinsk din munții Ural, la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Declarația de marți a centrului Rosgidromet survine după ce agenția de securitate nucleară franceză a spus că un nor radioactiv înregistrat deasupra Europei la sfârșitul lui septembrie provenea probabil de la o instalație nucleară din Rusia sau Kazahstan. Nici Rusia, nici Kazahstanul nu au recunoscut că ar fi avut loc vreun accident. În declarația centrului Rosgidromet se spune că nivelul de ruthenium-106 înregistrat de stația meteorologică Argayash a depășit de aproape 1000 de ori nivelul normal, dar nu a precizat sursa poluării radioactive. Stația Argayash este situată la aproximativ 30 de kilometri de instalațiile nucleare Mayak care procesează deșeuri nucleare și produce materiale radioactive pentru scopuri industriale și științifice. Mayak a spus că poluarea nu are nicio o legătură cu activitățile sale și că nu a mai produs Ruthenium-106 de mulți ani.
7 ore
Europa Liberă / Publicat acum 7 ore
Serviciul meteorologic al Rusiei a confirmat că a înregistrat o concentrație extrem de ridicată a izotopului radioactiv ruthenium-106 (Ru-106) în atmosferă, în regiunea Celiabinsk din munții Ural, la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Declarația de marți a centrului Rosgidromet survine după ce agenția de securitate nucleară franceză a spus că un nor radioactiv înregistrat deasupra Europei la sfârșitul lui septembrie provenea probabil de la o instalație nucleară din Rusia sau Kazahstan. Nici Rusia, nici Kazahstanul nu au recunoscut că ar fi avut loc vreun accident. În declarația centrului Rosgidromet se spune că nivelul de ruthenium-106 înregistrat de stația meteorologică Argayash a depășit de aproape 1000 de ori nivelul normal, dar nu a precizat sursa poluării radioactive. Stația Argayash este situată la aproximativ 30 de kilometri de instalațiile nucleare Mayak care procesează deșeuri nucleare și produce materiale radioactive pentru scopuri industriale și științifice. Mayak a spus că poluarea nu are nicio o legătură cu activitățile sale și că nu a mai produs Ruthenium-106 de mulți ani.
Europa Liberă
Socialiștii moldoveni spun că au adunat deja peste 300 de mii de semnături pentru trecerea la sistemul prezidențial de guvernare La Chișinău, socialiștii au anunțat că au reușit deja să adune peste 300 de mii de semnături pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare a țării și că până în februarie își propun să adune în total 1 milion de semnături în favoarea inițiativei lor. Președinta Partidului Socialiștilor din R.Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a declarat într-o conferință de presă că semnăturile ar urma să fie adunate până pe 2 februarie, când șeful statului, fostul lider socialist Igor Dodon ar urma să proclame această zi drept Ziua statalității Republicii Moldova, transmite IPN. Zinaida Greceanîi a adăugat că „în baza semnăturilor colectate vor fi operate modificările de rigoare în programul Partidului Socialiștilor și alte documente de partid, în cadrul congresului extraordinar al PSRM” din primăvara anului 2018”. Lidera socialiștilor a mai spus că, de săptămâna viitoare, PSRM va începe selectarea candidaților proprii pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Zinaida Greceanîi le-a mulțumit locuitorilor municipiului Chișinău pentru participarea la referendumul de duminică privind demiterea primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă, o inițiativă eșuată a Partidului Socialiștilor.
12 ore
Europa Liberă / Publicat acum 12 ore
La Chișinău, socialiștii au anunțat că au reușit deja să adune peste 300 de mii de semnături pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare a țării și că până în februarie își propun să adune în total 1 milion de semnături în favoarea inițiativei lor. Președinta Partidului Socialiștilor din R.Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a declarat într-o conferință de presă că semnăturile ar urma să fie adunate până pe 2 februarie, când șeful statului, fostul lider socialist Igor Dodon ar urma să proclame această zi drept Ziua statalității Republicii Moldova, transmite IPN. Zinaida Greceanîi a adăugat că „în baza semnăturilor colectate vor fi operate modificările de rigoare în programul Partidului Socialiștilor și alte documente de partid, în cadrul congresului extraordinar al PSRM” din primăvara anului 2018”. Lidera socialiștilor a mai spus că, de săptămâna viitoare, PSRM va începe selectarea candidaților proprii pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Zinaida Greceanîi le-a mulțumit locuitorilor municipiului Chișinău pentru participarea la referendumul de duminică privind demiterea primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă, o inițiativă eșuată a Partidului Socialiștilor.
Europa Liberă
Socialiștii moldoveni spun că au adunat deja peste 300.000 de semnături pentru trecerea la sistemul prezidențial de guvernare La Chișinău, socialiștii au anunțat că au reușit deja să adune peste 300.000 de semnături pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare a țării și că până în februarie își propun să adune în total un milion de semnături în favoarea inițiativei lor. Președinta Partidului Socialiștilor din R.Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a declarat într-o conferință de presă că semnăturile ar urma să fie adunate până pe 2 februarie, când șeful statului, fostul lider socialist Igor Dodon ar urma să proclame această zi drept Ziua statalității Republicii Moldova, transmite IPN. Zinaida Greceanîi a adăugat că „în baza semnăturilor colectate vor fi operate modificările de rigoare în programul Partidului Socialiștilor și alte documente de partid, în cadrul congresului extraordinar al PSRM” din primăvara anului 2018”. Lidera socialiștilor a mai spus că, de săptămâna viitoare, PSRM va începe selectarea candidaților proprii pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Zinaida Greceanîi le-a mulțumit locuitorilor municipiului Chișinău pentru participarea la referendumul de duminică privind demiterea primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă, o inițiativă eșuată a Partidului Socialiștilor.
12 ore
Europa Liberă / Publicat acum 12 ore
La Chișinău, socialiștii au anunțat că au reușit deja să adune peste 300.000 de semnături pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare a țării și că până în februarie își propun să adune în total un milion de semnături în favoarea inițiativei lor. Președinta Partidului Socialiștilor din R.Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a declarat într-o conferință de presă că semnăturile ar urma să fie adunate până pe 2 februarie, când șeful statului, fostul lider socialist Igor Dodon ar urma să proclame această zi drept Ziua statalității Republicii Moldova, transmite IPN. Zinaida Greceanîi a adăugat că „în baza semnăturilor colectate vor fi operate modificările de rigoare în programul Partidului Socialiștilor și alte documente de partid, în cadrul congresului extraordinar al PSRM” din primăvara anului 2018”. Lidera socialiștilor a mai spus că, de săptămâna viitoare, PSRM va începe selectarea candidaților proprii pentru alegerile parlamentare de anul viitor. Zinaida Greceanîi le-a mulțumit locuitorilor municipiului Chișinău pentru participarea la referendumul de duminică privind demiterea primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă, o inițiativă eșuată a Partidului Socialiștilor.
Europa Liberă
Vladimir Putin: operațiunea militară rusă din Siria se apropie de sfârșit Operațiunea militară rusă din Siria se apropie de sfârșit, a anunțat președintele Vladimir Putin, la întâlnirea de la Soci, luni seara, cu președintele sirian Bashar al-Assad. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus lui Assad că „mai este mult până la victoria deplină asupra terorismului”, dar operațiunea comună împotriva terorismului în Siria se încheie și a venit momentul unei „reglementări politice și pașnice pe termen lung”. Putin a mai spus că va discuta subiectul în următoarele zile cu lideri ai țărilor din regiune și cu președintele Statelor Unite, Donald Trump. Întâlnirea de la Soci a președinților rus și sirian a fost prima din ultimii doi ani de zile. Rusia și-a lansat operațiunea militară în Siria pe 30 septembrie 2015, având scopul declarat lupta cu terorismul. În cei șase ani de război în Siria au fost uciși peste 330 de mii de oameni, aproape 5 milioane s-au refugiat.
13 ore
Europa Liberă / Publicat acum 13 ore
Operațiunea militară rusă din Siria se apropie de sfârșit, a anunțat președintele Vladimir Putin, la întâlnirea de la Soci, luni seara, cu președintele sirian Bashar al-Assad. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus lui Assad că „mai este mult până la victoria deplină asupra terorismului”, dar operațiunea comună împotriva terorismului în Siria se încheie și a venit momentul unei „reglementări politice și pașnice pe termen lung”. Putin a mai spus că va discuta subiectul în următoarele zile cu lideri ai țărilor din regiune și cu președintele Statelor Unite, Donald Trump. Întâlnirea de la Soci a președinților rus și sirian a fost prima din ultimii doi ani de zile. Rusia și-a lansat operațiunea militară în Siria pe 30 septembrie 2015, având scopul declarat lupta cu terorismul. În cei șase ani de război în Siria au fost uciși peste 330 de mii de oameni, aproape 5 milioane s-au refugiat.
Europa Liberă
Greenpeace cere investigarea unor posibile scurgeri radioactive în sudul munților Ural Filiala rusă a organizației ecologiste Greenpeace a cerut procuraturii și companiei de stat Rosatom din Rusia să investigheze posibile scurgeri de radiații în Uralii de Sud. Este vorba despre emisii ale izotopului rutenium-106. Greenpeace face referire la datele Serviciului hidrometeorologic de stat Roshidromet, care a înregistrat, la finele lui septembrie, un nivel „extrem de înalt” al poluării radioactive în apropierea combinatului nuclear „Mayak” din regiunea Celeabinsk, din apropierea graniței cu Kazahstanul. La începutul lui noiembrie, specialiști occidentali au detectat un nor radioactiv deasupra Europei. Aceștia au presupus că sursa emisiilor s-ar putea afla în sudul munților Ural. Rosatom a respins aceste afirmații ca fiind lipsite de temei. Combinatul „Mayak” este una din cele mai mari întreprinderi de prelucrare a materialelor radioactive din Rusia. În 1957, la „Mayak” a explodat un rezervor cu deșeuri ceea ce a dus la contaminarea radioactivă a mii de kilometri pătrați și iradierea a cca 300 de mii de oameni în regiunile Celeabinsk, Sverdlovsk și Tiumen.
14 ore
Europa Liberă / Publicat acum 14 ore
Filiala rusă a organizației ecologiste Greenpeace a cerut procuraturii și companiei de stat Rosatom din Rusia să investigheze posibile scurgeri de radiații în Uralii de Sud. Este vorba despre emisii ale izotopului rutenium-106. Greenpeace face referire la datele Serviciului hidrometeorologic de stat Roshidromet, care a înregistrat, la finele lui septembrie, un nivel „extrem de înalt” al poluării radioactive în apropierea combinatului nuclear „Mayak” din regiunea Celeabinsk, din apropierea graniței cu Kazahstanul. La începutul lui noiembrie, specialiști occidentali au detectat un nor radioactiv deasupra Europei. Aceștia au presupus că sursa emisiilor s-ar putea afla în sudul munților Ural. Rosatom a respins aceste afirmații ca fiind lipsite de temei. Combinatul „Mayak” este una din cele mai mari întreprinderi de prelucrare a materialelor radioactive din Rusia. În 1957, la „Mayak” a explodat un rezervor cu deșeuri ceea ce a dus la contaminarea radioactivă a mii de kilometri pătrați și iradierea a cca 300 de mii de oameni în regiunile Celeabinsk, Sverdlovsk și Tiumen.
Europa Liberă
Parisul și Amsterdamul au câștigat concursul pentru găzduirea a două importante agenții ale UE ce se vor muta din Marea Britanie din cauza Brexit-ului Parisul și Amsterdamul au câștigat concursul pentru găzduirea a două importante agenții ale UE ce se vor muta din Marea Britanie din cauza Brexit-ului. În urma unei votări ținute luni la Bruxelles cu participarea reprezentanților a 27 de țări din UE – toate, fără Marea Britanie - capitala franceză va fi noul sediu al Autorității Bancare Europene, după ce și-a impus candidatura în fața principalului rival, capitala Irlandei, Dublin. La concurs participase și orașul german care găzduiește Banca Centrală Europeană, Frankfurt. În urma unui vot separat, ținut tot astăzi, la Amsterdam se va muta din Marea Britanie agenția UE pentru medicamente, după o tragere la sorți încheiată cu înfrângerea principalului rival, Milano. În urma mutărilor, Londra va pierde sute de locuri de muncă bine-plătite. 
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Parisul și Amsterdamul au câștigat concursul pentru găzduirea a două importante agenții ale UE ce se vor muta din Marea Britanie din cauza Brexit-ului. În urma unei votări ținute luni la Bruxelles cu participarea reprezentanților a 27 de țări din UE – toate, fără Marea Britanie - capitala franceză va fi noul sediu al Autorității Bancare Europene, după ce și-a impus candidatura în fața principalului rival, capitala Irlandei, Dublin. La concurs participase și orașul german care găzduiește Banca Centrală Europeană, Frankfurt. În urma unui vot separat, ținut tot astăzi, la Amsterdam se va muta din Marea Britanie agenția UE pentru medicamente, după o tragere la sorți încheiată cu înfrângerea principalului rival, Milano. În urma mutărilor, Londra va pierde sute de locuri de muncă bine-plătite. 
Europa Liberă
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns luni în capitala Armeniei Erevan Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns luni în capitala Armeniei Erevan, în cadrul unui turneu regional care a inclus și discuții în Azerbaidjanul învecinat. Vizitele sunt programate să coincidă cu a 25-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Rusia și cele două foste republici sovietice angrenate de mulți ani într-un conflict focalizat pe enclava Nagorno-Karabah. Lavrov urma să se întâlnească la Erevan cu președintele Serj Sarkisian și cu ministrul de externe Eduard Nalbandian. Mai înainte, la Baku, Lavrov lăudase nivelul cooperării dintre Rusia și Azerbaidjan la întâlnirile cu omologul azer Elmar Mammadîarov și cu președintele Ilham Aliev. 
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns luni în capitala Armeniei Erevan, în cadrul unui turneu regional care a inclus și discuții în Azerbaidjanul învecinat. Vizitele sunt programate să coincidă cu a 25-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Rusia și cele două foste republici sovietice angrenate de mulți ani într-un conflict focalizat pe enclava Nagorno-Karabah. Lavrov urma să se întâlnească la Erevan cu președintele Serj Sarkisian și cu ministrul de externe Eduard Nalbandian. Mai înainte, la Baku, Lavrov lăudase nivelul cooperării dintre Rusia și Azerbaidjan la întâlnirile cu omologul azer Elmar Mammadîarov și cu președintele Ilham Aliev. 
Europa Liberă
Donald Trump: Statele Unite vor desemna Coreea de Nord drept țară-sponsor al terorismului internațional Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite vor desemna Coreea de Nord drept țară-sponsor al terorismului internațional pe fondul tensiunilor nucleare sporite din peninsula coreeană. Trump a spus că desemnarea va impune noi sancțiuni regimului de la Fenian. El a mai spus că acest pas trebuia făcut de mult, și face parte din campania de „presiune maximă” a Statelor Unite asupra Coreii de Nord. Ea se va alătura pe lista statelor care sprijină terorismul unor țări ca Iranul, Sudanul și Siria. Desemnarea oficială va veni marți, 21 noiembrie, din partea Ministerului Finanțelor de la Washington. „Pe lângă faptul că amenință lumea cu distrugere nucleară, Coreea de Nord a pus la cale numeroase acte de terorism internațional, inclusiv asasinate pe teritoriul altor țări”, a spus Trump luni la o ședință de guvern.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite vor desemna Coreea de Nord drept țară-sponsor al terorismului internațional pe fondul tensiunilor nucleare sporite din peninsula coreeană. Trump a spus că desemnarea va impune noi sancțiuni regimului de la Fenian. El a mai spus că acest pas trebuia făcut de mult, și face parte din campania de „presiune maximă” a Statelor Unite asupra Coreii de Nord. Ea se va alătura pe lista statelor care sprijină terorismul unor țări ca Iranul, Sudanul și Siria. Desemnarea oficială va veni marți, 21 noiembrie, din partea Ministerului Finanțelor de la Washington. „Pe lângă faptul că amenință lumea cu distrugere nucleară, Coreea de Nord a pus la cale numeroase acte de terorism internațional, inclusiv asasinate pe teritoriul altor țări”, a spus Trump luni la o ședință de guvern.
Europa Liberă
Maia Sandu: PAS și Platforma DA vor crea o platformă comună pentru alegerile parlamentare din 2018 Maia Sandu a afirmat că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr vor crea o platformă comună pentru alegerile parlamentare din 2018. Vorbind la o conferință de presă la sediul IPN la Chișinău, Sandu a spus că platforma comună își propune să aducă laolaltă „toate forțele politice proeuropene și anti-oligarhice”, dar și persoane „dinafara partidelor politice și a politicului în general”. Prezent la conferința de presă, liderul Platformei DA Andrei Năstase a spus că  lista candidaților pentru circumscripțiile uninominale va fi înaintată după criterii de meritocrație, iar componența listei electorale va depinde de concluziile experților din rândurile societății civile și jurnaliștilor de investigație. Andrei Năstase a făcut apel și către diasporă să se implice cât mai mult în procesul de schimbare a regimului „cleptocratic”, a mai informat IPN.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Maia Sandu a afirmat că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr vor crea o platformă comună pentru alegerile parlamentare din 2018. Vorbind la o conferință de presă la sediul IPN la Chișinău, Sandu a spus că platforma comună își propune să aducă laolaltă „toate forțele politice proeuropene și anti-oligarhice”, dar și persoane „dinafara partidelor politice și a politicului în general”. Prezent la conferința de presă, liderul Platformei DA Andrei Năstase a spus că  lista candidaților pentru circumscripțiile uninominale va fi înaintată după criterii de meritocrație, iar componența listei electorale va depinde de concluziile experților din rândurile societății civile și jurnaliștilor de investigație. Andrei Năstase a făcut apel și către diasporă să se implice cât mai mult în procesul de schimbare a regimului „cleptocratic”, a mai informat IPN.
Europa Liberă
Se relatează că cel puțin doi primari de sate din raionul Strășeni au fost au fost reținuți luni Se relatează că cel puțin doi primari de sate din raionul Strășeni, cei de la Ghelăuza și Gălești, au fost au fost reținuți luni în urma unor percheziții desfășurate în peste 20 de locuri. Potrivit Angelei Starinschi, purtătoare de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, operațiunea este legată de dosarul privind trucarea unor licitații în valoare de milioane de lei în cadrul unui program de susținere cu bani din Fondul Ecologic, de stat, a unor proiecte locale de canalizare și apeduct. Publika TV a relatat că în total au fost reținute 9 persoane, inclusiv oameni de afaceri și un șef de la Fondul Ecologic.  În cursul după-amiezii perchezițiile erau încă în desfășurare în mai multe localități moldovene. Mai devreme Starinschi spunea că percheziții s-au făcut inclusiv la sediul Ministerului Mediului. 
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Se relatează că cel puțin doi primari de sate din raionul Strășeni, cei de la Ghelăuza și Gălești, au fost au fost reținuți luni în urma unor percheziții desfășurate în peste 20 de locuri. Potrivit Angelei Starinschi, purtătoare de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, operațiunea este legată de dosarul privind trucarea unor licitații în valoare de milioane de lei în cadrul unui program de susținere cu bani din Fondul Ecologic, de stat, a unor proiecte locale de canalizare și apeduct. Publika TV a relatat că în total au fost reținute 9 persoane, inclusiv oameni de afaceri și un șef de la Fondul Ecologic.  În cursul după-amiezii perchezițiile erau încă în desfășurare în mai multe localități moldovene. Mai devreme Starinschi spunea că percheziții s-au făcut inclusiv la sediul Ministerului Mediului. 
Europa Liberă
Comitetul pentru securitatea statului din Belarus, cunoscut ca KGB, a spus că a arestat un ziarist ucrainean bănuit de spionaj Comitetul pentru securitatea statului din Belarus, cunoscut ca KGB, a spus că a arestat un ziarist ucrainean bănuit de spionaj, pretinzând că el ar fi agent de informații militar. KGB-ul a spus luni că Pavlo Șaroiko a fost arestat la 25 octombrie. Declarația vine la trei zile după ce liderul Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina, Serhiy Tomilenko, a spus că Șaroiko este corespondentul unui post de radio ucrainean, a fost reținut în 25 octombrie și trebuie pus în libertate. KGB-ul din Belarus susține că Șaroiko a folosit profesia de jurnalist numai ca paravan pentru activitățile sale de spionaj militar. KGB-ul a mai spus că ucraineanul ar fi recunoscut că a creat o rețea de spioni în Belarus ca să adune informații despre „sferele politice și militare” ale țării.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Comitetul pentru securitatea statului din Belarus, cunoscut ca KGB, a spus că a arestat un ziarist ucrainean bănuit de spionaj, pretinzând că el ar fi agent de informații militar. KGB-ul a spus luni că Pavlo Șaroiko a fost arestat la 25 octombrie. Declarația vine la trei zile după ce liderul Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina, Serhiy Tomilenko, a spus că Șaroiko este corespondentul unui post de radio ucrainean, a fost reținut în 25 octombrie și trebuie pus în libertate. KGB-ul din Belarus susține că Șaroiko a folosit profesia de jurnalist numai ca paravan pentru activitățile sale de spionaj militar. KGB-ul a mai spus că ucraineanul ar fi recunoscut că a creat o rețea de spioni în Belarus ca să adune informații despre „sferele politice și militare” ale țării.
Europa Liberă
Ministrul român al apărării a spus că țara sa va cumpăra rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari de la Statele Unite în prima jumătate a anului 2019 Ministrul român al apărării a spus că țara sa va cumpăra rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari de la Statele Unite în prima jumătate a anului 2019. Anunțul ministrului Mihai Fifor vine după ce comisia de apărare din Senatul României a aprobat luni achiziționarea rachetelor. Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a confirmat la rândul lui că i-a spus secretarului de stat american Rex Tillerson, care a făcut o scurtă vizită la București săptămâna trecută, că Senatul român ar putea aproba cumpărarea rachetelor săptămâna aceasta. AP scrie că achiziția este parte din parteneriatul strategic al României cu Statele Unite și al strategiei românești de apărare pe termen lung. Ministrul Fifor a spus că rachetele ar putea deveni operaționale în 2020.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Ministrul român al apărării a spus că țara sa va cumpăra rachete Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari de la Statele Unite în prima jumătate a anului 2019. Anunțul ministrului Mihai Fifor vine după ce comisia de apărare din Senatul României a aprobat luni achiziționarea rachetelor. Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a confirmat la rândul lui că i-a spus secretarului de stat american Rex Tillerson, care a făcut o scurtă vizită la București săptămâna trecută, că Senatul român ar putea aproba cumpărarea rachetelor săptămâna aceasta. AP scrie că achiziția este parte din parteneriatul strategic al României cu Statele Unite și al strategiei românești de apărare pe termen lung. Ministrul Fifor a spus că rachetele ar putea deveni operaționale în 2020.
Europa Liberă
O oficialitate guvernamentală de la Chișinău a spus că UE este principala piață de desfacere pentru exporturile agricole moldovene ca valoare în bani O oficialitate guvernamentală de la Chișinău a spus că Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru exporturile agricole moldovene ca valoare în bani, în vreme ce Federația Rusă conduce în privința cantității de produse agricole moldovenești importate. Potrivit Radio Chișinău, declarațiile au fost făcute de secretarul de stat Iurie Ușurelu. El a adăugat că potrivit datelor centralizate, anul agricol 2016-2017 a fost mai bun decât cel dinainte, deși au fost înregistrate perioade de secetă și zăpadă în luna aprilie. Anul acesta – a spus Ușurelu – au fost recolte bune de grâu, de orz, mazăre, soia, floarea soarelui, rapiță și sfeclă de zahăr. 
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
O oficialitate guvernamentală de la Chișinău a spus că Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru exporturile agricole moldovene ca valoare în bani, în vreme ce Federația Rusă conduce în privința cantității de produse agricole moldovenești importate. Potrivit Radio Chișinău, declarațiile au fost făcute de secretarul de stat Iurie Ușurelu. El a adăugat că potrivit datelor centralizate, anul agricol 2016-2017 a fost mai bun decât cel dinainte, deși au fost înregistrate perioade de secetă și zăpadă în luna aprilie. Anul acesta – a spus Ușurelu – au fost recolte bune de grâu, de orz, mazăre, soia, floarea soarelui, rapiță și sfeclă de zahăr. 
Europa Liberă
Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a îndemnat partidele politice să ajungă la un compromis și să pună capăt crizei politice Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a îndemnat partidele politice să ajungă la un compromis și să pună capăt crizei politice, spunând că nu înclină spre convocarea de alegeri anticipate. Steinmeier a mai spus luni că țările europene, mai ales, se vor alarma dacă politicienii germani nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Declarația vine după ce cancelarul Angela Merkel a eșuat duminică să formeze o coaliție cu verzii și liberii-democrați, iar social-democrații au anunțat luni că nici ei nu vor să facă din nou coaliție cu conservatorii lui Merkel. Opțiunile în noua situație sunt un guvern minoritar sau alegerile parlamentare. Președintele Frank-Walter Steinmeier a spus însă că va discuta săptămâna aceasta cu partidele și le va cere să „se mai gândească odată”. 
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a îndemnat partidele politice să ajungă la un compromis și să pună capăt crizei politice, spunând că nu înclină spre convocarea de alegeri anticipate. Steinmeier a mai spus luni că țările europene, mai ales, se vor alarma dacă politicienii germani nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Declarația vine după ce cancelarul Angela Merkel a eșuat duminică să formeze o coaliție cu verzii și liberii-democrați, iar social-democrații au anunțat luni că nici ei nu vor să facă din nou coaliție cu conservatorii lui Merkel. Opțiunile în noua situație sunt un guvern minoritar sau alegerile parlamentare. Președintele Frank-Walter Steinmeier a spus însă că va discuta săptămâna aceasta cu partidele și le va cere să „se mai gândească odată”. 
Europa Liberă
Procurorii CNA au făcut percheziții la primăria Chișinău și ministerul ecologiei în legătură cu pretinse licitații trucate Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins astăzi la mai multe primării, inclusiv la primăria Chișinăului, unde au efectuat percheziții în legătură cu bănuielile de trucare a unor licitații ale Fondului Ecologic de Stat. Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat presei că se mai efectuează percheziții și ridicare de acte inclusiv la sediul Ministerului Mediului și la câteva companii, beneficiare ale presupuselor licitaţii aranjate. Starinschi a promis mai multe detalii în cursul zilei.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins astăzi la mai multe primării, inclusiv la primăria Chișinăului, unde au efectuat percheziții în legătură cu bănuielile de trucare a unor licitații ale Fondului Ecologic de Stat. Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi, a declarat presei că se mai efectuează percheziții și ridicare de acte inclusiv la sediul Ministerului Mediului și la câteva companii, beneficiare ale presupuselor licitaţii aranjate. Starinschi a promis mai multe detalii în cursul zilei.
Europa Liberă
Jurnalista azeră anticorupție, Khadija Ismayilova, este una din laureații Premiului Magnitsky de anul acesta Jurnalista azeră anticorupție, Khadija Ismayilova, se numără printre laureații Premiului Magnitsky, instituit de fostul angajator al avocatului rus decedat în închisoare la Moscova în 2009, după expunerea unei ample scheme de corupție. Ismayilova care a lucrat și cu postul nostru Radio Europa Liberă/Libertatea a fost premiată de William Browder, liderul Mișcării Globale pentru Justiție Magnitsky, pentru activitățile de dezvăluire a corupției în țara sa, Azerbaidjan. Au mai fost premiați alți cinci politicieni și activiști. Browder conduce eforturile internaționale de sancționare a demnitarilor ruși implicați în abuzuri contra drepturilor omului, o campanie inspirată de moartea avocatului său. După Statele Unite, care au adoptat o Lege Magnitsky pentru sancționarea oficialilor ruși, asemenea legi sunt adoptate și de alte țări occidentale, cel mai recent de Lituania.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Jurnalista azeră anticorupție, Khadija Ismayilova, se numără printre laureații Premiului Magnitsky, instituit de fostul angajator al avocatului rus decedat în închisoare la Moscova în 2009, după expunerea unei ample scheme de corupție. Ismayilova care a lucrat și cu postul nostru Radio Europa Liberă/Libertatea a fost premiată de William Browder, liderul Mișcării Globale pentru Justiție Magnitsky, pentru activitățile de dezvăluire a corupției în țara sa, Azerbaidjan. Au mai fost premiați alți cinci politicieni și activiști. Browder conduce eforturile internaționale de sancționare a demnitarilor ruși implicați în abuzuri contra drepturilor omului, o campanie inspirată de moartea avocatului său. După Statele Unite, care au adoptat o Lege Magnitsky pentru sancționarea oficialilor ruși, asemenea legi sunt adoptate și de alte țări occidentale, cel mai recent de Lituania.
Europa Liberă
Partidele politice moldovene interpretează diferit rezultatele referendumului pentru demiterea primarului capitalei Partidele politice moldovene interpretează diferit rezultatele referendumului de duminică pentru demiterea primarului liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Partidul Liberal a descris drept un succes al lui Chirtoacă eșecul referendumului care urmează a fi invalidat din cauza prezenței mici la urne, de sub 18%. Partidul Democrat de guvernământ a declarat că rezultatele nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o „uriaşă înfrângere” pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a iniţiat plebiscitul. PD a sprijinit și el, prin votul singurului democrat din Consiliul Municipal Chișinău cererea de organizare a referendumului, dar apoi a spus că-l boicotează, felicitând, astăzi, într-un comunicat de presă partidele pro-europene care au procedat la fel. Socialiștii au declarat la rândul lor că eșecul referendumului nu este și un eșec al partidului, lăudând votul covârșitor anti-Chirtoacă al celor care au participat la plebiscit.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Partidele politice moldovene interpretează diferit rezultatele referendumului de duminică pentru demiterea primarului liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Partidul Liberal a descris drept un succes al lui Chirtoacă eșecul referendumului care urmează a fi invalidat din cauza prezenței mici la urne, de sub 18%. Partidul Democrat de guvernământ a declarat că rezultatele nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o „uriaşă înfrângere” pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a iniţiat plebiscitul. PD a sprijinit și el, prin votul singurului democrat din Consiliul Municipal Chișinău cererea de organizare a referendumului, dar apoi a spus că-l boicotează, felicitând, astăzi, într-un comunicat de presă partidele pro-europene care au procedat la fel. Socialiștii au declarat la rândul lor că eșecul referendumului nu este și un eșec al partidului, lăudând votul covârșitor anti-Chirtoacă al celor care au participat la plebiscit.
Europa Liberă
Primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, a îndemnat Consiliul municipal la mai multă conlucrare, după eșecul referendumului Primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, a declarat că eșecul referendumului de duminică pentru demiterea primarului suspendat, Dorin Chirtoacă, era previzibil și a îndemnat Consiliul Municipal la mai multă „conlucrare” după calmarea „pasiunilor politice”. Radu și-a asumat funcția la începutul lunii, instalându-se în biroul lui Chirtoacă și dându-i lucrurile afară, dar spune că nu a sprijinit referendumul pentru că chișinăuienii își doresc ordine în oraș, nu politică. În ciuda eșuării referendumului, Chirtoacă rămâne suspendat din cauza anchetelor penale împotriva sa, pe care le consideră motivate politic. El a numit-o pe Radu „uzurpatoare”, a acuzat-o că a „întrecut măsura” asumându-și conducerea primăriei și i-a prezis că va fi „pedepsită” de chișinăuieni cum au fost pedepsiți și socialiștii, autorii referendumului care a fost ignorat de majoritatea alegătorilor.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, a declarat că eșecul referendumului de duminică pentru demiterea primarului suspendat, Dorin Chirtoacă, era previzibil și a îndemnat Consiliul Municipal la mai multă „conlucrare” după calmarea „pasiunilor politice”. Radu și-a asumat funcția la începutul lunii, instalându-se în biroul lui Chirtoacă și dându-i lucrurile afară, dar spune că nu a sprijinit referendumul pentru că chișinăuienii își doresc ordine în oraș, nu politică. În ciuda eșuării referendumului, Chirtoacă rămâne suspendat din cauza anchetelor penale împotriva sa, pe care le consideră motivate politic. El a numit-o pe Radu „uzurpatoare”, a acuzat-o că a „întrecut măsura” asumându-și conducerea primăriei și i-a prezis că va fi „pedepsită” de chișinăuieni cum au fost pedepsiți și socialiștii, autorii referendumului care a fost ignorat de majoritatea alegătorilor.
Europa Liberă
Reuniune parlamentară moldo-română la București dedicată relațiilor bilaterale și integrării europene La București, începe astăzi o reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentele Republicii Moldova și României. Un comunicat de presă precizează că se vor stabili, între altele, priorităților comune pentru perioada în care România va deține președinția Uniunii Europene, la începutul anului 2019. Parlamentarii vor discuta lua în discuție subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică, securitatea energetică și combaterea criminalității organizate și schimbul de experiență în domeniul justiției. Va fi ce-a de-a șasea asemenea reuniune, care se va desfășura înaintea summit-ului Parteneriatului Estic, de pe 24 noiembrie, la Bruxelles.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
La București, începe astăzi o reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentele Republicii Moldova și României. Un comunicat de presă precizează că se vor stabili, între altele, priorităților comune pentru perioada în care România va deține președinția Uniunii Europene, la începutul anului 2019. Parlamentarii vor discuta lua în discuție subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică, securitatea energetică și combaterea criminalității organizate și schimbul de experiență în domeniul justiției. Va fi ce-a de-a șasea asemenea reuniune, care se va desfășura înaintea summit-ului Parteneriatului Estic, de pe 24 noiembrie, la Bruxelles.
Europa Liberă
Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a purtat convorbiri la Baku pe tema conflictului din Nagorno-Karabah Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Baku, pentru convorbiri pe tema relațiilor bilaterale și a conflictului din Nagorno-Karabah. Lavrov care se va mai întâlni, astăzi, cu omologul său azer Elmar Mammadyarov, urmează să călătorească mai târziu în Armenia. Președintele azer i-a spus duminică lui Lavrov că țara sa este „foarte interesată” în rezolvarea conflictului cu Armenia și a lăudat „nivelul înalt” al relațiilor ruso-azere. Vizita ministrului rus de externe în cele două țări caucaziene aflate în conflict coincide cu 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Armenia, Azerbaidjan și Rusia. 
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Baku, pentru convorbiri pe tema relațiilor bilaterale și a conflictului din Nagorno-Karabah. Lavrov care se va mai întâlni, astăzi, cu omologul său azer Elmar Mammadyarov, urmează să călătorească mai târziu în Armenia. Președintele azer i-a spus duminică lui Lavrov că țara sa este „foarte interesată” în rezolvarea conflictului cu Armenia și a lăudat „nivelul înalt” al relațiilor ruso-azere. Vizita ministrului rus de externe în cele două țări caucaziene aflate în conflict coincide cu 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Armenia, Azerbaidjan și Rusia. 
Europa Liberă
Un ministru israelian a sugerat că Israelul a avut contacte secrete cu Arabia Saudită și alte țări arabe în legătură cu Iranul Un ministru israelian a sugerat că Israelul a avut contacte secrete cu Arabia Saudită și alte țări arabe cu care împarte aceleași îngrijorări în legătură cu întărirea Iranului. Declarațiile ministrului energiei Yuval Steinitz într-un interviu acordat duminică postului de radio al armatei par a fi primele în care o oficialitate israeliană recunoaște asemenea contacte. Steinitz nu a precizat în ce au constat acestea, dar a mai sugerat că nu Israelul, ci țările arabe ar vrea ca ele să rămână confidențiale. Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a răspuns deocamdată solicitărilor să comenteze declarațiile ministrului energiei. Nici guvernul saudit nu a făcut vreun comentariu. Israelul și Arabia Saudită consideră Iranul drept principala amenințare la adresa securității lor.
1 zi
Europa Liberă / Publicat acum 1 zi
Un ministru israelian a sugerat că Israelul a avut contacte secrete cu Arabia Saudită și alte țări arabe cu care împarte aceleași îngrijorări în legătură cu întărirea Iranului. Declarațiile ministrului energiei Yuval Steinitz într-un interviu acordat duminică postului de radio al armatei par a fi primele în care o oficialitate israeliană recunoaște asemenea contacte. Steinitz nu a precizat în ce au constat acestea, dar a mai sugerat că nu Israelul, ci țările arabe ar vrea ca ele să rămână confidențiale. Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a răspuns deocamdată solicitărilor să comenteze declarațiile ministrului energiei. Nici guvernul saudit nu a făcut vreun comentariu. Israelul și Arabia Saudită consideră Iranul drept principala amenințare la adresa securității lor.
Europa Liberă
Referendumul din Chișinău privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă urmează a fi invalidat Referendumul din Chișinău privind demiterea primarului liberal Dorin Chirtoacă urmează a fi invalidat din cauza prezenței reduse la urne, alegătorii din capitală aplicând o lovitură Partidului Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon, care a inițiat plebiscitul. Potrivit Comisie Electorale Centrale, au participat la referendumul de duminică mai puțin de 18% din cei 647 de mii de alegători înregistrați în capitală. Pragul de validare este de 33,3%. Majoritatea participanților, 88%, au votat pentru demiterea primarului suspendat, dar cele peste 87 de mii de voturi constituie doar aproximativ jumătate din minimul necesar. La o conferință de presă, Chirtoacă și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au vorbit despre un succes, în timp ce socialiștii au afirmat că eșecul referendumului nu este eșecul partidului. Chirtoacă rămâne, însă, suspendat din funcția de primar din cauza anchetei de corupție împotriva sa, pe care o consideră motivată politic.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Referendumul din Chișinău privind demiterea primarului liberal Dorin Chirtoacă urmează a fi invalidat din cauza prezenței reduse la urne, alegătorii din capitală aplicând o lovitură Partidului Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon, care a inițiat plebiscitul. Potrivit Comisie Electorale Centrale, au participat la referendumul de duminică mai puțin de 18% din cei 647 de mii de alegători înregistrați în capitală. Pragul de validare este de 33,3%. Majoritatea participanților, 88%, au votat pentru demiterea primarului suspendat, dar cele peste 87 de mii de voturi constituie doar aproximativ jumătate din minimul necesar. La o conferință de presă, Chirtoacă și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, au vorbit despre un succes, în timp ce socialiștii au afirmat că eșecul referendumului nu este eșecul partidului. Chirtoacă rămâne, însă, suspendat din funcția de primar din cauza anchetei de corupție împotriva sa, pe care o consideră motivată politic.
Europa Liberă
Germania: cancelara Angela Merkel și-a exprimat regretul pentru eșuarea negocierilor privind formarea unei coaliții de guvernare Cancelara conservatoare a Germaniei, Angela Merkel, a eșuat în efortul de formare a unei coaliții de guvernare tripartite a creștin-democraților (CDU), verzilor și liber-democraților (FDP), ridicând posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Duminică, liderul liber-democrat Christian Lindner a anunțat că partidul său se retrage din negocieri din cauza lipsei încrederii între părți, la aproape două luni după alegerile din 24 septembrie. Merkel și-a exprimat regretul, spunându-le jurnaliștilor, la Berlin, că negocierile se îndreptau spre un acord. Ea a mai spus că-l va informa astăzi despre situația creată pe președintele Frank-Walter Steinmeier. Social-democrații au exclus revenirea la o coaliție cu Merkel, iar aceasta a spus că nu dorește să conducă un guvern minoritar.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Cancelara conservatoare a Germaniei, Angela Merkel, a eșuat în efortul de formare a unei coaliții de guvernare tripartite a creștin-democraților (CDU), verzilor și liber-democraților (FDP), ridicând posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Duminică, liderul liber-democrat Christian Lindner a anunțat că partidul său se retrage din negocieri din cauza lipsei încrederii între părți, la aproape două luni după alegerile din 24 septembrie. Merkel și-a exprimat regretul, spunându-le jurnaliștilor, la Berlin, că negocierile se îndreptau spre un acord. Ea a mai spus că-l va informa astăzi despre situația creată pe președintele Frank-Walter Steinmeier. Social-democrații au exclus revenirea la o coaliție cu Merkel, iar aceasta a spus că nu dorește să conducă un guvern minoritar.
Europa Liberă
Mihail Saakașvili le-a spus protestatarilor din Kiev că și-ar dori să devină prim-ministrul Ucrainei Fostul președinte georgian devenit politician în Ucraina, Mihail Saakașvili, și-a anunțat ambiția de a obține funcția de prim-ministru, spunând că țara sa adoptivă are nevoie urgentă de un nou guvern. Saakașvili a vorbit duminică, la o nouă demonstrație apropierea parlamentului de la Kiev, la care au participat câteva sute de oameni. „Haideți să creăm un nou guvern, dar înainte de toate îi vom găsi pe cei care vor respecta și dezvolta Ucraina”, a spus Saakașvili, fost guvernator al regiunii Odesa. Protestele inițiate de el împotriva corupției și lipsei reformelor continuă de aproape o lună, fiind sprijinite de mai multe organizații ale societății civile și partide de opoziție din Ucraina.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Fostul președinte georgian devenit politician în Ucraina, Mihail Saakașvili, și-a anunțat ambiția de a obține funcția de prim-ministru, spunând că țara sa adoptivă are nevoie urgentă de un nou guvern. Saakașvili a vorbit duminică, la o nouă demonstrație apropierea parlamentului de la Kiev, la care au participat câteva sute de oameni. „Haideți să creăm un nou guvern, dar înainte de toate îi vom găsi pe cei care vor respecta și dezvolta Ucraina”, a spus Saakașvili, fost guvernator al regiunii Odesa. Protestele inițiate de el împotriva corupției și lipsei reformelor continuă de aproape o lună, fiind sprijinite de mai multe organizații ale societății civile și partide de opoziție din Ucraina.
Europa Liberă
În Kosovo, doar 307 voturi îi separă pe cei doi candidați pentru funcția de primar al capitalei Priștina În Kosovo, rezultatele turului doi de scrutin al alegerilor pentru primăria capitalei, Pristina, sugerează o competiție foarte strânsă, cu numai 307 voturi separându-i pe cei doi candidați. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, conduce primarul în exercițiu, Shpend Ahmeti, din partea Partidului Autodeterminării. Contracandidatul său, Arban Abrashi, din partea Ligii Democrate din Kosovo a redus mult din diferența care-i separa din primul tur, apropiindu-se și el de victorie. Autoritățile electorale spun că rezultatele nu includ voturile prin poștă sau cele cu urna mobilă. Deznodământul este așteptat astăzi. Alegerile locale sunt considerate un nou pas pentru consolidarea democrației în tânăra republică separată de Serbia în 2008.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
În Kosovo, rezultatele turului doi de scrutin al alegerilor pentru primăria capitalei, Pristina, sugerează o competiție foarte strânsă, cu numai 307 voturi separându-i pe cei doi candidați. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, conduce primarul în exercițiu, Shpend Ahmeti, din partea Partidului Autodeterminării. Contracandidatul său, Arban Abrashi, din partea Ligii Democrate din Kosovo a redus mult din diferența care-i separa din primul tur, apropiindu-se și el de victorie. Autoritățile electorale spun că rezultatele nu includ voturile prin poștă sau cele cu urna mobilă. Deznodământul este așteptat astăzi. Alegerile locale sunt considerate un nou pas pentru consolidarea democrației în tânăra republică separată de Serbia în 2008.
Europa Liberă
Președintele Cehiei, Milos Zeman, urmează să discute cu președintele rus Vladimir Putin, la Soci Președintele pro-rus al Cehiei, Milos Zeman, urmează să se întâlnească, astăzi, cu președintele rus Vladimir Putin, la Soci, într-un turneu care va mai include o vizită la Moscova pentru convorbiri cu premierul Dmitri Medvedev și o cină cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Zeman, care va candida, în ianuarie, pentru un al doilea mandat, fiind pe primul loc în sondaje, va mai vorbi la un forum de afaceri ruso-ceh. Președintele are împuterniciri reduse în Cehia, dar Zeman a reușit în multe ocazii să dea tonul discuțiilor publice, având un discurs anti-imigrație și anti-european. A înfuriat Kievul, declarând de la tribuna Consiliului Europei că anexarea Crimeii de către Rusia este un „fapt împlinit” și că Ucraina ar trebui să negocieze cu Moscova compensații în bani, petrol sau gaze.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președintele pro-rus al Cehiei, Milos Zeman, urmează să se întâlnească, astăzi, cu președintele rus Vladimir Putin, la Soci, într-un turneu care va mai include o vizită la Moscova pentru convorbiri cu premierul Dmitri Medvedev și o cină cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Zeman, care va candida, în ianuarie, pentru un al doilea mandat, fiind pe primul loc în sondaje, va mai vorbi la un forum de afaceri ruso-ceh. Președintele are împuterniciri reduse în Cehia, dar Zeman a reușit în multe ocazii să dea tonul discuțiilor publice, având un discurs anti-imigrație și anti-european. A înfuriat Kievul, declarând de la tribuna Consiliului Europei că anexarea Crimeii de către Rusia este un „fapt împlinit” și că Ucraina ar trebui să negocieze cu Moscova compensații în bani, petrol sau gaze.
Europa Liberă
Președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost destituit de propriul său partid, dar nu și-a anunțat demisia Președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a rostit un discurs televizat la câteva ore după ce a fost destituit de către propriul său partid, dar nu a menționat deloc demisia, șocându-i pe mulți oficiali și cetățeni. Liderii partidului ZANU-PF declaraseră în prealabil că discursul a fost planificat tocmai pentru ca Mugabe, care are 93 de ani, să-și anunțe public demisia. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Harare pentru a demonstra împotriva președintelui aflat la putere din 1980, care le-a încălcat drepturile și a cauzat sărăcie. Armata a preluat puterea în urma unei lovituri de stat, pe 15 noiembrie, pe fundalul unei dispute despre cine va fi succesorul lui Mugabe, plasându-l pe președinte în arest la domiciliu. Acesta ar fi vrut ca la conducerea țării din sudul Africii să-i succeadă soția sa, Grace Mugabe, care este cu aproape 40 de ani mai tânără decât el.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a rostit un discurs televizat la câteva ore după ce a fost destituit de către propriul său partid, dar nu a menționat deloc demisia, șocându-i pe mulți oficiali și cetățeni. Liderii partidului ZANU-PF declaraseră în prealabil că discursul a fost planificat tocmai pentru ca Mugabe, care are 93 de ani, să-și anunțe public demisia. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în capitala Harare pentru a demonstra împotriva președintelui aflat la putere din 1980, care le-a încălcat drepturile și a cauzat sărăcie. Armata a preluat puterea în urma unei lovituri de stat, pe 15 noiembrie, pe fundalul unei dispute despre cine va fi succesorul lui Mugabe, plasându-l pe președinte în arest la domiciliu. Acesta ar fi vrut ca la conducerea țării din sudul Africii să-i succeadă soția sa, Grace Mugabe, care este cu aproape 40 de ani mai tânără decât el.
Europa Liberă
Armata americană a interzis militarilor săi staționați în Japonia să cumpere sau să consume alcool Armata americană din Japonia a interzis militarilor staționați în această țară să cumpere sau să consume alcool. Interdicția a fost ordonată de comandantul forțelor americane în Japonia, general-locotenentul Jerry Martinez, după arestarea unui pușcaș marin implicat într-un accident de circulație soldat cu moartea unui bărbat, în insula Okinawa. Martinez a mai dispus ca militarii din Okinawa să nu-și părăsească baza o perioadă nedeterminată și organizarea, în toate bazele, de cursuri despre consumul responsabil de alcool. Presa locală a relatat că pușcașul marin de 21 de ani a fost arestat de poliție sub bănuiala de conducere în stare de ebrietate și cauzare a unui accident în care a fost ucis un japonez de 61 de ani.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Armata americană din Japonia a interzis militarilor staționați în această țară să cumpere sau să consume alcool. Interdicția a fost ordonată de comandantul forțelor americane în Japonia, general-locotenentul Jerry Martinez, după arestarea unui pușcaș marin implicat într-un accident de circulație soldat cu moartea unui bărbat, în insula Okinawa. Martinez a mai dispus ca militarii din Okinawa să nu-și părăsească baza o perioadă nedeterminată și organizarea, în toate bazele, de cursuri despre consumul responsabil de alcool. Presa locală a relatat că pușcașul marin de 21 de ani a fost arestat de poliție sub bănuiala de conducere în stare de ebrietate și cauzare a unui accident în care a fost ucis un japonez de 61 de ani.
Europa Liberă
Referendumul de la Chișinău nu este valid din cauza participării scăzute la vot Primul referendum de la Chișinău, privind demiterea unui primar general, nu este valid din cauza participării mici la vot.  La închiderea secțiilor, votaseră numai în jur de 111.0000 de alegători sau nici 18% din cei 33,3% de votanți necesari pentru validarea referendumului. Primarul general al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă rămâne însă suspendat din funcție pînă la o decizie judecătorească.  La o conferință de presă, liberalul Dorin Chirtoacă și liderul partidului Mihai Ghimpu au vorbit despre un succes în timp ce socialiștii au afirmat că eșecul referendumului, pe care l-au inițiat, nu este eșecul partidului. 
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Primul referendum de la Chișinău, privind demiterea unui primar general, nu este valid din cauza participării mici la vot.  La închiderea secțiilor, votaseră numai în jur de 111.0000 de alegători sau nici 18% din cei 33,3% de votanți necesari pentru validarea referendumului. Primarul general al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă rămâne însă suspendat din funcție pînă la o decizie judecătorească.  La o conferință de presă, liberalul Dorin Chirtoacă și liderul partidului Mihai Ghimpu au vorbit despre un succes în timp ce socialiștii au afirmat că eșecul referendumului, pe care l-au inițiat, nu este eșecul partidului. 
Europa Liberă
Referendum la Chișinău: cu numai trei ore înainte de închiderea secțiilor, participarea la vot este de 16% La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis dimineața la 7 dar la ora 18:00, participarea la vot era de numai 16,17% sau 101.938 de votanți, a anunțat CEC. La ultimele alegeri locale, din 2015, la Chișinău votaseră peste 39% din alegători la ora 18.30.  Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei. Ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o preime din alegătorii înscriși sau 210 mii de alegători, precizează „Timpul”. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis dimineața la 7 dar la ora 18:00, participarea la vot era de numai 16,17% sau 101.938 de votanți, a anunțat CEC. La ultimele alegeri locale, din 2015, la Chișinău votaseră peste 39% din alegători la ora 18.30.  Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei. Ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o preime din alegătorii înscriși sau 210 mii de alegători, precizează „Timpul”. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
Europa Liberă
Referendum la Chișinău: la ora 16:00, participarea era de sub 14% (Infografic) La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis dimineața la 7 dar la ora 16:00, participarea la vot era de numai 13,55% sau 85.350 de votanși, a anunțat CEC. La ultimele alegeri locale, din 2015, la Chișinău votaseră peste 31% din alegători.  Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei. Ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o preime din alegătorii înscriși sau 210 mii de alegători, precizează „Timpul”. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis dimineața la 7 dar la ora 16:00, participarea la vot era de numai 13,55% sau 85.350 de votanși, a anunțat CEC. La ultimele alegeri locale, din 2015, la Chișinău votaseră peste 31% din alegători.  Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei. Ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o preime din alegătorii înscriși sau 210 mii de alegători, precizează „Timpul”. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
Europa Liberă
Referendum la Chișinău privind posibila demitere a primarului general: participarea la vot era de numai 12,45% la ora 15.00 (VIDEO) La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7. La ora 15:00, prezența la vot a fost de 12,45% , sau 78.700 de alegători, informează CEC, puțin peste o treime din numărul necesar pentru validarea referendumui (210 mii) . Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei.  Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7. La ora 15:00, prezența la vot a fost de 12,45% , sau 78.700 de alegători, informează CEC, puțin peste o treime din numărul necesar pentru validarea referendumui (210 mii) . Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei.  Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
Europa Liberă
Referendum la Chișinău privind posibila demitere a primarului general: participarea la vot era de numai 11% la ora 14.00 (VIDEO) La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7. La ora 14:00, prezența la vot a fost de 11,01%, adică 69 417 alegători, informează CEC. Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei. Ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o preime din alegătorii înscriși sau 210 mii de alegători, precizează „Timpul”. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7. La ora 14:00, prezența la vot a fost de 11,01%, adică 69 417 alegători, informează CEC. Ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 571 de oameni ar trebui să voteze „Pentru” . Este cu un vot mai mult decât a primit în 2015, când a fost reales primar general al capitalei. Ca referendumul să fie validat, este nevoie de votul a cel puțin o preime din alegătorii înscriși sau 210 mii de alegători, precizează „Timpul”. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum.
Europa Liberă
Papa Francisc a marcat duminică Ziua mondială a oamenilor săraci, o nouă sărbătoare catolică Papa Francisc a marcat duminică Ziua mondială a oamenilor săraci, o nouă sărbătoare catolică. La slujba oficiată de Suvernaul Pontif la Vatican au fost invitate între 6.000-7.000 de persoane sărace din Italia, Franța, Spania, Germania și Polonia. Papa Francisc, care se consideră pe sine însuși preotul oamenilor săraci, a spus după alegerea sa în 2013 că dorește să conducă o biserică săracă, pentru cei săraci.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Papa Francisc a marcat duminică Ziua mondială a oamenilor săraci, o nouă sărbătoare catolică. La slujba oficiată de Suvernaul Pontif la Vatican au fost invitate între 6.000-7.000 de persoane sărace din Italia, Franța, Spania, Germania și Polonia. Papa Francisc, care se consideră pe sine însuși preotul oamenilor săraci, a spus după alegerea sa în 2013 că dorește să conducă o biserică săracă, pentru cei săraci.
Europa Liberă
Robert Mugabe a fost demis din funcția de lider al partidului Zanu-PF, aflat la guvernare în Zimbabwe În Zimbabwe, partidul Zanu-PF de guvernamânt l-a demis pe Robert Mugabe din funcția de lider al partidului, dar ca acesta să fie demis și de la conducerea țării este nevoie de votul Parlamentului. Miercuri, armata a preluat controlul asupra țării, iar sâmbătă zeci de mii de persoane au manifestat la Harari cerâd demisia lui Mugabe, care e în vîrstă de 92 ani.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
În Zimbabwe, partidul Zanu-PF de guvernamânt l-a demis pe Robert Mugabe din funcția de lider al partidului, dar ca acesta să fie demis și de la conducerea țării este nevoie de votul Parlamentului. Miercuri, armata a preluat controlul asupra țării, iar sâmbătă zeci de mii de persoane au manifestat la Harari cerâd demisia lui Mugabe, care e în vîrstă de 92 ani.
Europa Liberă
Președintele american Donald Trump va primi în curând de la consilierii săi propunerea ca Statele Unite să livreze Ucrainei arme defensive sofisticate Președintele american Donald Trump va primi în curând de la consilierii săi propunerea ca Statele Unite să livreze Ucrainei arme defensive sofisticate, pentru a întări armata ucraineană în confruntarea cu separatiștii pro-ruși din estul țării. Potrivit postului de televiziune ABC, printre armele care ar putea fi trimise în Ucraina, se numără și sistemul anti-rachetă portabil Javelin. Pe lângă aprobarea președintelui, acest plan are nevoie și de votul Congresului.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Președintele american Donald Trump va primi în curând de la consilierii săi propunerea ca Statele Unite să livreze Ucrainei arme defensive sofisticate, pentru a întări armata ucraineană în confruntarea cu separatiștii pro-ruși din estul țării. Potrivit postului de televiziune ABC, printre armele care ar putea fi trimise în Ucraina, se numără și sistemul anti-rachetă portabil Javelin. Pe lângă aprobarea președintelui, acest plan are nevoie și de votul Congresului.
Europa Liberă
Gerry Adams a anunțat că se retrage în 2018 de la conducerea Partidului Republican Irlandez Sinn Fein Gerry Adams a anunțat că se retrage în 2018 de la conducerea Partidului Republican Irlandez Sinn Fein, după 30 de ani. Adams a spus că nu va candida nici pentru un nou mandat în parlamentul irlandez, al cărui membru este din 2011, la viitoarele alegeri generale. Anunțul survine în contextul în care Irlanda de Nord încearcă să formeze un nou guvern după ce alegerile neconcludente de la începutul acestui an nu au reușit să ducă la depășirea impasului privind împărțirea puterii între naționaliștii din „Sinn Fein” și Partidul Democrat Unionist. 
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Gerry Adams a anunțat că se retrage în 2018 de la conducerea Partidului Republican Irlandez Sinn Fein, după 30 de ani. Adams a spus că nu va candida nici pentru un nou mandat în parlamentul irlandez, al cărui membru este din 2011, la viitoarele alegeri generale. Anunțul survine în contextul în care Irlanda de Nord încearcă să formeze un nou guvern după ce alegerile neconcludente de la începutul acestui an nu au reușit să ducă la depășirea impasului privind împărțirea puterii între naționaliștii din „Sinn Fein” și Partidul Democrat Unionist. 
Europa Liberă
Un rus căutat de Interpol pentru uciderea în 2004 la Moscova a redactorului-șef al ediției ruse a revistei americane „Forbes” a fost arestat în Ucraina Serviciile de securitate ucrainene au anunțat sâmbătă arestarea unui rus căutat de Interpol pentru uciderea în 2004 la Moscova a redactorului-șef al ediției ruse a revistei americane „Forbes”, americanul Paul Klebnikov. Suspectul este originar din Cecenia dar identitate sa nu a fost dezvăluită. Serviciul de Securitate ucrainean a precizat că suspectul a fost reținut la Kiev. Paul Klebnikov era cunoscut pentru anchetele  sale jurnalistice privind privatizările controversate din anii 1990 din Rusia, lucra de 15 ani pentru revista „Forbes” și a fost împușcat în iulie 2004 la Moscova. Justiția ucraineană urmează să decidă asupra unei eventuale extrădări a suspectului în Rusia.
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Serviciile de securitate ucrainene au anunțat sâmbătă arestarea unui rus căutat de Interpol pentru uciderea în 2004 la Moscova a redactorului-șef al ediției ruse a revistei americane „Forbes”, americanul Paul Klebnikov. Suspectul este originar din Cecenia dar identitate sa nu a fost dezvăluită. Serviciul de Securitate ucrainean a precizat că suspectul a fost reținut la Kiev. Paul Klebnikov era cunoscut pentru anchetele  sale jurnalistice privind privatizările controversate din anii 1990 din Rusia, lucra de 15 ani pentru revista „Forbes” și a fost împușcat în iulie 2004 la Moscova. Justiția ucraineană urmează să decidă asupra unei eventuale extrădări a suspectului în Rusia.
Europa Liberă
Statele Unite au refuzat să reînnoiască autorizația care permite Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) să aibă o reprezentanță la Washington Pentru prima dată din 1980, Statele Unite au refuzat să reînnoiască autorizația care permite Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) să aibă o reprezentanță la Washington, a anunțat sâmbătă ministrul palestinian de externe Riyad al-Malki. OEP trebuie să obțină la fiecare șase luni o autorizație de funcționare pentru biroul său din capitala americană. Al-Maliki crede că motivul refuzului ar fi ultimul discurs al președintelui palestinian Mahmoud Abbas la Adunarea Generală  ONU, în care a afirmat că palestinienii au denunțat colonizarea israeliană printr-o sesizare la Curtea Penală Internațională. Statele Unite și Israelul nu recunosc CPI. 
2 zile
Europa Liberă / Publicat acum 2 zile
Pentru prima dată din 1980, Statele Unite au refuzat să reînnoiască autorizația care permite Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) să aibă o reprezentanță la Washington, a anunțat sâmbătă ministrul palestinian de externe Riyad al-Malki. OEP trebuie să obțină la fiecare șase luni o autorizație de funcționare pentru biroul său din capitala americană. Al-Maliki crede că motivul refuzului ar fi ultimul discurs al președintelui palestinian Mahmoud Abbas la Adunarea Generală  ONU, în care a afirmat că palestinienii au denunțat colonizarea israeliană printr-o sesizare la Curtea Penală Internațională. Statele Unite și Israelul nu recunosc CPI. 
Europa Liberă
Referendum la Chișinău pentru demiterea primarului general: la ora 10:00, participarea la vot era de puțin peste 2% La Chșinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7 iar la 10, participarea la vot era de puțin peste 2%. Potrivit Comisiei Electorale Centrale,cei mai activi alegători sunt cei de la Botanica, urmați de sectorul Rășcani și Centru, informează Unimedia. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. O săptămâna mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a probat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice precum: PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat, că nu vor participa la referendum.
3 zile
Europa Liberă / Publicat acum 3 zile
La Chșinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7 iar la 10, participarea la vot era de puțin peste 2%. Potrivit Comisiei Electorale Centrale,cei mai activi alegători sunt cei de la Botanica, urmați de sectorul Rășcani și Centru, informează Unimedia. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. O săptămâna mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a probat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice precum: PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat, că nu vor participa la referendum.
Europa Liberă
Referendum la Chișinău privind demiterea primarului general: la ora 12:30 participarea la vot a fost de 8% (Infografic/VIDEO) La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7. La 12.30 votaseră 8% din totalul celor înscriși pe liste. În 2015, la ultimele alegeri locale, la aceeași oră votaseră peste 20%. Ca referendumul să fie validat participarea la vot trebui să fie de minimum o treime din cei înscriși, iar ca Dorin Chirtoacă să fie revocat, este nevoie de 163.571 de voturi, sau cu unul mai mult decât a primit Chirtoacă când a fost reales primar al capitalei. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, dimineața la 10:00 cei mai activi alegători au fost cei de la Botanica, urmați de sectorul Rășcani și Centru, informează Unimedia. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum. Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis e nevoie de cel puțin 163.570 de persoane care să voteze „pentru”. Referendumul este valid dacă 210.000 de alegători se prezintă la urne.
3 zile
Europa Liberă / Publicat acum 3 zile
La Chișinău are loc primul referendum pentru demiterea unui primar general, Dorin Chirtoacă. Centrele de votare s-au deschis la ora 7. La 12.30 votaseră 8% din totalul celor înscriși pe liste. În 2015, la ultimele alegeri locale, la aceeași oră votaseră peste 20%. Ca referendumul să fie validat participarea la vot trebui să fie de minimum o treime din cei înscriși, iar ca Dorin Chirtoacă să fie revocat, este nevoie de 163.571 de voturi, sau cu unul mai mult decât a primit Chirtoacă când a fost reales primar al capitalei. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, dimineața la 10:00 cei mai activi alegători au fost cei de la Botanica, urmați de sectorul Rășcani și Centru, informează Unimedia. Decizia organizării referendumului a fost luată pe 12 septembrie, în ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Inițiativa a aparținut Partidului Socialiștilor. O săptămână mai tîrziu, Comisia Electorală Centrală a aprobat organizarea refeerendumului. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice, PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat că nu vor participa la referendum. Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis e nevoie de cel puțin 163.570 de persoane care să voteze „pentru”. Referendumul este valid dacă 210.000 de alegători se prezintă la urne.